Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Xfce 4.14 přejde na GTK+3, novinky přijdou až v Xfce 4.16

LXDE přechází v rámci vývoje LXQt na Qt5, desktop MATE pozvolna směřuje od GTK+2 ke GTK+3 a přesně totéž plánují vývojáři Xfce pro příští verzi svého díla.

Máte-li rádi konzervativní desktopy, tak jsou MATE a Xfce dobrá volba. Zejména Xfce, které po letech odkladů vyplodilo loni verzi 4.12 neplánuje žádné změny ani pro verzi 4.14. Jediné změny, které přinese, budou souviset s přepsáním desktopu pod knihovny GTK+3, ale jinak půjde o 1:1 shodnou funkcionalitu s Xfce 4.12.

Desktop bude využívat minimálně GTK+ verze 3.14. Plán je takový, že přepsány budou všechny komponenty, nahrazen dbus-glib za GDbus a posoudí se názvy ikon ve všech komponentách, aby bylo vše konzistentní. Zastaralé widgety budou nahrazeny.

Co se týče jádra desktopového prostředí, tak kupříkladu nyní se již pracuje na spoustě věcí (xfce4-panel, libxfce4ui, xfce4-session, panel apod), byť zatím nic není použitelné v běžném provozu. V rámci kompozitoru Xfwm4 už se pohnulo s implementací vertikální synchronizace pro OpenGL, DRI3/Present či nahrazení Xrendereru za GLX. Pracuje se také na řadě pluginů, které jsou součástí Xfce.

Pokud pátráte po nějakém datu, tak zatím žádné neexistuje. Lze předpokládat, že aktuální časový rozvrh prostě neexistuje, až budou práce hotovy, nová verze se objeví. O změnách ve vzhledu Xfce s přechodem na GTK+3 můžeme usuzovat z jednoho screenshotu, který ukazuje GTK+2 a GTK+3 verzi.

Nová GTK+3 je mimochodem ta vlevo :-).

Tagy: 
Zdroje: 

Xfce

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Xfce 4.14 přejde na GTK+3, novinky přijdou až v Xfce 4.16

Pondělí, 18 Duben 2016 - 09:04 | Petr Ježek | Xfce má u mne čím dál tím větší plus díky A)...
Pátek, 15 Duben 2016 - 19:03 | HKMaly | ... sakra ...

Zobrazit diskusi