Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Je darktable 2.0 tím co naznačuje číslování verze?

Vánoční dárek od tvůrců jednoho z nejlepších a nejzajímavějších open-source RAW developerů, naznačuje obrovské změny, protože jsme od verze 1.6 poskočil rovnou na 2.0. Ale je opravdu nad čím jásat?

Kapitoly článků

1.  Novinky této verze

Tak předně nejviditelnější změnou bude asi přeportování programu do grafického toolkitu GTK+ v3 (tedy toho, který používá GNOME 3.xx). Viewport je nově dynamicky přizpůsobován velikosti okna, výchozí nastavení bočních panelů má nově místo šířky 300 pixelů rovnou 350 pixelů. Došlo (jistě i díky GTK+ v3) na řadu optimalizací pro hi-dpi monitory. Je zde nový tiskový režim, přepracovaná obrazovka správy barev, mazání do koše či export do pdf (export nově také podporuje upscaling).

Jádro programu používá novou cache pro náhledy (výrazně rychlejší, stabilnější a s podporou 4k a 5k monitorů). Všechny náhledy mají nyní korektní správu barev, přibyl nový nástroj pro generování náhledů celé kolekce fotek. Exportovací nástroj také konečně nejprve provede (v případě zadání) zmenšení fotografie a teprve potom přidá (požadovaný) vodoznak / rámeček, ne naopak. Načítání JPEGů je rychlejší, profily šumu jsou nově uloženy v externím JSON souboru a hodnoty poměru stran pro crop/rotaci lze přidat ručně do konfiguračního souboru.

Pro operace s obrázky je nově k dispozici před několika měsíci v testovacím provedení představená rekonstrukce barev u přepalů. Zejména pro timelapse hrátky je tu nový deflicker ve stylu Magic Lantern, pro stíny/světla lze měnit nastavení bílého bodu, nastavení barevné teploty v Kelvinech je přesnější, plus přibyl režim demosaicingu pro fotoaparáty bez bayerovy masky (tj. ryze černobílé digitální foťáky jako Leica Monochrome či Phase One Achromatic). Zapracovalo se na podpoře skriptování a řady nových fotoaparátů a jejich kalibrace bílé a šumových profilech (viz. přehled na 2. straně článku). Program začíná opouštět podporu 32bit systémů, kvůli nedostatku adresovatelného paměťového prostoru.

Nadále platí, že darktable není přímo od tvůrců k dispozici pro Windows.

Tagy: 
Kapitoly článků
1.  Novinky této verze

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Je darktable 2.0 tím co naznačuje číslování verze?

Středa, 30 Prosinec 2015 - 18:36 | petr22 | Pokud nespadne pri nacteni adresare se 4000...
Středa, 30 Prosinec 2015 - 17:26 | Anonym | Jak si vede oproti RawTherapee?
Středa, 30 Prosinec 2015 - 10:58 | Gaunter | Konečne podpora aj DMC-FZ72. Díky za info, večer...

Zobrazit diskusi