Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Xbox One bez Kinectu je oficiálně v prodeji

Xbox One Kinect
Tímto týdnem zahájil Microsoft prodeje herní konzole Xbox One bez pohybového rozhraní Kinect. Cíle je nabídnout konzoli za cenu Playstation 4 - jestli to popularitě pomůže, zůstává otázkou.

Strategie Microsoftu je totiž mírně rozporuplná. Zatímco v České republice stále k vydání nedošlo (a uvedení varianty bez Kinectu na tom nic nemění), snaží se výrobce na trzích, kde již konzole dostupná je, prodeje oživit levnější variantou. Jenže vynechání pohybového ovladače neovlivní cenu ve všech zemích stejnou měrou.

Tak například v USA, kde kompletní verze stojí $499, vyjde odlehčená varianta na $399, tedy o 20 % levněji. V Evropě nikoli. Zákazníci starého kontinentu se dočkali pouze €50 slevy - kompletní balení vychází na €449, odlehčené na €399 (sleva 11 %). Ještě hůř na tom jsou ve Velké Británii, kde tyto verze pořídíte za £379 a £349 - rozdíl dělá pouhých 8 % - v přepočtu pod 1000 korun.

Můžeme počítat, že ani po zahájení prodejů v České republice nebude rozdíl o mnoho vyšší. Verze bez Kinectu pak má smysl jedině pro americké zákazníky, kteří touto volbou reálně mohou něco ušetřit. Evropany symbolickou slevou asi Microsoft příliš nepotěší. Stejně tak nepotěšil vývojáře, které původně ujišťoval, že Kinect bude nedílnou součástí konzole a ovládání her s ním může plně počítat.

Microsoft dokonce zvěsti o vydání Xbox One bez pohybového ovladače opakovaně dementoval, například loni v srpnu ústy Phila Harrisona v rozhovoru pro CVG: „Nejde o samostatné systémy. Xbox One má čipy, paměť, Blu-ray, má Kinect a má ovladač. Všechno je to součástí jednoho ekosystému.“ Následně například v únoru prostřednictvím Aarona Greenberga: „Ne, nevěřte všemu, co si přečtete na internetu.“ Nakonec ale došlo ke změně plánů, Microsoft opustil otec nového Kinectu, Don Mattrick, a strategie postavená na pohybovém snímači vzala za své.

Zdroje: 

Microsoft (1, 2)

Diskuse ke článku Xbox One bez Kinectu je oficiálně v prodeji

Žádné komentáře.