Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vývoj aplikací pro cloud: Vsaďte na to, co už umíte

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Zájem o cloud computing dramaticky roste. Roste zájem o vývojáře, kteří pro cloud umí vyvíjet. Díky možnostem, které nabízí platforma Windows Azure, je vývoj rychlý a pohodlný. Nové nástroje se přizpůsobí těm, které vývojáři už dlouho používají. Pro uživatele Visual Studia se vývoj cloudových aplikací nijak zvlášť neliší od vývoje .NET aplikací. A ti ostatní mohou využít třeba PHP nebo Javu.

Jak se prosazují na trhu nové platformy? Už od dob MS DOSu a Windows 3.11 je zřejmé, že platformu dělají vývojáři. Jejich práce, jejich invence. A stejně jako operační systémy a platformy potřebují vývojáře, potřebují vývojáři kvalitní nástroje. Nikdo to neví lépe než Microsoft, který do podpory vývojářů investuje od svých počátků.

Výjimkou není ani oblast počítačového cloudu, do kterého Microsoft vstoupil s platformou Windows Azure a podporou interoperability. Důraz na fungování cloudu napříč platformami dokládá i nedávné oznámení integrace OpenStacku do vlastní virtualizační vrstvy Microsoft Hyper-V. A každý, kdo někdy vyvíjel aplikace pro Windows, zvládne díky podpoře Microsoftu také tvorbu aplikací pro cloud.

Snazší to už snad být nemůže

Microsoft neustále opakuje základní mantru: I když přicházejí nové technologie, vy jako vývojáři můžete stále používat to, co už umíte. Jen k tomu dostanete nové nástroje a podporu. Toto tvrzení se už od roku 1997 týká prostředí Microsoft Visual Studio, které se s příchodem nových produktů a služeb vždy dočkalo rozšíření právě pro nové technologie. Visual Studio, ač dostupné i v bezplatné podobě nebo studentských verzích, není jediné vývojové prostředí použitelné pro tvorbu cloudových aplikací. Ještě tu je populární PHP, Python, Ruby, a hlavně Eclipse. Otevřená vývojová platforma založená na Javě je už dlouho jedním z příkladů toho, že Microsoft bere interoperabilitu vážně.

Pro uživatele Visual Studia je vývoj cloudových aplikací jen minimálně odlišný od vývoje .NET aplikací díky možnosti využívat všechny podpůrné nástroje Visual Studia. MSDN nabízí obrovskou knihovnu informací, které odhalují možnosti vývoje aplikací pro Windows Azure (nechybí ani elegantní video průvodce tvorbou prvních cloudových aplikací) a podle kterých zvládne napsat vlastní aplikaci pro cloud každý, kdo dostane do ruky alespoň bezplatnou zkušební verzi Visual Studia.

dva chlapi

Na Azure otevřeně

V září se o podpoře interoperability ze strany Microsoftu mohli vývojáři webových aplikací přesvědčit díky balíčku vývojových nástrojů v čele s Windows Azure Companion. Společník pro Windows Azure funguje v prostředí cloudu podobně jako Web Platform Installer v běžném prostředí. V praxi stačí stáhnout instalační balíček a nastavit vlastní feedy, nasadit „společníka“ na svůj Azure účet a pak už jen prostřednictvím tohoto nástroje implementovat PHP rutiny a aplikace dle libosti.

Vývojáři, kteří pracují v prostředí Eclipse, mohou od září používat Windows Azure Tools for Eclipse for PHP, které umožňují vývoj, testování i nasazení PHP aplikací v cloudu. Aktualizace se dočkaly také nástroje pro příkazovou řádku Windows Azure Command-line Tools for PHP a ve verzi 2.0 je k dispozici Windows Azure SDK for PHP, který umožňuje přístup k jednotlivým službám Windows Azure bez ohledu na to, na jaké cloudové platformě samotná webová aplikace běží.

Průvodce prvními kroky tvorby cloudových aplikací na Windows Azure nabízí například web Windows Azure 4 E. Nástroje pro vývoj Azure aplikací v prostředí Eclipse nabízí stejný web a k dispozici jsou též na Eclipse Marketplace. Výmluvy došly, vyvíjet pro Azure opravdu není složité a už vůbec ne drahé.

Zjistěte více na www.microsoft.com/cze/cloud.

 

SOUTĚŽ: Vytvořte aplikaci kompatibilní s Windows Azure a vyhrajete marketingovou podporu a další zajímavé ceny. Více na http://www.microsoftplatformready.com/cs-cz.

Tagy: 

Diskuse ke článku Vývoj aplikací pro cloud: Vsaďte na to, co už umíte

Žádné komentáře.