Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyšel AmigaOS 3.1.4 pro klasické Amigy

Si pamatuji, ze jeste jako ditko odkojene Win3.11 a Win for Workgroups, tak jsem prisel na navstevu kamarada co mel Amigu...a on pustil hudbu na pozadi a ono to jelo! Nic nespadlo, jakysi multitasking fungoval.
Skoda, ze se to nechytlo vic a prosadil se smejd jmenem windows..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja byl odkojenej na C= 64, takze Amiga byl pro me logickej krok v pred. Jenze v roce '95 uz bylo jasny ze PC vladnou svetu a Amiga uz silne zaostavala po HW strance, takze sem presel zrovna na Pentium 75Mhz s MS DOS 6.22 a WfW 3.11.
Amiga mela funkcni preemptivni multitasking od roku 1985. Windows od roku 1995 a MacOS az od roku 2001. Amiga taky myslim porad jeste drzi patent na vyvolani kontextovyho menu pravym tlacitkem mysi. Skoda neschopnosti managementu Commodore, ze tenhle velkej naskok nedokazali vyuzit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne jakýsi, ale preemptivní. :-)
Já začínal v roce 1987 na C64, ale po revoluci jsem přešel právě na A500 a pak na A1200 (tu mám ještě v toweru s PPC a Cvision doma) - bohužel mi cca před 15 lety odešel HDD a zatím jsem neměl čas to všechno co v tom je nahodit zpátky.

Jinak Amiga měla spoustu perfektních vlastností, ale taky mnoho problémů a nedodělků. Dodnes ale na ni vzpomínám, jedině v dobrém. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Amiga byl v podstate i pomerne levny "profi" nastroj nejen okolo grafiky ...dalsi vec v cem mela naskok

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>Ne jakýsi, ale preemptivní.

Ale ten u ž vedel Geos na XT-čku
pravda na C64 len kooperatívny..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a prehraval sis v Geos na XTcku MP3 ? ;-) ja tedy Geos pouzival jen na C64 ale multitasking na XT a na Amize bych si srovnavat neodvazil ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na alespoň jakous-takous práci s GEOSem na C64 jsi potřeboval dvě disketovky, pak už to celkem šlo. S kamarádem jsme to párkrát zkoušeli (každý jsme měli jednu) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, šmejd jménem Windows... Win NT přinesly ochranu paměti (a třeba i SMP pak) a s tím i stabilitu, kterou dneska bereme jako samozřejmost. OS Amigy proti tomu byl na úrovni Win9x nebo OS9 v Mackách, kde věci zákonitě padají.

To na Amigách nikdy nebylo a aplikace naopak byly zvyklé dělat s RAM psí kusy, takže by to na té platformě bylo problém přidat (nebo nebyl, ale některý aplikace by se třeba musely rozbít). Ten super výkon s málem prostředků a multimediální schopnosti byly v té době hodně zajímavé, ale ta cesta Windows NT (respektive obecně podobných robustních OS) byla prostě správná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To berete nejak moc doslovne...ve kterem roce vysel WIndows NT a ve kterem roce vydali Amiga OS? Plus..od ktereho roku bylo jasne, ze Win + PC budou dominovat trhu pocitacu..
Kdyz chcete brat Win NT jako bernou minci, klidne muzete vzit i neexistujici "Amiga OS Warp", ktery by byl prisel, kdyby...
;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Windows NT reálně vyšly v roce 1993, ale mají přímou návaznost na VMS, které je už z roku 1977. Podotýkám, že tato vazba nebyla nikdy tajena, takže případné teorie o tom, co v MS ukradli, by byly mimo mísu :-)

Takže s těmi historickými daty bych byl opatrný - Amiga OS je sice o několik let starší než NT, ale vyloženě průlomové její funkce nebyly. V dost ohledech připomínala pojetí tehdejšího Macintoshe s výhodou menší ceny, to dávalo jistou šanci. Bohužel ale pak přišla ta komedie kolem Tramiela a sporů s Atari - doslova se mluvilo o "holy war". Tím se hodně poškodili - trochu paradoxně bych si dovolil říct, že Amiga zas tak moc nedoplatila na nástup PC, tam byl primární průšvih jinde. Nástup PC/Windows jen pak už "zajistil", že nebyla šance se z toho vyhrabat, ale primární průšvih měl původ jiný :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viz prispevke dale.. Ja jsem srovnaval OS pro osobni pocitace. NT jako takove bylo urceno do "profesionalni/podnikove" sfery. Pamatuji, ze jsme meli tenkrat ve firme na jednom stroji NT 3.5x ...kupodiu to byl prvni WIndows, ktery cely nepadal, coz mne tenkrat dostalo :))
Z tohoto pohledu je podle mne korektnejsi srovnavat Amiga OS s Win 3.11

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, Windows NT přinesly stabilitu? A to jako nebylo myšleno ironicky? No dobrá, když myslíte... Mě to každopádně dost pobavilo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli vám to dělá problémy, můžete si tam dosadit Unix/Linux.
Jako anekdoty a memy stranou, tak ochrana paměti je prostě elementární základ toho, co solidní OS musí mít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

teorie dobra, az na to ze na Amize bez ochrany pameti mi aplikace padali nasobne mene nez (jednodusi aplikace) pod WindowsNT ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych viděl spíš jako důsledek menší variability hardwaru (podobně jako u MACu), což potlačuje velké procento problémů kolem vrstvy driverů atd. Za druhé bych řekl, že aplikace na Amigu byly obvykle psané korektněji - vlastně od začátku na ni, zatímco u NT (ostatně i 95/98 )se strašně dlouho zápasilo s tím, že aplikace byly "přeprasené DOSové". Pamatuji osobně - vším tímto jsem procházel (s NT jsem dělal reálně od 3.51).

Tyhle prvotní problémy ale nic nemění na tom, že možnosti NT byly o hodně dále a postupem čase se to stalo samozřejmostí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne je hlavne docela mimo srovnavat Amiga OS s WinNT. Tohle byli OS vyvijene pro jine ucely a hlavne Win NT je v obecnem smyslu i mladsi (kdyz neberu, kde maji zaklad..)
V dobach Amiga OS to nejlepsi co mel Mrkvosoft na PC (pokud to bereme jako ekvivalent Amigy) byl podelany Win 3.11. Jelikoz jsem pod nim jeste byl nucen i programovat, tak si pamatuji, ze pad co 2hodiny nebyl vyjimkou. Prvni pouzitelnejsi OS mrkvosoftu pro osobni pocitace byl Win95, ktery prisel v roce 95. Velka slava to sice nebyla, ale proti Win 3.11 nebe a dudy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K té poslední větě - tohle je dost diskutabilní, já vlastně s W3.11 reálné problémy neměl - AmiPro jako texteditor :-) Bylo ta stabilní, svižné, kdykoli se dalo jít do DOSu atd.
W95 byly po uvedení v dost ohledech zhoršení, přechod na ně byl tlačen hlavně nástupem Internetu a pak dalšími novinkami, které se zkrátka do 3.11 nedostaly, po nějaké době pak přirozeně začaly W95 dávat smysl i kvůli vývoji hardware (přechod na 32 bit začal být přínosem i doopravdy, ne jen na papíře). Jinak ale spíš "vyhrály" dobrým pochopením toho přechodného období "po DOSu", kdy asi byla ta širší kompatibilita rozhodující i za cenu bídné stability. K W2000 a poté W XP zkrátka musel svět IT dozrát, v roce 1995 by to neuspělo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, ze v dobe W3.11 se pouzivali DOS aplikace casto a jejich "MSDOS prompt" to resil uspokojive. Nicmene za tou nestabilitou si stojim. Asi zalezelo, co jste na nich delal. My to pouzivali jako vyvojove prostredi nejaky databaze (dneska uz neexistuje) a byl to fakt porod. Padalo to opravdu "co 2 hodiny". Podobne si pamatuji, kdyz se pouzival treba nejaky Word pro psani dokumentu, vzdycky jsme delali zalohy dokumentu i behem dne, kdyz by to spadlo, atd..cili potencionalni nestabilita na kazdem kroku.
W95, kdyz se ji dalo dost pameti, byl v tom ohledu velky skok dopredu. Padalo to tak jednou za 2 dny a to byl obrovsky krok do predu...
Nicmene dodnes nezapomenu kolegu, ktery jel na OS2..a smal se nam, protoze jemu to jelo stabilneji i presto, ze si poustel Vidle v nejake emulaci..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně Windows 3.11 nebyly operační systém, ale v podstatě aplikace pro MS-DOS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, já jsem s NT4 problémy neměl žádné a dokonce ani s předělanými NT3.51 Server alias Citrix WinFrame 1.8. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Servery byly vesměs v pohodě od začátku. U workstation bylo popravdě pádů aplikací více, proti 9x ale už bylo patrné, že dost pádů opravdu odnesla jen aplikace a systém jel dále. Samozřejmě občas na "modrou smrt" došlo, ale z mé zkušenost právě spíš v momentu, kdy se hrabalo více do vrstvy driverů... Bohužel ale právě tohle občas některé aplikace dělaly, viz ta moje poznámka o "přeprasených DOS" - tehdy bylo dost časté, že se tvůrce prostě neobtěžoval třeba s portem pracovat přes driver a ještě byl hrdý, že to obešel přímým přístupem... Jak to pak občas dopadlo je známé :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to úplně stejné bylo i na Amize.. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no.. ochrana paměti... problém byl v tom, že MMU měla až MC68030, což byla výsada A3000 a lepších strojů, popřípadě A1200 vybavené turbicí v ceně celé A1200 (tehdy cca 15000Kč, tj. cca 3 tehdejší průměrné platy - v dnešních cenách je to víc, než stojí GTX2080Ti :-D)
Takže ono to nebylo jen o SW (i když legendární adresa na "vypnutí OS" měla taky své kouzlo), ale i o HW a původu/konceptu Amigy v konci 70. let, který za ty roky prakticky nedoznal změn. Srovnávat to s téměř o dvě dekády novějším OS, produkovaným velkou firmou bez tlaku na okamžitý úspěch (jako v případě Amigy, převzaté Commodorem na okamžité vydžusování - viz první kickstart v prvních A1000, který byl dokonce ještě zaváděn z diskety, protože nestihli vyrobit ROMky) IMHO moc nejde. Vždyť historky jak se vývojáři Execu a Amiga OS museli "potkat" když každý používal jiný jazyk (B a BCPL) jsou celkem známé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde pořád berete to "o dvě dekády novější OS"? První oficiálně uvedená verze Amiga OS je z roku 1985, tedy 8 let (ani ne celá jedna dekáda) před prvními reálnými NT, tedy méně než dekádu, původ pak mají historicky víceméně stejně starý (VMS u NT, různé věci z 8bit u Commodore).
Zbytek příspěvku OK, ale to o časovém rozdílu prostě nesedí - on vývoj právě v té polovině 80tých let době letěl hodně rychle a ve více směrech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem "téměř" a rovnou tvrdím, že reálně první použitelná NT jsou verze 4.0 - vše předtím mělo UI omalovánky s prakticky nepoužitelným API a HW podporou.
Amiga má původ v Execu a TRIPOSu (ten je z roku 1976 BTW).

edit: A dodnes se pamatuju na Hlavenkův článek srovnávající OS/2 a ranou verzi NTček. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NT4 byly první dobrá verze na Workstation, jako server byly dost v pohodě už 3.5 (1994) a úplně v pohodě 3.51 (1995). 3.51 se pak reálně už používaly i jako Workstation, ale byl to první krok, průlom byly skutečně až NT4.
Jinak jak jsem psal výše - původ je z VMS cca 1977, tedy v podstatě zase to samé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně první Windows která bych uznal jako použitelná jsou Win 2000 vše před tím byla iterace téhož a stála za houby (budu drsný a NT 4.0 nebudu brát vážně, vždyť to ani nikdo moc nepoužíval).
Windows 98,95,ME, 3.1 a tak podobně to nebyl OS to byla parodie.
Dodnes se válím smíchy když si vzpomenu na Win 95 hlásící abych při pokusu zavřít okno uvolnil paměť zavřením okna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je pravda, procesory neměly MMU.

Já to ale psal čistě o tom OS, protože většinou ta debata jde tak, že se sejdou nostalgický pamětníci nebo hipsteři a začnou jak to bylo super, že plnej multitasking v 300 KB a že je proti tomu všechno tehdy/potom/dneska úplná sr.... :)
Jenže se ignoruje, že to byl OS napsanej do úplně jiných poměrů, kdy se věci programovaly v asembléru, moc se nemuselo koukat na nějakou budoucí udržovatelnost a vůbec ne na bezpečnost. Je to trošku podobné jak rozdíl mezi scene demem a reálným softwarem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Systém neměl problémy s dopřednou kompatibilitou pokud programátor aplikace nebyl čuně (což většina z počátku byla). OS jako takový byl naprosto stabilní, dovolím si tvrdit, že verze 1.X byla hodně miimalistická (Amiga 1000 měla 256 Kb Ram), ale od verze 2.04 (Amiga 500+) se to zlepšilo a verze 2.05 (Amiga 600) pak byla naprosto ok, stabilní a měla řadu věcí co dneska zní jako super nápad).
Amiga OS 3.X pak byl naprosto fantasticky vymyšlený.
Amiga OS byl včetně EXECu (mikrokernel) napsaný v C. Autoři se hodně inspirovali v UNIXu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale co když by tam bylo přidané síťování, reálně na tom běželo víc aplikací najednou (což tehdy moc často nebylo), uživatelský oprávnění a trošku víc ovladačů. Myslím, že představa, že by to krásně šlapalo i při větší komplexitě, je dost iluze.

Já si taky nepamatuju, že by vůbec někdy zatuhly nebo spadly Windows 3.1, když jsme je kdysi měli na 486ce (asi dva roky). Jenže toho taky moc nedělaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono tam bylo.
Je si třeba uvědomit, že Amiga OS a Windows jsou třešně a melouny. Kachny a mouchy nebo tak něco.
Prostě filozoficky a vnitřně jsou to dvě naprosto odlišné věci, kdy ta druhá (Windows) časem dosáhla podobných vlastností jako ta první, ale při řádově větší režii a velikosti.
Vtip byl především v tom, že komplexita není problém, problém je touha mít všechno najednou v provozu. To je naprosto na nic.
Amiga OS funguje tak, že pokud nějakou komponentu nějaká aplikace potřebuje, mrkne se do seznamu běžících komponent a hledá jestli už není v paměti a není používaná. Pokud ano, jen si přidá jedno použití a nic nikam nenahrává.
Tzn. i když ten systém reálně bude mít asi miliardu funkcí (například třeba 80 různých knihoven počínaje medplayer.library a konče 68040.library tak dokud si o něco z toho neřekne nějaká aplikace bude to ležet ladem na disku a nebude to dělat bordel).
Komplexnost je čisté zaklínadlo pro ty co chtějí obhájit že OS (ta věc co spouští aplikace) musí mít po instalaci 8 Gb a vyžadovat 4 Gb Ram jen pro svou vlastní režii. I dnes existují mikro kernely co si vystačí s 4 Mb ram a funkčně zvládají obsloužit běžné potřeby uživatele naprosto v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pouzival sem par let Amigu se sitovanim/internetem, nejdrive s modemem, pozdeji ethernet sitovkou, bezelo realne email klient, irc klient, webovej prohlizec, prehravac hudby nebo videa, do toho treba textovej nebo grafickej nebo vektorovej editor...

krasne to slapalo, oproti Windows na mnohem vykonejsim HW (Celeron 300), to slapalo rychle, prepinani mezi aplikacema rychlost blesku, reakce systemu okamzite, vyjimecne neco spadlo, ale nevzalo to sebou system (mel sem MMU a pouzival 3rd programy)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono, Amigy v základu neměly MMU, takže to tam s ochranou paměti nebylo nijak moc rozumně řešitelné. A v době kdy přišly plnotučné 68030/40/50 či následně PPC už to u Commodore nebylo zrovna růžové. Každopádně ano, byl to nejčastjší důvod pádů.

Jinak Amiga 1985, Win NT 1993, krach Commodore 1994... jsou to úplně jiné platformy i epochy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že v letech 1995-2005 jsem na Amize nezažil něco jako pád systému když jsem tomu fakt nepomohl.
Problém totiž primárně dělali staré aplikace napsané ještě pro 1.3 a případně 2.0.
Jak se začali aplikace psát pro 2.05 a novější verzi OS. Přestali taky dost padat tak že vzali OS s sebou.
Později pak když něco spadlo, tak systém hodil dotaz jestli sestřelit aplikaci nebo udělat reboot (ono taky Reboot a Reboot, Windows na 8 vláknech a 16 Gb Ram bootují 3 minuty a dalších 15 se snaží zobrazit plochu, tak aby to nedrhlo.
Zatímco Amiga OS nabootoval do plnejch za 30 vteřin? Rekord držel nejmenovaný člověk z Přerova co na SCSI RAIDu s 060 a třemi 15k otáček disky. Bootoval za 2 vteřiny (1024x768).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak rozhodně, ale i tak, blikající GURU MEDITATION nebo nudnější následník v Kickstartech 2.0+ je pořád ikonická hláška a znali jsme ji všichni. :-)

Njn, bootovalo to fakt bleskově a ještě člověk věděl naprosto do posledního souboru co se spustilo. Rád na to vzpomínám. Dělal jsem i několikadenní renderingy a většinou nebyl problém, že by to v průběhu spadlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GURU MEDITATION je pochopitelně něco co prostě nikdo jiný nemá :-).
To bootování je jedna z věci co jsou dnes na vraždu.
Jak může systém na HW, který je 100x výkonnější má disk, který je 50x rychlejší a má 800 x víc paměti Bootovat 20 x pomalejc?
To je prostě neuvěřitelné.
Amiga 1200 rychleji nabootvala z diskety než Windows 10 z HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uronil jsem kroupu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Amigu so síce nemal, ale pridávam sa ku dvom ďalším, čo začínali na C64 a tak nás je 60% z diskutujúcich s príspevkom v čase písania...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja Atari 130XE :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi oprasim 1200, ktoru som pred casom kupil. spolu s 1040STE. Krasne stroje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

taky me napadlo ze bych oprasil 1200 co mam s 68040 blizzardem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já svou už před nějakou dobou prodal s 68060, 32MB paměti, dokonce jsem tam měl interní USB pro připojení myši, externí redukce mi nevyhovovaly, takže jsem si nechal zbastlit tišťák na míru který se vešel dovnitř

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amiga rulez :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

snad Amiga Rulez! ne ;-) kazdopadne upgrade systemu pro 33let starej HW, tomu rikam support :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To víš někdo má systém a support a někdo má Windows a ... a i ty nový se po záplatě vys.... ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Občas se hrabu přes emu v (pre)historických operačních systémech. Nejvíce mě překvapuje to, že některé "moderní" systémy se stejným řešením přišli až později nebo nepřišli vůbec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, ona třeba lokalizace tak jak ji zavedl AmigaOS 2.x je dodnes nepřekonaná. Totéž implementace Datatypes. Tyhle věci vymýšlel génius univerzality.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni už knihovny a devices a podobné věci byly navržené perfektně minimalisticky s ohledem na multitasking a zároveň minimální paměťovou náročnost.
Lokalizace jsou trošku jinak pojaté, ale opravdu geniální.
Člověk by čekal, že tuhle myšlenku někdo do budoucna když už nic tak aspoň vykrade a ono houby.
Samotný návrh Exec library už od první verze kdy byla schopná spouštět vícero procesů najednou na 256Kb Ram je pro ty dnešní programátory "paznehty" něco jako scifi.
Třeba fakt, že každé systémové nastavení mělo svůj soubor a ten soubor šlo použít pro změnu toho nastavení (já měl noční a denní Workbench na ploše a když jsem dělal něco po tmě měl jsem udělané nastavení hezky tmavé aby byly i oči v klidu. Naprosté trivialita a naprosto geniální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v GNU/Linuxu je to "podobne"
- knihovny - jsou sdilene, kazda aplikace si vezme ze systemu knihovnu, netaha si ji sebou

- devices - jsou vzdalene moduly jadra, kdy jadro si loadne/unloadne modul pro prislusny hw kterej je dostupny

- lokalizace - ta je skoro stejne resena, v /usr/share/locale jsou soubory pro konkretni program, pri instalaci programu se tam nainstaluji jeho jazykove soubory, v zavislosti na tom jak je systemove locale nastavene, se pak program zobrazi v danem jazyce tim ze si dotahne soubor locale, pripadne lze zavolat program s vynucenim jineho jazyku nez je nastaven v systemu, editor techto souboru vypada v postate totozne jako sem pouzival na Amize (na jeho jmeno si bohuzel nevzpomenu)
https://i.postimg.cc/nhCF3BHM/linux_poedit_editor_lokalizace.png

a treba mount prikaz je v GNU/Linuxu take, jen nemas separatni mountlist, ale soubor /etc/fstab v kterem definujes co, kam a parametry...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k tomu naflashovani kickstartu, predpokladam ze by mohlo jit ho nakopnout softwarove, bezne sem tehda pouzival kick31 nakopnutej do blizardu z disku a pritom ve svabu byl kick30...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, že to půjde a podle mě nikdo nepočítá s HW, ale s nějakým FASTKickem nebo tak něco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh, nostalgia :-)
Zacinal som PMD85, Atari800XL, Atari130XE a ..... AMIGA500 a AMIGA1200.
Potom uz len PC.
Dnes tie nostalgie uz idem len na emulatore.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to zní libozvučně Amiga OS.
Nejlepší OS jaký svět kdy viděl. Windows se od něj mají pořád co učit a NIXy by se učit mohli taky.
Srandovní je, že sice neexistující ochrana paměti byla problém, ale jen do chvíle než se autoři naučili psát hezky čistě systémově. Když se vyhodili ze systému nestandardní aplikace, všechno běželo jako nic a naprosto nádherně a i když něco spadlo, nevzalo to celý systém.
Navíc na PowerPC s AmigaOS 3.9 běhalo všechno naprosto nádherně. Windows v té době byly nedodělaný bazmek... nejsmutnější na tom je, že Windows nejsou dodnes schopné identifikovat proč něco nejde. Na Amize stačí pustit SOOPDOS a během pár minut vím kde je zakopaný pes.

PS: Consul 2717/PMD 85-2, Amiga 1200 a pak už to nestojí za nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.