Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšel Firefox 31 s řadou novinek

Firefox logo 2012
Nová „ohnivá liška“ přináší řadu zlepšení zejména pro vývojáře, ale ani běžný Franta uživatel nebude zklamán. Jde po Firefoxu 24 o další ESR verzi, tedy s dlouhodobou podporou.

První, čeho si všimnete, pokud používáte náhledy stránek v novém panelu, je přidané vyhledávání na Googlu. Pokročilý uživatel vědoucí, že vyhledávat jde i skrze horní lištu, včetně adresního řádku, sice kroutí hlavou, ale dokud neuvidí někoho vyhledávat tak,že píše URL do vyhledávání na Seznamu / Googlu, tak nepochopí.

Jednatřicítka také přidává podporu HTML hlavičky Prefer:Safe skrze kterou může dostávat server informaci, že operační systém má aktivovanou rodičovskou kontrolu a následně prohlížeči neposlat závadný obsah. Implementován je prohlížeč certifikátů mozilla::pkix a nová technika blokování malwaru u stahovaných souborů. Prohlížeč si také nově na sebe vytváří asociaci souborů OGG a PDF, pokud tyto nejsou asociovány na jinou aplikaci.

Implementovány jsou některé další prvky z HTML5 (například WebVTT - HTML5 video s titulky) a MathML. Vývojáře potěší implementace CSS3 proměnných, Add-on Debugger, Canvas Debugger a mnoho dalšího.

Firefox 31 je novou ESR verzí (Extended Support Release). To v tomto případě znamená, že bude podporován do srpna 2015, tedy přibližně do plánovaného vydání Firefoxu 39, přičemž od května 2015 se bude překrývat s vydáním Firefoxu 38 ESR.

Tagy: 
Zdroje: 

Mozilla

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšel Firefox 31 s řadou novinek

Středa, 23 Červenec 2014 - 23:02 | BTJ | Hlavne jestli spravili bug s tim, ze se...

Zobrazit diskusi