Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Začínají se objevovat desky pro DDR3 paměti

DDR3 paměťový modul Super Talent s čipy firmy Samsung
Intel čipsety z rodiny „Bearlake“ mají na své uvedení sice ještě nějaký ten měsíc čas, nicméně my si dneska povíme o jedné z prvních desek (ne-li úplně první známé) se sloty pro paměťové moduly DDR3, které budou některé z těchto čipsetů podporovat. Informace vypustil server ChileHardware a tentokráte včetně základních specifikací (obrázky se objevovaly už dříve, ale nebylo jasné, co to je za desku). Tou deskou je Biostar TP35D3-A7 Deluxe a z názvu jistě snadno uhodnete, že je založena na čipsetu Intel P35. A právě ono „D3“ v názvu signalizuje podporu DDR3 pamětí (Biostar má také desku TP35D2-A7 a ta z čipsetu P35 využívá DDR2 paměťový řadič).

Pokud jde o podporu procesorů, pak budeme hovořit o škále od Core 2 Quad/Extreme až po – a tady trochu v běhu směrem k low-endu přibrzdíme – Celerony modelové řady 400, které mají 800MHz sběrnici. Procesory s pomalejší sběrnicí, tedy stávající Celerony, v těchto deskách nerozběháte, takže si můžete škrtnout třeba i Pentium D 805. Inu, novější čipset si žádá novější procesory (takže ačkoli tu máme již dlouhou dobu socket T alias LGA775, rčení „co do něj strčíte, to se tam taky rozběhne“, bude s příchodem nových čipsetů stále méně pravdivé). Jinak čipset P35 zvládne až 1 333MHz sběrnici. Paměťový řadič je tradičně dvoukanálový a nabízí podporu DDR3-800 a DDR3-1066 modulů v celkem čtyřech slotech, maximální osaditelná kapacita dělá 8 GB.

Základní deska Biostar TP35D3-A7 Deluxe

Jižní můstek ICH9R skýtá další možnosti, mezi něž patří především šest 3Gbitových Serial ATA portů (zda na ně opravdu nakonec půjde pověsit až 90 zařízení, to zatím nevíme). Deska se pak chlubí ještě dvěma eSATA, který čip je má však na svědomí (ICH9R nebo něco jiného), se nám nepodařilo vydedukovat. Přítomno je tradičně HD Audio, potěšujících dvanáct USB 2.0 portů (z toho čtyři šest na zadním panelu) a pak také dvě gigabitové síťovky. Parallel ATA řadič, LPT a COM porty můžete směle poslat do důchodu, jeden Parallel ATA je však ještě přítomen (otázkou je, zda formou přídavného řadiče, což není pro optické mechaniky zrovna šťastné řešení, protože s tím bývají zejména u vypalovaček problémy, nebo nějaké „redukce“ z interního SATA). Alespoň je přítomna tradiční zelenofialová dvojice PS/2 konektorů pro nerozlučné duo „KB+MOU“.

Zadní konektory základní desky Biostar TP35D3-A7 Deluxe

Co se týče provedení samotné desky, pak tato Deluxe varianta kryje severní i jižní můstek společným heatpipovým chlazením, které končí na patřičných součástkách kolem procesoru, kde by mělo docházet k ochlazování větrákem od procesoru. Podobný způsob používají i Deluxe varianty desek Asus, které mají pro účely dostatečného chlazení na onom koncovém žebrování ještě přídavné větráčky. Ale zpět k desce od Biostaru. Jistě vám neuniklo barevné odlišení PCI a PCI Express konektorů. K dispozici jsou tedy dva PCI, tři PCI Express ×1 a jeden ×16, jehož umístění je voleno tak, aby případně nepřekážel stále ještě dobře použitelným PCI slotům i v případě osazení grafikou s hodně širokým chlazením až přes tři sloty. Ocenit se dá taktéž použití „solidních kondenzátorů“, zajímavá tedy určitě bude i cena, až se ji dozvíme.

DDR3 paměťové sloty na základní desce Biostar TP35D3-A7 Deluxe

A když už jsme u těch DDR3 pamětí, jen letmo se zmiňme o firmě Super Talent. Ta totiž oznámila, že bude zřejmě první, kdo na trh DDR3 paměťové moduly dodá. Při té příležitosti také ukázala rozdíl mezi DDR2 a DDR3 moduly (sice trochu nešťastným způsobem, ale budiž). Oba typy jsou 240pinové (zatímco DDR paměti byly 184pinové), jen mají zářez na jiném místě, čímž je zajištěno, aby někdo nevložil DDR3 moduly do DDR2 slotů a naopak.



Rozdíl mezi DDR2 a DDR3 paměťovými moduly

(Ono se asi najde pár šikulů, co je napadne z paměťového slotu vydloubnout ten klíčový kus plastíku, takže DDR3 paměti do DDR2 slotů a naopak zasunou, ale asi jim to nebude moc platné ;-). To znáte o tom frajerovi, co si svého času koupil za 16 tisíc GeForcku 7800 GTX a pak ji seřízl, aby pasovala do AGP slotu?)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Začínají se objevovat desky pro DDR3 paměti

Úterý, 20 Únor 2007 - 20:35 | Anonym | letadlo Ten 8 pinovi konektor je bezne k videniu...
Úterý, 20 Únor 2007 - 19:02 | let adlo | No ták já už měl takové desky v ruce, jedná se o...
Úterý, 20 Únor 2007 - 08:53 | Anonym | 8AN Je to molex, je tam preto, aby sa zabezpecil...
Úterý, 20 Únor 2007 - 02:19 | Anonym | 8AN: No tipnul bych to na pridavne napajeni, Sice...
Pondělí, 19 Únor 2007 - 23:19 | Anonym | > WIFT: Jestli je to LPT port, tak mě už...
Pondělí, 19 Únor 2007 - 20:57 | Anonym | Hmm, ubohy 2 PCI sloty, zbytecny 3 PCI-E,...
Pondělí, 19 Únor 2007 - 18:22 | let adlo | Úplně stejně mi připadá divný že Deluxe nemá...
Pondělí, 19 Únor 2007 - 16:44 | Anonym | Přehlídl jsem ho nebo na té desce opravdu není...
Pondělí, 19 Únor 2007 - 16:32 | WIFT | Jestli je to LPT port, tak mě už fakt šmejkne (a...
Pondělí, 19 Únor 2007 - 16:14 | let adlo | A co je tedy ten fialový header na desce?

Zobrazit diskusi