Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Xeony Emerald Rapids 2,7× zvětšují L3 cache a vypovídají o problémech Intelu

Pro mě je zvláštní, že nejsou schopni nějak napodobit řešení AMD. Patenty nebo nějaká obrovská skrytá složitost, která mně uniká? IMHO jsou chiplety AMD jednodušší než tyhle obskurnosti od Intelu a od výrobce co kdysi dávno začal éru čtyřjader pomocí slepenců, je to pro mě nepochopitelné.

Na druhou stranu to co Intelu chybí v technické oblasti, tak mu přebývá v obchodnické, protože v noteboocích a serverech je podíl Intelu grandiózní. Prodává takové odpadky a stejně dokáže dominovat. Celá situace v x86-64 je na poblití.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Trh serverového hardwaru má velkou setrvačnost, jde o podporu pozdějších rozšíření, stabilitu vlastností a pod. Vzhledem k tomu jede přechod zákazníků od Xeonů k Epycům až udivující rychlostí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

kdyby jenom v x86 tam je alespoň nějaké konkurenční napětí, kdy amd má tah na branku a intel neumí kontrovat, ale u grafik je situace zabetonovaná a jenom se zvyšujou ceny

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zabetonovaná je opravdu dobrým markentingem Nvidie, vždy´t to vidíš na komentech, které u grafik vždycky jsou a jsou veskrze stejné.
Koukejte na výkon RT u Nvidie a to je vlastně jedinné, v čem se liší od AMD. Minulá generace AMD 6xxx, byla ve všem lepší než u Nv, vyjma toho RT a výsledek ? Tristní. Až teď je vidět, že AMD po výrazném zlevnění prodává koncákům více GPU, než NV.
Ne to neokecáme, marketing Nv je prostě lepší než AMD a setrvačnost lidí je taky velice dlouhá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

já vidím v komenchtech vetšinou nasranost a sarkasmus na téma cen a velikosti VRAM, potažmo velikosti čipů

ten mind share u grafik si fakt posrali s rdna3, rdna2 byl dobrý start na změnu paradigmatu, ale ceny tomu neodpovídali, pokud nvidia má dobrý marketing a všichni slyší na RT ale hlavně na DLSS to je větší tahák, tak amd nemůže prodávat svoje karty jenom o píď míň. Kdyby nastavili agresivnější cenovou politiku od začátku, tak se všichni vykašlou na RT nebo dlss, evidentně na tom rejžovali dost, když jsou schopný teď 6900xt prodávat o 400$ míň než na startu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je co je to dost ? Nikdo neví kolik stojí výroba čipu a za kolik se prodává výrobcům GPU. Pouze můžeme dovozovat z cen minulých karet a velikosti čipu / architektura, kde sice wafer je se zmenšujícími se Nm stále dražší, ale čip je na druhou stranu stále menší.
6900XT není dobrý příklad, to je vrcholová grafika, která má také vrcholovou marži, vždy je lepší brát průměr (6700XT), tam je vidět pokles z kterého se dá trochu vyvodit marže. 4090 také nemá ani náhodou cenu, za kterou se prodává.
P.S. DLSS jsem nezmińoval, protože je to úzce spojené s výkonem v RT, který bez DLSS by byl veskrze na 90% GPU nepoužitelný.
Já se domnívám, že nasadit agresivnější cenovou politiku, není tak jednoduché. Jsou dané výrobní kapacity, které si dopředu každá firma zajistí a zaplatí. A teď babo raď. Snížíme cenu a 1, máme dostatek kapacity ? 2, pokud objednáme větší kapacitu, prodáme čipy ?.
Toto bych vážně nechtěl rozhodovat a mít za to odpovědnost.
Ale určitě je vždy prostor, že se dá jít s cenou dolů, což se taky teď děje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nejsem marketingový/produktový guru, chápu že přístup amd s rdna3 je taky přístup a je otázka jejich dlouhodobé strategie, kdy v jejich plánech by mělo být i mít min. 50% market share v dgpu a v notebookach by měli mít i víc
ale chápu, že hozenou rukavici se sviňským naceněním od nvidie se těžko nechává ležet na zemi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Na druhou stranu to co Intelu chybí v technické oblasti, tak mu přebývá v obchodnické,
>protože v noteboocích a serverech je podíl Intelu grandiózní

Epyc je na trhu krátko. Na to, aby ste prešli od jedného dodávateľa serverových CPU k inému musí

1. Byť nový dodávateľ jeden 5,5-ročný cyklus lepší, ako Váš doterajší dodávateľ
2. Existovať vo vás presvedčenie, že najbližší 5,5- ročný cyklus bude nový dodávateľ minimálne vyrovnaným hráčom voči doterajšiemu

Epyc tu nie je ani 6 rokov.

AMD EPYC™ Datacenter Processor Launches with Record-Setting Performance, Optimized Platforms, and Global Server Ecosystem Support

AUSTIN, Texas
06/20/2017
https://www.amd.com/en/press-releases/amd-epyc-datacenter-2017jun20

>IMHO jsou chiplety AMD jednodušší než tyhle obskurnosti od Intelu

AMD robí na adavaanced packagingu na 16,5 roka, Intel len 12 rokov a riešenie Intelu na EMIB sa ťažšie škáľuje - ide o paralelnú zbernicu , AMD urobí serializáciu dát, dáta pošle po sériovej zbernici Infinity Fabric a potom ich deserializuje .

GPU Fiji: 596 mm², interposer: 1011 mm² a 8,5 roku práce navrch
18. 6. 2015
https://diit.cz/clanek/amd-fiji-rozmery-jadra

https://www.reddit.com/r/hardware/comments/mf11ib/intels_tiles_vs_amds_c...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby platily body 1 a 2, tak např. ARM neměl vůbec šanci prorazit nad setinu procenta podílu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to jako proč by ARM nemohl body 1 a 2 splnit? Navíc to platí pro externí dodávky , u inhouse vývoje pro vlastní použití (což te třeba Amazon Graviton) je to jinak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože to nesplní nikdo. Příklad.
rok 2010 - výrobce A vytvoří lepší nabídku než má Intel - zákazník Intelu ale musí čekat 5,5 roku.
rok 2011 - výrobce A má pořád lepší nabídku než Intel - zákazník Intelu ale musí čekat 4,5 roku.
rok 2012 - výrobce A má pořád lepší nabídku než Intel - zakazník Intelu ale musí čekat 3,5 roku.
rok 2013 - výrobce A má pořád lepší nabídku než Intel - zakazník Intelu ale musí čekat 2,5 roku.

Až dosud výrobce A živoří (je zadlužený - neprodá ani prd) a v případě že má hodně kapitálu do začátku, tak krachce až nyní a ne už v roce 2011-12. Kromě toho je dost nepravděpobné, že nějaký nový výrobce by dokázal mít 5 let za sebou lepší produkt než zavedená (i když molochoidně neefektivní) firma a ta vůbec nereagovala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preto potrebujú startup-y niekoľko aukcií investorov. A startup-y sú skupované väčšími , ak majú schopnú ideu.

A týka sa to konzervatívnych trhov.

Konzervativizmus je snaha o zachovanie (=zakonzervovanie) overeného stavu veci.

Server a Embedded trhy sú veľmi konzervatívne, iné trhy (desktop) sú menej konzervatívne.

Splniť sa to dá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedá. Stačí si uvědomit, že Epyců první generace se určitě prodalo x kusů, tudíž někdo nečekal jako debil 5,5 roku na ověření-ujištění a já nevím co ještě. I vzhledem k chybám architektur Intelu je nějaké pětileté čekání blbost nebo hodně hloupá výmluva některých podmázlých manažerů proč dál kupovat Xeony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to stejně nebude na manažerech, ale na výrobcích těch serverů. Pokud DELL dává Intel jako alternativu už jen do dvousocketových severů a jednosockety už jen AMD a pracovní stanice s Threadrippery má na té úropvni, že je ještě s jedním nebo dnes už dvěma výrobci mají nové modely několik měsíců exkluzivně pro sebe - jeden z důvodů proč se do volného prodeje ty procesory dostávají tak pozdě, tak brzy už to bude právě naopak, než to bývalo. Proto Intel spěchá, ví jak moc každé procento prodejů v tomto segmentu bolí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som nehovoril o 0 kusoch ale o významnom predaji. To som ale neuviedol

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by DELL upravil nabídku způsobem, která nevyhovuje zákazníkům? To bych se fakt moc divil. Kromě toho firmy co nakupují, neberou hardware, oni kupují řešení, takže je zajímá, aby na tom chodila jejich aplikace, spolehlivost, servis. Za to platí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je úplně jedno. Alespoň ve sféře větších korpo řešení na míru už si Intel min od Zen 3 epycu neskrta. A žádná setrvačnost 5 a více let jak píšete se nekoná.

Ono totiž při cenách elektřiny je v korpo sféře výkon za watt naprosto absolutně nejdůležitější, no a pokud máte něco, co žere jako tank, a je to pomalejší, tak si to prostě ve firmě do serveru nedáme, i kdyby to mělo tisíc funkci navíc. Naše ajtaky jsem už roky neviděl do ruky při stavbě serveru brát Intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodli sa ist cestou priamo prepojenych dlazdíc (topologia mesh). AMD pouziva Infinity fabric, a centralny hub (topologia hviezda). Keby sa Intel rozhodol to prepracovat, strati dalsie min 2-3 roky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takhle je může ztratit taky. Má čiplety /dlaždice), ale má je tak veliké a tak složitě propojované, že se veškeré výhody čipletového řešení ztrácejí.
Mám takový neodbytný dojem, že by nejradši stejně dělali těch 64 jader jako monolit.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Má to své výhody, dělat velké čipy. Pouzdření je snadnější, propojovací logika trochu taky. Ale jak je vidět na AMD, když se s čiplety od začátku počítá, fungují dobře. U Intelu je spíš problém fakt v tom, že ta architektura na to není dělaná a kdyby to měli předělávat na sériové linky pro dlaždice, tak to znamená tranzistory a vodiče navíc a už tak tragická energetická efektivita bude ještě horší. Z tohoto hlediska ty můstky dávají smysl. Potíž je v tom, že Intel musí řešit víc věcí současně. Architekturu jader, propojení dlaždic a výrobní proces. A do toho by měli začít i restrukturalizaci celé firmy, protože jinak ty problémy budou pokračovat. Ryba smrdí vždy od hlavy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řešit všechny tyhle problémy najednou se ale rozhodli sami, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodli, spíš k tomu byli dotlačeni, Intel přece dřív tak rychle neinovoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Intel přece dřív tak rychle neinovoval" <= Intel před Ryzenem neinvovoal téměř vůbec a po jeho příchodu byly ty inovace diskutabilní ... Myslím, že bychom to mohli nazvat tak, že Intel usnul na vavřínech a pak nedokázal dostatečně rychle reagovat. Nejhorší je, že za těch téměř 6 let tahá za čím dál kratší konec provazu ... a může si za to sám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale i v době, kdy se AMD dařilo s Atlonem XP a méně známým serverovým Atlonem MP a pak Atlonem 64 a z něj odvozených variant, se Intel uchýlil k řekněme diskutabilním obchodním praktikám a AMD raději umlčel a nebýt Izraelců, kteří vymysleli Core, kdo ví, co by bylo. Itanium chtěl Intel roztáhnout i do PC. Asi po vzoru IBM Poewer a zjednodušených Power PC. Ostatně DEC měl taky ořezanou levnou Alphu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano a možná by to i prodali za těch svých $12k nebo kolik stojí to 56-jádro. Jenže 128C už by museli prodávat za $35k (čím větší monolit, tím větší odpad) a to už by ani Intel neprodal ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vám dávám jednoznačně plus. Také to nechápu. AMD defakto vyrábí 2 kousky křemíku, samotné 8-jádro a pak nějakej hlavní díl, co to spojuje ... nic jiného ... a z toho poskládají úplně všechno ... To co teď předvádí takový gigant jako Intel je hrůza ... 7 let od čipletování AMD a návratu AMD na vrchol Intel nemá odpověď ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne si mysleli, že nebudou muset tolik navyšovat počet jader a uhrají ta na vyšší takty. Jenže ZEN 4 zvedl průměrné takty i u serverů a k tomu až 50% jader navíc. S tím při vývoji současné generace Intel prostě nepočítal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt to je evidentni na co tohle miri.. je to na dual die slepenec skrze emib, tak, ze bude sedet do socketu s vyslednym poctem 2x 4 pametovych kanalu. Organizace po vzoru slepencu Apple M1 / M2, kde ty kremiky jsou lepitelne jen na jedne strane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.