Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

YouTube 4K i pro přímé přenosy a 360° video

Před třemi týdny zahájilo YouTube podporu 4k s HDR a nyní v rozšiřování možnosti 4k streamingu pokračuje…

YouTube implementuje podporu 4k videa postupně, v krocích. Nejprve došlo na rozlišení 3840×2160 samo o sobě. Následovalo zvýšení snímkové frekvence až na 60 FPS. Minulý měsíc přibylo HDR. Prozatím je ale ještě ve fázi implementace - videa s HDR sice již přehrávat lze, ale rozhraní pro uživatelský upload zatím k dispozici není; pro přidání je třeba použít speciální editor, který mají k dispozici vývojáři.

Nyní si do 4k pažby může YouTube udělat další dva zářezy. První za podporu pro přímé přenosy (livestream) 4k videa při 60 FPS a druhý za podporu 4k streamovaného videa ve formátu 360°. Odkaz na živě streamované 4k video s 60 FPS (ať už klasické planární nebo pro 360°) vám z pochopitelných důvodů nenabídneme, je třeba si počkat na konkrétní akci.

Pokud by YouTube, respektive Google dokázal zajistit lepší podporu hardwarové akcelerace streamovaného 4k videa, měl by velmi dobře nakročeno k dalšímu kroku - distribuci „televizního“ obsahu. Jistá konkurence společnosti Netflix v tomto ohledu by vůbec nezaškodila, její stávající strategie totiž s ohledem na uživatele osobních počítačů není vůbec přívětivá.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku YouTube 4K i pro přímé přenosy a 360° video

Žádné komentáře.