Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

WebM novinky: 5. vydání kodeku Google VP8 zase o něco rychlejší a kvalitnější

WebM prezentace
Google po nějaké době opět vydal novou verzi SDK svého video formátu VP8. Tato konkrétní verze zvaná „Eider“ přináší poměrně standardní várku drobných vylepšení…

„Eider“ je pátým větším vydáním VP8 od jeho uvolnění pod open-source licencí. Geeksky/číselně je značen libvpx 1.1.0 a přináší několik vylepšení, samozřejmě s tím, že samotný VP8 standard, ani WebM, se nijak nemění. Jde pouze o optimalizace v rámci implementace tohoto standardu.

„Eider“ přidává motion-compensated temporal denoiser, který dává vyšší kvalitu odstraňování šumu než dosavadní spatial denoiser. Tvůrci také přidali podporu nových kompilátorů a platforem, takže kromě vylepšené XCode je zde Android x86 NDK build a podpora OS/2 a SunCC.

Co rozhodně potěší všechny připravovatele obsahu pro nějaká zařízení či web, je počáteční podpora ve vpxenc (encoder) umožňující produkovat více různých kvalit výstupního souboru/komprese z jediného příkazu nad jediným vstupním souborem - typicky vhodné třeba pro výrobce obsahu do telefonů či pro samotný YouTube, kde „jedním vrzem“ tato nová verze zkomprimuje video pro 240p až 1080p a vyšší.

Výrazně se podařilo zapracovat na době komprese. S pouze malou ztrátou kvality videa dosahuje nová verze při on-the-fly kompresi o 13 % rychlejších časů. Dopad na kvalitu je pouze 0,2 dB - my k tomu jen připomeňme, že posuzovat kvalitu videa podle PSNR, nikoli podle vlastní visuální kvality, považuje třeba Jason Garett Glassner z projektu x264 za jeden z největších prohřešků při srovnávání encoderů.

Encoder si také znatelně rychleji poradí s dvouprůchodovou kompresí statických materiálů typu Powerpointových slajdů. Rychlost VP8 dekodéru je pak o 2,5 % vyšší. Dále se podařilo zredukovat vzniky kompresních bloků v klidných scénách za cenu drobné penalizace I snímků. Vůbec celkově se zlepšila nejen rychlost komprese, ale i kvalita výstupu pro statická videa při dvouprůchodovém encodingu.

VP8 „Eider“ můžete stahovat od Googlu, my jen připomeneme, že vedle této „oficiální“ implementace existují i další, například v rámci projektu ffmpeg.

Přečtěte si také:

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku WebM novinky: 5. vydání kodeku Google VP8 zase o něco rychlejší a kvalitnější

Středa, 16 Květen 2012 - 12:17 | johnthelittle | HD prave na sport, kdo ma koukat na postavicky...
Středa, 16 Květen 2012 - 11:37 | petr ib | k čemu nasazovat vyspělejší komprese, když není...
Úterý, 15 Květen 2012 - 17:25 | johnthelittle | nebo bude free x265, nechme se prekvapit... spis...
Úterý, 15 Květen 2012 - 16:49 | HKMaly | Tezko ... dokud VP8 nedozene h264, tak bude...
Úterý, 15 Květen 2012 - 13:11 | Anonym | Až někdy VP8 dožene alespoň h264, všichni už...
Úterý, 15 Květen 2012 - 11:20 | aa bb | Tak trochu mam pocit ze ide Google hlavou proti...

Zobrazit diskusi