Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Základy VDubu a komprese video stopy

VirtualDubMod logo
Spousta lidí dnes vlastní nějaký ten TV tuner, VIVO grafickou kartu, či třeba FireWire řadič ve spojení s DV kamerou. Obvykle je k těmto zařízením dodáván nějaký software určený pro zpracování videa. Zejména však v případě TV tunerů velmi často platí pravidlo, že software je tak mizerný, jak je karta skvělá. Hlavním problémem zpravidla není, jak TO nahrát (to ten dodávaný soft obvykle i zvládne), ale co s TÍM pak dál.

Kapitoly článků

1.  Úvod
2.  Základy VDubu a komprese video stopy

Tak a teď se můžeme vrátit zpět k Vdubu. Problém se 3 typy snímků nastane později. Nyní totiž máme video, kde všechny snímky jsou klíčové a Vdub je tudíž nemusí nějak zběsile (a rozhodně ne rychle) dopočítávat. Šipkami < a > se pohybujete ve videu snímek po snímku, kombinacemi Shift+< a Shift+> skáčete po klíčových snímcích, kombinací Alt+< a Alt+> skáčete po 2 sekundách a konečně kombinace Ctrl+< a Ctrl+> vás přenesou na začátek resp. konec videa.

Klávesy Home a End slouží k označení oblasti. To si předvedeme nyní:

  1. Zkuste párkrát stisknout šipku doprava a poté stisknout klávesu Home (já stiskl 10× šipku doprava a poté Home Start pozice je tedy v mém případě na 10. snímku, tj 400ms)
  2. VirtualDubMod Start offset

  3. opět stiskněte několikrát klávesu doprava a potom stiskněte klávesu End (v mém případě 15× šipka doprava + End)
  4. VirtualDubMod End offset

Nyní mám označenou oblast ve Vdubu a musíme se rozhodnout, co s ní udělat. Jsou zde dvě možnosti

  • buď můžeme zmáčknout klávesu Delete a tím se nám celá oblast vymaže (v mém případě snímky 10 až 25 a video bude mít poté pořadí snímků 1,2,...8,9,26,27,...)
  • nebo se můžeme rozhodnout, že právě označená oblast je ta, se kterou chceme pracovat. Pokud totiž ve Vdubu označíte nějakou oblast, veškeré další práce se budou vztahovat pouze na ni. Ale je zde jeden podstatný rozdíl! Bude se pracovat (v mém případě) pouze se snímky 10 až 24! Nikoliv se snímkem 25 to je potřeba mít na vědomí.

V rámci zdárného postupu tohoto článku předpokládejme, že oblast 10. až 24. snímku je tou, kterou chci dále zpracovávat.

A vzhledem k tomu, že mé zdrojové video je odporně prokládané (ne, opravdu zde nebudu vysvětlovat teorii půlsnímků), přicházejí na řadu filtry. Ty najdete v Menu:

VirtualDubMod menu Filtry

Objeví se okno se seznamem aplikovaných filtrů (nejdříve samozřejmě prázdné):

VirtualDubMod okno Filtry

Tlačítka Add a Delete slouží k přidání resp. odebrání filtru, tlačítka Move Up a Move Down k přesunu filtru v rámci jejich pořadí.

To je velmi důležité! Pokud byste například měli zdrojové video 768×576 prokládané a chtěli jste odstranit prokládání a video zmenšit třeba na 512×384, tak je nejdůležitější částí zpracování právě volba správného pořadí filtrů. Nejprve se musí provést Deinterlace (tj. ono odstranění prokládání naším Smart Deinterlacer Filtrem) a teprve poté Resize. Deinterlace totiž je úzce vázána na počet řádků. Pokud by nejprve byl proveden resize, tak by se již nestřídaly řádky z lichých a sudých půlsnímků a Deinterlace by nebyla dostatečně kvalitní.

Dalším příkladem budiž televizní záznam s velkým šumem. Zde se obvykle nejprve aplikuje nějaký „Noise Reduction Filter“ a poté se doostřuje nějakým „Sharp“ filtrem. Pokud by se filtry prohodily v pořadí, je asi každému jasné, co za zmetek by se stal z výsledného videa.

Takže teď zmáčkněte Add butonek a podíváme se, co nám Vdub nabízí:

VirtualDubMod nabídka filtrů

Sami vidíte, že je toho spousta. Vdub se totiž dodává se solidní základnou interních filtrů, mezi kterými se v našem případě vyjímá ručně přidaný Smart Deinterlacer od Donalda Grafta. Směle jej vyberte a klikněte na OK

VirtualDubMod filtr Smart Deinterlacer

Nejprve zkuste vše nastavit podle obrázku. Pokud kliknete na Help, dozvíte se, že většinu nastavení je nutno provádět extra pro každý video soubor a vyzkoušet si, co vám nejvíce vyhovuje (takže mě prosím nekamenujte v diskusi :-)). Pokud máte nastaveno, potvrďte OK.

No a protože nechceme, aby nám to video zabíralo zbytečně moc místa a současně se chceme naučit, jak „resizeovat“, tak dáme znovu Add a tentokrát vybereme filtr Resize.

VirtualDubMod filtr Resize

Nastavte rozlišení třeba podle obrázku a hlavně vyberte mód filtru Lanczos3, který je z nabízených nejkvalitnější. Dále jen klikněte na OK a měli byste vidět toto:

VirtualDubMod vybrané filtry

Potvrďte OK, protože z hlediska filtrů jsme udělali vše, co bylo pro ukázku vhodné. Můžete si všimnout, že se vám přizpůsobila velikost a obsah okna s výstupním videem aplikovaným filtrům.

VirtualDubMod přispůsobené rozměry po nastavení filtrů

No a konečně se můžeme vrhnout na to, co všichni dychtivě očekáváte: nastavení kodeku! Na tu se dostanete následovně:

VirtualDubMod menu Nastavení komprese

VirtualDubMod výběr XviD kodeku

Vyberte XviD a stiskněte Configure. Dostane se vám následující odměny:

VirtualDubMod nastavení XviD 1st pass

Nejprve klikněte na More:

VirtualDubMod nastavení XviD 1st pass - další

A opět je vhodný čas na malou odbočku:

Pokud zaškrtnete (tak jako já) položky Quarter Pixel a Global Motion Compensation, přestane vaše výsledné video splňovat MPEG-4 standard a většina stolních DivX/XviD přehrávačů vás s ním pošle do (víte kam :-). Ale vzhledem k tomu, že tento postup stejně vyprodukuje video v Matroska containeru, tak vás to nemusí trápit. Pouze pokud byste ke svému videu chtěli dát zvuk MP3 a uložit to do AVI a přehrávat jej ve stolním DivX/XviD přehrávači, tak tato dvě políčka nezaškrtávejte. Některé přehrávače to sice už zvládnou (závisí na použitém čipu), ale stále to není pravidlem.

Konec odbočky, stiskněte OK a popojedem.

Nyní klikněte na Advanced Options:

VirtualDubMod nastavení XviD 1st pass - Advanced Options

Osobně nastavuji u Motion search precision a VHQ mode zásadně maximální kvalitu (viz. obr.), ale pokud to uděláte u videa o vysokém rozlišení (768×576 apod.), budete mít problém s přehráváním tohoto videa na procesoru pod 1,5GHz, takže volte kvalitu komprese podle vašich výpočetních možností. Poté přejděte na záložku Debug.

VirtualDubMod nastavení XviD - Debug

ZRUŠTE zaškrtnutí u Display encoding status. To je totiž záležitost, jež potom při enkodování neuvěřitelně zdržuje celý proces.

Pak už je OK a ještě jednou OK a pak ještě jednou OK :-) A máme vše připraveno pro první průchod. Kdo nyní čeká, že bude několik hodin koukat, jak se něco počítá, než bude moci nastavit druhý průchod, ten bude zklamán. Vdub totiž disponuje tzv. Job Listem. To si předvedeme nyní. Z menu File vyberte Save As (nebo stiskněte klávesu F7).

VirtualDubMod Save As 1st pass

Nastavte vše podle obrázku a klikněte na Uložit. Tím máme hotovou celou práci s prvním průchodem (jeho zpracování se nám zapsalo do Job Listu). Následuje nastavení XviDu pro druhý průchod. Stejným způsobem, jako před chvílí se opět dostaňte na konfigurační nastavení XviDu (pamatujete si to, že?):

VirtualDubMod nastavení XviD 2st pass

Nastavte vše podle obrázku a stiskněte OK.

Pozn. Kvalitu výsledného videa lze zadávat buď jeho bitratem nebo požadovanou velikostí výstupního souboru. To vám ochotně spočítá kalkulačka, zabudovaná v XviDu. Já si prozatím dovoluji počítat s tím, že všichni zálohujete na DVD a tudíž vás toto nemusí trápit. Také každý člověk je jiný a kde bude jeden z bitrate 4000kbps pociťovat nevolnost nad kvalitou, tam se druhý klidně spokojí s bitratem 2000kbps. Prostě si sami u každého filmu musíte najít, co je pro vás ještě přijatelné a co nikoliv. Chce to jen zkušenosti.

Takže jsme se dostali do fáze, kdy máme nastaven kodek i pro druhý průchod, takže stejným způsobem, jako u prvního jej vložíme JobListu (všimněte si, že Vdub od této chvíle respektuje vaše rozhodnutí vkládat průchody do JobListu a nechává tuto volbu standardně zaškrtnutou):

VirtualDubMod Save As 2nd pass

Nyní nastal ten správný okamžik, na samotné enkodování (kompresení, nazývejte to jak chcete, jeden můj známý pro to zavedl výraz eště to musim zprcnout ve VirtualDubu - dámy prominou). Vyvolejte tedy okno JobListu, ať již klávesou F4 nebo z menu File-Job Control.

VirtualDubMod Job list

Měli byste vidět zhruba to, co já. U obou našich průchodů je status Waiting, který značí, že daný Job je připraven ke spuštění. Tlačítkem Postpone změníte Jobu status tak, že jej Vdub při zpracování Jobů přeskočí. Tlačítko Skip ukončí právě probíhající Job a pokračuje dalším. Tlačítko Abort ukončí aktuálně probíhající Job a již nepokračuje dalším a tlačítko Delete navždy vymaže Job z JobListu. My stiskneme tlačítko Start a budeme se kochat:

VirtualDubMod stavové okno

Mělo by se vám objevit následující okno, kde doporučuji zrušit zaškrtnutí u Show input video a Show output video položek a prioritu dát na Lower či nižší, pokud během zpracování chcete něco dalšího dělat. Je možné, že jste toto okno nespatřili, protože Joby proběhly tak rychle, že je Vdub nestihl zobrazit. Jinak vám právě probíhá výpočetně nejnáročnější část procesu, která v případě dlouhého filmu a pomalého procesoru může trvat třeba i několik desítek hodin. Pokud by vám náhodou něco běželo přes noc a mělo to skončit třeba ve 3 hodiny, tak zaškrtněte položku podle následujícího obrázku:

VirtualDubMod vypnout po ukončení

Takže po blíže neurčené době máme v tuto chvíli hotové zpracování video stopy v souboru 2nd_pass.avi a můžeme se vrhnout na zvukovou stopu.

Kapitoly článků
1.  Úvod
2.  Základy VDubu a komprese video stopy

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zpracování videa ve VirtualDubModu

Úterý, 22 Srpen 2006 - 18:47 | | KDyž zkouším spojit video (2x 700 MB)...
Úterý, 22 Srpen 2006 - 18:44 | | Když používám virtualdubmov ke spojování videa (...
Pondělí, 27 Březen 2006 - 22:08 | David Ježek | to Marwin: co pouziva tvuj DF za priponu pro...
Neděle, 5 Březen 2006 - 11:12 | Anonym | VDub&nbsp; mi odmítá otevřít zdrojový soubor...
Pondělí, 28 Listopad 2005 - 15:05 | Martin Bartoň | daemoon007: Ano, je to jak píšeš. Stáhnout na hdd...
Neděle, 27 Listopad 2005 - 23:36 | daemoon007 | ahoj lidicky vlastnim tv kartu Win Fast 2000 XP...
Čtvrtek, 4 Srpen 2005 - 12:48 | Anonym | Zdravim vsetkych, som uplny zaciatocnik v tvorbe...
Pátek, 29 Červenec 2005 - 11:45 | Anonym | prosim, kde je ke stahnuti Smart Deinterlace...
Pondělí, 18 Duben 2005 - 08:53 | Anonym | Rád bych se zeptal, jak mám komprimovat ČB video...
Sobota, 9 Duben 2005 - 16:44 | Anonym | Nevíte někdo jestli je VDMod také v WinXP64. A...

Zobrazit diskusi