Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Wolfenstein II: The New Colossus podporuje Nvidia Adaptive Shading

Devadesátá léta se vracejí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro hrace co hraji na low detaily na fullHD je proste Turing famozni. Ja nechtit hrat na quadHD a jeste drze na vysoke detaily, tak okamzite kupuju!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Skvělý trolling! :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Utekla ti žena/manžel s někým z nVidie? Vždyť je to blbá grafická karta, kterou nemáš, tak proč to tak řešíš?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Prosimtě ranní kopnutí do nVidie, ještě sis nezvykl? V obraze bys hledal rozdíl mikroskopem a nepřišel by jsi na rozdíl a oni tady z toho udělají něco, že se na obraz nebude moci dívat a žlutá bude málo žlutá a támhle vdáli v rohu monitoru předposlední lampa je nějaká kostrbatá. Jo a taky dojde ke snížení výkonu jakmile se na scéně objeví nějaká postava s kterou se budeš střílet, to ti taky klesnou FPS.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když nechceš hledat mikroskopem, tak proč tak moc adoruješ RT, Cardo?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je jak s malým dítětem. Příjdou ti dnešní filtry schopné provádět odrazy na lesklých předmětech v pořádku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Nehraji s mikroskopem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"funguje na základě předpokladu, že když dojde k mírnému snížení kvality"

Na to si ale nemusím kupovať novú grafiku. Rovnakého výsledku dosiahnem ak si znížim detaily.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Četl jsi článek? Asi ne, tak zkus znovu a lépe. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečítať ten článok by si mali znova aj tí, čo mu dali plusky. Je sranda ako ludia, ktorí sú v tomto laici, za 5 sekúnd pribehnú s nápadom, o ktorom si myslia, že je automaticky lepší ako, to čo dodali odborníci v oblasti (čo inžinieri pracujúci v AMD aj NV sú). Načo sa vôbec v NV obťažovali míňať X človekodní, zdrojov (ludí, peniaze) na HW a SW podporu Adaptive Shading, keď stačí predsa iba znižiť detaily. :-) Aké jednoduché.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to mas tak isto ako so super vychytavkou DLSS, tiez na to nvidia vynalozila (predpokladam) obrovske mnozstvo casu a penazi a v prezentacii sme videli maximalne tam dychajuce platove brnenia a vylestenu tmu
ved kazdy sa moze useknut, aj majster amd/nvidia

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda vôbec neberiem DLSS ako krok vedľa. Okrem toho sme poriadne ukážky ani testy zatiaľ nevideli. Vo FF XV to bolo nejak nasilu iba do dema a na ostatné sa čaká. Na niektorých miestach to aj tam vyzeralo dobre, na iných úplne nie, ale výsledok vôbec nie je zlý. Samozrejme naťukané obrázky s väčším množstvom bluru, na ktorých nebolo jasné, či ide o výsledok DLSS alebo zachytený motion blur, zatiaľ neberiem ako bernú mincu. Plus zatiaľ tiež nikto nevidel DLSS 2X.
Okrem toho DLSS nemá nič spoločné s tým, že tu niekto porovnával zníženie detailov v nastaveniach hry s Adaptive Shading, čo je na porovnanie absolútny nezmysel. A ešte za to dostal viacero súhlasných plusiek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

horší je že stejní diskutující pak budou třeba vychvalovat Async Compute, který typicky přináší podobný výkonový zisk jako CAS vc 4k, neztrácí to sice kvalitu ale vývojáři se musí zatraceně snažit aby s AC dosáhli nějakého kladného výsledku, CAS je de facto jen jeden parametr.

Ale nechápu proč to vnímat špatně. Každou chvíli v diskuzích vidím že ta či ona hra běží pomalu protože je neoptimalizovaná. Tady NV s CAS provádí přesně tu optimalizaci po které hráči volají a šetří tím vývojářům čas.

Optimalizace počítačové grafiky lze provést dvěmi způsoby:

1: navýšit výkon HW

2: snížit nároky na HW = optimalizace.

Bod 1. je neaplikovatelný protože to znamená že by musel hráč koupit silnější grafiku, popřípadě by neměl ani co koupit pokud má to nejsilnější

Bod 2. je normální, optimalizuje se ve velkém, vše je hra kompromisů a příklad je ten CAS, který sníží požadavky na výkon s tím že to má vliv na výsledku, další příklad je využití třeba SMP, vývojář obraz rozložit do několika bloků s tím že určí který blok je klíčový a který ne. Klíčové bloky se pak renderují v plném rozlišení, zbylé se renderují v nižším rozlišení a upscalují. Snižuje to požadavky na výkon ale má to dopad na kvalitu. Podobně to DLSS které tu padlo. Přináší výkon ale má to vliv na kvalitu

Optimalizace je de facto zvyšování efektivity, v tomto případě tlačíme výkon kam to až jde a obětujeme tomu vizuální kvalitu, jde jen o to kde je ten kompromis, kdy se ještě vyplatí snižovat kvalitu na úkor výkonu. Primárně o tom rozhoduje vývojář hry tím zda se rozhodně některé z optimalizačních technik implementovat, potom uživatel zda se rozhodne je zapnout/vypnout. Jedna z nejběžnějších optimalizací v dnešní době je renderování v nižším rozlišení a upscaling na požadované rozlišení, V poslední době jsem snad nepotkal novou hru, která by toto nastavení neměla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

len je rozdiel v async compute a adaptive shading v tom, ze async pracuje s rovnakou urovnou detailov pri vstupe a vystupe, kde adaptive shading ju...meni....
maly, ale podstatny rozdiel ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Adaptive shading nemění úroveň detailů, zjednodušuje výstup, což má vliv na výkon - pozitivní a vliv na kvalitu - negativní.

Jde jen o to zda je někdo ochoten akceptovat nižší kvalitu za získaný výkon, ve hrách to jistě bude on/off případně i se škálováním jaká úroveň bude použita. Ale to je u každé optimalizační metody, stejně jako u nastavení samotných detailů, něco jde poznat snadno, něco jde poznat těžce, něco nemá na výkon téměř vliv, něco výkon zásadně ovlivní...

V tomto směru je lépe mít více možností než méně, CAS je jedna z těch možností

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to nefunguje Marku... Kdyz vytvaris koncept neceho noveho, tak mas nejaky odhad toho, co to prinese. Az konkretni implementace ukaze, jak byl ten odhad spravny nebo ne. Takhle se muze seknout kazdy. Na druhou stranu, mozna ze to od zacatku bylo koncipovano takto i s tak malym narustem. Mozna je to technologie, ktera najde vyuziti jako soucast nejakeho vetsiho baliku pozdeji. Kdo vi...
Stejne je potreba pockat na vic testu..jeden test s jednou hrou muze byt zavadejici...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím s tým, že sa dá stúpnuť vedľa. Stále ale platí to na čo som narážal (a nielen ja), že je nezmysel porovnávať sníženie detailov v nastaveniach hry s Adaptive Shading technológiou. A korunujú to ešte aj plusky u toho príspevku. Zasa to nie je o tej technológii, ale iba o tom, že je to niečo od NV. Akákoľvek hlúposť čo tu niekto hodí, má automaticky súhlasné príspevky či plusky, ak je vedená negatívne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"je nezmysel porovnávať sníženie detailov v nastaveniach hry s Adaptive Shading technológiou".. k tomu se neumim vyjadrit, necetl jsem test, ktery by takove porovnani delal :)
Cekal bych ale, ze by to melo mit vyssi kvalitu nez jednoduche "snizeni detailu", protoze jinak by to jaksi bylo k houvnu.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale detaily ve hře nejsou jen o texturách, detail může být třeba to jak se generují volumetrické efekty, nebo jak kvalitně se počítají stíny, zda mám/nemám a jak kvalitní ambientní okluzi, atd.

Pokud snížím ve hře detaily, znamená to že například vypnu AO, vypnu nějakou advance shadow techniku, vypnou global illumination, particle efekty apod. Tzn. například místo scény která hraje světlem a stínem a má hloubku, získám "plochou" scénu bez stínů. Zapnutí CAS sice sníží kvalitu/detail vykreslených objektů, sníží to třeba kvalitu vykresleného stínu, že ne všude bude věrně kopírovat objekt který ho vrhá atp, ale stíny v té scéně pořád budou a stále ji budou dávat hloubku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt ja nikde netvrdim, ze je to stejny jako vypnuti detailu ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak už dali dohromady transfer Half-Life 1 do source engine Half-Life 2 část navazující na Black Mesa toliko neoblíbený XEN, který totálně předělali a slibují hrací dobu 6hodin:
https://www.youtube.com/watch?v=TAIJich73NY

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale bez RT, to bude sracka

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A ja jako zakaznik si konecne myslel ze je to VESA Adaptive-Sync cili FreeSync.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celkom vhodne najme pre APU, nejaka kompresia alebo mala strata kvality nevadi, ked to zlepsi FPS a dalo by sa to zapnut/vypnut.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chce to pockat na vic testu, tenhle prvni neni vyjma 4k a nejnizsi kvality presvedcivy..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale to je spousta věcí, mnohé nastavení detailů ve hrách nedává význam když výkon viditelně nemění a při detailním měření jsou to maximálně jednotky procent rozdíl. Jenže vezměme několik malých detailů po procentu, přidejme CAS, přidejme další optimalizační metody přinášejících jen minimální výkon a najednou tu máme tu třeba 10-20% výkonu navíc. Je pak otázkou uživatele kde vidí kompromis mezi výkonem a kvalitou a díky jemnému škálování si to může vyladit pro své požadavky jednoduše

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiricku, tohle ale neni o nastaveni detailu..tohle je technologie, ktera ma zvysovat vykon. Tudiz mne prestan trollovat...
Ano, mozna ze jako soucast baliku dalsich technologii to ma/bude mit smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je mutti merkel zamlada?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prezradim ti spoiler, na konci wolfa ju B.J. este vylepsi :)
btw, tie jazvy ma tiez od B.J. z jednotky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.