Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výkon Core i9-12900K v grafech Intelu

LOL, další fejky intelu. Raději si počkám na nezávislé testy...
Druhá věc, co mě zajímá je výkon/watt, LOL.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

DD Stach sehnal porovnání výkonu v Cinebench R20 na jmenovitých 125W s těmi 241W. Ať ho nesnášíte jakkoli, mrkněte. (A to ještě není R23, dodávám já.)
http://www.ddworld.cz/aktuality/procesory-cpu/vykon-procesoru-intel-core...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Configurations for all systems include Windows 11 Pro"

počítám že s tím správným patchem :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale fuj, být takto podezřívavý, to se přeci nedělá. To je velmi ošklivé :-P

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Alebo bez patchu na Ryzeny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebol opatchovaný, bolo to robené pred tým...
https://twitter.com/IanCutress/status/1453407542143594497

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Configurations for all systems include Windows 11 Pro... See the 12th Gen Intel Core Desktop Processor Blueprint Appendix for additional details."

...leccos zajímavého může být ve zmiňovaném dokumentu
https://download.intel.com/newsroom/2021/manufacturing/12th-Gen-Blueprin...
...tak sice pár zajímavostí v něm je, ale upřesnění verzí použitého OS a programů jsem v něm nenašel

PS: celý Press Kit
https://www.intel.com/content/www/us/en/newsroom/resources/press-kit-12t...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten rozdil s Intel 11th gen a AMD drive vs tedka je jasny ne? AMD produkty prece zraji jako vino, vykon casem stoupa...
Nebo Intel produktum v case vykon klesa...? ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Třeba mezi tím zazáplatovali díry na 11th gen CPUs, o kterých se veřejně nevědělo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě nezapomeňte odečíst ten „gain“ pro Zen 3 z W11 a vyjde vám to procento ještě nižší. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TOP hry 2021:
1.
Cyberpunk 2077
2.
Assassin's Creed Valhalla
3.
New World

Zatím co lednový výběr zahrnul hned dvě nejhranější hry roku 2021 (výkon je 2 až 4% nad AMD). V říjnu se dozvídáme že zákazníci Intelu hrají Grid a Troy z roku 2019. Vůbec v tom nehraje roli to, že Intel dosáhl 20 až 30% nad AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nj, ohladom tej Troy sa bojim, zaciatkom roka vychadza WH total war 3, a ked bude tak slendriansky robena ako Troy, tak ten rozdiel vo vykone ma na ryzene bude boliet

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano evidentně optimalizace na mnho jader není žádná. Obě hry mají 2core jako minimum. 4 core optimum. 6 core luxus.
Intel tím testuje 16core. Overkill. Už vidím jak někdo upgraduje na AL protože mu drhne hra z roku 2019.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel má takovou smůlu. Sotva dožene v duchu hesla dohnat, předehnat a příliš nezaostat, AMD z hlediska výkonu, tak se globální situace vyvrbi tak, že je podstatná i ta druhá stránka věci, a sice spotřeba. A bude ještě podstatnější až dojde na lámání chleba a venku bude -20 a uvnitř možná taky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dobre a inteligentne jsem se po ranu uz dlouho nepobavil No-X. Diky za jiny pohled na marketingove carovani (lhani) Intelu.
:)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj všem,
u prvního grafu je tam srovnaní s ryzenem 5950 na druhem intel uvadi uz jen 5900. Ale v článku to není explicitně či nekorektně uvedeno, jen dodávám, proč v lednu a v březnu má intel jiné výsledky.
Intelu dlouhodobě nevěřím, věřím AMD. A také věřím, že má AMD insidera. Jako všechny firmy v této branži. Tudíž v podstatě od začátku je jasné, že AMD neuvede před vánoci žádné revize, protože se necítí novým Alderlakem ohrožena.
Fakt jsem zvědavý, kolik intel musí platit Evropské komisi, aby nezačala označovat těmi ekologickými nálepkami počítače, laptopy apod, i když mě by se to líbilo.
Co si budeme povídat, když si jde někdo koupit ledničku či mrazák, málokdo si koupí F nebo G třídu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tuto poznámku jsem očekával, proto jsem předem spočítal, že v průměru 13 herních testů v 1080p dosahuje Ryzen 9 5950X 99,9755 % herního výkonu Ryzen 9 5900X. Tudíž jeden není ani o promile rychlejší než druhý a žádné rozdíly to vysvětlovat nemůže.

„jen dodávám, proč v lednu a v březnu má intel jiné výsledky“

Výsledky v lednu i březnu byly testované na Ryzen 9 5900X vs. Core i9-11900K, takže šlo i o papírově identické modely.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Na začátek příšťího roku jsou ze strany AMD již oznámeny V-cache varianty. Ty by měly část náskoku AL ve hrách smazat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a hlavne by V-cache mela byt mnohem uzitecnejsi v pracovnim nasazeni. Kompilace, ruzne simulace, atd - s tim by to mohlo pekne zamavat, i o vic nez 20%. Jako ze maji nove CPU o 20fps vic ve hrach (nez muj "dedecek" 1700X) je fajn, ale kvuli tomu opravdu >600 eur procak nebudu kupovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vzhledem k ceně to jen na hry bude blbost a vzhledem k poměru cena/výkon ve hrách to tak AMD ani nebude prezentovat, teda pokud se nezblázní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo přesně moje řeč. Revit (který mně zajímá) má 37% navrch (12900K proti 11900K). Typicky žere 1 až 2 core. Takže lehký ST. A právě Revit by měla být aplikace, která profiluje z velké cache. Což 12900 má skoro dvojnásobek proti předchůdci. Takže ZEN 3+ 3D by měl být ideální CPU.
Možná intel zlepšil boost při zatížení dvou jader, který měl mizerný. Možná prostě širší procesor díky nové architektuře. Těžko říct. Každopádně to je neuvěřitelný posun když vezmu že klesnul takt z 5,3 na 5,2GHz.
No škoda že Intel zazdil DDR5 s podporou maximální kapacity do 128GB RAM. Od DDR5 jsem čekal 256GB. Takže čekám na V-cache a nebo na lepší podporu DDR5...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> AMD neuvede před vánoci žádné revize, protože se necítí novým Alderlakem ohrožena.

Podle toho co jsem slysel, neuvadet neco pred vanoci jen proto ze se "necitite ohrozen" je docela blbost. Nepomerne velka cast (z celorocniho) biznisu se deje prave 1-2 mesice pred vanoci. Jistou skupinu zakazniku proste ztratite, protoze koupi nejaky jiny darek a hotovo.

Ty Ryzeny s V-cache pred vanoci to neuvadeji nejspis proto, ze to jednoduse nestihli. Pokud vim, jejich puvodni plan bylo uvest je pred Vanoci, ale mozna se mylim.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě to nestihli, nicméně to vypadá, že to snad zas až tak ani nevadí podle těch benchmarků tomu bude zdatně konkurovat i Zen 3 a žádná hitparáda se tak kolem Alder Laku moc nekoná, sám o sobě prakticky nic co tu nebylo nepřinesl a hypetrain už vykolejil...

Jediné v čem to možná trošku povede budou o chlup hry do vydání Zen 3D a syntetické benchmarky, především ST testy. Jinak výkon a spotřeba v combu s tou cenou a ty problémy plynoucí z tohoto kočkopsa stojí tak maximálně za kravské kule..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mne zda je na světě aspoň jeden majitel RTX3090, který hraje hry v 1080p.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mozna naka kancelarska krysa... :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kupovat na 1080P RTX 3090, když to s Infinity Cache rozpráší RX 6900 XT, nedává moc smysl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A mě by zajímalo kdo teda potřeboval vůbec ryzen když teda všichni hrajou v 1440p nebo 4K kde CPU vůbec nehraje roli huh ? mě se líbí jak je to tu plný AMD fanboyů

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V CPU intensive hrách jako jsou třeba nějaká MMO už to může být bottleneck klidně i v 1440P, třeba v různých nějakých centrech, kde se sejde tlupa lidí atd... Nebo prostě v nějakých competitive hrách, kde už z principu dáváš vše na low, abys to měl co nejvíc smooth, je pak logicky bottleneck vždy CPU.

Nějak nechápu, proč by někdo s high end GPU musel hned hrát vše na 4K, vždyť i s tou to pak ve hrách dropuje v 1% Low<60 Fps...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, že na 4k ti bohatě stačí 11400f na nejlevnější h510 desce, ale to zákazníky nezajímá. Ti potřebují hrát na nejrychlejším hardwaru, i když jejich fps je úplně stejný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže když odečtu rozdíl DDR5-4400 a DDR4-3200, a k tomu přihodím patch tak jsme na plichtě a pořád je tam otazník jak na tom bude spotřeba. Počkám si na další testy, ale momentálně tedy moc nezáří, škoda.
Nejlevnější základovky a paměti prakticky za skoro dvojnásobek stávajících.....nevím komu bych to nabídl jako dobrý kup :-/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nevím, jestli je DDR5 zas taková výhoda s tím jejich šíleným časováním a latencemi, spíš to vypadá tak, že ty nejlepší DDR5 budou asi tak jako mít na hry průměrné DDR4...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neasi, opravdu neočekávám že hry pojedou líp na ddr5 která má zatím průměrně cl40+ s taktem okolo 5000Mhz než na nějaké cl12-16 ddr4 3200Mhz+.
Jen tak pro info:
Ddr4 cl12 3200Mhz je pro hraní stejně dobrá jako drahá Ddr4 cl20 4200Mhz, tady je vidět že hry aktuálně prostě líp škálují s latencí než rychlostí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle "test" je fakt takové "vítězství marketingu", že informačně je to téměř k ničemu. Tedy kromě toho, že Alder Lake asi ve většině úloh a her dotáhne výkonem AMD procesory, ale za cenu značně vyššího příkonu a nevyrovnaného chování díky problémům s těmi dvěma druhy jader - což ale všichni už věděli z minulých článků. Když se k tomu připočítá cena za nové dražší mainboardy, dražší a výkonnější chladič, výkonnější zdroj schopný dávat ty zvýšené proudy, no tak... Z celé té 12. generace vypadá dobře jen ten 12400, stejně jako u těch předešlých, 11. a 10. generace. Ale ten bude až kdoví kdy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš mi vysvětlit kde chceš u Intelu vzít "zvýšený proudy" proto minulý generaci když jejich pl2 oproti minulé generaci kleslo? Tohle opravdu nechápu ale už jsem to slyšel od více lidí přitom je to očividný nesmysl.
Ledaže by ty CPU běžely i v max loadu na jednom voltu což dost pochybuju, bude to tak 1.3V jako u 7nm zen3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Intelů 12. generace stouply požadavky na proudové špičky. Zdroj musí být schopen dodat na 12V větvi větší špičkový proud než pro Intely 10. a 11. generace. Je to zmíněno v požadavcích na zdroje od výrobců mainboardů. Zkrátka k tomu musíš mít lepší zdroj, který má větší špičkové proudy.
Viz. článek https://diit.cz/clanek/pro-125w-alder-lake-doporucuje-intel-zdroj-s-468-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle hodnoty ale Intel zvýšil podle mého názoru hlavně kvůli základovým deskám, proč asi jinak tuto informaci posílal Intel právě jim?
Pokud vím tak tu byly problémy u některých Intel desek s tím že neutáhly Kčkový i5 a i7 ani s vypnutým pl2 - protože měly napájecí kaskády nekvalitní nebo se špatným chlazením.
Je to takový šťouchanec do výrobců desek aby to napájení dělali alespoň decentně kvalitní, když už si napíšou dané CPU do compatibility listu.

Co je to pak za nesmysl když v seznamu kompatibility máš teďka hodnekrat napsanou i i9, ale kdybys jí tam dal tak bude v zátěži konstantně throttlovat a bude to možná i nestabilní kvůli špatnému napájení.

Když je to napsané jako kompatibilní tak to snad má pro zákazníka znamenat že to CPU by v kombinaci s danou deskou nemělo dělat problémy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale PL2 tam není jediný limit, zvýšilo se myslím PL4, což by měly být ty špičky, některým slabším zdrojům by to mohlo dělat problém...

A navíc tu je ještě něco – už i9 11900K PL2 dost překračovalo na high end motherboardech, ten limit ani žádný být nemusel, záleží na výrobci, nebo když sis ho sám dal pryč a měl to adaptivní turbo překročilo to i těch 240W...
u Alder Lake možná prekročíš i to, záleží jaký tam je OC headroom, jak budeš mít dobrý chladič a jestli to letování za něco stojí a půjde to efektivně chladit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle vás je teda Intel 10nm horší než 14nm? Ještě k tomu i horší než blbý backport na 14nm aka rocket lake?
Tak to potom jo, Intel inženýři jsou teda nejspíš mentálně zaostalí když neumí pořádně navrhnout nový výrobní proces tak aby na něm čipy neměly horší vlastnosti než na minulém.

On vlastně Intel vypustil tuhle informaci jen aby ukázal všem kdo se zajímají jak moc nahovno jsou jeho nové procesory že v Peaku berou až 470w a to i u i5.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to jsou fakt hodně krátké špičky, třeba v desítkách milisekund. Takže zdroj nemusí být tak výkonný ve stálém výkonu, jen musí umět dodat občas tyhle špičkové proudy. Což se realizuje ve zdrojích většími vysoce kvalitními kondíky s nízkým sériovým odporem (ESR) a velkými nabíjecími/vybíjecími proudy. A příslušně tlustšími kabely k desce (možná mají na konci na drátech navlečenou i feritovou perlu, pro kompenzaci indukčnosti).

Jsou to prostě impulsní odběry. Když v procesoru "zaberou" náhle všechna jádra a tak... Což má hodně různé digitální techniky, není to nic výjimečného. Např. destička pro vysílání může mít stálý příkon třeba 2W, ale zdroj to musí mít, aby to pokrylo špičku 30W - v délce např. 20 ms.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Huh, co to má společného s výrobním procesem????? Výkon se v některých případech téměř zdvojnásobil, efektivita se podstatně zvýšila, spotřeba holt zůstala stejná, možná se ještě trochu taky zvýšila, že to je pořád přímotop ale neznamená, že 10 nm je špatných, vždyť celkově je to o parník jinde než Rocket Lake, víceméně je na úrovni 7 nm, teď už je proto btw také přejmenováno na 7...

Akorát ta architektura furt poněkud bohužel zaostává za Zen 3, musí se recyklovat stará jádra a hodně boostovat P cores, aby to mělo vůbec nějaký konkurenceschopný výkon, i když to chvílema stejně dost pokulhává kvůli nešťastnému konceptu s P a E cores a ty procesory vypadají jakdyby to ten Ryzen doslova sežralo...

S touto logic to už můžeš rovnou tvrdit, že 5 nm je na hovno a TSMC to už může zabalit, protože Zen4 má „žrát“ víc než Zen3 a určitě to je kvůli tomu, že...? Tak to potom aby Zen4 zůstal rači na těch 7. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Časy, kdy každý nový proces byl lepší než předchozí jsou dávno pryč.
Napadají mě hned dva fyzikální zákony, které nejde obejít. A s klesajícími rozměry se zhoršují.
1)Leakage (Tok elektronického proudu skrz tranzistor ve stavu OFF) Tím jak se zmenšuje tloušťka izolace.
2) Přenos tepla. Přes zmenšují se plochu jednoho jádra projde méně tepla.

Hlavní důvod pro zmenšování chipů je úspora peněz, protože cena křemíku roste. To že klesli takty z 5,3 na 5,2GHz je toho důkaz.
Ono se možná po letech ladění podaří vytáhnout Intel 7 na 5,5GHz. Ale myslím že to je nereálné. To by tu musel být podobně dlouho jak 14nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale rozdíl mezi 14 a 10 aka 7 už bude přeci jen značný... navíc výrobní proces nebyl očividně ani zdakeka pro Intel zas tak limitující faktor jak mnozí poukazovali...

Kdyby byl Intel aspoň trochu schopný, mohl Ryzen dostávat aspoň ve hrách, kde ho stejně nelimituje žádná vysoká spotřeba (CPU je zpravidla jen z části využitý) ani nic takového podobné, kde by nutně potřeboval lepší... tak teď ho má stejný a... nic, tak nevím, co se vymyslí příště že je limitem, kdyby byl pro něj nějaký jiný tak lepší, tak proč na ně nepřejde... něco tam bude... že by na jiném než svém nedosáhl třeba na těch svých 5,2 GHz jak potřebuje...?

kdyby totiž místo 5,2 GHz měli o GHz míň, tak to už by jim totiž v tom benchmarku asi nevyšlo o těch 10% Fps víc než u Ryzenu, to možná bude to něco... a to je ještě řádně pointelovsku zmanipulovaný a těžce zavádějící, s tou jejich bulharskou konstantou alias Win 11 to vypadá spíš na plichtu a to si ještě pomáhali s big.LITTLE a obrovským jádrem, který nakonec dosáhl zvýšení IPC jen o „trapných“ 20% a to ještě mají furt monolit, kde nemusí řešit jak propojit chiplety.

Nechápu jak může být i9 10900K s nižším IPC než Zen 3 ve hrách stejně rychlý, i9 11900K s vyšším IPC (resp. už stejným) víceméně pořád stejně rychlý... a i9 12900K s ještě vyšším IPC a my tady pořád řešíme, jestli to bude v podstatě opět to stejné nebo jestli tam už bude konečně rozdíl aspoň 10%, přitom oproti Comet Laku je IPC vyšší už asi o 35% a frekvence jsou přitom furt stejné??? Houstone, kde je problém, asi tu je něco hodně špatně.

Tomuto říkám uvíznout na mrtvém bodě, pokaždé jim tam někde vyskočí nějaká latence víc než by bylo zdrávo a ta jim to pošle zas zpátky tam kde to bylo už předtím, protože hra tě s tímto většinou okamžitě pošle někam, protože jak se někde něco zasekne, tak to stojí celé. Oni by prostě potřebovali zas čas na takové odladění, ale ten už jim AMD nedá jako kdysi...

AMD prostě jede pořád to svoje a zatím s každou generaci tam je teda pořádný nárůst výkonu, zatímco Intel zatím jen přešlapuje na místě jak nějaká potrefená husa, doteď těžili ze Skylake masterpiecu, což už byla prostě vyladěná architektura se základy už někdy z roku 2011 a stačilo tomu jen přidávat jádra, zvětšovat cache a zvyšovat takty a jak už toto nestačí anebo to už dál nejde či nemá význam a potřebují něco opravdu nového, tak mají problém to překonat, mezitím je už Ryzen dávno dohnal, takže už včera bylo pozdě Alder Lake vydat.

Vždyť pokud neupgraduješ aspoň z i7 8700K Coffee Lake tak nepoznáš ani žádný rozdíl, upgrade na i9 10900K z i9 9900K, to je něco jako když chlustneš do vody, i9 11900K je schopná být někdy pomalejší a i9 12900K to samé, tomu se dnes říká výkonnější procesor, když ve čtrtce her to budeš mít spíš ještě downgrade? To je mi teda pokrok 3 gen CPU a když ti to postavím vedle sebe a neřeknu ti ve kterém je i9 12900K a ve kterém i9 10900K, tak to nejspíš ani nepoznáš podle výkonu a budeš jen tipovat a bude to jen o náhodě jestli to trefíš.

AMD jen přidá cache a vypadá to, že jim to zas hezky škáluje a Alder Lake to už nechá pěkně za sebou, Zen4 by mělo být jen takové evoluční rozšíření Zen3, ale pořád o 20% vyšší IPC, Raptor Lake má být jen takový refresh Alder Lake na steroidech, doufejme, že napraví chyby Alder Laku a konečně už dokáže opravdu ten výkon aspoň o těch 20% zvednout... Alder Lake měl být velkolepý návrat Intelu, ale já ho zatím jaksi nikde nevidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mas podobne jako asi s tema cenama, kde si tvrdil ze to bude stat '270,-Ecek' a realita podle Alzy je 330,- :)
Inzenyri Intelu urcite nejsou blby, ale pracuji za urcitych okolnosti. Nevime, jestli treba AL nebyl puvodne navrhovany na 'mensi/kvalitnejsi' proces, nez ma Intel k dispozici. Dalsi vec je, ze nevime, jestli treba puvodne nepocital s tim , ze AL ma byt max 8C a na nizsich frekvencich, ale AMD ma takovy naskok, ze to museli vysroubovat vys a prilepit aspon maly jadra, atd.
Takze neni to o tom, ze je nekdo blby nebo ne, ale o tom v jake konkretni situaci jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jako když si alzák nasadí k té i5 12600k cenu 9000Kč přestože i s cenou 7500Kč by měl dost velkou marži tak to problém Intelu? To je spíš problém alzáka. Navíc je to cena za předobjednávku.
A pokud se nemýlím, tak i my tady v Česku můžeme nakupovat z německa kde jsou alespoň slušní obchodníci.
Pak také Alza určitě není ani jediný ani levný český obchod s elektrotechnikou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady mas "nemecke ceny"
https://www.caseking.de/intel-core-i5-12600kf-3-70-ghz-alder-lake-s-sock...
300,- Ecek s nizsim DPH, ktere v nemecku je a to je ten levnejsi. S grafikou stoji 310,- :)
Tech tvych 264,- E to nebude :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano psal jsem Evropskou cenu okolo 260€, ale to bylo pro 11600k která má MSRP 262$.
Takže platí pořád takové to pravidlo že Evropská cena v eurech je přibližně okolo čísla MSRP v dolarech.
MSRP je 290$, v Evropě očekávám vzhledem k situaci v jaký je teď trh s elektronikou okolo 300€.

Ty ceny kterýma mi tu argumentuješ jsou ceny předobjednávek, na které si evropští prodejci dávají přirážku.
Tady nejsme v Číně kde předobjednávky bývají často naopak ještě se slevou.

Cena však může ještě do Vánoc začít růst nad cenu která bude při vydání. Obchodníci totiž nejsou hloupí a ví že před Vánoci se může vše co vypadá atraktivní jako dárek o kousek zdražit a lidi to stejně koupí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak vidíš z tabulky v článku, je to požadavek pro 12.gen. Bez ohledu na nastavení PL2 požaduje krátkodobě větší proudy. A to starší zdroje neumí. Zdroj musí mít větší výstupní kondenzátory s menším ESR a menší parazitní indukcnost drátů k desce. No jistěže se to týká základních desek, však do procesorů kabel od zdroje nenarveš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže budou zdroje AL ready. Jak kdysi byli P4 ready?
Ty se dali poznat podle 4pin konektoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to vypadá podle specifikace, tak asi jo. Leda by to řešil samotný mainboard, ale to by musel mít na sobě hafo vysoce kvalitních kondenzátorů... nicméně možné to je. Zatím jsem ale žádný "AL Ready" zdroj neviděl (nedíval jsem se po tom). Asi by stačilo, orientovat se podle té tabulky maximálních proudů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si dobře pamatuju, tak původně měl Intel v úmyslu spolu s AlderLake protlačit ATX12VO zdroje. Nějak se jim proti tomu všichni šprajcli :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coz je v konecnom dosledku skoda. Zda sa, ze aby to za nieco stalo, bude treba novy zdroj kupovat aj tak a na co sa tu vlastne ideme hrat? Grafika je prakticky kompletne krmena 12V zo zdroja a 5/3.3V vetvy su viac - menej kozmeticka zalezitost. 3.3V sa uz asi nepouziva nikde, alebo len okrajovo a 5V krmi tak maximalne ventilatory (aj to ako kde) a disky. Tych vdaka m.2 formatu ubuda.

Potom sa pri velmi blizkom vykone zdroja a spotrebe masiny moze stat, ze zdroj ma sice dost W na vystupe, ale nie v tej spravnej vetve, v ktorej ich treba.

A to nehovorim o takych chutovkach ako -5V a -12V, ktore su v tom konektore uz roky uplne zbytocne. Ale zdroj ich generovat musi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

5V máš v USB. Nabíjecí proudy dnešních telefonů jdou přes 2A. Jestli má deska 4 nabíjení porty .
Potřebuješ cca 10A na 5V jak nic.

Můj názor je že má každý dělat co umí.
Tzn že výrobce zdrojů má dělat zdroje.
A výrobce desek má vyrábět desky.
A je blbost aby výrobce desek integroval zdroj do desky.
To by se potom musela uvádět efektivita takové desky. No prostě nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spravne tomu rozumiem tak, ze napajacia kaskada procesora vam na doske teda vadi? Ta generuje zdaleka najvacsie prudy, kedze 65W na nejakych hoc 1,25V je ~60A. Intelich 1/4 kW bude radovo nejakych 200A.

USB ma 5V iba ak sa bavime o 2.0, USB 3 v ramci USB PD vie ist aj na vyssie napatia.

Trik je potom prave v tom, ze napr. moja doska ma 4 USB porty, ina moze mat 10. 4 potrebuju na 5V iny prud, ako 10, aby boli plne vytazitelne (ze by sa dalo pouzit USB PD ani nezvazujem, to potom 5V vobec nedava zmysel). SATA porty detto. Stale dava zmysel, aby konkretne rozdelenie vykonu do power railov bolo dimenzovane vzhladom k tomu, co je osadene na doske namiesto toho, aby vyrobca zdroja cca tipoval, kde aky odber bude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kaskáda tam je kvůli CPU. Jeho napětí se liší doslova kus od kusu. A měnit se dá v BIOSU.
Na tom se schodneme, že Kaskáda musí být na desce. A má to svoje nevýhody například přehřívání. Přidávat další kaskády na desku je blbost.

Některé desky mají 4pin a jiné 8pin. A další 4 + 8. Výrobce zdroje udá jakýmy konektory je zdroj vybaven. A tím je nepřímo určen i výkon zdroje. Výrobce nic nemusí tipovat. Prostě to nadimenzuje podle konektorů. A zákazníci si musí pohlídat aby koupili správný zdroj se správným počtem konektorů.
Možná neznáte ale mám karty do PCI co mají molex na sobě. Chci přidat USB do PCI. OK stáčí mít volný konektor na zdroji. Ventilátor do case to samé. Došli mi konektory = je třeba řešit zdroj.
Myslím že to funguje dobře a není třeba to měnit. Rozhodně lepší než řešit nový zdroj jen kvůli novému CPU. A nebo opačné měnit základní desku, jen proto, že odešel zdroj. To by se EU byrokratům asi nelíbilo. A zcela výjimečně s nimi souhlasím. Stejně tak s nabíjením telefonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze tie 4, 8, 4 + 18 konektory pre dosku su 12V raily. Cize vlastne presne to, co ATX12VO ultimativne je. Lebo ano, moja doska ma 8pin pridavny molex, ale to je 12V rail. Grafika ma 6pin PCIe konektor, ale to je 12V. Ine ako 12V raily sa zjavne naposledy pridavali pri prechode z 20 na 24pin hlavny konektor. Odvtedy sa vsade pridava uz len 12V. Ako do ATX smerom na dosku, tak pridavne PCIe konektory. 5V ventilatory zjavne tiez vyhynuli (z cca prelomu milenii si pamatam ze platilo, ze velky ventilator 12V, maly 5V. Dnes je vsetko 12V dost casto BLDC).

Navaznost zdroja na CPU a opacne je nieco, co ste si uz vymysleli vy. Ak dava zdroj jedine napatie, tak je navaznost este mensia, nez dnes. Bud ma dostatok vykonu, alebo ho nema. Nie je treba riesit, ci ma spravny pocet a typ konektorov. Cize sanca, ze zdroj nebude pasovat je este mensia nez dnes. A ze by ATX zdroje z casu na cas kvoli nesediacim konektorom nebolo treba menit sa tiez neda povedat.

A FYI, generovat male napatia ako 3.3 a 5V z 12V railu na VRM je obvykle ucinnejsie, nez mat spinany zdroj, ktory tieto raily generuje v zdroji.

FYI vyrabat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ony se 12VO zdroje už celkem dlouho ve značkových PC používají. Takže výrobci zdrojů i desek už mají posbírané celkem dost zkušeností jaké jsou výhody a nevýhody tohoto řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A všichni výrobci desek to odmítli. Co mně rozčiluje víc než 12VO je fakt že se vzdaluje od sebe server a běžné PC. K tomu se objevuje nová skupina herních PC. Dřív jeden zdroj dokázal nakrmit herní i kancelářské PC. Dnes to nejde. Nebo CPU se vyráběl jen jeden model. Když se povedl, tak se prodal jako Xeon/Opteron. Když měl defekt, tak se vypla polovina cache a prodal se jako Pentium/Athlon. Když měl víc defektů, tak se prodal jako celeron/sempron. A většinou to pasovalo mezi sebou. Včetně chladiče. V budoucnu se herní PC budou chladit jen vodníkem a zdroj budou mít 1kW. Servery pojedou na 24V. Už spolu nebude kompatibilní vůbec nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Levná deska stojí 2000Kč. Levný zdroj 1000Kc.
U 12VO zdraží deska na 2500Kc. A bude náchylnější na poruchy. A zdroj zlevní na 500Kč. A bude odolnější.
Jaký to má smysl? Kromě toho že zákazníci budou vyhazovat základní desky za 2500Kč jen kvůli chybě v napájení.
Ale jinak souhlas. Technologie jdou dopředu. A po 30 letech je čas na obnovu. Ale ať se dohodnou výrobci desek s výrobci zdrojů. Ne že dominantní firma na trhu s CPU, která nevyrábí zdroje a už 15 let ani desky, začne prosazovat řešení, které vyhovuje jí a může poškodit konkurenci. Kdyby Intel nebyl známí tím, že k nové generaci CPU potřebuješ novou desku, tak neřeknu ani popel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

-5V je optional už někde od roku 2004 a dnešní zdroje ho nemají, to samé se dneska děje i s -12V. 3.3V a 5V stejně musíš na desce vygenerovat, protože to používají disky, SSD, rozšiřující karty i onboard čipy. Jinak když tu zmiňuješ m.2, tak v m.2 konektoru žádných 12V není, je tam jenom 3.3V. Je to v podstatě o tom, že u 12VO je jednodušší a levnější zdroj, ale dražší a složitější deska, takže z pohledu koncového uživatele je to jedno a zůstává jenom ta nevýhoda, že nemůžeš použít starší zdroj k nové desce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čarodějnice vyměnily staré koště za robotický vysavač: Zatočte s amd bordelem stejně))))))))))
ja beriem asus extreme z690 a 12900K +ddr5, ale kvoli rychlejsim kitom pockam az do pred vianoc,,, nach vas slaktrafii a co nejviic zluce na intel a nvidiu vy trubci vilikove amdkoveee ))))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jj, za ten měsíc na trhu vyjdou najednou takové DDR5 paměti, že s tím překonají rovnou i Zen4.

LOL

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

otazka je kedy budu tie zeny 4 realne v obchodoch na trhu , lebo ked vyslo amd na 5950x som cakal 3 mesiace a potom som zrusil objednavku,, mozno v cechach bolo na sklade,,ale tu nie,, potom uz ma to nezaujmalo aj kvoli doskam 570 ktore ak bola nejaka vybavena k 5xxx tak bola neskutocne draha a tak by bolo vyhodnejsie kupit TRX40 ,,tam boli velmi dobre dosky v pomere vybavenie vykon ale stupidne bolo ze najlacnejsi thr 3 cpu bol za 1700eu 3960x ,, a tak amd zabilo dobru patformu trx40 drahymy cpu.. to bolo ovela lepsie pri x399,, aj ja mam dosku taichi x399 kde pasoval moj predosly 1950x a aj uz 3 rok pomaly 2990wx.. dnes su stare dosky x399 celkom zbrierane kvoli vela pci linkam a lacnym cpu(1920x) a tak ich pouzivaju mineri lebo su tam 4 pcie plnohodnotne

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

keby si aspon neplieskal. priebezne chodili 5900x a 5950x napriklad do Datacomu, ale vzdy behom dna boli vypredane. Prave v cechach boli nedostupne, lebo cesi su kvoli korune az v dalsej logistickej vlne po €

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rychlé DDR5 budou kdo ví kdy... možná za měsíc... ale spíš tak za měsíc a rok..., DDR4 taky nějakou dobu trvalo než se dostalo na specifikace jaké to má dnes – vysoké takty a propustnost a zároveň nízká časování a latence... a taky je třeba dobře odladit i dualchannel a další věci, aby to dobře fungovalo... a taky je otázka jak schopný je u Alder Lake ten paměť. řadič a jestli tyto lepší RAM pak vůbec později nějak pobere to taky nemůžeš vědět... vzhledem k tomu jak je to zas spíchnuté celé na rychlo a moc jim to nefunguje, tak upřímně dost pochybuju, že to nějakou kvalitu pobralo.

Osobně si zatím myslím, že Zen3 si furt v pohodě vystačí i se současnými DDR4 a AMD ve skutečnosti moc netrapí, že konkurence už podporuje i DDR5... počkej si na reviews a uvidí se, jestli budou DDR5 skutečně až taková výhra nebo spíš naopak, ať se pak nemusíš zbytečně divit. ;) Podle mě jim na to bude fakt stačit jen lupnout V-cache a bude zas vymalováno, Zen4 má ještě svůj čas, nemají s ním kam spěchat, pokud zvládnou pořád dobře konkurovat se Zen3 ve všech směrech, nedalo se asi moc čekat, že by měli potřebu ho nasadit tak brzo, nepotřebují Intel úplně zničit, s tím by byli spíš proti sobě, pak by bylo akorát těžší překonat sebe sama a že by ho ještě víc znemožnili, s tím by si už moc nepomohli... kdo chce z nějakého důvodu Intel, tak si ho koupí i tak, i když je horší a dražší, vždy se dá najít nějaký retardovaný důvod, proč nekoupit Ryzen, aby z toho vyšel Intel lépe... a kdo tomu moc nerozumí a jen kdysi někde slyšel, že je prý nejlepší nějaký Intel, tak ten si ho taky koupí, toho si AMD stejně nezíská jen tím, že uvede lepší produkt, protože ten člověk se nedívá na žádné benchmarky a netuší co je pro něj lepší, ten je prostě ovlivněn marketingem, takže na toho se musí zas úplně jinak.

Mi stačí, že tam údajně nejde nastavit zvlášť napětí ani pro Golden Cove a Gracemonty, takže když na P cores chcou valit těch 5,2 GHz, tak E cores pak musí být kvůli tomu na dost šíleným napětí a tak to celé žere jak stádo nenažraných bejků... a výkon stejně jaksi pokulhává bo big.LITTLE, na který nikdo neumí pořádně optimalizovat a pokud to Intel pořádně nezasponzoruje a nepomůže jim jak na to, aby to běželo co nejlíp, tak to tak taky zůstane, vývojáři jaksi ani nemají žádnou motivaci se nějak snažit, když z toho stejně nevypadne ani lepší výkon než z Ryzenu.

A pak je tu ještě ta spotřeba... kdyby to mělo jet na tom PL1 (resp. na stejném power limitu jako Ryzen), tak výkon se brutálně propadne, neboť to řízení napájení a efektivita stojí tak za vylízaný řitní otvor:
https://cdn.videocardz.com/1/2021/10/Intel-12th-Gen-Core-Alder-Lake-Perf...

I v tom supr čupr Cinebenchi skončí i9 12900K asi tak on par s Ryzen 9 5900X a zastíní ho i i7 12700K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taichi X399 zvládne Quad Channel DDR4 3600+
To by ty DDR5 v duálu museli běžet na 7200 aby je porazili. A ty nebudou, ani za rok, ani za dva.
U TRX40 problém s cenou nemám. Furt je levnější než software, který bych na ní provozoval. Ale bojím se že ZEN3 do ní nedostanu - už nikdy. A cena WRX80 už je trochu mimo. No možná kdyby zlevnila ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nekdo musi kupovat desku a pameti, jiny proste soupne misto dvojky trojku s vcache :D a posle Alderu pisnicku v radiu :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Udělal bych to stejně. Ale při kapacitách co potřebuju (128GB) klesá rychlost k 3600MT/s.
Navíc je těch 128GB strop, takže do budoucna tam není rezerva.
Nevidím jediný důvod, proč přecházet na DDR5 letos.
Škoda že AMD zazdilo TRX40.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak to bude ako Intel Core i5-12600K, kde som s tym dostal odporucane parametre pre testovanie BIOS set TDP PL2 to 312 W na doske ASUS ROG MAXIMUS XIII HERO s Crucial 2x16GB DDR5-6400, Samsung 980 PRO 500GB tak zbohom elektromer.
cela zostava bez monitora za 2h phoronix testu mala spotrebu 2,1kWh.
ak i9-12900k bude mat spotrebu a vykon nad 6c 12600 s porovnatelnym narastom vykonu a spotreby....

pri pl2 = 125W to malo horsie vysledky ako Ryzen 5 5600G (65W)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kedzte tie testy prebiehali na zostave Win11 bez osetrenej chyby L3 cache pre AMD, tak su tie vysledky uplne naprd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.