Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

9. srpna možná začal vývoj Windows 9 zvaných Blue

AMD Trinity Windows 8 tablet koncept 01
Když už jsme upoutali vaši pozornost nadpisem, který je shrnutím toho nejdůležitějšího, pojďme si to ještě „ve stručnosti“ okomentovat a vrátit se lehce k Windows 8 a podobnosti s Windows Vista…

Kapitoly článků

2.  Jak mohou vypadat Windows 9?

Systém Windows 9 / Windows Blue může mít nakonec tři podoby: v závislosti na tom, zda svět WinRT přijme (a my očekáváme, že na ARM platformě se tak stane, byť ani to není jisté, vzpomeňte na tržní podíl Windows Phone) může jít za prvé o nástupce Windows 8, který už ani na desktopu nebude mít Win32. V takovém případě by Windows 8 splnily svůj cíl: zaujmout, přeorientovat lidi (nejen uživatele, ale i vývojáře, přičemž zcela nezbytně obě skupiny zároveň) na WinRT a nazdar Win32, není tě více třeba, svět s WinRT bude „zdravější, krásnější, jako miss“.

Druhá možnost, se kterou počítáme my, je, že WinRT v desktopu neuspěje a Win32 tu s námi bude ještě zatracepeně dlouho. Pak se může stát, že Windows 9 / Windows Blue budou prostě a jednoduše nástupcem Windows 8 + Windows RT, se vším všudy, tj. v desktopu Win32 + WinRT, v tabletech opět jen WinRT bez Win32 (zjednodušujeme – desktopem míníme x86-64 platformu, máme tedy na mysli i notebooky, zatímco tabletem míníme ARM platformu, byť některé tablety ponesou plnohodnotnou verzi Windows 8 schopné běhu Win32 aplikací, protože ponesou x86-64 procesor).

Třetí možnost počítá se stejnou eventualitou jako možnost druhá. Byl by to asi zázrak, kdyby nastala taková konstelace událostí, že by WinRT byl v desktopu fail a zároveň by to Microsoft uznal tím, že by – a to se dostáváme k té třetí možnosti – byly Windows 9 / Windows Blue prostě a jednoduše novou verzí Windows v desktopu bez WinRT a v tabletech jen s WinRT. Tuto možnost však považujeme za natolik nepravděpodobnou a nereálnou, že ji rovnou zavrhujeme. Nedovedeme si představit, že by se něco takového stalo. Windows 8 skutečně v tomto smyslu nelze srovnávat s Windows Vista, neboť zatímco Windows Vista byly jen nedodělané Windows 7, Windows 8 s WinRT je něco zcela nového. Je to cesta, odkud není návratu. WinRT bude, i kdyby to měla být minoritní záležitost. Představa, že by Microsoft z příští verze desktopového systému Windows vyhodil WinRT, nevypadá vůbec reálně.

A tak, pokud se opravdu na další verzi Windows začalo dělat, tak se prostě vzaly Windows 8 a započaly práce na změnách, o kterých nyní ještě skoro nikdo neví, jaké vlastně budou. Ano, o několika málo se již ví na základě těch, co si Windows 8 vyzkoušeli, ale to je v porovnání s potenciálem trhu stále ještě špetka. Důležitá bude zpětná vazba reálného trhu na Windows 8, tomu se jistě Windows 9 / Windows Blue budou přizpůsobovat, jako se tomu přizpůsobily Windows 7 po vydání Windows Vista (vyřešily se nejpalčivější problémy a na trh se dostal celkem použitelný systém). Bohužel, i kdyby se nejpalčivějším problémem Windows 8 stalo WinRT, tenhle problém vyřešit nepůjde. To totiž není problém, to je vlastnost.

Mimochodem když už jsme u toho názvu Windows Blue – interně si tipujeme, že si Microsoft zkouší prostřednictvím WinRT připravit živnou půdu pro skutečně cloudový operační systém, kde toho na lokálu bude opravdu velmi málo a vše může běžet z webu, neboť jak jsme již řekli, přestože to bylo opravdu velké zjednodušení – WinRT je záležitost postavená na HTML5 a JavaScriptu, což může úplně v pohodě běžet v jakémkoli prohlížeči. A pokud se to dotáhne tak daleko, že to opravdu bude schopné běhat z prohlížeče, pak už je od Windows Blue k potenciálnímu názvu Windows Cloud opravdu jen co by datovým paketem dohodil. Tento scénář koresponduje s první (opuštění Win32), ale v podstatě tak trochu i s druhou (Win32 + WinRT povýšené na  cloud) variantou.

Nakonec také to může být tak, že Windows 9 budou „dotažené“ Windows 8 (stejně jako Windows 7 je „dotažený“ systém Windows Vista). Nicméně když se nad tím zamyslíte a Windows 8 si vyzkoušíte, zjistíte, že pokud akceptujete nové uživatelské rozhraní (neříkáme záměrně Metro, protože to kvůli německému provozovateli obchodních řetězců Metro, společnosti Metro AG, Microsoft nesmí používat), tak na Windows 8 není nedotaženého v podstatě nic. Teda jednu věc bychom systému vytkli: v novém „Windows 8-style UI“ (prozatímní náhražka za Metro) nejde nějak jednoduše zavírat aplikace. Ale že by kvůli implementaci jednoho křížku v UI vyšel nový operační systém? ;-)

No, a nyní nás samozřejmě zajímá váš názor :-).

Kapitoly článků
2.  Jak mohou vypadat Windows 9?

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 9. srpna možná začal vývoj Windows 9 zvaných Blue

Středa, 22 Srpen 2012 - 23:57 | Damel | Blue je obecné kódové jméno pro Windows, tak jako...
Středa, 22 Srpen 2012 - 21:52 | Jiří | Podle názvu odhaduju, že se hlavounům v MS nelíbí...
Sobota, 18 Srpen 2012 - 17:54 | Txy | Obvykle si vystačím s cca 20 okny, každé má v...
Pátek, 17 Srpen 2012 - 05:11 | BTJ | Povinne cteni pro WIFTa http://tirania.org/blog/...
Pátek, 17 Srpen 2012 - 04:32 | BTJ | Ehm, krom cire spekulace celeho clanku, tak je...
Pátek, 17 Srpen 2012 - 00:15 | gurulix | Jak už jsem naznačil "v kauze" ikonky,...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 23:50 | Sob | Ja tu myslenku chapu a cas od casu bych nejakou...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 21:17 | Shal | Tak toho bych se opravdu nebál :D
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 16:37 | Damel | Už počtvrté píšete o desktop aplikacích i když je...
Čtvrtek, 16 Srpen 2012 - 15:36 | gurulix | Velkými písmeny jsem vypíchl na co se zaměřit,...

Zobrazit diskusi