Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

YouTube definitivně převádí všechna videa do WebM. Jak to ovlivní kvalitu?

YouTube logo
Tento moment byl od koupě společnosti On2 Technologies firmou Google jen otázkou času. Na YouTube blogu se předevčírem objevila zpráva, že Google rozeběhl převod kompletně všech videí na YouTube z H.264 do WebM…

Důvodem, proč to Google dělá, je dle jeho slov snaha sjednotit schopnost přehrávat videa na všemožných zařízeních pod všemožnými operačními systémy. To už jsme slyšeli, polemiku nad tímto nechme plavat, Google to zkrátka (u)dělá a jediné, co můžeme, je se s tím smířit. Ostatně jeho postoj chápeme, jakkoli MPEG LA před časem ustoupila ze svých záměrů na zpoplatnění H.264 na internetu.

Takže k věci: všechna nově uploadovaná videa na YouTube jsou nyní komprimována do WebM. Toto není problém z hlediska dosavadního komfortu flashového přehrávače na YouTube, ten podle všeho WebM podporuje a tak se bude hrát jen o kvalitu videa, kde je jasná snaha Googlu srazit velikost videí tak, aby přenosy dat byly úspornější.

Youtube, rychlost encoderu

Google dále pracuje na neustále vylepšovaném automatickém systému, který v době nejvyššího vytížení prioritně komprimuje právě nově nahrávaná videa do WebM (zrychlení encoderu obecně ve smyslu po jak dlouhé době od uploadu se video objeví na YouTube ukazuje graf). Když vytížení poklesne a uvolní se tak v "YouTubím výpočetním cloudu" prostor, systém automaticky přepne na převod starých H.264 videí do WebM.

A právě zde je první kámen úrazu. Zpráva neuvádí, jestli YouTube konvertuje stará videa přímo ze zdrojových, kdysi uživatelem nahraných souborů, nebo reencoduje již encodovaná H.264 videa. První by bylo v pořádku, ale máme problém uvěřit, že by od všech těch "ziliónů" videí na YouTube ležely někde u Googlu zdrojová videa nahraná uživateli (soudíme z toho, že u vašich videí máte ke stažení jen výsledné MP4 soubory, nikoli zdrojová videa, která jste na YouTube uploadovali). Reálnější se nám zdá druhá možnost, která ale pochopitelně znamená mírný až citelný (viditelný) pokles kvality WebM videa oproti H.264. Připomeňme, že sama specifikace VP8 (video formát ve WebM) nedává možnost tak kvalitních videí jako H.264. Nicméně toto nemáme ověřeno a tak ctěme prozatím u Googlu presumpci neviny.

Momentálně Google již dle svých slov převedl do WebM videa odpovídající zhruba 99% sledování na YouTube, což představuje 30 % videí na YouTube nahraných. My jsme prosvištěli pár videí a zjistili, že zatímco některá nepříliš stará videa s 1mil+ zobrazeními jsou ve WebM již v 360p i 720p, jiná starší i s 10mil+ zobrazeními jen v 360p, 720p ještě encodnuto není. Takže pro srovnání vybíráme právě jedno relativně nedávné video.

Fuck Me, Ray Bradbury, 720p H.264 verze Fuck Me, Ray Bradbury, 720p WebM verze

Vlevo H.264, vpravo nové WebM video. Povšimněte si trochu jiných kompresních artefaktů, výraznějších u WebM. Za běhu vypadá video dle našeho názoru viditelně hůře než původní H.264, navíc je vidět, že YouTube u WebM asi sáhlo také do barevného podání a to je opravdu smutné. Celá scéna je vedle výraznějších kompresních artefaktů také o dost rozmlženější, což jsou oboje důvody stojící za možným menším bitrate videa oproti H.264. Pokud by takto měl vypadat přerod YouTube z H.264 éry do WebM, pak nevíme, co si o tom myslet, ale usuzujeme na jediné v rychlosti nalezené ukázce.

Nicméně lidé z YouTube jasně zdůrazňují, že nadále bude podporováno i H.264, navíc se bude pokračovat ve vývoji HTML5 přehrávače YouTube. Ten opravdu vývoj potřebuje, jeho odezva je zoufale pomalá (zkoušeny Firefox 4, Opera 11.10) a neumožňuje fullscreen zobrazení, video maximalizuje pouze v rámci okna prohlížeče.

Jen připomeňme na závěr, že "HTML5 vs. Flash přehrávač" a "H.264 vs. WebM video" jsou dvě naprosto nezávislé věci. Stejně jako je možné v HTML5 přehrávači pouštět H.264 i WebM video, Flashový přehrávač také podporuje oba formáty.

Tagy: 
Zdroje: 

YouTube blog (1, 2)

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku YouTube definitivně převádí všechna videa do WebM. Jak to ovlivní kvalitu?

Středa, 27 Duben 2011 - 18:36 | Jirka1 | PAL se dneska používá jako zkratka pro rozlišení...
Úterý, 26 Duben 2011 - 23:12 | Jan | Kdo ještě točí v analogu a pak si to digitalizuje...
Pondělí, 25 Duben 2011 - 21:35 | sniper29a | 1. YT je zadarmo, co cekate? :-D 2. kolik z vas...
Neděle, 24 Duben 2011 - 18:00 | Jirka1 | Velikost plochy řeší přepnutí na celou obrazovku...
Neděle, 24 Duben 2011 - 16:45 | Jan | Google má originály a už je několikrát použil,...
Neděle, 24 Duben 2011 - 16:39 | Jan | Což nějaký PAL, to tam dává málokdo. Spíš mi vadí...
Pátek, 22 Duben 2011 - 16:13 | Jirka1 | Mně by se líbilo, kdyby Youtube pochopil, že...
Pátek, 22 Duben 2011 - 15:12 | zikurat | aha tak youtube uz to odstranilo, nevsiml jsem si
Pátek, 22 Duben 2011 - 15:07 | zikurat | Co tim myslite pan doktor? :)
Pátek, 22 Duben 2011 - 12:37 | JVc | prave proto, je to dnes takto u vseho. Vubec uz...

Zobrazit diskusi