Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zařízení s M2 netáhnou, Apple na dva měsíce zastavil výrobu

Nemyslím si, že zařízení s M2 netáhnou a už vůbec ne, že by v tom vliv hrály pokročilé technologie x86, ať už od AMD nebo Intelu.
Apple je prostě drahý a pokud tu máme propad životní úrovně u více než 80% obyvatelstva, přitom u skoro 50% je pokles životní úrovně významný, tak je logické, že dochází k propadů v první řadě u "značkového" zboží.
Prostě uživatel, co měl Apple si koupí levnější Lenovo a uživatel co měl Lenovo si nekoupí nic. Tudíž je zřejmé, že právě firmy jako Apple se začnou propadat nejdříve.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A nezapomínejte na oblibu Apple produktů v Rusku, kde je kvůli válce uspokojení poptávky obtížné.
Nakonec to někteří lidé žijící především v severních částech ČR vidí i na potravinách. Jezdí nakupovat do Polska, neboť Polsko byl významný exportér potravin do Ruska a teď tam nejsou schopni dodat téměř nic. Tudíž potraviny v Polsku zlevňují, aby se jich doma prodalo co nejvíc a ztráty to minimalizovalo.

Paralela by měla být i u Apple, kdy ten by potřeboval zlevnit, aby prodal víc, ale v případě Apple by tím narušil celou svou prodejní strategii, zlevňování je objektivně obtížné.

Mimochodem, když jsme u těch potravin, tak by lidé měli vytvářet v obchodech, kam chodí nakupovat tlak na obchodníky a neustále se ptát na přítomnost levnějších polských potravin. Poláci zájem vyvážet mají, že to obchodnící v ČR moc nechtějí brát kvůli nízkým maržím, je druhá věc.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne se k nám z Polska dováží dost, jenom si na to naši obchodníci přirazí marži 150% místo 80% a pak to tak vypadá. Jedině to prostě nekupovat, resp. kupovat jenom to, co nutně člověk potřebuje a né např. okurky za 40,-/kus, to ať jim na krámě klidně shnije. Jenže podle množství lidí v obchodech a množství nesmyslů co nakupují to nevypadá že by nějak lidi neměli prachy (asi ušetřili za Apple)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Na vašem příspěvku je vidět, jak jsou zdejší čtenáři dementní. Napíšete nesmysl o 150% marži a dalších minimálně 7 troubů vám to olajkuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A proč je to teda dražší, když nejmíň polovinu potravin dovážíme ze stejných zemí jako sousedi?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém tupounů je v tom, že nepoberou ani tak primitivní fakt, že marže nemůže být víc než 100 %. Marže je procento, které má obchodník z ceny výrobku. Tedy, když prodává něco, co získal zadarmo, má 100% marži, když prodává něco za pětinásobek nákupní ceny má 80% marži a když prodává něco za dvojnásobek nákupní ceny, má 50% marži.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já neřeším, jak vnímá marži předřečník (možná jen záměrně použil hausnumero, aby jeho sdělení vyniklo). Ale že ty samé potraviny jsou dražší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A já někde snad píšu, že ty samé potraviny nejsou dražší? Nebo co přesně vede tupouna k tomu, aby reagoval na můj příspěvek?
Fakt je tak těžké pobrat pár vět psaného textu?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže vy neřešíte obsah, ale jen formu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já řeším, že 150% marže je nesmysl a podivuju se nad tím, kolik hlupáků tomu dá lajk. Nic víc, nic méně.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takže ještě jednou - řešíte jen popsání marže, ne že je to dražší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano. A vy tupě odpovídáte, že je to dražší, přestože to nikde nezpochybňuju.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mám jenom jednu otázku. Nepřipadáte si někdy jako vulgární arogantný hňup? Pokud ano, tak je to skvělé, protože by to znamenalo, že máte alespoň nějakou sebereflexi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nie je marža to, čo je NAD nákupnú cenu? T.j. predajca niečo kúpi za 1 €, pridá si k tomu 2 €, t.j. +200%. Takto sa predsa počíta DPH. 20% (u nás) zo 120€ nie je 24 €, ale 20.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu je tak těžké si ověřit, co znamená slovo marže, místo plácání kravin? Já chápu, že jste moc moudrosti nepobral, ale když něco nevím, tak se podívám do nějakého věrohodného zdroje. Ale vy tupouni raději budete opakovat kraviny a doufat, že se z nich stane pravda, že? Ona se z nich ale pravda nestane, jen těm rozumnějším dokážete, že máte v palici vymleto.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pán nemá poriadne vysoké IQ, však? Alebo len nevychovaný? Milujem takých namyslených, ktorí si myslia, že kto nevie toľko, čo oni je tupoun. Mal by si byť prezidentom ČR. Tam sa taká arogancia hodí (alebo min. už neprekvapí). Miesto slova marža môžeme použiť slovo prirážka a potom už čísla sedia. Hlavne nerob učiteľa deťom, lebo by mali psych. následky z takých urážok. Slušnosť Ti veľa nehovorí keď sa niekto zmýli.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste vyjádřil potřebu se vyblít k něčemu, o čem nemáte sebemenší tušení. Zkuste mi napsat jediný důvod, proč jste to udělal. Ale vy místo toho, abyste stáhnul ocas mezi nohy, když vám ukážu, že plácáte nesmysly, tak se v tom budete máchat dál a dál a budete řešit, jestli jsem nevychovaný nebo mám vysoké IQ. Přitom na to, abyste tušil, co je marže, když už se tím pojmem vehementně oháníte, není potřeba ani vysoké IQ ani vychovanost či nevychovanost. Stačí jen nebýt hloupý. Ale to je u vás evidentně jen zbožné přání.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty: „abyste stáhnul ocas mezi nohy...”
Ja: „keď sa niekto zmýli...”
IMHO to, čo som napísal ja, JE priznanie chyby.
Ty: „Vy jste vyjádřil potřebu se vyblít k něčemu, o čem nemáte sebemenší tušení. ”
Nevedel som ako sa počíta marža, ale potom som napísal, že sa to slovo dá nahradiť slovom prirážka a potom už čísla sedia.
Nie každý vie všetko a to platí na mňa, na hor411, ale aj na Teba. A ani sa nedá dosiahnúť, aby sme všetci vedeli všetko. A keď má človek pocit, že má pravdu, nezvykne si každú vec overovať, aby sa nezmýlil. To by si mohol chápať. A keď niekto iného upozorní na chybu, neoprávňuje ho to toho druhého urážať a ani nepovažujem za zlé napísať, že ten múdrejší nie je vychovaný. Musíš mať poriadne neg. život keď nie si schopný upozorniť na chybu bez invektív. Nechceš popracovať na pokore (pomohlo by Ti to chápať, že nie sme všetci rovnako múdri)?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nevěděl jste, jak se počítá marže. A přesto, že jsem tu napsal, že 150% marže je nesmysl, tak místo abyste mlčel (když se vás to nijak netýkalo), případně si ověřil, proč je to nesmysl, začal jste o tom, o čem nemáte potuchu, rozdávat rozumy.
Že tu někdo napíše nějakou chybu, to je naprosto v pořádku. Já se jen podivuju, kolik hlupáků je tu chybu schopno ještě olajkovat. Čím větší kravina, tím více lajků. A to je přesně o tom, kdo dneska čte tenhle web. Pár inteligentních lidí a stádo tupců. Bohužel tomu stádu tupců je uzpůsobován i obsah. Čím větší nesmysl se tu napíše, tím většího aplausu se dočká.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neviem či mínusy nemáš skôr za aroganciu než za to, že máš pravdu v tom čo je marža (len názor, lebo dôvody iných nepoznám). Ešte, že neučíš deti. Polovica by to psych. nezvládla a polovica by boli aroganti ako Ty. Porozmýšľaj o tom či sa nesúhlas (s nejakým tvrdením) nedá napísať aj slušne. Alebo skôr či to náhodou nedokážeš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidíte někde, že bych řešil nějaké mínusy? Já tu řeším naopak ty plusy u příspěvku, který je na první pohled nesmyslný.
Je hezké, že pořád řešíte školství. Je samozřejmě možné, že na vás se neblaze podepsalo, ale spíš bych si tipnul, že ta hloupost je už vrozená.
A až budete někoho poučovat o slušnosti, mohl byste začít u sebe tím, že se naučíte lidem, co neznáte, a navíc jsou starší než vy, vykat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Radečku, už máš udělané domácí úkoly?
Už je to několik měsíců, co jsem ti dal pár otázek a pořád si nebyl schopný odpovědět.

A k vykání .. osoba používající v diskusi výrazy "tupouni", "vyblít se", ... není dostatečně dospělá, aby si ho mohla zasloužit, natož pak vyžadovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste si ještě jednou přečíst příspěvek, na který reagujete. Možná na druhý pokus zvládnete pochopit, že vykání nevyžaduju, jen se podivuju nad někým, kdo má plnou tlamu slušného chování, ale zároveň po komoušsku tyká.
Že jste mi dal nějaké otázky, fakt netuším. Nevím, jak na internetu diskutujete vy, ale já třeba dneska u tohoto článku diskutuju, ale až toho nechám, několik dní sem vůbec nezavítám, protože na to nebudu mít čas. A až ten čas mít budu, tak zcela jistě nebudu prohlížet staré diskuze, jestli mi tam náhodou někdo něco nenapsal.
Ale pokud se na něco chcete zeptat, tak můžete, pokusím se vám hned odpovědět.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na Internete je nepísaná netiquette (či ako sa to volá) o tykaní si, lebo je málokedy jasné kto má koľko rokov. To s komunizmom nijak nesúvisí. Nechce sa mi to extra hľadať, ale o 20r starší nie si. Ale tak či tak, netiquette... Na Internete sme si všetci rovní. V reálnom živote vykám takmer každému cudziemu aj keď oni mne nie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na internetu se tykalo v době, kdy tu byli jen inteligentní lidé, protože internet byl dostupný jen na univerzitách. Ale to už bylo před více než čtvrtstoletím.
Jak je kdo starý, není podstatné. Tykám i o 40 let mladším, protože je to slušné. A máte pravdu, o 20 let starší nejsem, do důchodu mi ještě pár let zbývá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neviem o tom, že by sa netiquette zmenila a plus kto by mal o tom rozhodnúť?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smutné je, že vy vážně věříte, že existují nějaká speciální pravidla pro internet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pravidlá sú také aké akceptuje väčšina.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pravidla jsou taková, jaká si kdo dodržuje.

Něco málo z Netiquette, opravdu doporučuji přečíst, protože jste si tu s ní oba dva vytřeli zadnice:
When someone makes a mistake—whether it's a spelling error or a spelling flame, a stupid question or an unnecessarily long answer—be kind about it. If it's a minor error, you may not need to say anything. Even if you feel strongly about it, think twice before reacting. Having good manners yourself doesn't give you the license to correct everyone else. If you do decide to inform someone of a mistake, point it out politely, and preferably by private email rather than in public. Give people the benefit of the doubt; assume they just don't know any better. And never be arrogant or self-righteous about it. Just as it's a law of nature that spelling flames always contain spelling errors, notes pointing out Netiquette violations are often examples of poor Netiquette.

Netiquette taky očekává, že se budete chovat slušně a dodržovat stejné zvyky, jako ve fyzickém světě. Což odpovídá na otázku tykání a vykání (pokud se teda hlásíte k Netiquette).
V reálném světě je tykání výsada, kterou můžete někomu dát. Dovolím vám, abyste mi tykal. A vy mi tu výsadu můžete oplatit. A takhle to já osobně používám na Internetu, protože je to slušnost. Když mi někdo bez dovolení tyká, je to jeho hulvátství, úplně stejně jako v realitě, a úplně stejně jako v reálném světě to stačí přejít a nedělat z toho vědu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevýhoda Internetu je, že nevieš či sa bavíš s dieťaťom, alebo 100r človekom. A keď už ide o ako, že sa tu máme správať ako v realite, tak mne tykali aj nadriadení (jedna z mojej zmeny, 2 z inej a aj z iného oddelenia), väčšinou mladší kolegovia detto a bolo na mne či ja im budem tykať, alebo nie. Neviem brať komunikáciu na Internete rovnako ako v reale. Tu sme akoby nejaká komunita (niečo nás spája). Ale v pricnípe súhlasím (s netiquette).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná jste to tak měl u mladších kolegů, ale etiketa je taková, že tykání je výsada. Někomu přijde normální tykat dětem, podřízeným, cizincům, letuškám, to je jejich věc.

Navíc vykání přináší odosobnění, které se hodí třeba k tomu, aby se diskuze nestala jen palbou urážek diskutujících.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě tykání bez dohody taky vadí, ale zvykl jsem si to ve virtuálním světě neřešit, protože bych pomalu nedělal nic jiného. Ostatně sám vykám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenže väčšina na nete tyká. Je to iné ako v reale aj keď samoz. nebolo by zlé, keby na nete platili tie isté pravidlá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vážně nevím, kdo zavedl tykání na webu jako normu, ale minimálně na sociálních sítích to fakt automaticky neplatí, vesměs to dělají ti, co se schovávají za anonymitu, nemají vyplněný profil, používají přezdívku a ne jméno a někdy ani nemají jedinou svou fotografii. Takoví si myslí, že si můžou vše dovolit. Neexistuje rozumný důvod proč by v tom měl být rozdíl. Často takový ani neumí psát česky, to o nich taky dost říká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale nie sme tu (na DIIT a pod. weboch) ako rodina? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V rodině se ale snad členové neuráží, nebo ano? Za mne je tykání až jako zasloužené jako důvěra, všem které neznám zpočátku vykám a až se spřátelíme, tak si tykáme a také si víc říkáme a je jedno zda v reálném nebo virtuálním světě, automaticky není nic. A už vůbec ne, když se mnou někdo jedná s přehlížením, nevidím důvod mu tykat. Pokud by tu opravdu byla přátelská atmosféra, neměl bych problém, to by tu ale musel být moderátor a nějaká pravidla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hádam som nikoho neurazil. Na toto si dávam pozor z princípu viery (viery v to čo je správne). Aj keď pri tom Radečkovi to už bolo ťažké, keď napísal, že každý je podľa neho hlúpy a tupoun ak niečo nevie (alebo sa pomýli). Súhlasím, že tykanie je zaslúžené, ale po rokoch tykania na webe sa ťažšie prechádza na štandard (nepíšem, že sa nedá). Hádam tu priateľská atmosféra je. Samoz. okrem výnimiek, kedy je tu Radeček (bol) a jemu podobní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tímto souhlasím. Já jsem zvyklý tykat jen těm, s kým jsme se na tom domluvili. A naprosté většině lidí vykám a přijde mi to samozřejmé jako podržet dvaře atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdiel sú len 3 roky. Ale nejde o vek aj tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti, ale ti lidé opravdu lajkovali hlavně ten nárůst ceny a o tom ten příspěvek byl. A vaše reakce byla na špatný výpočet marže a rovnou s tím, že to hlupák napsal a dalším hlupákům se to líbilo, přitom bych se vsadil, že mají znalosti umí věci, ve kterých by jste za hlupáka byl vy. Celý váš komentář a všechny další vůbec nejsou o těch lidech, ale vaší aroganci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý postreh.
Mňa by zaujímalo čo za človeka je typ, pre ktorých sú všetci hlupáci, ktorí nevedia, to čo on. S ním by som pracovať nechcel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kde jste přišel na to, že jsou podle mě všichni hlupáci? Pokud dobře vidím, psal jsem tu o těch, co lajkují naprosto hloupý příspěvek, případně ho pak obhajují. Ne, fakt všichni houpí jako vy nejsou a nikde to netvrdím. Ale to je přesně ta definice hlouposti - špatně chápat a vyvozovat závěry, které z původního textu neplynou.
Dříve tu těch chytrých bylo daleko více. Ale postupně odešli. Jak jako čtenáři, tak jako redaktoři. Holt průměrné IQ v populaci je 100 a podle toho to vypadá. A nejen tady. Hlupáci mají pocit, že jejich názor je ten správný a tak si lidé, co nezvládli ani maturitu, vyskakují na doktory v nemocnicích a tváří se, že tomu rozumí sami víc, lidé, co nejsou schopni uživit ani sebe, dávají rady, jak řídit firmy či pisálci, co nepobrali ani Ohmův zákon mudrují o elektronice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všetkých som myslel na tých, ktorí nevedia to, čo vy. Na 1 strane sa dožadujete vykania, na druhej ste arogantný ako ten „váš” Ovčáček. Tu nejde o zlé chápanie a závery, ale o to, že sa mi nechcelo to slovo, alebo vetu definovať presnejšie, lebo som vychádzal z toho, že sa bavíme o známej veci - o vašom komentári o tom, že tí, ktorí sa pomýlili sú hlupáci. Zaujímalo by ma IQ človeka s takou aroganciou akú máte vy. A BTW, Kutil už vám vysvetlil, že lajky neboli o súhlase s chápaním slova marža, ale s principiálnym navýšením ceny. Ste typický hnidopich ako u nás prokurátor - našiel chybu vo vete, tak obvineného prepustil. Hľadáte chybičky, ale pritom svoju aroganciu nevidíte a ani pointu toho, čo chcel ten človek povedať. Iná vec je ak si zametač ulíc myslí, že o medicíne vie viac ako lekár. Ale s týmto tu problém nie je. Ste arogantný aj doma?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zase jste mimo. Já třeba skoro nic nevím z oboru instalatérství, dlaždičství, kominictví, servisu aut, lékařství nebo lesnictví,. Vůbec by mě nenapadlo lézt na jejich tematicky zaměřené servery a rozdávat tam moudrostij jen na základě toho, že si dokážu vyměnit vodovodní baterii, vymést komín, vyměnit gumy, naordinovat acylpyrin nebo pokácet strom. Ale lidem jako vy evidentně nevadí žvanit o počítačích či ekonomice jen na základě toho, že doma máte počítač a v peněžence pár drobných, a ještě se cítíte hrozně uraženi, že vám někdo napíše, co si o vaší znalosti myslí.
Ale máte pravdu. Je to marné. Hloupost zde zcela jistě vyhrála a já to vzdávám a ruším účet. Už tu ode mne nikdy nic neuvidíte.
... Tak se to samozřejmě nepovedlo, protože zdejší systém má i zdejší úroveň. Tlačítko Zrušit účet sice vyblije, co se stane a nabídne potvrzení, ale účet to stejně nezruší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto ale není o IQ, ale o konkrétních vědomostech a já fakt nevím, proč by technik nebo programátor musel vědět, jak se počítá marže. A znovu nebylo to o výpočtu marže, ale o vaší reakci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netušíš čo to môže byť za človeka, ktorý rieši najmenej podstatnú vec aj keď v princípe ide o to navýšenie ceny, nie o to koľko % je to voči čomu a ešte arogantný sa dožaduje vykania. Nie som lekár, ale nie je trošku chorý? Vyjadril sa len k tomu slovu marža, ale k svojej arogancii vôbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle něj je takové chování zjevně v pořádku. V reálu by svou kopii nesnesl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co to je za člověka, co argumentuje netiquette, a přitom ji sám naprosto ignoruje? Přečtěte si to, člověče.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém Radecka H. je v tom, že trpí komplexem méněcenosti. V praxi se to projevuje v přehnané aroganci a asociálním chování.

Normální člověk by totiž napsal, že správný termín pro navýšení ceny obchodníkem vzhledem k nákupní ceně je obchodní přirážka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, treba holandsky syr stoji v holandsken Albertu o cca 20% mene nez v ceskem Albertu. Mluvim o zcela shodnem syru ve zcela shodnem baleni. A cena toho syra v Albertu neustale stoupa, prestoze koruna vuci euru posiluje....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak to souvisí s mým příspěvkem o tom, že 150% marže je hloupost? I kdyby ten sýr u nás stál 10x tolik, co v Holandsku, tak obchodník takovou marži mít nebude.
Mimochodem, 20% rozdíl mi přijde naprosto v pohodě. DPH na sýr je v Nizozemí 6 %, zatímco u nás 15 %. A když k tomu připočtu, že ten holandský sýr se sem asi musí dovézt, tak není nic divného, že ten sýr u nás stojí o trochu více.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A máš jistotu, že ten "Holandský sýr" byl vyroben v Nizozemí a nebyl tam dovezen?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co nizsi naklady na prodej? Treba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi co si kupují "všechno od Apple" s penězi většinou problém nemají, to mívají socky co si kupují iphone na splátky, aby mohly machrovat.
Já vidím příčiny poklesu také v tom, že M2 se ukazuje jako slabý kus, který nenaplnil očekávání (a ještě stojí raketu). Zatím co o M1 se pěly oslavné ódy a věštil se brzký konec x86, tak dnes je to x86 který jede svůj stabilní inovační rytmus, za kterým stojí konkurenční boj Intelu s AMD. Intelu se nyní moc nedaří, ale já jsem stále přesvědčen, že se vrátí. Apple zřejmě u M1 vystřílel všechny inovační patrony co měl a nyní s M2 měl problém zopakovat úspěch. Za mě je to dobře, ono se totiž ukazuje, že ani hromada peněz co má Apple nezaručuje nic.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zen 4 vs Zen 3
Pro 13 % nárůst IPC bylo třeba použít o 58 % více tranzistorů. Byl bych opatrný při oslavování takového inovačního cyklu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„Pro 13 % nárůst IPC bylo třeba použít o 58 % více tranzistorů.“

A pořád jde o jádro menší než má Intel ;-)

Teď vážně: Zajímal by mě zdroj tohoto tvrzení. Konkrétně že 58 % tranzistorů navíc bylo využito k navýšení IPC. Protože podle všeobecně dostupných informací byly tranzistory využité především k podpoře vysokých taktů (které měly na 45% navýšení výkonu podstatně větší vliv) a dále k podpoře AVX-512, přičemž to 13-14% navýšení IPC je měřeno v zátěži bez použití AVX-512. Naopak při zátěži schopné efektivně využít AVX-512 jde IPC klidně na dvojnásobek.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

AVX-512 bych z toho neobviňoval, budou je mít i Zen4C.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To přece nic nedokazuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Něco to dokazuje - že AVX-512 nemohou mít podstatný podíl na zvětšení jádra. Vždyť se i řešilo, jak je AMD aplikovalo inteligentně, že kvůli nim nemuseli dělat megajádra jako když s nima začal Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jádra se kvůli AVX-512 sice zvětšila, ale jako příprava už o generaci dřív, když přibyla druhá AVX2 jednotka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebude za tim zvetsenim CPU ve znacne mire vetsi cache? Zen4c je Zen4 pouze s mensi cache a bez mezer na chlazeni...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A taky k navýšení kapacity cache, na to asi padlo nejvíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teď ještě napiš, kolik z toho množství padlo na úpravu pro vyšší takty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nás nemusí zajímat. Je problém AMD (a Intelu), že se nepoučili z historie a zase tlačí na vysoké 5+GHz takty, i když je jasné, že cokoliv nad 4 GHz je hodně mimo optimum.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„640kB paměti musí stačit každému....“ Bill Gates

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Špatný příklad. Zákony spojené s frekvencemi opravdu zamrzly a je kontraproduktivní to ignorovat, zatímco velikost paměti ne. A jo, klidně prohlásím, že 4 GHz ve spojení s moderní architekturou musí stačit každému.....už víc jak 10 let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co když někdo není "každý"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je zbytečně náročný:). Snažím se jen vyjádřit fakt, že kdybych dal lidem vybrat mezi světem kde je RAM omezena na 2 GB a světem, kde je frekvence procesorů na max. 4 GHz, tak bude jasno. Mít 4+ GHz procesor je mnohonásobně méně skutečně žádané, než mít potřebnou velikost RAM.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co kdybych dal lidem vybrat mezi RAM 4 GB a CPU omezeném na 2 GHz? ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyby mel 16 ALU, tak proc ne? :-DDDD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase bych nemluvil za všechny. Protože na úrovni architektury bez přidání jader není vůbec jednoduché udělat jádro stejně výkonné jako by mělo 5. GHz, pokud jste omezeni na 4 GHz. A 6 GHz by znamenalo fakticky o 50 % navíc na jádro při 4 GHz taktu. A to by reálně mohlo znamenat klidně víc než 2x větší cenu. A pokud může mít zákazník procesor výkonný, ale levnější tak pro čem asi sáhne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na vysoké takty tlačí Intel a AMD musí dorovnávat, kvůli méně znalým uživatelům. Nicméně třeba mě zajímá co nevyšší ST výkon, protože hodně jedu emulace starých počítačů (výkon je dán ST výkonem). Ale nejedu to většinu času, takže vyšší spotřeba by byla jen po málo času.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel: 5,5 GHz
AMD: 4 GHz?
AMD by šlo samo proti sebe, keby znížili frekvenciu, keď ani vyššia frekvencia nespôsobí vyššiu spotrebu oproti Intelu. A u AMD si môžeš nastaviť nižší limit a máš aj nižšiu spotrebu, aj nižšiu frekvenciu. Vysoké takty sú problém? Mne sa kamarátka smiala keď som sa spýtal ako zmenšiť obraz na veľkom tel. Nepochopila, že to ide ľahko (stačí len vedieť gesto), ale na malom LCD väčší obraz neurobím. Detto vysoké frekvencie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem při běhu na baterii AMD (a asi i ostatní) omezí automaticky tu maximální turbo frekvenci, která hodně žere. Tj. vysoká maximální frekvence nemá vliv na výdrž na baterii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež pravda. NB ma nenapadol, lebo ho nemám. A v DT je to na užívateľovi či bude mať R9 7950X výkonovo na úrovni R9 5950X len s menšou spotrebou, alebo zapne aj PBO, zožerie to asi 230 W, ale bude tomu odpovedať aj výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stale jde o jadro, ktere je podstatne mensi, nez to od Apple. Kdyz budou s kazdou generaci zvetsovat jadro o 50% a Apple vubec, tak Apple "dozenou" az za nekolik let...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ale nedělají a fakt by se mělo rozlišovat, co šlo opravdu do jádra, co do L2 cache a co jinam v okolí jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze se shodnem, ze jadro Zen4 je znatelne mensi nez jadro M2. A take, ze ani na horizontu mnoha let velikost jadra Zen nedozene velikost jadra od Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme ZEN 5 to má dost nárůst. Kromě toho by mělo jít o hodně velkou změnu jako nový ZEN. O vývoj u AMD se nebojím, ale M2 proti M1 přidal spíš na taktech než architektuře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M1 vs M2 +20%, teda standardní přírůstky nových generací u Intelu i AMD, v tom problém rozhodně není.
Bude to spíš o tom, že část lidí začala šetřit a jak tu píše jiný uživatel, určitě v tom sehrál roli i Covid kdy lidi potřebovali víc zařízení. Ty mají nakoupené a nemají důvod je hned měnit, ani už je kolikrát nepotřebují.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Šetřit možná začala, ale ono jde i o to že výkon roste rychleji než požadavky. M2 prostě spousta lidí nepotřebuje když plně nevyužíjí výkon M1. Nakoupeno mají lidé z kovidových let.

Jiní výrobci počítačů jsou na tom výrazně hůře než Apple.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Naopak iPhone na splátky si kupuješ proto že nejsi socka. Jaký smysl má dát 1000 dolarů cash, když to můžeš mít za 41,66 dolaru měsíčně na dva roky a operátor ti to přičte k 85 dolarové měsíční platbě za tarif? Navíc po dvou letech ten telefon operátorovi prodáš za 350-400 dolarů (pokud nemá extra akci), takže příště už ten telefon budeš mít třeba za 25 dolarů měsíčně.

Je naopak chytré vzít si něco na splátky když jsou bezúročné. A machrovat s telefonem? Však kdejaký android dnes stojí víc než telefon od Apple, mám 13 mini s ceníkovou cenou 20 tisíc a mám Android s ceníkovou cenou 39,5 tisíce.

Naopak když kolem tebe má 9 z 10 lidí iPhone, tak budeš machrovat s něčím jiným, těch 9 tě sice vyřadí z každé skupinové komunikace kde iMessage tvojí zelenou bublinou přepneš do režimu SMS/MMS, tzn někteří uživatelé, kteří telefon používají jen na wifi nebo jen s datovým tarifem bez voice a text nedostanou od nikoho v té konverzaci zprávu a ani ji nikomu nepošlou. Ty si s Androidem s těmi lidmi nezavoláš a oni tobě také ne protože si kvůli tobě nebudou instalovat aplikaci třetí strany. Buď si kup iPhone nebo neotravuj :)

A já vidím pokles zájmů o počítače jako takové. Viz mé jiné příspěvky, v západní evropě 4Q 22 pokles trhu o 38,5% Apple necelých 23%, Dell a HP přes 42% pokles. Apple navíc dost výrazně navýšil tržní podíl. Takže vzhledem ke stavu celého trhu se Apple daří nejlépe

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, já s tím machrováním přestal někdy v 7. třídě ZŠ, a to jsem měl doma jen Commodore C64 (což samo o sobě na machrování stačilo, protože počítač měl málokdo). Nicméně jaký je přesně účel prodeje na bezúročné splátky? Není to třeba tak, že ty úroky platíš skrytě v tarifu, nebo v ceně mobilu, který má operátor nasmlouvaný levně? Protože nic "zdarma" ve světě byznysu neexistuje.

"iMassage" mi nechybí, já to mám tak, že jsem solitér a většinou někdo potřebuje něco ode mě, takže je na něm, aby si ke mně našel cestu. Takže to asi popisuješ nějaký klub loserů (uznávám, že takové případy mohou existovat a dokonce se i sdružovat ve svém pokřiveném světě) :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mít dva telefony za celkem šedesát tisíc opravdu není zbytečné a machrování. Nebo snad z toho co má smartphone umět umí něco tak zásadně navíc a nebo lépe? Ne neumí. Je to stále o společenském statusu. Mám Motorolu 2021 kralovala ve třídě do 6000 tisíc a jsem spokojený, víc nepotřebuji. V počítači mám 4 jádrové APU s jádry ZEN 1, ne že by se někdy víc výkonu nehodilo, ale stačí. Taky jsem býval blázen a Athlon XP 1600+ kupoval do nového stroje chvíli po vydání, jenže pak časem ty rozdíly s novou generací už přestaly být tak výrazné. A Apple fakt to hype přehnalo a Apple fan to přehnali ještě víc, nejvyšší verzí M2 Aplle přímo zrušilo. To že z počítačů a fakticky už i pracovních stanic dělají hodně drahou spotřebku se jim vymstí, tato doba totiž už končí, lidé si víc rozmýšlí, za co dají peníze a EU tlačí na uživatelskou opravitelnost a jak to asi Apple udělá, když je vše včetně SSD na jedné desce?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple rozhodně drahý není, srovnatelná zařízení ve světě PC nestojí výrazně jiné peníze, rozdíl je v tom že porovnáváš low end (laptopy do cca 20-25 tisíc) a střední třídu (laptopy od těch cca 25 do cca 40-45 tisíc), porovnej ceny v prémiové třídě - Dell XPS Plus, LG Gram, HP Spectre, Lenovo Yoga 9, Samsung Galaxybook 3 Pro... Ceny jsou podobné, možnosti těch zařízení jsou podobné. Apple leckdy nabízí širší možnosti konfigurace. Kolik laptopů ti třeba nabídne 96GB RAM a 8TB disk, konkurence u prémiových strojů často končí na 64GB, někde dokonce jen na 32GB RAM a 1-2TB disku. Co ale konkurence dohnala jsou displeje, dnes i na hranici low endu/střední třídy člověk koupí 10 bitový, 100% DCI-P3 displej s 220+ PPI a rozumným jasem

Apple v západní evropě z 1.8M kusů v 4Q 21 klesl na 1.4M v 4Q 22. Druhé HP kleslo z 4.4M na 2.5M. 42.8%. třetí Dell klesl z 2.7 na 1.6, o 42.4%, takže Apple se nebezpečně dohání Dell na 3. místě největšího dodavatele. Tržní podíl Apple šel z 10.5% na 13.2%, tzn o 25% narostl, Třetí Dell má 14.6% trhu. Pokud bude trend stejný, Apple může příští rok překonat Dell a atakovat druhé HP.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"..Apple se nebezpečně dohání Dell na 3. místě největšího dodavatele. "
.. to je vsechno hezky, ale jak znamo, Apple je specificky trh (at uz je duvod jakykoliv), tudiz plati pro nej i to, ze nekopiruje 1:1 trh x86. To ukazuje i ten mensi propad prodeju, nez maji jine firmy. Tudiz ten "3 nejvetsi dodavatel" bude podle mne jen docasny, nez se trh x86 konsoliduje, potazmo az se konsoliduje celkova ekonomicka situace, pak se to zase navrati po staru. Samozrejme za predpokladu, ze MS se svou Win politikou, nebude Apple neustale pomahat k vyssimu a vyssimu podilu na trhu :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty budeš ten typ, co skočil na reklamu Apple, že Mac není PC. PS: Já na Macu s M1 mám WINE/CrossOver a dokonce celý Windows ve VM, obojí s 3D akcelerací, a hraju tam i Windows-only AAA hry.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Ty budeš ten typ, co skočil na reklamu Apple, že Mac není PC."
.. takovy typ opravdu nejsem a nema to nic spolecneho s tim, jestli a jak muzes delat neco na Macu nebo ne
Jablickari byli vzdycky specificka skupina, at uz v pozitivnim nebo negativnim. Historicky se jabka pouzivali driv pro grafiku, v US meli/maji silne zastoupeni treba ve skolach. Obecne spousta technicky naivnich lidi si mysli, ze tim ze maji Mac, tak jsou bud "in" nebo maji neco "navic", cimz se omlouvala i vyssi cena, 'parovali' to dohromady s Iphony (ekosystem) a podobne.
Vzdycky to byl a porad je specificky trh. Tim zaroven nerikam nic ve smyslu, ze kdyz si nekdo koupi Mac je Osel.
Znam lidi, co maji Jabka a jsou spokojeni. Nicmene, kdyz se mne nekdo pta jestli si ma koupit predrazeny iPhone, reknu mu ne :))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ačkoli jablickari byli vzdycky specificka skupina, s příchodem M1 přibyla velká skupina switcherů, tedy PCčkářů (pravděpodobně nějaké PC nadále provozují, např. PC v práci nebo starší PC doma). Rodina jablickarů se za ty roky ustálila a prakticky celý posun marketshare jsou PCčkáři, na které tahle historická moudra neplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne!
Jen rostla zivotni uroven a s jejim rustem si na Jabko dosahli i lide, kteri po nem touzili, ale nemeli na nej. Kdyz ted zivotni uroven klesa, tak tito lide zase odpadaji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ačkoli Apple si nechává velkou marži u vyšších modelů, entry level prodává levněji než odpovídající PC. Tedy běžný "toužící" uživatel má dnes možnost koupit i nový Mac(Book) dost levně. Profesionálnější uživatelé nemají přechod tak jednoduchý, ale to platilo vždy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proboha jaká životní úroveň? Jako že když si koupím Macbook Air za 35 tak je to o životní úrovni, kdežto ten kdo si koupí Dell XPS 13+ z 40 ve stejné konfiguraci RAM a SSD má horší životní úroveň?

Uvědom si že laptop v ceně Macbooku Air patří na vyspělých trzích k těm levnějším, proto je to tak oblíbené třeba mezi školáky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"celý posun marketshare jsou PCčkáři, na které tahle historická moudra neplatí."
.. to by mne zajimalo, jak jsi k takove dedukci dosel. Kdyz jsem pobyval rekneme v asijsky lidnatych zemich (kde si to muzou dovolit), je apple bran jako "to chces-to by jsi mel mit". Kdyz se tech lidi zeptas proc, tak ti odpovi, protoze "Apple je dobry". Jinymi slovy nemaji absolutne poneti, ale ta spolecnost, nebo jeji cast, je takhle naklonena.
Jak jsem psal vys, za nejaky odliv "PCckaru" muze i castecne politika MS a jejich filozofie neustale se menicich Widlich. Znam nekolik lidi, kteri z toho duvodu presli na jabko. s HW jako takovym to nema nic spolecneho, podobne jako skupina vyse.
M1 byl urcite uspech a velmi povedeny chip na svou dobu s produkty, ktere na nem stavi. M2 tohle uz nezopakoval. Je to normalni evoluce, jako u x86. Vicmene se ten trh 'stabilizoval' taky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asie mě nezajímá, to je dost jiná mentalita obecně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to neni problem Asie. Tahle cast spolecnosti existuje vsude, jen muze byt rozdilne velka.
U nas mas taky cast spolecnosti, ktera si "musi" koupit iPhone i presto ze by jim stejnou sluzbu udelal Tamtung nebo jiny vyrobce. A koupi ho i presto, ze to stoji 20+k.
Jinymi slovy, tech co preslo na laptopove jabko z realnych duvodu nejakych technickych vylepseni, ktere prinesl jablecny M1, je mninimum v ramci cele mnoziny, tech co jabcak pouzivaji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten masivní přechod byl právě s M1, takže to s M1 musí souviset, a tedy technickými detaily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nejaci opravdu presli z Win na Apple, tak se zase brzy (pri koupy dalsiho kompu) vrati zpet. Apple nedokaze udrzet krok s x86... No, jeste jim davam sanci s M3, ale pokud tam neco nepredvedou, tak applisty ceka Rosetta 3.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rosetta 3 bude emulace ARM na RISC-V. A Apple zvládá mezigenerační pokroky srovnatelné s pokroky v x86. Problém je, že ten první skok se nedá opakovat (podobně jako první Ryzen). Ale lidi si zvyknou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by přecházeli hnedka zpět? Drtivá většina uživatelů nemá jak využít základní, pasivně chlazenou M1, moje pracovní PC má jen lehce vyšší než poloviční výkon a na vše co pootřebuji dostačuje a to mám pracovně spíše nadstandardní nároky na počítač.

Manželce jsem dal loni M1 Aira, cca 7x výkonnější než to co měla před tím a co ji bohatě stačilo. Ten Air ji vydrží výkonem počítám dalších 10 let, i když to možná dřív umře.

Mezi content creatory je to jedna z nejlepších možností, pro velkou část programátorů na trhu taky nejsou lepší zařízení. Nemálo lidí vracelo M2 macy případně vyšší konfigurace M1 čipů (M1 pro vs M1 max vs M1 ultra) protože jejich výkon neumějí využít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aplikace se prizpusobi vykonu pocitacu a vykon prestane stacit. Tak je to vzdy...

Vykon procesoru lidem mozna bude stacit, ale nemusi jim stacit treba RAM...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, souviselo/souvi to s windows 10. Cili prechazeli z Win na MacOS. Co tam bylo za zelezo, jim bylo jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš spíš Win 11. A tím to podle mě není, protože se dá upravit na desítky. Např. starý panel Start, staré menu Start, stará kontextová nabídka, ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne vetsina lidi co znam, tak predla v dobe prichodu w10. W11 uz je jen 'sladka tecka' nad necim co se driv nazyvalo uzivatelskym OS a aspon se to snazilo vypadat, ze patri uzivateli a ne uzivatel jim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale diskuze je o masivním přechodu lidí s příchodem M1. I když určitě část lidí přešla kvůli Win10, bylo to jiná vlna, dávno předtím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neustale se menici Widle jsou prochazka ruzovym sadem oproti Apple totalitarni tyranii...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V porovnání s Windows 11 bych byl ve volbě slov opatrnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja spis mluvim o zpetne kompatibilite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Platí stále, co jsem napsal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi jak se na to divas..u Apple mas aspon kontrolu nad tim, ze si automaticke aktualizace muzes zakazat.. u w10 ne. Z toho pohledu jsou vidle daleko horsi + opet mas nezastavitelnou telemetrii.
Jde to poladit sice ruco, ale to neni level beznych uzivatelu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky v macOS jde spoustu věcí poladit v konzoli (např. kontrola aplikací z jiných zdrojů) a narozdíl od Windows se to nastavení nevrátí s nějakou budoucí aktualizací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takový ten systém emulace, aneb proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. Protože reálně pokud máš mít OS v OS a v tom AAA hru, vyžaduje to víc výkonu, než to pouštět nativně. Je pěkné, že to a Apple nebo pod Linuxem jde, ale proč to ohýbat přes koleno, když na přímé spuštění mi stačí levnější a méně výkonný PC?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netuším v čem je Apple specifický trh, je to počítač jako každý jiný a drtivá většina uživatelů může efektivně používat jakýkoli počítač ať je to x86, Arm, ať je tam Windows, MacOS nebo nějaký z nepřeberného množství linuxu (což je mimochodem důvod proč se to nemá šanci rozšířit, už jen vybrat kvalifikovaně distribuci je na dlouhé léta zkoušení), tak přes Chromebook, Android či iPadOS. Spoustu práce člověk umí udělat i s chytrou TV nebo monitorem - například Tizen od Samsungu a možnost používat třeba Office přímo z prostředí Tizenu.

Počítače, tak jak je známe jsou pomalu a jistě na ústupu, s tím jak se zvyšuje výkon mobilů a tabletů (spousta jich je rychlejších než počítače), tak jak se rozšířují chytrá zařízení, tak odpadá nutnost používat počítač.

Jde vidět že trh třeba s laptopy se pomalu a jistě mění, trend kdy se sjednocuje klasický lapto s tablety, jak fonkčně tak form factorem.... Později začne ta trasformace i s mobily.

Ano Apple byl specifický když nabízel za více peněz méně muziky, s přechodem na Apple silicon ale najednou začal nabíze stejně nebo i více muziky za méně peněz. Ono i ten 2,5 roku starý M1 Macbook Air je pořád skvělý počítač který se vyplatí koupit protože konkurence v jeho ceně nemá moc co nabídnout a třeba konstrukčně stejně kvalitní stroje s Windows se prodávají výrazně dráž. Koukni třeba na Dell XPS 13 Plus. Air je levnější. Dell přitom patří mezi jedny z nejdoporučovanějších strojů v dané kategorii (13" ultrabook) protože má slušný poměr ceny a výbavy/zpracování (po všech těch problémech), stejně jako ten Air, který je navíc levnější a s častými akcemi nebo studentskými slevami se dostává do low budget kategorie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viz komentar vyse.
Zbytek nekomentuji, nema to v tvem pripade smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"linuxu (což je mimochodem důvod proč se to nemá šanci rozšířit, už jen vybrat kvalifikovaně distribuci je na dlouhé léta zkoušení"

Proč?! Já kdysi jako úplný tučňákový zelenáč zkusil Ubuntu a dnes jedu většinou na Lubuntu, ale ne proto, že mě Ubuntu nějak zklamalo. Nikomu to nevnucuju, protože doteď moc netuším v čem jsou jiné distribuce výrazně lepší/horší (IMHO v ničem). Stačí se vyhnout nějakým exotickým a málo rozšířeným distribucím a nemusíš nic dlouhá léta zkoušet, protože se prostě nespálíš ani napoprvé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

byl jsem "donucen" na "sunku Aspire ES1" ,z ktere zrovna pisi , nainstalovat linux a spokojenost, mel jsem nainstalovane i W7/8.1/10 a zustal jsem u linux mintu, hlavni PC zapinam uz sporadicky, podle potreby...
BTW uz dlouho nejsem hrac...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I zkušený linuxák má někdy problém rozhodnout, jakou distribuci zvolit. Člověk se pak setká s typy "distro X rulez", "Ubuntu doporučuju pro začátečníky" a "pokaždý zkusím jinou, jsem porkočilý uživatel a nevadí mi učit se nové věci".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč?! Proč by zkušený linuxák měl problém?!!!!!! Jestli je někdo psychicky nemocný a má potřebu donekonečna řešit design OS, tak na Windows/Mac stejně nemůže být, protože linux mu i v téhle úchylce dá více možností. Když vezmu 3 nejznámějších distribuce (dle článků a doporučení), tak podporují stejný SW, tudíž je to jen o designu. Klidně napíšu, že když nevím, tak prostě vezmu Ubuntu (Lubuntu pro slabší PC a designově konzervativnější uživatele) a nic strašného se nestane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zkušený linuxák je často psychicky nemocný a má potřebu donekonečna řešit design OS. Až ho to přestane bavit, uklidí se na Windows/Mac.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zase chybějící schopnost porozumění textu. Z mého vyjádření nevyplývá, že zkušený linuxák často donekonečna řeší design. Může, ale nemusí. Většinou už má svojí oblíbenou distribuci a design a nic už neřeší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale když se nový uživatel zeptá 2 linuxáků, jakou distribuci, tak dostane 2 odpovědi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ať si hodí korunou nebo si zajde na kurz používání prohlížeče. To je jako u značek aut, ledniček, mobilů atd. Člověk nesmí být úplný debil a chápat aspoň to, že má uvažovat i za sebe a hlavně už nějaký krok udělat, protože vlastní zkušenost je nejlepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No někdo je třeba neurochirurg, ale na počítače je "úplný debil". Takže je mu Linux zapovězen. I díky lidem jako ty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neurochirurg neumí najít článek o linuxových distribucích a udělat pro sebe vhodnou volbu. Tak od takového bych se operovat nenechal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já bych si od tebe nenechal doporučit linuxovou dristribuci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ani nemusíš. Jsi takový idiot, který si nedokáže vybrat sám? Podle toho co tady předvádíš, tak ano.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně o tomhle mluvím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, blábolíš tady kraviny o neurologovi co si skoro ani neumí zavázat tkaničky a pak odvádíš pozornost jinam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Typická mluva zatvrzelých linuxáků, co nevidí svět okolo sebe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neurolog si umí sehnat základní informace, rozhodnout se podle nich a klidně si nechat nainstalovat linux, pokud se na to napoprvé necítí. Pokud to vidíš jinak, tak v čem konkrétně? BFU má stejné problémy s instalací Windows jako s Linuxem. Naposledy co jsem instaloval Lubuntu, tak to bylo lehčí/rychlejší než instalace Win11, který chtěj znát skoro i velikost bot.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Windows a macOS nemusím řešit, jakou distribuci volit. Je jen jedna (a aktuální vs starší verze).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže zase od začátku? Neurochirurg neumí používat prohlížeč a najít si základní informace o linux distrech - nesouhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nemluvím o webovém prohlížeči.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"U Windows a macOS nemusím řešit, jakou distribuci volit."

Kromě toho, že to je nepřesné, protože u Windows si volíš verzi, tak z toho vyplývá, že pro neurochirurga je tato volba i přes přístup k webu nepřekonatelný problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty se nedokážeš rozhodnout bez přístupu k webu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Opět kličkuješ jako zoufalec. Pokud o linuxu nic nevím a chci co nejpohodlněji a nejrychleji získat informace, tak je web favoritem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ty kličkuješ. Já mluvím o Linuxu a ty o webu / webovém prohlížeči.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A proč ne, já používám z historických důvodů OpenSuse, a doporučil bych ho. Nicméně pracuju i s Ubuntu, Mintem a CentOS a nemám s nimi problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to je špatně? Linux je o osobní svobodě, osobní volbě. Každý si může zařídit počítač podle svého. To je podstata linuxu, neexistuje "ten správný" linux. Pohled na Linux očima Windowsáře nebo Macisty je vadný. Není to Windows a není to Mac.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to špatně, pokud chceš zvýšit userbase.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A chceš zvýšit userbase? :-)
Ono to bude asi jako s tím internetem, první byli ti kteří jej používali k práci a teprve po nich přišla banda bezmozků..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, nepřijmeme mezi sebe více lidí, aby jsme si připadali výjimečně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že to není o "přijímání" ale o tom, že se nesnižuje laťka pro vstup do klubu, který má ale dveře otevřené dokořán. :-)
Každý kdo chce, má k dispozici prakticky veškerý SW a detailní dokumentaci zdarma. Stačí to zvednout a přečíst/použít. To je IMHO fundament linuxové filozofie, plná svoboda. Že tato svoboda má nějakou cenu vyjádřenou vynaložením vlastního úsilí? Ano, má. Je to pro každého? Zcela určitě ne, stejně jako MacOS také není pro každého.

OT: když jsme byli děti, měli jsme postavený "bunkr" na stromě. Vstup byl volný pro každého, kdo tam dokázal vylézt (a když přispěl k "vylepšování bunkru," byl to ideál). Každému jsme i poradili, kudy se dá vylézt nejpohodlněji (opensource dokumentace, protože to přece jen nebylo 2 metry nízko a vylézt tam dalo práci), ale nikoho nikdy nenapadlo tam někoho tahat pomocí lan jen proto, že byl neochotný nebo neschopný lézt po stromech....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorát cestu k tomu bunkru obalíme ostnatým drátem ;-.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tam někdo dává "ostnatý drát", tak je to Microsoft, Apple ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto jsou tak oblíbené, i mezi unavenými linuxáky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsi mě nepochopil, mínil jsem tím, že házejí linuxu (a obecně open source) klacky pod nohy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes už spíš naopak. WSL 2 ve Windows a emulátor Rosetta 2 do Linuxu ve VM na Macu (např pro rychlý běh x86 Docker image).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, tak předchůdce Rosetty vznikl pro přesun z PowerPC na Intel a Rosetta při přechodu z Intel na ARM, tedy to že to nyní dělá i něco další už z tohoto pohledu navíc. Jde spíš o to, že Apple z nějakého důvodu nechce jiné řešení na svém systému. Bystřejší ví i proč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je právě mýtus, který asi šíří windowsáci. Např Linus Torvalds dlouho používal MacBook a líbí se mu i ty s procesorem Apple a sleduje vývoj Asahi Linuxu. Sám Apple taky pomáhá - nijak nebrání pustit macOS ve VM v nativně běžícím Linuxu a odposlouchávat např komunikaci ovladačů komunikujících s hardware (pro reverse engineering a napsání opensource ovladačů). Taky třeba opravil bug ve firmware, který neměl vliv na macOS, jen Linux. Nativně běžící Windows je větší problém, protože Apple ani Microsoft nebudou psát ovladače pro Windows a opensource komunita nemá o Windows zájem (ta pracuje jen na podpoře Linuxu). Nicméně ve VM všechny OS běží bez problému (v Parallels máte ve Windows akceleraci 3D pro běh AAA her).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já hlavně psal o tom, kdy a proč to vůbec vzniklo. Apple nemění architekturu procesorů poprvé, ale při přechodech z MOS na Motoorlu a pak na Power PC, ještě žádná pokročilá emulace nebyla (u PPC nebyla přímo nutná, protože při vývoji těch procesorů si nevím zda Apple vynutila a nebo to byl zámět Motoroly, ale byla tam jistá kompatibilita s řadou Motorola 68 k, takže to nebylo pak moc složité. Motorola se pustila do projektu s IBM když jí nevyšly prodeje vlastního RISC 88 k).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny emulace byly pokročilé a svým způsobem technicky zajímavé. Apple mění CPU arch nejrychleji ze všech, doslova jako ponožky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu prosazuje ruzne nove vychytavky, ktere jini nenabizi nebo jen jako alternativu, ale v Ubuntu je lide pouzivat musi nebo to musi ze systemu slozite vykopat. Proste uplne to same, co dela MS na Windows.

Jeden priklad za vsechny: SNAP - blbost na n tou.

edit: Ubuntu jsem opustil a presel na Debian, kazdemu mohu jen doporucit. Uz ani instalace Debianu neni hardcore, coz driv byvala, dnes kdo ma rad DEB balickovaci system, tak urcite Debian!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není náhodou Ubuntu Debian jen s jiným UI? o.O Není náhodou Linux Mint Debian? A TrueNAS Scale?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

skoro všechno je Debian. :-)
Těch základních (Ur-)dister je jen pár (Deb, RedH, slackware) - doporučuju nastudovat "strom" dister, velká část těch novějších staví právě na nich. Ale už rozhodně nejde říct, že třeba Bubuntu je Debian, těch změn filozofie je prostě už moc.

Jsou tu samozřejmě různé mixy s BSD jako Gentoo/Arch

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Protože budu muset nainstalovat systém, všechno uchodit k obrazu svému a pak to měsíc/dva používat abych mohl říct jak mi to sedí a můžu to plnohodnotně používat. Což mi dává prostor tak na 6-12 distribucí za rok, a distribucí linuxu jsou možná i stovky, že.. Ale kdo má chuť něco takového podstupovat, navíc když víš, že SW který používáš na linuxu nefunguje. A teď zkus ten linux donutit spolupracovat v ekosystému s mobilem, tabletem, hodinkama, sluchátky, tv ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Telefon může mít jakýkoliv výkon. Udělejte na něm bez externího monitoru, třeba jako spolujezdec v autě třeba velkou tabulku o řádově víc než desítkách sloupců a víc jak stovce řádků. A stejně rychle jako na pohodlně velkém monitoru. Tady ty kecy o výkonu smartphone už tu jsou dlouho a nevšiml jsem si, že by se NTB s ARM procesory nějak rozšiřovaly. Mají asi stejný užitek jako první ATOM modely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodnotíš práci na velkém monitoru, nebo výkon smartphone? Víš, že ten monitor k tomu telefonu můžeš připojit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo napsáno, že mají takový výkon, aby to stačilo a že nahrazují počítače. Jenže to tak není, a plocha display je pouze jedna část problému, což jsem rozebral na těch "NTB".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten samý monitor, co připojuješ k notebooku, můžeš připojit i k tomu telefonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já psal bez připojeného monitoru třeba v autě, nepřekrucujte to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kolik práce uděláš na desktopu bez připojeného monitoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On tak někdo desktop provozuje? Bavíme se se nad o běžném používání. Kolik lidí si k telefonu koupí monitor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kolik lidí ho koupí třeba k notebooku? Natož desktopu? Tvůj argument je, že na mobilu neuděláš práci, protože mu chybí monitor - přitom k němu můžeš použít ten samý monitor, co bys použil k notebooku nebo desktopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nemůžu, můj monitor má je HDMI a mobil jen USB. Monitorů co USB přenos obrazu tolik není a je tam příplatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redukce UCB-C-->HDMI za 299 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu? Reálně se stejně ARM NTB kvůli nízkému výkonu a malému cenovému rozdílu proti low end x86 NTB prostě neprosadily a telefony na tom lépe nejsou. A porovnávat NTB nebo desktop s 4x dražším telefonem, proč bych to dělal. Nepřeceňujte výkony telefonů. Jsou fyzikálně omezené malými rozměry zařízení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten telefon máš takjakotak (a výkonný je dost). Nemusíš k tomu kupovat ještě ten lowend x86 notebook, abys tu práci v tabulkovém procesoru udělal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PC desktop je o pohodlí a ergonomii. Už je připojení externího disku a monitorů současně bez dalšího zařízení je velký problém. Ve finále to s klávesnicí s numerickým blokem tím ext diskem už ani není levnější a pořád je to kompromis bez skutečného multitaskingu a myš k tomu nepřipojím vůbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty periferie (monitor, klávesnice, myš, repráky, ...) stojí ale stejně - jsou to ty samé. Na těch to vůbec nezávisí (když teda nepočítám USB-C hub za 339 Kč). A skutečný multitasking tam máš taky - na telefonu máš nejen Android, ale můžeš pustit ve VM i Linux nebo dokonce Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže aby to mělo nějaký výkon nižší střední třída telefonu stačit nebude. A v tom jsou ty peníze navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady řešíme, že kvůli tabulkovému procesoru není třeba kupovat lowend x86 notebook, když tu práci zvládne i mobil - navíc mnohem výkonnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ale a znovu pro zabedněnce, psal o SAMOTNÉM TELEFONU. A vážně ani po stránce výkonu není možné srovnávat výkon procesoru v telefonu a desktopu. Ukažte mi bez nějaké úpravy na telefonu skutečný multitasking.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez monitoru neuděláš nic ani na desktopu, tak nevím, co máš za problém s telefonem. Chápej ho jako počítač. A výkonný je dost, víc než běžný lowend x86 notebook. A multitasking? Psal jsem, že tam ve VM pustíš i Linux a Windows. To nejsou "skutečné" multitaskové OS?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nema cenu srovnavat jednotlive vyrobce, kdyz nejde o srovnatelne a konkurencni produkty. MacOS ma na poli notebooku dejme tomu 13% a Win 87%. Tak se to ma pocitat. Podle platformy, ne podle jednotlivych vyrobcu....

Uzivatel se primarne rozhoduje, zda chce Win nebo MasOS. Rozhodnuti, od jakeho vyrobce je pak vetsinou druhotne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A teď zkuste to samé říct třeba o mobilech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam to plati take, ale o neco mene.... Prece jen, telefon je hlavne na telefonovani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako že všechny telefony jsou na stejný brďo, protože se všemi telefonování funguje stejně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Telefonování? Na to už dávno není vůbec potřeba mobil, jsou lidé kteří používají zařízení bez simky a klidně si zavolají i pošlou zprávy.

Ale to je celkem jedno, pro mě jsou v zásadě jen dva výrobci mobilů - Apple a Samsung (neboli synonymum pro Android), žádná jiná značka nemá tak ucelený a funkční ekosystém zařízení jako právě tyhle dva, už jen třeba to že se mi mezi mobilem, počítačem, hodinkama, tabletem a tv přepínají sluchátka bez nutnosti párování je neskutečně ulehčující, když pak můžu začít pracovat třeba na počítači a pokračovat na telefonu nebo tabletu tam kde jsem přestal ani nemluvě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď mal Apple M1 a max tuším že 16 GB RAM, vtedy si nepísal, že x86 NB má násobne viac, že? Čiže výhodu Apple využívaš len keď sa Ti hodí, resp. keď ju Apple v danom čase má. A 96 GB RAM je wow, ale pre koľko % užívateľov NB je to must-have feature?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M1 má max 16GB a víc nepotřebuje. Však je to také v entry level zařízeních, které primárně koupíš na surfování po webu, konzumaci obsahu a nenáročnou práci, pro studenty do školy atp.

Kdo chce počítač pro náročnou práci, tak si M1 nekoupí. Apple silicon MBP 14 a 16 nabízely 64GB, M2 MBP 14 a 16 nabízí 96. Pro content creatory nebo třeba programátory, kteří virtualizují, používají dockery atp, je více paměti jistě zajímvá volba.

Problém e že x86 laptopů co nabízí více než 64GB není zase tolik, a hodně lidí je třeba zklamaných z Samsung Galaxybooků které topují 32GB RAM. Přitom cílí na stejný typ uživatelů jako Macbooky Pro.

A kolik lidí to využije? Co já vím? Podstatný je výběr, nepotřebuješ tolik, vezmeš méně, problém je když tam více nedáš a potřebuješ. Zrovna nedávno jsem někde v diskuzi viděl zoufalého člověka co ne a ne sehnat laptop s více než 64GB. Taky bych uvítal víc než 16GB ve své Yoga 7, ale s větší pamětí to Lenovo nedělá, stejně jako to nedělá s pomalejším procesorem, takže mám zbytečně dvakrát výkonnější CPU než by mi stačilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

M1 bylo zjevení a navíc přišlo ve správnou dobu. Byl to procesor, který dokázal dodat vysoký výkon při směšné spotřebě a to obzvláště pro aplikace, které jsou na Macích velmi časté. Najednou byl ten nejlevnější Mac Mini nebo Macbook Air lepší pro zpracování videa než rok starý drahý nabušený Mac Pro. Přitom cenově se jednalo o opačné strany spektra.

Navíc, a to nebyla zásluha Applu, ale prosté štěstí, M1 vyšlo souběžně s Covidem, kdy řada lidí kupovala nové počítače, ať již z důvodu potřeby práce nebo školy z domu, anebo čistě proto, že od americké vlády dostali finanční příspěvek a ten použili právě na koupi počítače. Byla to výjimečná anomálie, kdy prodeje nových počítačů po dlouhé době klesání najednou krátkodobě vzrostly. A Apple se shodou okolností s novým procesorem trefil přesně do toho okamžiku.

Tedy existovala řada důvodů, proč Mac s procesorem M1 koupit (jen v mojí domácnosti se objevily čtyři procesory M1, dva v Macích a dva v iPadech). Byl zde výrazný nárůst poměru výkon/spotřeba, byla obecná poptávka po nových počítačích a byl i volný kapitál, který někteří lidé chtěli utratit.

Nic z toho se s M2 neopakuje. Výkonnostní rozdíl je oproti předchozí generaci pouze kosmetický, v reálném použití si ho člověk ani nevšimne. Trh je saturovaný, škola na dálku již neexistuje a i když některá zaměstnání pokračují remote z domu, je to zlomek a ti lidi jsou již vybavení. A volný kapitál je pryč, naopak, lidé mají obavy z ekonomické situace a nekupuji zbytné věci, raději spoří.

Situace, která nastala u M1 byla výjimečná a již se nebude opakovat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Navic tam bylo mnoho let stagnace Intelu a memu ctyri jadra staci.... Takze ve srovnani s intely byl M1 king. Ne tak moc jiz ve srovnani s AMD.

A navic, aby se M1 uzivatelsky prosadil, tak Apple nasadila u nejnizsich modelu orezanych na kost vyborne ceny. To byl marketingovy tah, aby sla penetrace M1 svizne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou tedy zase zprávy, uvede se jedna infromace a nenodá druhá.

Prve jde o prodeje za 4Q 2022. A články na toto téma zmiňují pokles prodejů v západní evropě a jde o prodej laptopů a workstation.

Apple meziročně klesl nikoli o 30 ale 22,8% ve chvíli kdy celý trh klesl v průměru o 38.5% - ze 17,4 na 10,7M kusů.

Třeba takové HP kleslo o 42.8%, největší Lenovo 34,5%, třetí Dell o 42,5%, S 22.8% je pokles Apple nejmenší, dotahuje ho Asus s 24.9% propadem na pátém místě.

Apple sicev západní evropě prodal jen 1,4M kusů místo 1.8M 4Q 21, ale i tak navýšil svůj tržní podíl meziročně o 25% z 10.5% na 13.2% tržního podílu. Apple tak nebezpečně dohání třetí Dell který má 14.6% trhu.

Apple je v tomto směru nejúspěšnější prodejce notebooků a workstation v západní evropě - nejmenší propad prodejů, největší (absolutní) růst tržního podílu.

Ja se dají stejné informace podat že je Apple totálně v háji a naopak jak je nejúspěšnější výrobce na světě.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

„Apple meziročně klesl nikoli o 30 ale 22,8%“

Běžte prosím překrucovat a lhát někam jinam. Ve článku je zcela jednoznačně řečeno, že „prodeje řady Mac klesly o zhruba 30 %“. Jde o oficiální číslo pocházející přímo od Applu. Vyvracet oficiální číslo hodnotou, která popisuje něco zcela jiného a s tématem článku ani nesouvisí, je demagogie.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Čerpám z tohohle zdroje
https://canalys.com/newsroom/western-europe-PC-market-Q4-2022

22.8%, nejméně ze všech výrobců. A i kdyby to bylo 30% tak při 38,5% poklesu trhu si vede Apple nadstandardně dobře.

Rozhodně to tedy není snížení poptávky po Mac, ale celkové poptávce po počítačích, ve které si Apple naopak zvyšuje podíl na trhu a třeba v západní Evropě se hodně přiblížil 3. Dellu. Pokud by byl trend setrvalý, Apple příští rokpřeválcuje Dell a dokonce se přiblíží/dožene druhé HP.

Ten trend růstu tržního podílu už tu nějakou dobu vidět jde. Není to tak dávno kdy byl ASUS 4. největší a S Apple se přetahovali, teď je hluboko za Apple a to ASUS drží obrovská nabídka ultra levných zařízená za 3-4 sta dolarů

Ale chápu denní kvóta článků "musím si do někoho kopnout" se plní.

Proč o Apple není zájem a není tady že o ostatní počítače je ještě menší zájem? Proč tu není třeba pro nás zajímavější statistika právě z odkazovaného článku, která se týká evropského, pravda západního, trhu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to překrucování a lhaní, když jeden uvede zdroj s přesností desítek procent a druhý s přesností na desetiny? Oba vlastně uvádějí stejnou hodnotu, jen s jinou přesností. Já se třeba rád podívám do komentářů k článkům, abych zjistil více informací k tématu. Auto článku nemusí být nakrknutý, že se o téma zajímá nějaký čtenář hlouběji. Autor cíl už splnil a nemusí se obtěžovat dál reagovat - založil flame a peníze z reklamy se začali hrnout.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to překrucování a lhaní, protože se předřečník číslem popisujícím počet buchet na pekáči snaží vyvracet číslo popisující kvalitu jedné konkrétní buchty. A ještě to prezentuje jako jakési uvedení věcí na pravou míru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já vidím u vás obou počet buchet na pekáči ("příjmy z prodeje řady Mac" vs "desktop, notebook, and workstation shipments").

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak chyba je i na mě. Autor zmiňuje cca 30% pokles tržeb, což je realita. K tomu ale uvádí i:

"Ani dále se situace nevyvíjí dobře a objem prodejů vyjádřený klasicky v kusech se podle všeho propadl ještě podstatněji."

Jenže proti tomu jdou právě včera/předevčírem publikované statistiky, kdy alespoň na západovevropském trhu propadly prodeje Maců (v kategorii laptop a workstation) o 22,8%, přitom celý trh se propadl o 38,5%. Dell a HP se propadlo o víc jak 42%, takže těch téměř 23% u Apple je skvělý výsledek, dokonce nejlepší výsledek a co by za to jiní výrobci dali. Apple také navýšil svůj tržní podíl a to dost výrazně.

No a pak také mohl autor zauvažovat nad tím že třeba v tabletovém trhu si za 4Q 22 v západní evropě přes 16.5% propad trhu odnáší 0% změnu v prodejích (3.4M vs 3.4M) a navýšení tržního podílu z 43.3% na 51.8%, taky moh pochválit Samsung za jeho 16% růst v tomhle segmentu. Takže minimálně na poli tabletů v západní evropě nastalo to co nastalo už dříve na poli mobilů v USA, kdy Apple drží nadpoloviční podíl na trhu, Samsung drží kolem 30% a zbylí jen z povzdálí koukají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není demagogie, to je obdoba marketingu Nvidie. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"takže Apple se nebezpečně dohání Dell na 3. místě největšího dodavatele" aged well

https://www.techpowerup.com/307027/pc-pain-persists-in-q1-2023-due-to-ex...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple ma suverenne nejvetsi propad ze vsech :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco si přej :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne je to fakt jedno. Ja nejsem jablecna skupina, takze to jde mimo mne. Libi se mi ale jejich HW jako takovy. Drive meli nejlip design/funkcne/hmotnost delane notebooky z meho pohledu. Osobne jsem kvitoval, kdyz jejich design zacali kopirovat jini vyrobci a jednu takovou "kopii" jsem si koupil a pouzivam jej dodnes. Libi se mi jejich efektivita chipu, atd..presto neni jabko moje polivcicka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple je mi upřímně celkem ukradenej, ale ten Jirkův evangelizační brainwash mě naprosto fascinuje... :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

...po těch letech? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem predajov M2 moze byt aj kvoli tomu, co priniesla

Kym M1 priniesla 50-60-70-milion % navysenie vykonu pri malickej spotrebe (oproti intel macom), M2 toto nenaplnila. 20% znie sice fajn, ale aj spotreba sla hore (tusim nejakych 20-30%). Cely vykon siel hore vdaka zvysenym taktom, nic viac. GPU sla velmi hore, tam bol narast 30-40% kvoli bugu v hw navrhu M1.

Vo vysledku by user dostal 20% vyssi vykon, pri 20% vyssej spotrebe (+-) a vyssom zahrievani. Taktiez velky o*eb bol aj pri zakladnej konfiguracii, kde 256gb air, pripadne 512gb PRO mali len 1 ssd cip a teda rychlosti boli polovicne voci 512/1024 pripadne voci minulorocnym modelom s rovnakou kapacitou. Jedinu vyhodu mohol byt akurat HDMI 2.1, ktory M1 nema.

Vo vysledku je M2 sklamanie snad pre vsetkych, tak ako bol A16, ktora je sice vykonna, ale su to uz take minoritne updaty.

Naopak, ti co sleduju fora by zistili, ze vela ludi M2 aj chcelo skipnut kvoli zlym predpovediam a skor sa zamerat na M3, ktora ma priniest viac jadier, vacsi upgrade co do CPU casti, ale aj GPU a celkovo ma to byt o dost lepsi cip (plynie to najma kvoli prechodu z 5nm na 3nm, takze ocakavania su velke)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V noteboocích je M2 hodně drahé, ale Mac Mini s M2 pod 20 tisíc je už pro macovské pařany zajímavý. Souhlasím s čekáním na M3 u něhož se uvidí, jak na tom Apple je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak co som pozeral, zas az taky velky cenovy rozdiel nie je medzi M1 Pro a M2 Pro v takom Macbook Pro 16.

Ale ano, Mac mini M2 Pro je velmi dobry kauf. Macbooky maju ako taku vysoku cenu, ale porovnatelne windows notebooky stoja podobne, ked nie viac (Dell, Alienware, MSI)

Ja som zvedavy skor na Mac mini M3 Pro, pripadne Mac Studio M3 Max (?). Pri mojom macbooku 16 m1 pro nevidim dovod upgradu, mozno ani M3 ma nepresvedci. Ale 32GB RAM mi pride uz malo (bezne mam 28-30GB zaplnene), takze uvazujem o nejakej 64-96GB variante

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ta RAM a SSD je presne problem Macu.... Win stroj sice muze byt cenove srovnatelny, ale kdyz RAM, ci SSD prestane stacit, tak se pomerne lacino prida dalsi. Jooo, tu RAM ne u zcela vsech, ale alespon jeden nepajeny slot maji temer vsechny notebooky....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně pro část lidí se může stát, že stroj mezitím zastará a už se mu nebude chtít investovat do starého železa. Ani prodejní hodnotu by to nezvedlo aspoň o tolik, kolik do toho pak vrazí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lacino přidá další? Myslíš ten rozdíl 200 dolarů u Apple a 150 u Dellu za 8GB RAM?

Možná sis nevšiml, ale většina srovnatelných laptopů už dávno nemá sloty na RAM a musíš si to nakonfigurovat stejně jako u toho Apple, často ještě musíš platit něco navíc. Já loni kupoval nový laptop a měl jsem vybraný tablet pc od Lenova, i3-1215U, ideální výkon pro mé použití, ale 8GB RAM, 256GB disk, 19 tisíc, disk stačí ale RAM ne, takže 16GB, bum 26 tisíc, ano je v tom místo i3 i5, je v tom 512 disk, ale já chci jen RAM, takže vyšší procesor a disk je jen zbytečný upsel. A ne disk si do toho nepřidáš, pokud nebudeš složitě odlepovat displej.

Disk si ale přidáš oproti ram snadno a levně, dokonce i dostatečně rychlý, protože máš hromadu thunderbolt portů.

Teď jsem třeba koukal recenze na Galaxy Booky od Samsungu, topují 32GB RAM, přitom cílí na kreativní profíky stejně jako Macbooky Pro a recenzenti tohle kritizovali, RAM je pájená, takže si tam fakt nepřidáš.

Já když loni vybíral tak jsem měl ve výběru:
Lenovo Yoga 7
Lenovo Yoga 9
Lenovo Ideapad Duet 5
Dell XPS 13 Plus
Dell 2v1 2022
HP Spectre X360
Letos by přišel GalaxyBook 360

Do kterého si lehce přidám RAM? Napovím, do žádného. RAM typicky přidáš do levných modelů nebo do modelů které často nejsou zpracováním tak zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No mas pravdu, RAM nepridas do tech zpracovanim zajimavych modelu. Pridas ji vsak do vetsiny ostatnich. Jeden se muze rozhodnout mezi zpracovanim zajimavym a upgradovatelnym strojem. Ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Laciné sloty nemají, výkonné ano. A samozřejme m.2 nvme a tím vším se to dá hodně vylepšit.
Bohužel CPU se dneska měnit už nedá a proto si osobně už žádný výkonný notebook nekoupím. Nějaké 4800MQ nebo 4810 v dvou noteboocích co mám, mi ještě dost dlouho vydrží (původně tam byly i5)... I když ti duchové spectre/meldown a všichni potomci, ti tam vadí, to je trochu piha na kráse.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je jedna situace kdy se Mac zarizeni každopádně vyplati. Kdyz potrebujete primo z Davinci Resolve exportovat do formátu ProRes. Jsou pokud vím pouze dvě alternativy, provozovat Davinci Resolve na MacOS zařízení a druhá zakoupit si DaVinci Resolve Advanced Panel (jeho součástí je snad ProRes USB licenční dongle pro Linux).
https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/techspecs/W-DRE-06

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorát ten Mac je asi tak 10x levnější. A pak že jsou předražený. PC Master Race si rád připlatí ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pockejte si na M3, uz par vysledku uniklo a myslim ze to bude dost zajimave kazdopadne porad me mrzi ze se apple vice nesnazi proniknout do herni oblasti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple už hry ovládl - nejvíc se hraje na mobilech a největší zisky jsou na iPhone (i když má menší marketshare, je tam větší množství více platících uživatelů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja skor vidim problem v pouzitelnosti Mac s arm cpu.
Su ludia ktori Apple produkty pouzivaju dlhodobo (napr. nasi grafici)
Na M1 skusili nieco robit a robia stale na "starych" intel Macbook Pro / Mac Pro.

Otazka je, ci je problem s platformou alebo sw.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SW, ale to musí vyřešit, takže to vyřeší. Návrat k Intelu není reálný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice se zpožděním, ale už i Adobe produkty jedou nativně na M1. Postupně všichni udělají nativní verzi (nebo umřou, jak je ve světě Maců zvykem - naposled byl zlom zrušení 32bitové podpory).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde jen o kompatibilitu, ale i dostupný špičkový výkon. V x86_64 v době před-Ryzenové(před-Threadripperové) měl Apple nezřídka časově omezenou exluzivitu na nové WS Xeony (do MacPro), které v kombinaci s duálními GPU byly prakticky na špici dostupného výkonu. Tomu tak již dnes není, pokud například srovnáme maximum Apple Sillicon (M1 Ultra) versus např. Threadripper s několika RTX 4090.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S ohledem na to, kde je Intel se nedivím u pracovních stanic, ty ale byly jen okrajová část problému, který Apple s Intelem měl. Historicky se zbavili IBM / Mototola Power PC ze stejného důvodu (tehdy měly horší výkon při větším odběru než Intel). V Apple viděli větší šanci v ARM než u AMD, protože vývoj ZEN teprve běžel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně je to pro ně levnější, dělají si HW na míru potřebám OS a SW, na vývoji spolupracují i vývojáři předních firem a ladí to ve spolupráci s Apple.

M1 a M2 je navíc i v tabletech, takže se ušetřilo za vývoj čipů pro výkonnější tablety.

Hlavně to ale dovolilo výrazně úspornější a tichý provoz, což je zvláště u mobilních zařízení dost zásadní. Třeba ten Mac Mini v idle spotřeba na zásuvce pod 3W, takový počítač nevypínáš :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže se v Apple zasekli, M2 přidalo hlavně na taktech, pokud neseženu dobrou hlavu do vedení vývoje, mají problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se zasekli, poznáš, až vyjde M3.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já sem si tedy žádného záseku nevšiml. Možná někteří vyhypovaní jedinci mysleli, že s každou generací poroste výkon násobně, ale to byly naprosto nerealistické očekávání.

Apple přinesl nižší desítky procent (méně CPU, více GPU), přinesl akceleraci ProRes do základní M2, a něco co se moc dobře nebenchmarkuje, neural engine nebo ISP doznalo také vylepšení. Prostě klasický mezigenerační posun, tak jak ho Apple předvádí dlouhá léta.

Přechod x86 na Arm bylo zemětřesení, ale to se dalo do jisté míry očekávat, protože už iPhony měly před příchodem M1 výkonnější SoC než většina notebooků na trhu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hrubý CPU výkon vyhnali taktem a ne změnami v jádře IPC zůstal stejný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, M2 zklamani, jen to hodili na trochu lepsi proces a zvysili frekvenci. Pokud mluvime o CPU....

No, treba se ukazi s M3, ale vzhledem k tahnoucim se problemum s tim ctyrslepencem nevim, nevim. Ja to vidim na Rosetta 3 v horizontu ctyr, peti let...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady prostě platí jediné - žádný strom neroste do nebe, ani Apple :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale Apple dál roste ;-) Ta procesorová a grafická jádra se vyvíjejí primárně pro iPhone a iPad, takže o jejich budoucnost se neboj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I úspěšnější společnosti stagnovaly nebo rovnou skončily. Technologický vývoj je stále náročnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto Apple investuje tolik to vývoje, aby byl stále na špici.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to ale vždy jen o penězích, po M1 se Apple tehdejší procesorový tým rozutekl a proto všichni byli na M2 zvědaví. A osobně jsem na M3 ještě zvědavější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M3 bude mít výhodu v 3nm procesu, takže si mohou pomoci větší hustou (více velkých jader?) a snad se tak konečně zbavíme jako minima "čtyřjádrových" CPU (M1,M2).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezké, ale jí pořád vyhlížím architektonická vylepšení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já také vyhlížím architektonická vylepšení u procesorů AMD a Intel. Tak můžeme čekat spolu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD se viditelně snaží nejvíc. Takty musela přidat kvůli zákazníkům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni musí přidat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to člověk vezme celkově a nevidí jen svět x86, tak málokterý výrobce tak šlape na plyn. I IBM která u Power 10 udělala tolik změn že rovnou změnila i název z POWER. Kolik lidí o tom ví?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.