Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zakladatel TSMC: Gelsinger je na vedení Intelu moc starý

Morris teda Pata slusne setrel.. ((:

jj, holt do vztahu s cinou se na taiwanu nereje, to je citlivy tema.. to je jako kdyby foxconn prohlasil ze intel neni spolehlivej dodavatel, protoze amici muzou kdykoli na nekoho hodit dalsi atomovku nebo rozmrdat dalsi zeme na blizkym vychode.. no jsem zvedavej jako ochotne bude tsmc tedka intel uprednostnovat v zakazkach na novy procesy.. to Pat zvladnul s eleganci slona v porcelanu.. v amd a nVidii bouchli sampano.. (:

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Vy tomu proste nerozumite. Pristi Intel CEO bude Mat, a ten vsechno vyresi :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

TSMC to má spočítané, Taiwan, jako taková už brzy zanikne, a Intel s tímto počítá a také to ví. Bohužel je toto pro Taiwan nevyhnutelné.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

lol, intel presouva vyrobu vsech produktu na taiwan protoze vi, ze taiwan zanikne.. https://memegenerator.net/img/instances/35620783/genius-logic.jpg

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano přesouvá, jen do té doby než Taiwan obsadí Čína a vezme si zpět to co jí patří, a taky proto než k tomuto dojde, a aby utnul tipec výrobě hlavně pro AMD. Jednoduchá matematika.A přesouvá, mimo jiné, je také časově neurčité.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Spíš Taiwan by měl obsadit pevninskou čínu a vypráskat bolševiky. Máte to zcela opačně.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vypráskání bolševiků je zrovna něco co jim fakt nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Šlo jim to , když ještě žil Čankajšek. Byť to vzal zgruntu jako Mussolini a stejně jako komunisty terorizoval i kapitalisty ze západu, kterým sebral všechen majetek tehdy na pevninské Číně.
Kuomintang na Taiwanu hodně dlouho vládnul jako jediná povolená strana.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nešlo. Mao Čankajška vypraskál na Taiwan (samozřejmě za jeho života). Je tak nějak přirozenou lidskou povahou si při volbě fašismus vs komunismus vybrat to druhé. Vyjímky jen potvrzují pravidlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja se bavím o 20-30. letech. Kdy se dělali čistky v Šanghaji a Nankingu a vlastně po celé Číně.
Během 20 dní popravil něco jako 10 000 komoušů. A během toho tažení na to doplatilo prej 300 000 lidí, včetně lidí co jen s čankajškem nesouhlasilo.
https://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_massacre
Samozřejmě po 2.svět válce Mao vyzbrojený od SSSR neměl problém se pak vypořádat se zkorumpovanou vládou Čankajška, který tahal za nos i USA.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taiwan patril patry a bude patriť čine, to že si tam žiju demokraticky fajn, že si kvazi vladnu sami sebe je tiež fajn, ale odtrhnuť, to už je cez čiaru. Vieme ako by to skončilo hneď do nato americke zakladne s raketami smerujuce na činu. To samozrejme Čina nedopusti stači jej tam Južna korea na ktorej cvičia američania pod zamienkou že proti severnej korei :D tomu veria azda len ludia s IQ pod 20 :D

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Taiwan se neodtrhl.
Taiwan je to co zbylo z Číny a takzvaná čínská lidová republika jsou Maovi rebelové.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jako vzorný politruk byste za to na politickém školení mužstva dostal odznáček, ale realita, OSN a mezinárodní právo to vidí zcela jinak.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mezinárodní právo to tak ovšem vidělo až do doby, než Nixon potřeboval Čínu. Pak teprve nastaly změny v OSN. Nevidím jediný důvod, proč když může existovat samotná Severní a Jižní Korea, existovaly NDR a SRN, proč by nemohly samostatně existovat dvě Číny. Tahle blbost s jednou Čínou a rebelskou provincií je akorát potenciální průser a Medvídek Pů by potřeboval něčím hodně přes čumák, aby ho ty sjednotitelské choutky rychle přešly. Stejně jako Putin a jeho snahy o obnovu SSSR. Déle sloužící diktátoři jsou stále nebezpečnější.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

spíš už nešlo ignorovat pevninskou Čínu - pořád doufali že nový režim bude nestabilní a nějakou další šíleností se zhroutí - a rozpoutání velkého teroru té tezi jen nahrávalo ale čínská KS se ukázala životaschopná a i po strašlivých činech se dokázali vrátit k rozumné politice. Pak už je jednoduše ani Washington nemohl ignorovat.
Nejvtipnější na tom je že čemu chtěl zabránit Nixon - tedy čínsko-ruskému spojenectví tak tento pro USA černý scénář se naplnil byť oklikou a o hodně později. Jen si koupili několik desítek roků...
Je tu mezi ČLR a SSSR jeden podstatný rys který pomohl poslat Svaz do historie zatímco čínský režim zůstal - Sověti svého válečného vůdce zostudili a podryli tím podstatně důvěru v systém i jeho osobnosti. To Mao ač jinak tvrdohlavý a zaostalý pochopil moc dobře - na symboly se nesahá, ani Teng ač měl plné právo na Maovi nenechat nit suchou to neudělal a věděl dobře proč.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však je doteď hromada Rusů, která miluje svého tatíčka Stalina, masového vraha. Proto je Rusko pořád nebezpečnou zemí, stále je tam dost pitomců, co pro vůdce budou klidně chcípat hlady, jen když bude Rossija bolšaja.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona jim těch milováníhodných vzorů historie moc nepřinesla (možná Kateřinu II?) a taková hromada jich zas není - nebo by snad měli vzhlížet k "Tupinovi", jak ho titulují? Spíš ten iracionální stesk po časech, kdy CCCP patřilo k hegemonům na scéně, Západ se ho obával a prostým občanům bylo vše jasné a úředně nalajnované: rabota, pjanica, pochmelje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lidé mají (jak překvapivě) tendenci vzpomínat dobře na časy stability a klidu. Proto je brežněvovské období nejoblíbenější, nebyly žádné velké krize ani domácí otřesy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozek si sám pamatuje to lepší a zbytek zapomíná. S výjimkou něčeho fakt významného. Neurologové to umí zdůvodnit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Imho to bude spíš tím, že teď tam je takový bordel (bezskrupulózní korupce, migranti z kavkazských států, svévole gubernátorů atd.), že ti dříve narození se slzou v oku vzpomínají na "řád a pořádek" bývalého CCCP, nenávidí Gorbačova s Jelcinem, ačkoliv k Putinovi taky sympatiemi neoplývají - dokud se do Ruska nezačne navážet někdo zvenčí, pak se kolem něj semknou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ti migranti z kavkazských států jsou bývalí spoluobčané z CCCP, který by Putin tak rád obnovil. Jinak blbé je, že se kolem něho semknou, i když se naopak Rusko naváží do někoho zvenku. V tom se chování Rusů bohužel nemění, bolšaja Rossija je jejich ideál nehledě na to, co je to stojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že Tupin vzhlíží právě k Stalinovi, tak by si moc nepomohli :-) Je fakt, že v Rusku nemají z čeho vybírat, jejich vládci byli buď mizerní nebo rovnou zločinci. Tu nostalgii za Brežněvem bych ještě chápal, ten je aspoň nevraždil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když už někoho urážíš stylem IQ tykve, tak bys ho aspoň mohl znát. Putin ke Stalinovi nevzhlíží. Viz např. tady.
https://www.youtube.com/watch?v=LW9uta00EHs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzhlíží. Chtěl by být dalším budovatelem impéria. A kritika Stalinových kroků za války byla právě za Putina fakticky zakázána. Veřejně se ptát, proč nebyla třeba evakuována většina civilistů z Leningradu nebo co se dělo týden po napadení SSSR, kdy Stalin záhadně zmizel, se dneska už nehodí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco vládci ve zbytku Evropy hýří pravdou a láskou :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím popište svými slovy vznik této politické situace. Pravděpodobně máte úplně jinou perspektivu než já a zajímalo by mne, kdo podle vašich slov koho zradil a proč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš se třeba postavit na hlavu, ale není to tak. Neuznání Tchajwanu je věc politická, z nějakého podivného důvodu si všichni z Číny sedají na zadek, ale každému je jasné, jak to je ve skutečnosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tímhle mi nepomohl ani Google Translator ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"aby utnul tipec výrobě hlavně pro AMD"
:oDDD takhle se pozná tupá ovce Jensen. Selektivně si vybral AMD, aby mu to sedělo do jeho překroucené reality, ale že Nvidia bude stejně v prd.eli, to vynechal.
Ne dá se na to říct nic jinýho než... BÉÉÉÉ :oD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CPP bot detekován.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

P.Svorka, vy se v první řadě naučte montovat chlazení na cpu bloky, ať potom v recenzích nepíšete slátaniny o naměřených teplotách, viz. vaše recenze 12900K.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Nestyď se za to co jsi, no tak máš doma v obýváku obrázek Lenina.
No a Co.
Já jsem třeba dyslectik a dysgrafik, čestina je můj nepřítel, všichni nemůžou být chytří.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Až na to že je hodně složek inteligence, to jak kdo píše nebo vnímá psaný text jsou jen menší části. Důležitější je, jak co kdo chápe a jak si co pamatuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když mluvíte o teplotách, málo známý fakt, že generace původně neměly být Lake, ale Apollo. Nakonec z toho sešlo když intel zjistil, že každé jádro by zasloužilo název „Apollo 1“.

Konec vtipu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

:-D Výborný vtip, jen ten podtext je smutný (pro neznalé tématu ve zkratce, jako Apollo 1 byl dodatečně označen testovací modul lodě, ve které při pozemních testech uhořeli tři kosmonauti).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně se vždycky vybaví Pupendo "Ten vzkaz byl pro budoucí generace, ne pro tu současnou." :)
Gelsingerovo vyjádření bylo očividně určeno americké vládě, aby co nejdřív schválila tučné dotace do staveb FABů v USA. Bohužel v době internetu se podobné vzkazy rychle dostanou i k uším těch, pro koho vůbec určeny nejsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel má proti TSMC lepší pozici u ASML. Jestli to bude stačit? Na některé věci co Pat zmínil (návrat Applu k x86-64) určitě ne, ale na konkurování TSMC ano. Ono je celkem jedno jestli je Intel o něco horší, protože ty kapacity bude mít pořád a BFU často není schopen poznat ani pokles výkonu o 2/3.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kredity budou stačit....
Ne ...nebudou :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravidla typu 65 let pocházejí z doby, kdy lidi zdravotně odcházeli daleko dřív, než dnes. Gelsinger žije střídmě, může být v Intelu klidně dalších 10-15 let. Možná ne jako CEO, ale nějaký čestný předseda či mentor (podobně jako Moore či Grove). Changovi prostě svým otevřeným způsobem jednání šlápl na kuří oko a samozřejmě že vizionář tam musí cítit potenciální problém v konkurenčním boji v horizontu 5-10 let. Jedině trouba by si nevšiml, jak se Intel rozjel a jak velký investice dělá a bude dělat a Chang je pravý opak trouby.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Bejvávalo. Pat začal brát kokain a to ho semele.
Ani nevím jestli ses nějak vyjadřoval k těm jeho fantasmagoriím o návratu Applu k Intelu, ale myslím, že i ty sám jsi zvolil raději mlčení, protože cítíš, že Pat už není co býval. Mimochodem, pravému opaku trouby nemůžeš šlápnout na kuří oko.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako fakt s tím koksem nebo zas nějaký blábol k provokaci ? Důkazy, fotky existují ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel mluví o 25mldUS$ v pristim roce, TMSC o 100mldUS$ v pristich tri letech, Samsung o 200mldUS$ ve trech letech. Nejak nevidim vyraznou investicni vyhodu na strane Intelu. A z poslednich 5+ let je vcelku jasne kdo byl uspesny v zavadeni novych procesu a kdo se trapil.

https://www.kedglobal.com/newsView/ked202108240017
https://www.wsj.com/articles/tsmc-to-invest-100-billion-to-increase-semi...
https://www.oregonlive.com/silicon-forest/2021/10/intel-sheds-26-billion...

TMSC ma v soucasnosti trikrat vetsi kapitalizaci nez Intel (4x vetsi nez pred peti lety, Intel o 30% vetsi nez pred peti lety z cehoz pri zapocteni inflace moc nezbude).
https://companiesmarketcap.com

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na ty linky jsem se rád podíval. Díky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepovedal by som, ze tieto pravidla su o tom, ze clovek prestane byt zdravotne sposobily. Vo vedeckych kruhoch sa hovori: Science advances one funeral at time. Umelo vykopnut z vedenia niekoho, kto moze byt nositelom spiatocnickych myslienok je vo vseobecnosti dobry napad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám a nevěřím, kde se tady bere tolik příznivců komunistické Číny... ale spíš jich je jen pár o to víc musí řvát. Přál bych jim "zájezdovou" cestu do bratrské zpřátelené KLDR :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak osobně si zase myslím, že má Gelsinger pravdu, to riziko opravdu existuje. A že se vůči tomu zakladatel TSMC vyhraňuje, to je zcela logické - jde o kšeft a pokud by firmy začaly diverzifikovat (jistě, v tuto chvíli není kde, ale vše se může za pár let změnit, jde zde o vizi), TSMC by mohl výrazně klesnout zisk. Argument, že Intel u nich nyní nechává vyrábět, je relevantní dnes, když Intel slušně zakopnul s jeho výrobními procesy a teď nemá kde vyrábět, ale zase, tohle může být jen dočasné. Z mého pohledu by se Gelsingerovým prohlášením hlavně měli začít zajímat politici a vytřískat ze situace maximum tím, že se budou snažit zalobovat pro své země na výstavbu nových hi-tec fabrik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prekvapilo by ma keby si intel zase nena**al do huby...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.