Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Žaloba Mozilly na FBI zamítnuta

FBI-Cyber-Division
Federální soudce zamítl žalobu Mozilly na FBI o vydání informací vedoucích k hacku Tor Browseru. Dle rozhodnutí soudu není FBI nucena takovéto informace vydat.

O věci rozhodoval federální soud v Seattlu. Mozilla argumentovala tím, že zveřejnění exploitu třetím stranám dříve než ji mohou tvůrci záplatovat, představuje ohrožení bezpečnosti uživatelů Firefoxu. Právě o Firefox šlo Mozille primárně, jak jsme uvedli minule, jedná (tedy jednalo) se hlavně o to, jestli použitý exploit je v Toru, nebo v jádru prohlížeče, tkeré Tor Browser používá a které pochází z Firefoxu. FBI využila díru k blíže neupřesněné tzv. „network investigative technique“, s jejíž pomocí identifikovala přes 100 lidí navštěvujících stránky s dětskou pornografií skrze Tor.

Dle rozhodnutí soudce Roberta Bryana není žalovaný povinen předat informace. Mozilla by měla věc řešit se samotnými USA, tedy vládou, a věc by neměla být součástí trestního procesu. Pomalu se tak zmenšují možnosti Mozilly v tomto sporu. Původně totiž bylo loni rozhodnuto soudem, že Mozilla má právo přístupu ke zdrojovému kódu exploitu. Proti tomu se ale americká vláda odvolala a uspěla (mimochodem jednalo se za zavřenými dveřmi a před stejným soudcem). Tehdy soudce rozhodl, že vláda poskytla Mozille dostatečnou prezentaci informací a není nutné, aby ukázala celý zdrojový kód exploit. Následoval tento současný krok Mozilly a zdá se, že není ve věci posledním.

Aktuální rozhodnutí je přitom takové zvláštní. Dle soudce má Mozilla právo vidět kód, ale vláda jej nemusí poskytnout. Věc staví jako spor mezi právem přístupu k informacím oproti bezpečnosti [asi země?]. Taková hezká hlava 22, dalo by se říci. Mozilla to každopádně nevzdává, věří, že výchozím jednáním vládních agentur by mělo být to, že objevené exploity poskytne, aby mohly být opraveny. No, mám pocit, že Mozilla tahá za kratší konec, ale uvidíme, kam se tohle dále vyvine.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Žaloba Mozilly na FBI zamítnuta

Pondělí, 23 Květen 2016 - 23:30 | franta flinta | Jo jo, zase si měl pravdu...
Pondělí, 23 Květen 2016 - 23:20 | BTJ | Aneb jak jsem rikal ..... Mozilla to hlasit musi...

Zobrazit diskusi