Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Xeon Sapphire Rapids, který přinese HBM a jádra Willow Cove, vyfocen

Druhá generace 10nm Xeonů (tou první je dosud nevydaný Ice Lake) začíná nabývat konkrétní podoby. Na poměry Intelu je to podoba docela nevšední…

Intel byl po dlouhá léta na poli Xeonů velmi konzervativní. Když za éry Bulldozeru prakticky ztratil konkurenci (a zcela ji ztratil, když AMD pod vydání Piledriveru přestala vyvíjet velké procesory na bázi jader stavebních strojů), dalo by se říct, že zlenivěl. Tu přidal 100 MHz, tu pár procent IPC, tam dvě jádra. V posledních letech ale tato strategie přestává stačit, a tak Intel procento po procentu předává segment klasických x86 serverů AMD. Ta se z nuly dostala k loňskému jaru na 8 %, začátkem léta na 10 % a začátkem podzimu na 12 %. Intel v segmentu serverů reaguje méně pružně než v segmentu desktopu, kde přeci jen zvládl od vydání prvního Zenu zvýšit počet jader 2,5×. Serverový trh je sice konzervativní a na změny na trhu reaguje velmi pomalu, ale i tak nemůže Intel bez nových (míněno skutečně nových) produktů očekávat, že se růst AMD dosahující zhruba 2 % za kvartál, samovolně zastaví.

S přelomem zimy a jara by měl vydat zpožděné Xeony Ice Lake. Podle roadmap Intelu by ještě letos (podle neoficiálních úniků až příští rok) mělo dojít na ještě jednu generaci, Sapphire Rapids. O té bylo donedávna známo jen velmi málo. Podle WikiChip půjde v podstatě o serverový Tiger Lake, tedy jádra Willow Cove.

Neoficiální zvěsti však hovoří, že procesor bude rozdělen na čtyři moduly a pod IHS bude ukrývat rovněž čtyři čipy HBM, která snad bude sloužit jako cache poslední úrovně. Což je trochu překvapivé s ohledem investic Intelu do vlastních paměťových technologií a mnohaleté spolupráce s Micronem (HBM jsou díle společností Hynix a AMD; dnes už je vyrábí i Samsung a před časem do vlaku naskočil i Micron, který to vzdal s vlastními HMC).

Sapphire Rapids má dále zahrnovat rozhraní PCIe 5.0, podporovat paměti DDR5, Compute Express Link 1.1 a pasovat do socketu LGA4677-X. Ač na snímcích vidíte první vzorek, údaje o finálním výkonu zatím nečekejte, jde o testovací kousek běžící na maximálně 1,3 GHz.

Xeony Sapphire Rapids by měly být hlavními procesorovými jádry superpočítače Aurora. Doplňovat je budou akcelerátory Xe-HPC; jedním z nich se Intel pochlubil před několika dny:

Diskuse ke článku Xeon Sapphire Rapids, který přinese HBM a jádra Willow Cove, vyfocen

Sobota, 6 Únor 2021 - 17:25 | Jon Snih | 4 slepená jádra, každé o velikosti cca 470 mm2....
Pátek, 5 Únor 2021 - 11:01 | danieel | Muskova pozemni antenka pro Starlink ma temer...
Pátek, 5 Únor 2021 - 10:35 | WIFT | Masakr. Procesor, kterej má 6× víc kontaktů než...
Pátek, 5 Únor 2021 - 09:43 | Jumper | Tak AMD by rástlo rýchlejšie ak by mali k...
Pátek, 5 Únor 2021 - 09:18 | danieel | To vypada ze vnitrni struktura tohoto QVV5 kousku...
Pátek, 5 Únor 2021 - 07:29 | Kert | To už bychom se konečně mohli dočkat svítícího...

Zobrazit diskusi