Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyšlo Haiku R1/beta2

Jedna z mých babiček Haiku už chvíli používá na obstarožním Fujitsu (myslím že to je A512 ale nevím jistě) s nějakým 2C Pentiem, 4GB RAM a plotnovým diskem. Nevěřili byste jak je to i na tomhle "shitu" rychlé. WebPossitive sice není zatím nic moc, ale aspoň už nepadá, i když zobrazování stránek je poněkud pomalé, což ale zase může souviset s tím hardwarem. A jak k tomu došlo? No tak, že jsem měl jednou Haiku spuštěné ve virtuálu a babičce se to "strašně líbilo", tak jsem jí to nainstaloval, uživatelská příručka (a vlastně i systém) je ve slovenštině, takže se podle ní naučila systém ovládat a je spokojená :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tyyy brdo, masakr. Uzivatel starsiho data narozeni, ktery se rozhodl pouzivat temer neznamy system, jen protoze se mu libil. Nacetl k nemu dokumentaci/manual, aby ho mohl ovladat. A navic je ten uzivatel zenskeho pohlavi.

PALEC NAHORU

PS: zavidim takovou babicku, moje zena necte ani manualy k domacim spotrebicum. Treba mycku nadobi neumi ani nastavit na pozdejsi start a to jsem ji to nekolikrat ukazoval :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To nie je prekvapivé ak nebola "prerostlá" Windowsom skrz-naskrz, tak je to pre ňu OS ako pre nás Windows, keď sme ho začali používať. Len štandardne HAIKU prehadzuje Alt s Ctrl a Win klávesu s kontextovou. Avša dá sa to ľahko prehodiť v nasteveniach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Před tím měla chvíli Lubuntu a na Haiku si zvykla rychle... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Existuje predsa aj niečo lepšie ako WP - Otter.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám radši Linux.

Ale Haiku bych si rád

někdy vyzkoušel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O haiku vím, BeOS tu někde též mám. Reálně jsem ho viděl poprvé a naposledy v kioskPC, zobrazoval nějaké reklamy v těch "trafikách" na nádražích jménem relay. Já sám jsem to bral jen jako takovou exotiku po boku ReactOS, QNX a solarisu (byť ten se asi zkoušeli na univerzitě nasadit, ale zřejmě to taky po vlně nadšení nějak opadlo).

Dneska by už provoz takového OS nemusel být tak problematický jako před lety, neb BFU toho dělá spoustu v browseru. Pak už je to jen o podpoře HW, což bohužel bývá ten kámen úrazu (BSD).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prevádzka PC s HAIKU problémová stále je. Síce má to 2 repozitáre a ďalšie sa dajú pridať. Spomínaný Pulkomandy má asi vlastný server, tak sa ho dá medzi repozitáre pridať, ale stále je to málo. Síce má to niečo ako Total Commander, niečo ako Volkov Commander (resp. po novom MC), nedávno fungovala app Počasie, ale pracovať na tom by bolo ťažké. A to, že to nepodporuje nové GK ani x rokov dozadu, nenašlo to ani wifi USB kartu ani Creative SB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je právě důvod, proč i když bych rád alespoň WS migroval na BSD, tak nemůžu. HW support je problém. Tohle je zřejmě důvod, proč tu není moc místo na růst něčeho dalšího mimo wokna a linux. A to je to BSDčko ještě pořád daleko lépe podporované, než BeOS/Haiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi to je o štěstí. V tom lifebooku funguje veškerý hardware, dokonce i webkamera...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě se najde podporovanej HW, ale musí člověk vybírat a v podstatě se přizpůsobovat systému. Jenže já mám řekněme pevné požadavky ohledně HW, takže je jasné, co z toho "padá". Osobně bych se nedivil, kdybych to nahodil na ten starej lifebook s P3, že by to frčelo jak víno, stejně jako na té hromadě staršího HW, co doma mám :)

Hodně obdivuju autory/komunitu, co tento OS tvoří, protože se dost pravděpodobně na desktop běžného uživatele nepodívá, ale v těch kioscích a infopanelech šanci má, byť to tam těžce válcuje linux v jakékoliv podobě. Celkem to i chápu jakožto ten, co jde "proti proudu" ve smyslu, odmítám DRM, odmítám SaaS politiku a spoustu těch "naleštěných" líbivých služeb, které ale s uživatelem neskutečně vytíraj podlahu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc pěkné! Nicméně, takhle rychlé a úsporné systémy jsou i starší malé linuxy, oproštěné od dnešních šíleností (systemd apod)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BeOS R5 resp. R5.1 Professional Edition jsem používal soubežně s Debianem 2.2. v době jeho vydání. Instalační CD mám ještě pořád uschované. Ale dlouho jsem nezkoušel jeho funkčnost ;-). Každopádně zatímco Linux byl pro práci při studiu na VŠ - LaTEX, MATLAB ; tak BeOS byl systém, který se "líbil" i těm spolužákům, kteří počítače vůbec neřešili a nepoužívali. Pže UI se dalo mj. nativně přepnout jako Macintosh 8.7 resp. 9.0, aniž by se porušovaly licence, což bylo podmíněno zakladatelem Be Incorporated, Jean-Louis Gasséem, který byl důležitým managerem v Apple, v období bez Steva Jobse. Koneckonců byl BeOS portací Macintosh OS pro x86 platformu a plán "B" pro Gasséeho; po návratu Jobse do Apple; i když tenhle plán mu nevyšel, pže neměl soudnost. Jako OS byl hodně "user friendly" pro multimédia, jak napsal autor článku, třeba zpracování audia, včetně ripů CD do RAW souborů, samplování zvuku anebo nahrávání z externích zdrojů; verze PRO obsahovala v té době populární kodek/enkoder pro MP3 od Frauenhoferova Institutu. Pokud měl člověk solidní vybavení, např. Pentium III na 700 Mhz a 256 MB RAM, Sound Blaster Live! zvukovku a ATI All-In-Wonder grafickou kartu, tak i na střih videa. BTW: na tomhle OS se objevil i tehdy nepříliš známý prohlížeč Opera 4.0 jako trialware, bez nutnosti aktivovat, a opět to bylo funkční a odladěné. WIN2K teprve přicházely na scénu a předchozí verze OS od MS se stabilitou s BeOS, opravdu nemohly rovnat a WIN NT 6.0 neměly patřičnou multimediální podporu pro HW.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Gassée sice byl vysokým manažerem Apple někdy na přelomu 80. a 90. let ale i tak si troufnu tvrdit, že BeOS a MacOS neměly společnou jedinou řádku kódu, ne toho podstatného - ty systémy jsou uvnitř naprosto odlišné. Taky o tom přepnutí vzhledu popravdě slyším poprvé, a to mám instalačky jak PPC tak x86 verze BeOS - opačně to šlo, do MacOS 8 existoval skin, který uměl BeOS simulovat. Budu muset více zapátrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad Gassée: netvrdím, že to byla portace platformy MacOS typu PowerPC -> Intel x86, kterou realizoval později po svém návratu Jobs, takové znalosti nemám.
Ad UI: pamatuju si, že když mi kamarád BeOS poprvé ukázal, tak jsem byl mj. úplně stejně nadšený z toho GUI, které připomínalo právě původní Macintosh, ale běželo to na poskládaném PC. ale třeba i vychytávek typu Ikona načteného CD přesunutá nad Ikonu Koše zajistila vysunutí CD mechaniky ;-) . Zkusil jsem zapátrat na internetu, jak moc jsem za těch cca 20 let zapomněl. A jedná se podle mě o tohle nastavení: BeTheme - Theme Manager -> Copland_Be [Activate the Theme] and [Save current Theme] , takže uznávám pouze změna vzhledu -> Window Decoration.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NT 6.0 sú Visty, ale Ty si myslel asi NT 5.0, t.j. W2000, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upozornění, nechtěné typo, a dokonce jsem měl na mysli WIN NT 4.0 SP6, které v té době dosluhovaly. NT 5.0 neboli WIN 2000 jsou v mém příspěvku pojmenovány WIN2K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Len také detaily:
1. je tam možnosť si doinštalovať extension pre virtualBox, ale samotný VB nie. Netuším, či je to kvôli licencii, ale škoda tohto nedostatku
2. žerie to max 1 GB, ale keď som sa rozšúpol s prehliadačom, zožerie to až 1,4 GB. Avšak oproti Win super
3. neviem rozchodiť zvukovku a keďže je "AC97" zvukoviek dosť, mám smolu. Proste ovládačov to veľa v sebe nemá.
4. inštalácia je asi na 3 kliky, plus je nutné doinštalovať zavádzač. Ten sa sám nenainštaluje. Avšak windows to nedetekuje korektne. Mne našlo aj FAT32/boot aj NTFS/system partíciu, ale Win bootuje len z jednej (t.j. druhá možnost bola zbytočná), resp. po zapísaní zavádzača boli 3 možnosti, nie 2 a kto nie je expert, musí trošku s tým laborovať, aby zistil ktoré možnosti v bootu majú byť a ktoré nie
5. odhadujem, že vírusi na to nie sú
6. kto chce 2 LCD, s AMD HD a vyššie nepochodí. Ja mám šťastie, lebo mám Radeon 7000. Avšak toto je už múzeálna GK. GT 1030 nepozná.
7. je celkom fajn, že obsahuje už nastaveného IRC klienta, ktorý sa pripojí na #haiku kanál, kde Pulkomandy je asi odborník na slovo vzatý. Takže info sa dá nájsť celkom ľahko
8. 2D akcelerácia že vraj nie je so žiadnou GK
9. že vraj to podporuje nejaké ovládače z FreeBSD. Zaujímalo by ma ako sa importujú
10. na webe o podpore sa píše, že HAIKU podporuje max Haswell, Piledriver, Steamroller a Silvermont - dosť fúzaté architektúry. Avšak by som bol zvedavý ako to beží na Coffee a Zene
11. nejaký Cambridge Silicon Radio BT dongle to našlo. USB wi-fi dongle Archer t2u nie
12. podporuje slovenčinu
13. žiaľ, stále je to alpha
14. podpora SW optimálna nie je

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S Pulkomandym se pravidelně potkávám na osmibitové demopárty Forever, jednou jsme se tam s ním s kolegou na téma Haiku bavili, on ho má na notebooku a funguje na něm normálně i co se vývoje pro retrocomputing týká. Jinak vysoce sympatický člověk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tom lifebooku funguje veškerý hardware, dokonce i webkamera... Na nových pravda ne, zkoušel jsem Latitude 5501 - nabootuje normálně, ale grafika jede na "framebuffer" (resp. v Legacy/BIOS módu na "VESA") a nefunguje wifi a webkamera. Ostatní i na tom novém funguje normálně, včetně NVMe SSD a USB3. Takže to chce doladit grafiky, wifiny a webkamery. Zase na druhou stranu to nikdo nebude používat na moderních strojích a na těch starých je obvykle funkční vše (snad kromě dedikovaných nV a AMD/ATi karet). Oni to doladí, já jim věřím :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moju GT 1030 to nepozná a to nie je ani najnovšia ani stará. U HD 3850 si pamätám matne, že 2 LCD mi nešli. Na starom PC nejaká zvukovka AC97 nejde, wifi tiež nie a podľa webu so zoznamom podporovaného HW to vyzerá strašne (podpora 3dfx a pod. možno už dnes ani nefunkčných GK).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasné že to pokulhává, nejsou lidi ;-) Ale můžete jim ve volných chvílích pomáhat, já nemůžu, nejsem programátor :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BeOS jsem používal asi půl roku v 90. letech. Byl výborný, jenže chyběly drivery/ovladače (což i dnes zabíjí dobré systémy => vázanost na HW). Přešel jsem na skqjelý IBM OS2 Warp a pak už jen distra Linuxu (Red Hat, Mandrake, SuSE a nyní Ubuntu). Windows byly velká slabota a nestabilita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se jmenovalo OS/2 Warp, říkali jsme tomu poloviční operační systém. Ještě pořád to žije pod jménem ArcaOS https://www.arcanoae.com/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. A chtějí za to víc, než MS chce za Windows :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám plnou licenci a už dva roky se nemůžu dokopat k sepsání recenze, ovšem pokud by byl zájem, byla by to motivace :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som bol zvedavý hlavne na recenziu eComStation. Do dnes nechápem zmysel toho OS. Posledná stabilná verzia má 9 rokov, že vraj je len v 32bit verzii... Inak ArcaOS je jeho nástupca, alebo konkurent?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Arca je konkurent, založený ale na části původních zdrojáků/know-how IBM díky průniku osob mezi oběma firmama a tichému souhlasu velké modré. eComStation byl produkt úplně nový, pokud vím. Arca je také jen 32-bit a dle všeho se změna nechystá. Jak jsem si tak psal s majitelem firmy, tak cílem je nasazení v provozech po světě, kde před 20-25 lety koupili vybavení za stovky milionů na míru šité pro OS/2 a chtějí ho odepisovat co nejdéle. To prý vývoj systému zaplatí, prodej koncákům je jen takový doplněk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi existoval nějaký projekt na opensource OS/2, ale nemůžu si za boha vybavit jak se to jmenovalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že vraj osFree project.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Yes please!!! OS/2 je pro mne srdcová záležitost, užíval jsem si v dobách Windows 3.11 preemptivní multitasking a v kompu jsem měl kvůli tomu 16MB paměti! V té době byl dobrý standard tak 2MB...
Pak jsem na vysoké 2 roky brigádničil v IBM na technické podpoře pro OS/2 :)
Nakonec jsem ale podlehl nedostatku software a přešel na NT 4.0. Jinak když jste zformátovali v NT 4.0 disketu (bez systému) a zapomněli ji v mechanice při restartu, tak zahlásila něco ve smyslu že OS/2 boot loader not found...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedostatek software? Já měl za to, že na OS/2 fungovaly programy pro Windows. Nebo ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fungovaly 16-bit Windows aplikace, takže jo, freecell, miny nebo kalkulačka se na tom nechaly pustit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ku casopisu (tusim) Chip bolo kedysi pribalene CD s BeOS, ale neslo mi to nainstalovat.

Kazdopadne jednouzivatelsky system dnes uz moc asi nema vyznam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Exač pre Win9x?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.