Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vypalování pod Linuxem II - díl 1.

Linux logo
Už to je čtyři a půl roku, co jsem pro příznivce Linuxu připravili seriál o vypalování pod tímto operačním systémem. Je to dlouhá doba a tak jsme hledali zkušené linuxové paliče, kteří by nám s tím pomohli. Bohužel, žádné jsme nesehnali, ale zcela náhodou jsme se dostali na web ABC linuxu, kde jsme podobný seriál objevili. Je sice z loňského roku, ale říkali jsme si lepší toto, než vůbec nic (třeba se někdo ozve, kdo nám s updatem textu pomůže). A tak vám ho nyní po několik týdnů budeme předkládat. Děkujeme za to ABC linuxu, kteří nám tento materiál dovolili použít.

Kapitoly článků

1.  Základní pojmy, teorie

Tímto článkem začíná seriál o vypalování CD pod Linuxem. Jedná se o spolupráci více autorů, z nichž každý přispěl jedním nebo více díly. Jednotlivé části budou zaměřeny na všechny možné věci, které se týkají této problematiky.

Postupně budou pokryta následující témata:

  1. Pojmy. Teorie. Obecný úvod. Hardware.
  2. Nastavení systému: kompilace jádra, používání SCSI emulace.
  3. Software. Formáty. Image soubory. Joliet. El Torito. Kopírování.
  4. Multisession. CDRW. Packet Writing.
  5. Frontendy (X-CD-Roast, k3b, gtoaster, atd.).
  6. FAQ (často kladené dotazy).

Základní pojmy, teorie

Měl jsem původně v úmyslu vyprávět pohádky o tom, kterak se narodí malé kulaťoučké cédéčko, co se s ním stane ve vypalovačce, a jak s tím souvisí všechny možné barvičky, kterých se můžete na těch placatých věcičkách dočkat. Rozhodl jsem se však změnit přístup a radši vám nabídnu spoustu zkratek a termínů, o které jste třeba už někdy zavadili. Vše je doplněno definicemi, vysvětlením a samozřejmě také odkazy. Předem upozorňuji, že článek je plný teorie, která je sice zajímavá, ale jak vypálit cédéčko vám neporadí. O tom budou další díly. Rozepsána je navíc úplně každá zkratka, takže pokud o jejich význam nestojíte nebo jej už znáte, směle početné závorky přeskakujte.

Máte-li zájem o velmi pěkně zpracované články o výrobě CD-R, vypalovacích technologiích a všech možných technických záležitostech týkajících se vypalování, doporučuji český server www.cdr.cz. Je si trošku win-centrický, ale na kvalitě informací to neubírá.

Ponořme se tedy do bahna hardwarové terminologie. Začneme banalitami obecného rázu a postupně se propracujeme až k čistě linuxové problematice.

CD
Compact Disc. No comment.
CD-ROM (WORM)
Compact Disc - Read Only Memory: Paměť pouze pro čtení

Write Once Read Many: Jednou zapsat, mockrát přečíst.
CD-R/E/W
Compact Disc - Recordable / Erasable / Rewritable: Zapisovatelný / Smazatelný / Přepisovatelný
CD 'knihy' - záznamové standardy
Red Book: Originální specifikace fyzikálních vlastností kompaktního disku a digitálního audio (CD-DA: Digital Audio) kódování (PCM: Pulse Code Modulation). Později rozšířené např. o CD-Text (informace týkající se audio
obsahu CD)

Yellow Book: Red Book doplněná o možnost ukládání počítačových dat (CD-ROM, Mode 1). Specifikace fyzického uspořádání dat je v praxi podkladem pro další standardy určující adresářovou a souborovou strukturu jako ISO9660 (PC) nebo HFS (Hierarchical File System, MAC). Rozšířena o CD-ROM XA (eXtended Architecture, Mode 2) - základ pro další formáty/knihy - kombinace audia (ADPCM: Adaptive Differential PCM) a videa.

Orange Book: CD-R. Zapisovatelné CD (juch). Ve skutečnosti se jedná o tři odnože: Part I, II a III:

I: CD-MO (Magneto Optical: magnetooptické) přepisovatelné disky.

II: CD-R (Recordable: zapisovatelné), dříve CD-WO (Write Once:
jeden zápis)

III: CD-RW (ReWritable: přepisovatelné)
Blue Book: CD-Extra (Enhanced Music CD: vylepšené hudební CD). Standard pro lisovaná MultiSession CD obsahující hudbu i data.

White Book: mimo jiné: VCD (Video CD - MPEG-1 (Motion Picture Experts Group) video), SVCD (Super VCD - MPEG-1/2 video)

a další deriváty: Green Book (CD-I: Interactive), Beige Book (Kodak Photo CD), ...
DVD (- ROM, R, RW)
Digital Versatile/Video Disc
ISO
International Standards Organization (Mezinárodní organizace pro standardy).
ANSI
American National Standards Institute (Americký národní institut pro standardy).
SFF
Small Form Factor Committee: Ad hoc seskupení firem zabývajících se výrobou a vývojem diskových jednotek.
SCSI
Small Computer System Interface: ANSI standard paralelního rozhraní pro připojování periferních zařízení k počítači.
IDE
Intelligent/Integrated Drive Electronics: Rozhraní pro MSD (Mass Storage Device: zařízení ukládající velký objem dat, např. FD (Floppy Disk: pružný disk, disketa) nebo HDD (Hard Disk Drive: pevný disk)), u kterého je řadič začleněn do samotného zařízení (HDD, CD-ROM). IDE bývá chybně používáno pro označení ATA specifikace.
EIDE
Enhanced IDE: Jméno, které Western Digital zvolil pro své ATA-2 disky. Často bývá pužíváno i pro disky s novější specifikací ATA rozhraní.
ATA
AT Attachment: AT (Advanced Technology, viz IBM PC/XT (eXtended Technology) a PC/AT) připojení. Rozhraní prvotně vyvinuté firmami Imprimis (divize Control Data Corporation), Western Digital a Compaq Computers. Během doby své existence doznalo významných změn:

ATA: První z řady. Podporuje až dvě diskové jednotky, 16-bitové rozhraní a PIO režimy 0, 1 a 2.

ATA-2: Rychlejší PIO režimy (3 a 4), multiword DMA režimy 0, 1 a 2 a také podpora LBA (Logical Block Addressing: logické adresování bloků). Známé jako Fast-ATA nebo EIDE.

ATA-3: Žádné zvýšení rychlosti. Zavedení nových vlastností: S.M.A.R.T. (Self Monitoring Analysis and Reporting Technology: Technologie pro analýzu a hlášení auto-monitorování zařízení) a Security Mode (bezpečnostní režim), který umožňuje chránit jednotku heslem.

ATA/ATAPI-4: ATA bylo rozšířeno o nový protokol pro provádění příkazů ATAPI. Zavedeno UDMA, které kromě vyšší rychlosti poskytovalo i CRC (Cyclical Redundancy Checking) kontrolu. Podle maximální propustnosti UDMA režimu 2 (lze se setkat i s označením DMA Mode 3) bývá (z prodejních důvodů) označováno jako Ultra ATA/33 (33 MBps).

ATA/ATAPI-5: Dva nové UDMA režimy: 3 a 4 (režim 3 /44,4 MBps/ se v praxi nikdy nepoužíval). Také známé jako Ultra ATA/66.

ATA/ATAPI-6: UDMA režim 5 (Ultra ATA/100), počet LBA bitů se zvýšil z 28 na 48 => větší adresovatelný prostor (až 144 PB), rozšíření maximální velikosti přenášeného bloku z 8 (131 kB) na 16 bitů (33 MB).
PIO
Programmed Input/Output: Programovaný vstup-výstup. Způsob přenosu dat mezi dvěma zařízeními, který jako součást cesty využívá hlavní procesor počítače (CPU: Central Processing Unit). Existují(-ovaly) režimy 0 (3,3 MBps) - 4 (16,6 MBps).
DMA
Direct Memory Access: Přímý přístup k paměti. Metoda přenosu dat z hlavní paměti na zařízení bez průchodu přes CPU. Původní 'singleword' DMA (word odpovída dvěma bajtům (byte: binary term) a zároveň 16 bitům (bit: binary digit)) používané třeba kartami na ISA (Industry Standard Architecture) sběrnici bylo již u ATA-2 nahrazeno 'multiword' DMA, které využívalo 32-bitového rozhrani VLB (VESA /Video Electronics Standards Association/ Local Bus) a pak PCI (Peripheral Component Interconnect) sběrnice (konec konců ATA
vychází ze 16-bitového AT). ATA/ATAPI-4 přineslo Ultra-DMA, které bylo schopné zdvojnásobit přenosovou rychlost posíláním dat na obou koncích frekvenčního cyklu.
ATAPI
ATA Packet Interface: SFF standard pro posílání SCSI příkazů přes IDE rozhraní (s určitým omezením...).
USB
Universal Serial Bus: univerzální sériová sběrnice. Standard externí sběrnice podporující PnP (Plug and Play) a přenosové rychlosti až 12 Mbps. USB 2.0 až 480 Mbps.
PCMCIA/PC-Card, CardBus
PCMCIA (Personal Computer Memory Card International Association). Standard pro přídavná zařízení velikosti telefonní/kreditní karty. Ačkoliv původně vyvinuté jako prostředek pro přidávání paměti do přenosných počítačů, několikero vylepšení umožnilo připojení téměř libovolného periferního zařízení.

CardBus: 32-bitová verze standardu PC-Card.
IEEE 1394 (FireWire, iLink)
IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). Velmi rychlý (400 Mbps) standard externí sběrnice podporující (kromě jiného) isynchronní přenos.
Paralelní port/rozhraní
Kanál schopný přenášet najednou více než jeden bit. Rozšíření: EPP (Enhanced Parallel Port), ECP (Extended Capabilities Port); obě cca 10 × rychlejší než klasický Centronics/Epson PP.
Kapitoly článků
1.  Základní pojmy, teorie

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vypalování pod Linuxem II - díl 1.

Čtvrtek, 30 Prosinec 2004 - 21:13 | Anonym | Pro: Ritchie. Nevim co myslis tou beznou...
Neděle, 28 Listopad 2004 - 00:08 | rejdi | este dodatok: bolo to datove DVD-R.
Neděle, 28 Listopad 2004 - 00:08 | rejdi | Jedna zaujimava vec: palil som na Asuse (nejaky...
Pátek, 26 Listopad 2004 - 12:11 | Anonym | Mimochodem, pokud si už kompilujete jádro (např....
Pátek, 26 Listopad 2004 - 11:54 | Anonym | Jsem sice rád, že se CDR server začal (konečně)...
Středa, 24 Listopad 2004 - 18:04 | Martin Bartoň | Carlos: Nero palilo DVD-video tak, ze...
Středa, 24 Listopad 2004 - 15:21 | Anonym | martin: Tohle jsem moc nepochopil. OPC (podle mě...
Středa, 24 Listopad 2004 - 14:32 | Martin Bartoň | ender: Tys nečet ten úvodník ani můj komentář v...
Středa, 24 Listopad 2004 - 14:15 | Anonym | Ano, toto mě nenapadlo. Takto SW skutečně kvalitu...
Středa, 24 Listopad 2004 - 14:09 | Anonym | urcite zajimavy serial. ale prohlasit 2.5 radu za...

Zobrazit diskusi