Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Western Digital kupuje SanDisk za 19 miliard dolarů

Konec spekulacím. Dobojováno. Prodáno.

Nakonec si Číňané cestu do SanDisku přeci jen našli, i když tak trochu oklikou. Trochu jsme si v průběhu října na DIITku zavěštili, jak by to ve finále ze SanDiskem mohlo dopadnout. A poměrně dost přesně.

Počátkem října jsme vás informovali, že Čína kupuje 15% podíl ve Western Digital.  O týden později jsme vás informovali, že si čínské finance hledají cestu do Toshiby a právě do SanDisku. A o další týden později jsme si napsali, že by zájem o koupi SanDisku měl také Micron nebo Western Digital.

Pokud to dáme ještě do větších souvislostí, tak SanDisk do 3Q příštího roku finišuje transakci s Toshibou ohledně společného vývoje vlastních 32GB čipů typu 3D NAND flash (48vrstvé), přičemž právě obě společnosti budou vlastnit dohromady okolo 15 tisíc patentů. Zkrátka zářivá ukázka toho, jak zabít všechny mouchy jednou ranou.

Pro Western Digital byla koupě poměrně jasným a nutným krokem, jak se více stabilizovat a hlavně posílit v oblasti paměťových čipů – trh s SSD a další druhy úložišť nové generace, kde nestojí tak pevně, jako v oblasti plotnových disků pro počítače a servery. Akvizice za téměř 19 miliard dolarů (453 miliard korun) přinese pod křídla Westernu nejen další výrobní a vývojářskou sílu, ale také  kompletní patentové portfolio. Povýší tím také své předchozí nákupy Siliconsystems (SSD) a Hitachi (HDD) do nové úrovně, neb všechno souvisí se vším.

Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Western Digital kupuje SanDisk za 19 miliard dolarů

Žádné komentáře.