Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen 3+ neumřel úplně, přežije nejspíš v APU Rembrandt s RDNA2 grafikou

tohle vedení dvou větví jsem od uvedení ZEN nechápal, nemá to smysl když do osmijader vždy bylo místo na další modul s grafikou.
Zrušení Zen3+ je určitě škoda, ale asi se musí soustředit na ZEN 4 aby udrželi to co získali, tedy paritu ve výkonu na jádro s Intelem. A dá se s úspěchem pochybovat že budou následovat takové skoky ve výkonu jako nyní v ZEN 3 kdy vytvořili osmijádrový modul, teď už to půjde nějaký čas cestou evoluce a ne skokového navyšování výkonu na jádro.
Blbé je že proti Intelu prezentují APU jako něco extra co stojí stranou, strategie Intelu dává mnohem větší smysl, to jádro gpu se obvykle nějak upotřebí. Takže tehdejší ideu AMD Llano "apu fusion" uskutečňuje Intel, poněvadž to nebere jako něco separátního, tam je to naopak, cpu s nefunkčními gpu jádry prodává jako KF edice, tedy nejhorší zmetky.

P.S: mimochodem, zkoušel někdo taky platformy AMD X470/550 a Z590 a má z toho taky smíšené pocity? Přijde mi jako kdyby ta aliance Wintel, byť otřesená stále fungovala. Papírově má být Zen2 (3800x) jen trochu horší než RL 8xcore a přitom se RL chová výrazně svižněji - jak při instalaci Win, tak při určitých aplikacích, skoro jako o třídu lepší procík. A o teplotách nemluvě, čekal jsem co bude a chová se to kultivovaněji jak 3800X a vůbec netřeba laborovat jako u AMD s šíleným napětím které v základu posílá otáčky i lepšího chladiče to zvuku turbíny...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ses si jisty, ze mas jinak uplne stejny system?

Tedy stejny disk, ramky, atp.? Ze skutecne jediny rozdil je CPU a chipset? Zen2 jsem nikdy nemel, ale dost pochybuji o te konspiracni teorii "wintel". Vzdy kdyz jsem narazil na uzke hrdlo (a bylo to drive i na Skylake) vysvetleni bylo dost snadne.

V minulosti byl problem jasny. AMD napr. kdyz vymysleli Bulldozer tak udelali retardovany (podle me marketingovy) krok, kdy se misto 4core hlasil jako 8core, i kdyz fakticky to byly 4 moduly kazdy s 2x Int minijadrem a spolecnou FPU. Jenze to nikdo poradne Microsotftu nevysvetlil a vysledek byl, ze ten jejich uz tak mizerny planovac delal psi kusy a vykon sel kolikrate dokopru.

A kdyz ma nekdo tak slaby podil na trhu, tak samozrejme ani optimalizace pro architekturu u prekladacu moc nebylo. Tedka se to uz zlepsilo a AMD Zen maji v GCC a podobnych uz dobre zavedene optimalizace.

Kazdopadne moje socialni bublina si na Zen2 nestezuje. Dvema lidem jsem to primo postavil ja a teploty jsou cajk, stejne tak jako vykon je uplne v klidku, svizne, zadne trable. Muzeme se anekdotnima argumentama tady placat cely den, ale lepsi by bylo, kdybys napsal presne speficikace obou tvych systemu, jak te s RL, tak te s Zen2. Jo a jeste dotaz, proc si sel do RL a ne do CL, kdyz je levnejsi a v mnoha ohledech lepsi? ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ano, SSD i RAMky (GB Aorus 500GB + Patriot 3600Mhz) stejné proto mě to překvapilo že se to chová nějak živěji. Obě čerstvé instalace a rozdíl byl měřitelný. Instalace Win skoro jako instalace nějakého programu nebýt dvou restartů a zdržování s otázkama kolem zabezpečení. Netuším jak je to možné, jen konstatuji co jsem viděl.
Neříkám že ZEN 2 je špatný, jen mě překvapilo jak odlišně se RL chová, tedy v pozitivním smyslu - 11700 nonK. Deska Asus TUF, GB po letech krutě zklamal, akorát ztracený čas a vracení. Obecně mám s Asus deskama nejlepší zkušenosti a to jak u AMD tak u Intelu, byť by to někteří mohli v defaultu kritizovat za nedodržování TDP...

Jo chtěl jsem to nejnovější, Skylake bych nebral. Ale postavil jsem na něj doma členu rodiny na nenáročnou činnost PC a také naprostá pohoda, žádné problémy, zpomalení ani pády - Pentium Gold 6405, také náhrada staré AMD AM3 - nejnovější a poslední výhonek Skylake. Původně jsem chtěl Athlon 220G, ale ta dostupnost je tragická a jelikož to spěchalo tak Intel - a nelituji ani já ani uživatelka.

P.S: u šestijader s ZEN2 - 3600X není s teplotou problém ale u 3800X už ano a prý to u 5800X je ještě horší, proto jsem do něj nešel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

S Raketou zadnou zkusenost nemam a asi mit nebudu, nikdo okolo to nechce. 3800X je v pohode, tezko se to hodnoti, kdyz nemam zkusenost s Intelem poslednich generaci, ale proti Skylaku to je delo. Teploty jsem vubec neresil, sice jsou o neco vyssi nez mel Skylake, ale zase nema smysl hodnotit 8 jadro proti 4 jadru. Desku mam MSI X470, taky jsem nezaznamenal zadny problem. U tohohle procesoru jsem system poprve instaloval na M2 NVMe, takze to, ze instalace svistela, jak z praku, jsem prikladal tomu SSD.

Na jare letos jsem si udelal radost a poridil do druheho kompu 5800X, deska Asus B550. Vykon je sice famozni, ale teploty naprosto silene a tudiz i ventilatory jedou, jak kdyby to melo cele vzlitnout, hruza. Nejprve jsem teda umravnil napeti pres Ryzen Master, ale to se pak musi zapinat pri kazdem startu pocitace, nicmene vykon jen malilinko nizsi a razem teploty a tudiz i ventilatory ok. Protoze nebudu neustale spoustet Ryzen Master, tak jsem napeti snizil v BIOSu, nicmene i nejmensi zmena napeti smerem dolu se okamzite podepsala na vykonu, ten byl naprosto zalostny. Bud Asusu nebo primo AMD neco v BIOSu tragicky nefunguje. Nicmene funguje to taktovani a teda snizeni hodnot PPT, TDC a EDC. Zaroven jsem omezil i teplotu procesoru, nad kterou to ma trotlovat. Odmenou za docela priserne nastavovani je razantni snizeni spotreby, teploty a teda i hlucnosti ventilatoru za jen malinke snizeni vykonu.
5800X hodnotim teda jako vyborny procesor, ale je to postavene na principu dodelej si to doma sam. AMD se proste snazila to na testovani napalit, hlavne aby to melo vykon a nehledela na jine parametry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm... to vypada jako nejaky problem s ovladacem, rozpoznavani nejakeho specifickeho svabu na desce.

Musels doinstalovavat/zprovoznovat nejake featury na desce?

Drive jsem si napr. delal 'custom image w7' a dopredu jsem tam daval ovladace presne podle desky. Vysledkem bylo, ze instalaci to prosvistelo jak namydlenej blesk.

Od te doby, co mam widle jen jako virtualku v linuxu takovehle veci neresim.

No me osobne podle testu ten RL tezce nepresvedcil, kdybych potreboval, sahl bych po CL. Ale to uz je vec kazdeho soudruha :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

právě testy jsou jedna věc a realita druhá. Taky jsem měl obavu, ale řekl jsem si "a co přinejhorším druhý den vrátím". A nakonec se mi zalíbil že jsem si ho nechal. Jsou to drobnosti, ale i to že se nemusí ručně umravňovat napětí potěší. A je toho víc. Subjektivně ikdyž má vyšší spotřebu tak mi přijde na stejném chladiči tišší jak 3800X po mírném podvoltování.
Ne že by to nejelo nebo se nějak sekalo, ale na RL je to plynulejší. I taková blbost jako přepínání v NV panelu - najednou nejsou ty skoro vteřinové záseky. Optimalizace pro Intel kód je znát.
Nakonec další důležitý faktor, 5800X sic dle testů o něco lepší, ale oproti 11700 o 2000,- dražší a nic k tomu...Intel dává zajímavý bundle. Když jsem dal na desce vypnout omezení limitů tak běhá kolem 4,8Ghz takže tomu Ryzenu dýchá hodně za krk. Hlavně má větší plochu na přenos tepla, takže žádné cukání otáčkama větráku jako u 3800X kde se tařka bodově rozpaloval a chladič byl jen mírně teplý ale větrák ječel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, proc bys musel rucne umravnovat napeti.

Ani na mem zen3, ale ani na jednom z tech dvou Zen2 l, co jsem postavil a ani informace od znamych neni nutnost cokoli delat a CPU normalne prede, vetsinou se jim vetrak zastavuje sam od sebe, jak je to malo zrave. V zatezi bezi, ale nikdo si nestezoval, ze by to zralo/topilo moc a oni museli stelovat s napetim.

To fakt vypada, zes koupil absolutne shitozni desku, ktera mela problem jak s CPU v ni, tak i periferiema.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Desky v pohodě, jedna byla X-470 Prime a druhá je Strix B550-A. První za 4500 a druhá za 4000. Tedy žádný šunt. Zkušenosti s ZEN+ byly výborné ale dvojka už je dost o laborování nastavení.
Co je u AMD taky mínus že i praktický nové kombo MB+CPU nejsou lidi ochotni koupit ani slevu 2500...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bude tradiční PEBKAC. Stejně jako kolega hajčus ani já třeba nemám se Zenem 2 sebemenší problémy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proboha, rekni narovinu, co si musel "laborovat" a proc :D Budto kecas, nebo se s tim seres jak s prvni laskou. Rekni co si musel nastavit aby to slapalo podle tvych idealnich pozadavku.

Rikal si, ze si musel ladit napeti. To je vse cos zminil. A ja to nechapu, nikde z okoli nemam zpravy, ze by lidi museli ladit napeti. Nikomu z nich se Zen2 neprehriva, neskrti se, nesnizuje frekvence.

A i kdyby, tak pod jednou akci s napetim si nepredstavuju "dost laborovani s nastavenim".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, prohledal jsem fora a v naproste vetsine je "problem" popisovan takhle:

V zatezi muj Zen2 bezi na 55-60 stupnu.
V idle skace muj Zen2 mezi 30 a 50 stupni, to jsou hroooozne moc velikanske skoky, ja na to koukam, srdicko se mi svira, kulky poti, co se to jen s mym Zen2 deje! Ooo nebesa!!!

Pritom ty teploty jsou uplne v pohode - kriticke by byly permanentne kolem 90 s nejakymi skoky az ke 100. A napeti, ktere osciluje mezi 0.9 a 1.4 take neni nic spatneho, protoze ten CPU dokaze v pohode bezet na 1.47 a porad v klidecku.

Zen2 nezere nijak extra:
https://images.anandtech.com/graphs/graph16220/119126.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nn jsem na praxi a ne kdo co povídal a v tomto oboru si to lze jednoduše ověřit. Mě v klidu, tj internet filmy 3800X skákal kolem 60-65° což ještě jde, jenže jak boostnul na náročnější stránce tak skok na 70°+ a otáčky šly nahoru a to kolísání je na nervy, zvlášť když máte PC puštěný obvykle v noci kdy je kolem ticho.
A k tomu tvrzení AMD - už z principu to nemůže být pravda, takové teplotní skoky nesvědčí materiálu kolem procesoru. Plus na těch Asuskách co jsem psal je limit 75° a pak jdou otáčky na 100%. Proto jako první šlo snižování napětí, naštěstí kolem 1,33V nebylo znát zpomalení. Ale v defaultu to boostlo, skok na 1,4V, zahřátí a hůů hůů. To na RL není, automatika maká jak má ikdyž jsem dal funkci "bez limitů napájení". Za mě nejlepší ZEN2 byl 3600X - obecně šestijádra se chovají líp než když se žhaví komplet modul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> "tak skok na 70°+"
No tak to je porad jeste takovych 20-30° pod tim, nez by to bylo spatne.

> "otáčky šly nahoru"
To je ale problem vetraku, co si k tomu dal, nebo spatna pasta, atp. 70° by mely solidni vetraky jeste uchladit bez extremnich otacek.

> "to kolísání je na nervy"
Co te na tom nervuje? :D Jestli mas autismus, tak si to pores jinak, praskama. Jinac takovehle kolisani neni jinak problem.

> "PC puštěný obvykle v noci kdy je kolem ticho"
Proc mas PC pusteny v noci a na nem zaprah, ktery to dostane do 70°+? Jako ja poznam i disky na NASu z obyvaku vedle loznice, ale PC pres noc pusteny bezne fakt nemam. Byly casy na kolejnetu, kdy jely kompy kazdou noc celou noc, ale to zase pomohl alkac nebo holky dobre usinat :D

> "A k tomu tvrzení AMD"
Jakemu trvzeni AMD?

> "takové teplotní skoky nesvědčí materiálu kolem procesoru."
Zaprve ty skoky nejsou tak strasne, jako +- 20° to fakt neni sileny skok, navic neni instantni.

> "Plus na těch Asuskách co jsem psal je limit 75° a pak jdou otáčky na 100%."
Limit mas na CPU chladici, ne? Nebo rikas, ze se ti zahriva chipset? To je neco uplne jineho, nez si rikal predtim. Ujasni to.

> "Ale v defaultu to boostlo, skok na 1,4V, zahřátí a hůů hůů."
1.4V neni zadny limit, Zen2 max boostuje u 1.47V. Hucaky mas kvuli blbe paste a vetraku. A nevylucoval bych fakt kram desku, to ze to je Asus nic moc neznamena. Mrkni na HWU, tam cas od casu delaji vzdy top5 boards a kolikrat i zavedene firmy udelaji kram. Jak rikam, takove silene hucaky atp. nikdo z meho okoli nepozoruje, coz neznamena ze ty nemuzes, ale je to proste anekdotni argument, proto bys na tom nemel delat zavery, ze Zen2 je nejaky sileny. Dvema lidem jsem to stavil primo ja, provozujou to v pokoji kde jsou skoro cely den, takze by se ozvali okamzite.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když vynecháme emoce a fandovství...
výrobce desky evidentně teploty 80° a výš nepovažuje za normální - a v tom souhlasím - proto když teplota vystoupá nad tak už není funkční ruční regulace ale deska dává povel k maximálnímu chlazení.
Proto právě to podvoltování u ZEN 2/3 je doporučované, hlavně do mnou udaných 1,33V to nemá vliv na výkon. Možná jištění AMD kvůli horším kouskům, ale takto degradují všechny a uživatel co chce normální chování na vzduchovém chladiči musí ladit. Netvrdím že je to vyloženě vada, ale AMD hw je pořád typ "dodělej si sám" - od cpu po grafiky. Jinak, můj chladič je Scythe Mughen rev.B, tedy žádná levná "šunka".
Možná to vyzní jako puntičkářství nebo netopýrský sluch, ale člověk co maká odpoledne do večera tak prostě provozuje činnost na PC v noci. Ne všichni jsou ranní ptáčata co chodí spát se slepicemi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>"výrobce desky evidentně teploty 80° a výš nepovažuje za normální"
Takze to skutecne byl problem desky, nikoli CPU. Kdyz rikas, ze se deska zahrala na 80°. To se prehralo napajeni. Spatna deska no.

> "Proto právě to podvoltování u ZEN 2/3 je doporučované"
Jako oficialne od AMD, kdyz pujdu na jejich stranky s CPU, tak u Zen2 najdu, ze mam podvoltovavat, jo?

>"prostě provozuje činnost na PC v noci"
Tak ses u toho vzhuru nebo ne? Je to randal pro tebe kdyz pracujes, a mas absolutni ticho jinak, jo? Nebo mas zaply kompl, jede ti na plne otacky treba naka kompilace a ty chces spat v te same mistnosti?

> "AMD hw je pořád typ "dodělej si sám" - od cpu po grafiky."
Fakt neni. Vubec nic jsem nedodelaval (kdyz nepocitam to vlastni staveni) a vse jede uplne v pohodicce Ryzen 5800X, rychle ramky, zadny problem s casovanim, frekvencemi, vubec nic. Ani kdyz jsem stavel ty dva Zen2, tak ani v jednom pripade jsem nemel zadny problem. Mozna by to chtel chvilku vice pohledat a dat dokupy overene komponenty, ktere spolu dokazou skutecne fungovat. Jako zkouset to jen tak na nahodu podle toho co myslis ze se hodi neni dobry zpusob. Pak se z tebe stava moula, co rika obecne soudy o AMD, ktere nejsou pravda. Minimalne sve svymy 3 priklady uz ti rozbiju tvrzeni "porad".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

výrobce desky si nepřeje vyšší reklamovatelnost kvůli zbytečně vysokým teplotám procesoru, to lze pochopit, obzvlášť když dá záruku tři roky nebo víc.
Podvoltování je doporučované na fórech uživateli, těch 1,4V je nejen zbytečných ale vede ke zbytečnému zahřívání. 3800X měl ještě přibalený chladič ale u následovníka už to vzdali a z dobrého důvodu.
AMD je to šumák, ten procík si ty tři roky nějak odkroutí a pak může klidně na dlouhodobé přehřívání kixnout.
Tvoje agresivní argumentace, nevím proč ale připomíná mi jistého plzeňského "garážníka" u kterého je vše AMD super a růžovoučké, žádný problém. Fóra a uživatelé co jsou kritičtí hovoří ale jinak.
Já mohu porovnávat mezi těmito - Ryzen 1600AF, 3600X, 3500X a 3800X. Mezi prvními třemi nebyly výrazné rozdíly, to 1600AF ještě mám v druhém PC se Spartanem a nemůžu si stěžovat. Problém je s vysokofrekvenčními co mají víc jak šest jader, tam ten maličký čiplet není schopen převést teplo na patřičnou plochu k chladiči a dělá to neplechu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>"výrobce desky si nepřeje vyšší reklamovatelnost kvůli zbytečně vysokým teplotám procesoru"
To je kravina, reklamace kvuli tomu, ze CPU ma vyssi teplotu ti neprojde. Pro vyrobce neni desky neni problem.

>"Podvoltování je doporučované na fórech uživateli"
Doporucovane uzivateli =/= "AMD hw je pořád typ 'dodělej si sám' "

> "Tvoje agresivní argumentace"
Moje argumentace je primo umerna tvemu bullshitu. Rikas veci ktere jsou anekdotni, ale proklamujes je jako 100% fakt. Take si dlouho chodil kolem horke kase a rikal si jen neurcite tvrzeni atp.

> "vše AMD super a růžovoučké"
Ani omylem. Pred Ryzen 5800X sem mel Skylake a grafiku mam stale GF1080 a slape paradne. Neplanuju menit za AMD v brzke dobe (ani kdyby byly dostupnejsi).

> "ten maličký čiplet není schopen převést teplo na patřičnou plochu k chladiči a dělá to neplechu."
Muze byt, ale neni to pravidlem. A protoze to neni dane, tak to je problem spise baleni, vyberovych kusu. Co se tyce rozlozeni, tak by problem byt nemel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem asi měl "štěstí" na horší kousky křemíku u ZEN 2. Ostatní na 12nm si nemohu stěžovat. Ani ten 3600X nebyl nějak extra vybočující.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen 2 provozuju a naprosto v pohodě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„tohle vedení dvou větví jsem od uvedení ZEN nechápal, nemá to smysl když do osmijader vždy bylo místo na další modul s grafikou.“

V noteboocích si AMD nemůže dovolit mít spotřebu APU jen tak o 15 wattů vyšší kvůli 12nm čipletu a dvěma kanálům GMI.

„Zrušení Zen3+ je určitě škoda, ale asi se musí soustředit na ZEN 4“

Na tom pracují nezávislé týmy. Krom toho Zen 3+ byl dokončen, takže dopad jeho zrušení na přípravy Zen 4 by byl nulový.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono se ted docela nabizi i vysvětlení pro Warhola. Bud nikdy na zen3+ neexistoval a/nebo kapacity na 6nm nejsou tak velke, aby jej AMD vydalo a dalo prednost profitovejsimu mobilnimu oem trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím, že by investovali čas a prostředky do vývoje tak velkého půlgeneračního posunu, jakým měl být Zen 3+, pokud by měl být určený pro jediné APU. To mi přijdou výrazně pravděpodobnější komplikace s dostupností procesu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tahle varianta pak zapada do verze nedostatecnych kapacit 6nm :) .. zvlaste pokud se potvrdi, ze ma letos vyjit refresh PS5 chipu taky na 6nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že problém může být v tom, že AMD objednala kapacitu odpovídající tehdy očekávatelné poptávce. Tato kapacita by ale nestačila poptávce, která stoupla v důsledku pandemie. Takže to odnesl samostatný Zen 3+.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to tezky, nechci platit zbytecne graficke jadro, ktere nepotrebuju. Na druhou stranu to vetveni na CPU a APU moc smysl nedava, AMD to urcite stoji spoustu casu navic, ktery by se jim hodil jinde a pokud ma APU tak zoufaly pocet modelu jako melo doted, tak je to pro zajemce stejne vetsinou k nicemu. Chapal bych, kdyby AMD vydalo vzdy jako prvni celou radu bez grafiky a nasledne celou radu jako APU a ne delat jen par modelu, ze kterych se moc neda vybrat, takze zajemci o integrovanou grafiku jsou hnani do naruce Intelu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no-X už to psal o příspěvek výš - čipletové řešení má větší spotřebu a proto nejde použít v noteboocích. Jinak desktopová APU pořád nejsou pro AMD prioritou (proto ten zoufalý počet modelů), je to v podstatě jenom to co zbude po dodávkách notebookových CPU

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nechceš zbytečně platit za grafické jádro, které nepotřebuješ, pak asi nejsi zájemce o APU.
Za mě, jakožto spokojeného uživatele Ryzen 3 2200GE APU, byla nabídka modelů APU dostatečná, a Rembrandta pravděpodobně pořídím. Do náruče Intelu rozhodně hnaný nejsem. Dokonce mám pocit, že bych si i po 2 letech provozu pohoršil, pokud bych se snažil vyměnit současný hardware za Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

chápeš to blbě - Intel to bude dělat podobně jako AMD až přejdou na čiplety. Jediný důvod proč to tak Intel nedělá, je že čiplety pro desktop (zatím) nevede. Až bude mít Intel stejně velké čipletové portfolio jako má dnes AMD, tak (z tvého pohledu) bude docházet i u Intelu k podobným "problémům".

Jinak já problém v počtu modelů u desktop APU AMD nevidím. Modelů bylo(je) dost - u Renoir si měl 4350G - 4C/8T, 4650G - 6C/12T a 4750G - 8C/16T - odselektované dostatečně cenou i výkonem. I u toho nejlevnějšího 4350G jsi dostal luxusní monolit co zvládl RAM o rychlostech 5300Mhz. VŠECHNY modely byly sehnatelné v ČR alespoň nějakou část roku -> kdo je OPRAVDU CHTĚL a uměl používat internetový vyhledávač, tak si je mohl pořídit za NORMÁLNÍ (nikoliv scalper) ceny.

Celkově blbá dostupnost, oficiální vydání jen pro OEM, koronasituace a nízké kapacity výroby samozřejmě platí a o tom nemluvím. Z pohledu portfolia a dokonce i praktické dostupnosti v ČR to bylo podle mě ok a kdo nesehnal se může vymlouvat leda tak na vlastní neschopnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jeden čas jsem měl podobný názor a vzal jsem Xeon V3 (IB). Jenže pak stačí prodat diskrétní grafiku a nevyjde hned dle očekávání nákup jiné a můžeš se akorát dívat na černou obrazovku nebo vzít zavděk mobilem. To iGPU ničemu neškodí a jako záloha se hodí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AKo zaloha ti staci akakolvek stara suflikova grafika. Dokonca ma vyhodu, ze nou mozes zachranit lubovolne PC, pripadne ti posluzi ako diagnostika pri poruche. V CPU to proste vzdy bol a je drahy kremik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když přeskočili Zen3+ v desktopu, měli se na to vykašlat i v APU a udělat další APU přímo Zen4. Asi jim chybí výrobní kapacity, jiné vysvětlení není.
Je to celé podivné. Může být na vině, že TSMC nefunguje správně ten 6nm proces, takže nemohli udělat Zen3+ na 6nm, přesunout tam všechnu výrobu pro desktop a tím si zvýšit kapacity pro výrobu 7nm Zen3 EPYCů a grafik. Takže zrušili Zen3+ pro desktop a až TSMC 6nm vyladí, budou tam dělat APU. A současně naběhnou 5nm výrobu Zen4.
Uvidíme, jak se pochlapí Intel s tím Alder Lake.
Měli by využít času na získání trhu co nejlépe, protože Intel za pár let bude mít nové výrobní kapacity a také lze očekávat náběh jiných řešení na bázi vyspělých ARMů - do dvou let to bude realita, ne jenom na jablečných stromech, ale hlavně v serverech a možná i v ULW oblasti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

APU a zvlast mobilni je pro AMD lukrativni a narocny trh. To ze to 'neskrtli' dava smysl. A pri omezenych kapacitach tomu dali prednost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

spíš mnoho zájemců co jsou schopni AMD přeplatit - krutá pravda o predátorské konkurenci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem hlavně zvědavý, jak (a zda vůbec) bude vypadat v APU s RDNA2 implementace IC.

Myslím si totiž, že samotná IC má potenciál přidat desítky procent výkonu jak GPU části, tak i něco málo procent CPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

BTW pro ty co očekávají nějaký brutal nárust výkonu RDNA2 iGPU - byl bych skeptický, respektive to hodně záleží s čím chcete srovnávat. Je potřeba si uvědomit především:
- iGPU v Renoir a v Cezzane NEJSOU "ty" staré Vegy56/64, ale jsou značně vylepšené, jak píše no-X a jsou to již částečně hybridy s RDNA1/2, tedy jsou mnohem dále v přepočtu výkon/GCC
- je rozdíl srovnávat výkon Renoir iGPU na konzervativních DDR4 3200Mhz vs nového RDNA2 APU na DDR5 - 4800 a srovnávat výkon vyladěného a přetaktovaného iGPU Cezzane 5700G s DDR-4400Mhz vs stock nové RDNA2 APU s DDR5-4800 -> to už třeba 50% nebude. Na to se hodně zapomíná a bohužel většina redakcí testuje blbě (s pamětma co se jim válejí na testy čipletových kousků 3200-3600Mhz). Ty 4400Mhz DDR4 paměti uvádím zcela záměrně, protože jsou ještě za normální cenu a někoho kdo si chce na Renoir/Cezzane zahrát by skutečně mohly zajímat. Samozřejmě lze jít dále (až do cca 5300/5400Mhz), ale to už je ekonomický nonsense.

Můj závěr z toho je asi takový -> kdo chce desktop APU přímo na hraní nebo na přežití nedostupnosti grafik s tím, že pak osadí dedikovanou grafiku, tak 5700G bude naprosto v pohodě a není důvod čekat další rok a půl

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto mě zajímá role IC. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DDR0 kdybys byl jen trochu inteligentní tak bys věděl ze je to problém výrobců desek s tím řízením otáček.
Je to par kliku v biosu a problém vyřešen.
To co píšeš o optimalizaci kódu jsou naprosté hovadiny jako ty tvé výplody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.