Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zakladatel TSMC: Gelsinger je na vedení Intelu moc starý

Přes 90 let starý Morris Chang, zakladatel TSMC, prohlásil, že CEO Intelu Pat Gelsinger (brzy 61 let) je příliš starý na to, aby zvládl Intel vyvést z krize…

Paradoxně působící prohlášení nespadlo jen tak z nebe, ale je důsledkem slovní přestřelky zahájené CEO Intelu Patem Gelsingerem. Faktem nicméně zůstává, že jádro Changova argumentu je pravdivé…

CEO Intelu, Pat Gelsinger

Začněme ale na začátku, u Gelsingerova vyjádření:

Během mého včerejšího letu oznámil Wall Street Journal, že se tchaj-wanském vzdušném prostoru nachází 27 čínských letadel.

Jak se teď cítíte, když máte jediný zdroj vaší výroby na Tchaj-wanu? Tím myslím, že jde o geopolitické riziko. […] svět potřebuje flexibilnější a geopoliticky vyváženější dodavatelský řetězec. Vidíme proto, že náš vstup do tohoto segmentu vzbuzuje velké nadšení.

--- Pat Gelsinger, CEO Intelu

Netrvalo dlouho a, díky fóru konaném na Tchaj-wanu, dostala média prostor k oslovení zástupce TSMC.

předseda TSMC, Mark Liu

Dotázala se předsedy společnosti, Marka Liu, co by k těmto slovům dodal, na což odpověděl stručně:

K tomu není co dodat. TSMC nemá potřebou pomlouvat ostatní firmy z branže.

--- Mark Liu, předseda TSMC

Liu na následující konferenci dále zmínil, že aktuální tchajwansko-čínská třenice je jen další krátkodobou epizodou a že nezná mnoho osob, které by jí ve věci polovodičové výroby přikládaly nějakou váhu.

Gelsingerovo vyjádření však zklamalo emeritního šéfa a zakladatele TSMC, Morrise Changa (snímek v úvodu).

Morris Chang se narodil v roce 1931 v Číně, ale v 17 letech, krátce před založením Čínské lidové republiky (v době probíhající Čínské občanské války) se přestěhoval do Hong Kongu. Nedlouho poté se rozhodl přesunout do USA na Harvard, kde získal bakalářský a magisterský titul na mechanice. Poté nastoupil do Sylvania Semiconductor.

Po třech letech přestoupil do Texas Instruments, kde se po dalších třech letech stal šéfem technické sekce společnosti. Tehdy se rozhodl získat titul PhD, což se mu podařilo po dalších třech letech. V Texas Instruments se vypracoval na viceprezidenta společnosti; v roce 1983 (po 25 letech) ale odešel a dal přednost místu prezidenta a COO General Instrument Corporation.

Následně ho vláda Číny požádala, aby se stal prezidentem a předsedou neziskového Industrial Technology Research Institute, ze kterého v roce 1987 Chang odštěpil část, kterou nazval TSMC. V roce 1994 ITRI opustil, nastoupil do Vanguardu, zůstal ale předsedou TSMC. Vanguard opustil roku 2003, v roce 2005 předal křeslo CEO TSMC svému nástupci, ale v červnu 2009 se opět do této funkce vrátil. V roce 2017, po třiceti letech v TSMC, Chang oznámil záměr odejít na penzi. Rozloučení s firmou proběhlo v červnu 2018, krátce před jeho 87. narozeninami.

Morris Chang prohlásil, že se šéf Intelu ve snaze konkurovat TSMC zaměřil na tuto slabinu společnosti (míněno geopolitickou situaci) a že Gelsingerovy emotivní poznámky nevysvětlují, jak by chtěl po technologické stránce v blízkých letech TSMC překonat.

Chang dále popsal, jak se s nynějším šéfem Intelu setkal již v roce 2015, kdy Gelsinger stál ve vedení poskytovatele cloudových služeb VMWare. Přiznal, že na něj Gelsinger udělal dojem čtvrthodinovým shrnutím historie společnosti v rámci jejich hodinového rozhovoru, přičemž zbytek společné konverzace se týkal nostalgického vzpomínání na historii Intelu. Changa proto překvapilo současné Gelsingerovo jednání, které považuje za hrubé. Předpokládá, že tyto komentáře proti TSMC mají Intelu zajistit další vládní dotace (viz Intel chce rozšířit výrobní kapacity na 30 % světových výstavbou továren v USA).

Letošní zahájení výstavby Intel Fab 52 a Fab 62 v Arizoně

V návaznosti na to dále nastínil, že v důsledku interního pravidla Intelu, že CEO společnosti musí odstoupit dosažením 65 let věku, je Gelsinger (pozn.: oslaví 61. narozeniny v březnu) na svoji pozici příliš starý a nebude mít prostor dovést Intel k vytyčenému cíli.


Kromě Changem popsané situace je tu ještě jeden paradox. Je to právě Intel, který v posledních letech převádí výrobu většiny svých produktů z vlastních (technologicky i kapacitně nedostačujících) továren k TSMC. Aktuálně u TSMC vznikají 7nm i 5nm dlaždice (čiplety) pro akcelerátor Intel Ponte Vecchio

Akcelerátory Intel Ponte Vecchi využívají 5 různých výrobních procesů. Intel zveřejnil pouze původ 3 z nich;
z toho jde ve dvou případech o procesy TSMC (5nm a 7nm).

…6nm GPU Xe / ARC připravované k jarnímu vydání, dále má Intel rezervované 4/5nm i 3nm kapacity TSMC na výrobu desktopových a mobilních procesorů Meteor Lake (chystané na druhý kvartál roku 2023) a podle zpráv z počátku letošního roku Intel přinejmenším zvažoval, že výrobu Core i3 generace Alder Lake rovněž k TSMC přesune.

Ze tří základních dlaždic (čipletů) procesorů Meteor Lake budou TSMC vyráběny dvě

Existuje tedy velmi podstatný rozpor mezi tím, co Intel říká (výroba u TSMC je riskantní a nebezpečná) a tím, co sám reálně dělá (přesun výroby k TSMC, prakticky každý významný produkt Intelu od roku 2022-2023 bude mít kritickou část vyráběnou u TSMC, takže jeho kompletace a prodej budou zcela závislé na bezproblémových dodávkách z Tchaj-wanu).

Diskuse ke článku Zakladatel TSMC: Gelsinger je na vedení Intelu moc starý

Úterý, 14 Prosinec 2021 - 23:26 | msoky | Prekvapilo by ma keby si intel zase nena**al do...
Úterý, 14 Prosinec 2021 - 14:29 | Ludek Jelinek | Tak osobně si zase myslím, že má Gelsinger pravdu...
Pondělí, 13 Prosinec 2021 - 22:40 | ldx | Jako fakt s tím koksem nebo zas nějaký blábol k...
Pondělí, 13 Prosinec 2021 - 20:11 | ldx | Koukám a nevěřím, kde se tady bere tolik...
Pondělí, 13 Prosinec 2021 - 12:37 | ventYl | Nepovedal by som, ze tieto pravidla su o tom, ze...
Pondělí, 13 Prosinec 2021 - 10:46 | sumix | Můžeš se třeba postavit na hlavu, ale není to tak...
Pondělí, 13 Prosinec 2021 - 09:15 | PKoz | Tak s tímhle mi nepomohl ani Google Translator...
Pondělí, 13 Prosinec 2021 - 06:51 | Anonym | :-D Výborný vtip, jen ten podtext je smutný (pro...
Pondělí, 13 Prosinec 2021 - 05:47 | Dedecekhribecek | Na ty linky jsem se rád podíval. Díky.
Neděle, 12 Prosinec 2021 - 18:05 | XY | Zatímco vládci ve zbytku Evropy hýří pravdou a...

Zobrazit diskusi