Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyplatí se nákup inkoustové tiskárny?

PR článek
Na první pohled by se mohlo zdát, že inkoustové tiskárny za chvíli nebudou potřeba. Trend bezpapírových kanceláří sílí a pokud už je potřeba tisknout, stačí přeci sáhnout po laserovém zařízení. Přesto ale inkoustovou tiskárnu i dnes využijete – a to hned z několika důvodů.

Věděli jste, že první inkoustová tiskárna se na trhu objevila už v roce 1951? Od té doby prošla technologie inkoustového tisku řadou změn, své místo si ale ve společnosti zachovala vždy.

Inkoustový tisk pracuje na principu rychlého nastřikování miniaturních kapiček inkoustu z desítek až stovek tzv. tryskových hlavic. Kapky ulpívají na papíře a postupně skládají výsledný obraz tisku. Podle způsobu, na jakém vstřikování funguje, dělíme inkoustové tiskárny na pizoelektrické a tepelné.

Tisk inkoustem je nedostižný zejména ve chvíli, kdy potřebujete vytisknout barevné ilustrace nebo fotografie. Výsledný tisk má totiž – ve srovnání s laserovým tiskem – mnohem sytější barvy a plynulejší barevné přechody.

Relativní nevýhodou je využívání CMYK barevného módu, kdy tiskárny využívají inkoustové náplně jen se čtveřicí základních barev – azurovou, purpurovou, žlutou a černou. Z této kombinace ale nedokáží namíchat světle růžové, oranžové a zelené barvy. Ty tak bývají při tisku nahrazovány tmavějšími odstíny a neodpovídají předloze na monitoru (elektronika využívá tzv. RGB mód). Tento nedostatek řeší zařízení disponující až šesti základními barvami (tzv. hexachromový tisk).

Tankový systém sníží tiskové náklady

Cena inkoustového tisku jsou v porovnání s laserovou technologií až několikanásobně vyšší. Tyto náklady sníží alternativní náplně do inkoustové tiskárny, oblíbená jsou také zařízení s tankovým systémem. 

Ten funguje na principu doplňování inkoustu do velkokapacitních nádržek. Nemusíte tak kupovat stále nové cartridge, čímž šetříte také životní prostředí. Výroba kazety pro inkoust je totiž ekologicky náročná na energii i suroviny, jako je ropa či vzácné kovy.

Další výhody

Velkou výhodou inkoustových tiskáren je jejich kompaktnost. Jsou rozměrově menší než laserová zařízení, což je dáno „skladnější“ technologií inkoustového tisku. Bez problémů se tak vejdou i na menší stůl.

Nespornou předností je také nižší cena. Nejlevnější inkoustové tiskárny pořídíte za cenu okolo tisíce korun, kvalitnější zařízení pak od 2 000 Kč výše.

A co nevýhody?

Samozřejmě také inkoustové tiskárny mají několik nevýhod, které je třeba vzít v potaz. Kromě zmíněné vyšší ceny za tisk (v porovnání s laserem) se inkoustové tiskárny nehodí pro tisk ve vysokých objemech. U domácích a klasických kancelářských zařízení se maximální měsíční vytížení pohybuje v nižších tisících stránek.

Ale pozor – tento údaj platí pouze v případě 5% pokrytí stránky inkoustem. Tisknete-li dokumenty bohaté na grafy a ilustrační obrázky, bude počet stránek, který můžete bez poškození tiskárny vytisknout, několikrát nižší.

Počítejte také s tím, že je potřeba tisknout pravidelně. Pokud necháte tiskárnu několik týdnů ležet ladem, inkoust v tiskové hlavici zaschne a budete ji muset vyměnit. Hrozí také zaschnutí barvy v cartridgi.

Inkoustové tiskárny nejsou ani vhodné do kanceláří či domácností, kde se „hraje“ na rychlost tisku. Ta je totiž v porovnání s laserovými zařízeními nižší. Inkoustové tiskárny se navíc před tiskem musí zahřát, což trvá i několik minut.