Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: Zen 3 přinese nárůst výkonu, jaký byste čekali od nové architektury

Jak to tak pročítám tak Intel čeká zářná budoucnost. Já se tak těším jak se opět Intelackej "parlament" sejde a budou se divit kde se stala chyba :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Takto za rok sa budu dat snad pod strmcek kupit 7 nm+ (hustota tusim cca 100 MTr/mm^2) Zen3 procaky (aspon desktopove Ryzeny 4000), ktore iste pojdu do AM4 socketu a 570 chipsetu.

Nie je mi jasne o co sa bude za rok snazit Intel: pochovavat svoj 14 nm+++++++ (hustota cca 40 MTr/mm^2), alebo budu rozbiehat svoj 5-rokov prekladany 10 nm (cca 100 MTr/mm^2), alebo budu snivat svoj vlhky sen o 7 nm (cca 240 MTr/mm^2), ktory nakoniec skonci zrevidovany a zredukovany na nejakych 150-200 MTr/mm^2, presne tam, kde EUV 5 nm konkurencie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

JJ, příští rok bude Intel přežívat na mixu 14nm a IceLake na 10nm, bude to bída. 2021 bude komplet nová uarch Golden Cove na 7nm (což jak správně říkáš bude zhruba 5nm u TSMC). Golden Cove bude asi 6xALU bestie jak naznačil Keller, takže Intel v roce 2021 na tom bude velmi velmi konkurenceschopně.

AMD má v roce 2021 uvést Zen4, evoluci Zen3 na 5nm. Ale jsou zvěsti, že TSMC tlačí na AMD aby na 5nm přešli co nejdřív. Těžko říct důvod nebo jestli je to pravda. Každopádně telefonní 5nm SoC už v applu samplují a příští rok začne sériová výroba, takže teoreticky Zen4 pokud budou mít návrh hotový do Q1 2020, by mohl přijít na konci roku 2020 nebo začátkem 2021.

Těžko tomu věřit, ale to si taky všichni mysleli že přijde něco jako Zen2+ a další jeho evoluce. A ono si AMD v pozadí paralelně kutilo komplet novou architekturu Zen3 a všichni jsou z toho teď vykulení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mas to nejake pomylene, rozmyslaj: " takže teoreticky Zen4 pokud budou mít návrh hotový do Q1 2020, by mohl přijít na konci roku 2020 nebo začátkem 2021"

Vysvetli mi ako moze Zen4 prist ZA ROK ODTERAZ? Za rok odteraz pride 7 nm+ (EUV) Zen3, ktory zvysi IPC o dost vysokych mozno 10-15%.

Zen4 tu bude na Vanoce 2021, zaciatok 2022.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mid 2020 bude Zen3. Samply měli už červenci a do sériové výroby to je cca 10 měsíců. Pokud vše půjde hladce, a díky hned zkraje o 200 Mhz vyšším frekvencím než Zen2 to zatím vypadá víc než dobře, takže Zen 3 může být v obchodech už v Q2 2020, květen/červen nejdřív. Zen3 byl vyvíjen paralelně se Zen2, takže není divu že tady může být relativně velmi brzy. Ještě před pár týdny tady lidi očekávali max die shrink ala Zen2+ na 6nm a nikoliv komplet novou uarch.

Pokud Zen4 bude mít tape out v únoru, tak +10 měsíců znamená Zen4 prosinec 2020/Q1 2021. Jsou to sice jen fámy, ale možné to teoreticky i prakticky je. Některé odvážné fámy ohledně Zen3 se totiž ukazují jako pravda, takže bych apriori všechno nezavrhoval. Je potřeba odfiltrovat pouze nereálné věci.

Před 4/5 lety kdy začal vývoj Zen2 (Zen1 evo) a Zen3 (BigZen) AMD předpokládalo, že Zen2 bude stát proti IceLake na 10nm a Zen3 bude v 2020 stát proti Saphire Rapids (Golden Cove) na 7nm. Tenkrát nikdo nemohl vědětA pokud AMD nechce věčně zaostávat, tak Zen3 musel být vyvinut jako dost velká změna aby porazila i Golden Cove. Proto Zen2+ pro 2020 nedávala smysl jakkoliv to bylo logické po vzoru Zen1+. Mimochodem design Zen3 je hotový, takže Mike T. Clark začal makat na nové architektuře... Zen6. A my tady řešíme pitomej Zen3...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>>> "Mid 2020 bude Zen3. Samply měli už červenci a do sériové výroby to je cca 10 měsíců."
Muzes tohle nejak dolozit. Co ja vim, tak v lete meli "tape out", coz je, ze design je hotovy a posila se vyrobci.

>>> "Zen3 byl vyvíjen paralelně se Zen2, takže není divu že tady může být relativně velmi brzy."
Zdroj? Nevidel jsem, ze by Zen3 byl vyvijen paralelne k ZEN2, co vime je, ze ZEN+ byl vlozen navic a adoptoval nektere zmeny, ktere meli byt v ZEN2. Takze tam by se dalo rici, ze vyvoj probihal paralelne. Ale u ZEN3 takove info podle me nemame.

>>> Ještě před pár týdny tady lidi očekávali max die shrink ala Zen2+ na 6nm a nikoliv komplet novou uarch.
Zaprve, nikdo tu necekal jen die-shrink. Jses jako rozbity gramofon, kde jehla kmita od extremu k extremu. Lide naopak cekali dobry posun. Navic zpravy z AMD jsou o tom, ze to neni nova uarch, ale ze muzeme ocekavat vykonostni posun, ktery by odpovidal nove architekture. Vzhledem k tomu, ze drive bylo kolikrate i jen 5% ve specifickych aplikacich, tak lide stridme ocekavali ~10%, tedka z poslednich zprav to vypada na +1X%, takze klidne blizko i 20% navrh, coz by odpovidalo vetsim zmenam na urovni uarch. Ale takhle, tedy ze to bude fungl nova uArch AMD nikdy nereklo.

>>> "Pokud Zen4 bude mít tape out v únoru"
Nejake indicie proc by se tak melo stat? Proc by meli vydavat Zen4 @ Ryzen 5000 nejakych 6mesicu po desktop Ryzen 4000? Vzdyt to neni vubec rozumne. Ekonomicky by se zkanibalizovali. Je dobre nechat si zaplatit a zpenezit vyvoj. Pokud na vyvoji Zen3 delali par mesicu, tak proc si to nenechat poradne zpenezit treba tim, ze budou 2 roky prodavat a mezitim pilovat ZEN4, cekat na zlepseni procesu, sledovat konkurenci a pripadne tunit podle zpetne vazby. Zen3 nemel tapeout drive, nez zacali prodavat/naskladnovat Zen2.

>>> "Zen3 musel být vyvinut jako dost velká změna aby porazila i Golden Cove"
AMD sice predpokladalo, ze ZEN2 bude stat proti 10nm IceLake, ale stejne bylo dost stridme. Nakonec to pro ne je tezke vytezstvi, ale neda se z toho usuzovat, ze ZEN3 mel udelat nejaky rapidni skok. V te dobe jeste nevedeli, co je to "golden cove" a jaky bude mit vykon. Meli v ruce cisla z Intelackych arch pokroku, cca 5% na kazde. 10nm melo prinest jeste neco navic, takze v kombinaci vic a pripravovali se, ze Zen2 nebude vitez. Ale proc by cekali od nastupce Ice Lake neco rapidnejsiho nez Intelackych klasickych 5%?

To ze Zen+ daval smysl nezaklada logickou potrebu mit i Zen2+. Zen2+ se resil v kontextu prave toho, ze vzhledem ke konkurenci by mozna bylo lepsi jen potunit Zen2 a nevydavat Zen3 zbytecne brzo. Chces soustavne inovovat, vylepsovat. Nepotrebujes mit chaoticke skoky prokladane obdobim pustu. To je ekonomicky lepsi strategie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) Pokud mají Zen4 hotový, tak je naprostá debilita jej nevydat co nejdřív. Vývoj CPU trvá 4 roky, stojí stovky milionů dolarů a musí se zaplatit co nejdřív než morálně zastará. Můžou si dovolit vyšší marže když Intel nestíhá. Taky si kupuješ nový auto a necháváš jej 2 roky stát v garáži? Ekonom Mali, ten se vyzná. Panebože ty jsi magor.

2) Norrod řekl že Zen3 bude kompletní nová architektura s výkonem tomu odpovídajícím a Mali tady bude psát sračky "ale neda se z toho usuzovat, ze ZEN3 mel udelat nejaky rapidni skok. "

Být tebou bych zvážil návštěvu psychiatra, protože reaguješ výhradně po mými příspěvky jak člověk s vážnými psychickými problémy. Ale klidně se tady ztrapňuj dál, svěrací kazajka čeká, kámo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

UFFF
1) posledni info bylo ze ZEN3 je hotovy a ZEN4 "on track". Takze jestli meli interne deadline nekdy treba za 12 let a jednotlive milniky splnuji, porad jsou "on track"

Navic nemel tu o koupi auta. Ta analogie je uplne jinak. Predstav si, ze ses sef automobilky mas skvele auto aktualne v prodeji. Prodeje slapou! Proc bys to skvele se prodavajici auto tak rychle na trhu nahrazoval jinym? Sice lepsim, ale co by to tobe prineslo do kasy? NIC!

Ale to druhe auto klido muzes nechat v laborce a vyrazit s nim na trh jakmile zacnou oslabovat prodeje toho prvniho. Nema zadny ekonomicky smysl rapidne inovovat nabidku, pokud ti lide kupuji tvuj aktualni produkt, rostou ti marze (protoze vyvoj se postupne zaplatil, vyrobni naklady nerostou, nebo se snizuji,...)

Ty jsi takove hovado, ze nedokazes ani pochopit rozdil mezi zakaznikem (ten kdo kupuje auto a nechava ho v garazi) a prodejcem/vyrobcem (ten ktery ma na trhu uspesny produkt a neni tlacen ho obmenovat).

2) V clanku zde:
"První větší architektonickou změnou má být Zen 3. Norrod konstatoval, že výkon Zen 3 bude „přesně takový, jaký byste čekali od zcela nové architektury“."

Tohle rozhodne neni "kompletni nova architektura". Arch zmena muze byt i organizace L3 cache. Proste nechapes vubec veci jako logicka implikace. Najdi mi prosim primo citaci od Norroda, kde rika: "Zen 3 is completely new architecture." O to jsem te slusne zadal uz predtim. O tvoje mentalni prujmy zajem nemam. Najdi prosim primo jeho citaci. Jak se rika po anglicku: "straight from the horse's mouth".

Reaguji hlavne na dezinformace a sireni kravin, bez ohledu na to kdo je pise. Treba tvoje neustale zhovadelosti o 6 ALU APPLE KING, atp. Ale dojdi si vysetrit se na stihomam, protoze nereaguji jen na tebe, i kdyz ty pises asi objektivne nejvice kravin. CRHA ten je certifikovany blazen co trolli, stejne jako Red, ale ty se snazis svymi omezenymi schopnostmi vysvetlovat komplexni zalezitosti a stavis nejake silene konstrukce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyvíjí se dva procesory současně, ale né zcela. Spíš tak že se překrývají, takže je dokočen 1. při tom je ve vývoji 2. a začíná 3. atd. jak skončí vývoj 2. začíná 4. Proto není možné 3. přeskočit a vydat rovnou 4. generaci. Navíc 4. má být určana podle informací pro 5 nm, zatímco 3. ještě pro 7 nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde bereš tu jistotu, že Intel bude mít v roce 2021 na trhu CPU na 7nm architektuře po tom 10nm fiasku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TSMC masivně navýšila kapacity 5 nm linek. Je možné že právě kvůli AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel stejně vydá recenze ve kterých bude 10900k o 2% rychlejší.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

a nejspis to bude test casu k dosazeni maximalni teploty :-D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takze jsem nakonec mel pravdu a udelal jsem dobre, ze jsem se nerozhoupal a pockal. Zen 3 bude presne ten procak, ktery mi vydrzi dalsich 10 let.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

jo, a Zen 2 ktory je/bude o rok starsi, by vydrzal len 9 let (pretoze by nastala psychicka potreba nahradit ho o dva roky skor ako ten Zen 3)

argument jak svina

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

i7-950 jsem mel 6 let
i7-6700 budu mit 5 let
A nasledne bych chtel dalsi procesor zase minimalne na 6 let, cim dele tim lepe. Dulezite je nemenit obgeneraci a nedelat vyrobcum ovecku, ale vydrzet a koupit tak dobre, aby to realne bez nejakeho pocitu, ze mam pocitac pomaly, vydrzelo a proto si myslim, ze bude prechod na Zen 3 z meho hlediska a mych potreb idealni.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nevim, ja bych pockal...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

aspon na core i3 15700K ... a aby to bol zasa 4-jadrak

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neni 4-jadro moc? Vis jak, do budoucna, aby tech jader nebylo moc, jeste by to nahodou zrychlilo pracovni tempo... To prece nechceme. ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se tak neukvapoval. Kdo jedná unáhleně, spláče nad výdělkem.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

ale kto dlho vybera, nakoniec prebere
a nakoniec sa dostane k plevam

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych počkal na Intel 4nm proces v roce 2030.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

To bude BlackHole Lake nebo už rovnou konečný cíl Wormhole Lake ???

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Lake Aral

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je až příliž optimismu 2030 bude Intel max na 7nm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je až příliž optimismu 2030 bude Intel koupený kýmkoliv, kdo má pár dolarů na účtě :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepočkáš na Zen3+ nebo dokonce Zen4? :-D

edit: navíc očekávání, že CPU morálně vydrží 10 let, je IMHO zcela liché. Že by to u Intelů bylo až TAK špatné, aby nechali AMD lumpačit stejně jako to dělali oni 10 let, tomu zatím ještě úplně nevěřím. Věřím (ZATÍM) na opětovné kolo procesorového zbrojení.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ja mam CPU z roku 2011, takze 8 let. Je to A8-3850. 4-jadro, ktere diky Intelu a zamereni na 4 jadra nebylo tak velkou brzdou. Ted uz musim vymenit :D.

Urcite si ale uz chvilku rikam, ze v nekterych vecech je brzdou behu, ale to tak posledni 2 roky. Snad mi to taky vydrzi zase aspon 5 let.

V tomhle mam podobny pristup jako Redmarx, ale ja uz vim, ze koupim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já měl taky od 2011 až do léta 2019 jeden i7-2600K, a ten rozdíl výkonu oproti 3800X je patrný, takže tě chápu. Ale stojím si za tím, že vývoj nyní pokročí zásadněji, než tomu bylo minulých 10 let, takže starší stroje budou "končit" rychleji.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zase ale co na tom budes delat?

kdyz si chci hodit do x265 hodinove video, tak to mam na Slow za 3 hodiny. Kdyz chci predelat film z BluRaye, tak to mam nejakych 8-11 hodin. Delam to pres noc, 8 hodin je teda akorat, 11 hodin je moc, v tom mi Zen 3 pomuze, ale jinak ....
chapu, ze nekdo dela velke projekty, programuje miliony radek kodu, renderuje narocne sceny, dotazuje se ve velkych databazich, ale kolik tohle dela lidi?
A naprosta vetsina lidi nema potrebu nic vykonejsiho, ve hrach nestihaji spis grafiky nez procesor, H266 je v plenkach a jen tak nebude, proste zakazniku vykonoveho highendu bude spis ubyvat.
Takze ja si nemyslim, ze by byl vyrazne rychlejsi pokrok, protoze se musi zaplatit a s mensim poctem zakazniku se nezaplati tak rychle.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

- no vidíš a pak jsou lidé, kteří nedělají obří projekty, neprogramují a vyhovuje jim lepší odezva při práci = vyšší produktivita a že místo 8-11 hodin budou cokoliv počítat polovinu času a i při té práci, když nemusíš čekat 5 sekund, ale třeba 2 sekundy je sakra znát ..
- zákazníků výkonového "Highendu" bude ubývat hlavně díky AMD, protože z high-endu udělali za pár let cenový i výkonnostní low-end + o zbytek co nezvládnce CPU se postarají akcelerátory
- jako 3950x ti nepřipadá jako pokrok když jsme tu měli dekádu max. 4 jádro a kdo chtěl/potřeboval víc, tak musel jít minimálně do HEDT
- mnohem víc lidí se taky věnuje kreativní činnosti (fotky, videa, streaming atd.) a k tomu ten výkon potřeba je :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna na kreativni cinnost, treba Corel Painter ti uz staci i RyZen 3700X uplne na pohodicku. O to mi prave jde, ze dnesni highend je furt vyuzitelnej, ma smysl a vysledky jsou videt ihned. Ale software se za 5 let zase tak moc nepromeni, novy videokodek nebude, ale vykon procesoru pujde o vic jak 50% nahoru? K cemu mimo ty velke projekty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasim. Ja jeste navic neprevadim zadne formaty videii a nejvice me PC vytizi hry (ale taky uz tak nehraju, jako pred 20 rokama).

Takze ano, pokrok je videt a hodne, ale ne tak aby melo smysl menit CPU kazdy rok nebo 2. Skok je ze 4 jader na 8. Tady to zase chvilku zustane, respektive bude pomalu postupne rust.

A pro srovnani to moje puvodni 4-jadro je stara plecka. Dnes jsou CPU v nekterych aplikacich klidne 10x rychlejsi. I presto me to ale nijak neomezovalo, protoze jsem tyto specificke aplikace v mem pripade nepotreboval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, na dnešní typické použití počítačů, které leckdy zastávají tablety a mobily, není potřeba hrotit výkon, naopak. Člověk může koupit levnější HW a stejně mu vydrží roky.

1.5 roku zpět jsem postavil klukovi do pokoje PC na pouštění YT a nějakých dětských her (často z roku 2005-2010), postavil jsem to na G4400 a nejlevnější H110 desce. Dostalo to 4GB paměti (tehdá byly na nejvyšších cenových hladinách), později jsem k tomu šoupl starší GTX960 co mi "přebývala" a sviští mu tam i nějaké novější věci jako Sonic... Počítám až za 2-3 roky bude chtít hrát něco náročnějšího, budu to muset vyměnit

Kdybych to měl stavět dnes, tak vezmu A320 desku, R5 1600AF, stojí to jen o pár set víc, ale vím, že když tam za ty 2-3 roky začne běžet něco náročnějšího, tak si s tím poradí. Na to nemusím kupovat Zen2 nebo budoucí Zen3..., nemusím kupovat 16 jader...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- chceš tvrdit, že máš Ryzen 3700X ?
- takže třeba balík fotek z dovolené a pár nahrávek z výletu je dle tebe velký projekt a stojíš si za tím, že silnější CPU nezvýší produktivitu i u takto malých projektů :)
- H266 či AV1 v plenkách není a navíc to bude standardem pro 4/8k stream/vysílání a v domácích podmínkách ještě vhodnější kodek kvůli úspoře místa

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mam i7-6700 a planuju upgrade na konec pristiho roku, takze asi uz Zen3.
R7 3700X ma kamos a vim teda co na tom dela a jak mu to jede. Nakonec verim, ze ono mu to da i to AV1 a 4K az na to prijde. 8K je do domacnosti kravina.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

K tomu druhému bodu, nejde o efektivitu, ale o to kolik lidí s tím skutečně něco dělá a jak často to dělá. Nebudou to masy lidí, takže z pohledu potřeby trhu je to minorita. Mě by "nižší odezva" nevadila, jednak, skutečně je tak velká? Skutečně s tím SW pracuji tak jako profík, který by to třeba mohl pocítit? Předpokládám že u běžného použití nějakých grafických nástrojů je brzdou hlavně sám uživatel. A na případný převod videa si holt jednou ročně počká o něco déle

A k těm novým kodekům a v domácích podmínkách výhodnějších... Opět jsme u toho, kdo skladuje tuny video obsahu a jak moc úložná kapacita pálí běžného uživatele. Je dnes zcela běžné že přichází do těch rodinných podmínek počítače které mají takovou úložnou kapacitu, kterou nedokáží využít, stejně tak jdou velice levně pořídit cloudové služby, takže není ani třeba příliš řešit zálohování.

Doba kdy se stahovaly filmy a nechávaly na CD/DVD,velkých HDD už pominula, když je ten obsah běžně dostupný na internetu z mnoha zdrojů, není třeba nic stahovat, prostě si to pustí online.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem nějaká videa v Handbrake, na (před)nastavení 2-pass kvality mi to hodinové video zvládlo za lehce přes 30 minut.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 pass nepouzivam, ale CQ, ono to ma lepsi vysledky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do x265 zasadne na grafike preboha. Aj RX 550 za 90 € je v tom rovnako rychla ako RX 590.
Ide to 120-150 fps a 2 hod film je do 1080p HEVC MKVcka ripnuty za 20-25 minut. Ziadnu stratu kvality nevidim kvoli tomu ze je to robene na grafike.

Iba blazon a masochista by to robil na CPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita i bitrate je ale horší. A s tou rychlostí, alespoň u mé RX480 to taky není tak úplně realita. Těch 120FPS totiž dává i ten Ryzen, akorát že v tom nejlepším nastavení, co HB umí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ziadnu stratu kvality nevidim kvoli tomu ze je to robene na grafike."
.. tak to mas bud horsi zrak a nebo si encodujes do 10+Mb minimalne a to myslim jen pro 1080p.

Rozdil pri pouziti AMD VCE 3.0 (Polaris) a CPU enkodingu (alespon s beznymi nastavenimi, ktere nabizi Handbrake) je co se tyce kvality/velikost souboru bez prehaneni obrovsky. Enkodovat pres VCE ma smysl tak 10+Mb streamu pro FullHD a vys a porad jeste nemusis mit 100% jistotu, ze to v nejake dynamicke scene neudela viditelne komprimacni artefakty ve forme kosticek, nebo i celych map.

Z toho co jsem videl (meli jsem tu diskusi s DRK), tak nejlepsi je momentalne NVENC enkoder Turingu, ktery je o level az dva vys nez VCE Polarisu a i presto v ne-vysokych bitratech ma stale jeste rozponatelne horsi kvalitu nez CPU.

Pokud samozrejme koukas na notas, tak tam moc rozdily v obraze nepoznas ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Udavat kvalitu videa v Mbps je neskutocny nezmysel, pretoze je to absolutne nepostacujuca informacia, ktora v sebe absulotne neobsahuje rozlisenie, framerate a farebnu hlbku. Ano pises o FHD videach, vieme o co ide, ale kvalitu videi je vo vseobecnosti potrebne udavat v bits/pixel. Na vypocet hodnoty bits per pixel su totiz potrebne vsetky uvedene info: rozlisenie, framerate, farebna hlbka a dlzka filmu. Konvertujem a ripujem v DVD Fab 10.0.7.1 pomocou VCE Polarisu RX 550. Kvalita je tam preddefinovana ako: LOW 0,03 bits/pixel, MEDIUM 0,05 bits/pixel, HIGH 0,07-0,10 bits/pixel, ja davam manualne az na 0,10-0,13 bits/pixel co pri FHD filme je zvycajne od 4 po 6 Mbps - to zalezi od toho ci je framerate 23,986/24 ci 25 fps, alebo je film 16:9 ci 21:9 a vtedy ma rozlisenie iba cca 1920x800.

Lenze ja skutocne nevidim ziadne artefakty, stvorcekovanie, ziadne podivnosti pri nahlej zmene sceny, kde je hore modre nebo a v strede zaberu kosate konare stromov kyvajuce sa vo vetre atd ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, jako nezlob se, ale neco je fakt blbe... Schvalne jsem si zkusil stahnout DVDFab trial, abych mel jistotu, ze ta nastaveni, ktera lezou z HandBraku nejsou pro VCE nejake "ujete" a neni tam nekde 'skryty' nejaky potencial. Vzal jsem Sample 4K videa s 32Mb jako zdroj a prevedl na cilove cca 15Mb pres CRF (19) nastaveni. Zadne dalsi nabidky pri zvoleni CRF a High Quality nebyli priistupne. Vysledek je uplne stejne tragicky i pri tak relativne vysokem bitratu, jako z Handbraku. Obcane komprimacni kosticky, v citlivych mistech tvorici nekde i skoro mapu. Ani posunem na 28Mb (CRF15) neni schopny ten HW enkoder vybalancovat tuhle prisernou kvalitu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba nahrávám FHD s novým NVENC v 50Mb/s když se to ale zpracuje v DaVinci tak z toho leze výstup výrazně slabší, pro encoding se používá jak CPU, tak CUDA, nejsem si jistý zda to nějak používá i NVENC. Třeba OBS umí NVENC kombinovat s CUDA pro vyšší kvalitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stahni si testovaci video, ktere je k dispozici u testu Karase Svorky s Meduzama a schvalne mi z neho vytvor H265 5Mb VCE profil a hod odkaz na ulozto.cz.
Bud fakt dobre nevidis a nebo kompletne mijim neco od Tebe, protoze jine vysvetleni pro to nemam. Kvalita VCE na Polarisu je podle mne "priserna" a zatim jsem nepotkal nikoho, kdo by mne presvedcil o opaku. Budu rad, kdyz budes prvni a budu moct zmenit nazor :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- problem bude zrejme tu : "DVDFab trial"
- apel na udavanie kvality videa v adekvatnych jenotkach si zrejme nepochopil, co uz, skoda

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problem neni DVDFAb trial , ale to ze tomu nerozumis.
Tvuj apel na "udavanie jednotek" je nesmysl. Jestli pouzijes CRF, CBR nebo tvoje bits/pixel je ve vysledku jedno. Jedine co to udela je, ze to zvedne pouzity bitrate urcitym zpusobem. Pokud ale nedokaze ten komprimovaci algorytmus spravne detekovat, co kde vynechat a co ne, tak ti vznikne vetsi nebo mensi komprimacni artefakt (kosticka), krome jineho smaozrejme se obraz stane rozmazlejsi, ztraci se detaily, atd.

Jinak, pokud nemas k tomu co doopravdy rict nebo neco vyzkouset, tak takova "diskuse" je spis ztrata casu. VCE na Polarisu neumi kvalitni enkoding, stejne jako QSV. Pouzitelny je uz NVENC od Turingu, ale v nizsich bitratech podava stale horsi vysledky. NAVI jsem nemel moznost vyzkouset.
Tady mas pro porovnani 2x 5Mb vystupy, jeden z VCE s pouzitim nejvysiho nastaveni v HB, druhy pres CPU v HB. Myslim, ze rozdil uz poznas sam. Pokud mas chut pokracovat dal, tak udelej podbny test s pouzitim tveho "bits/pixel" na finalnich 5Mb stream. V opacnem pripade, ti preji hezky vecer.
https://ulozto.cz/tam/_St8vF4wxF6O6

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JInymi slovy jeste bits/pixel a bitrate jsou do jiste miry synonyma, cim vyssi bits/pixel tim vyssi bitrate a naopak. Dneska se ale pouziva uz vetsinou Constant quality jako metoda, protoze umoznuje menit pruzneji pocet bitu pouzity pro dany frame filmu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od srpna 2010 do května 2018 na i7-870 a teď 2700X. Rad bych tam třeba za 3 roky prdnul 3950X :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

taky se vážně zaobírám tím, že ke konci životnosti Zen3 vyměním 3800X za výprodejový hiend. Mohla by to být docela perda a doslova za pár korun... Takhle jsem kdysi 4x upgradoval svou první desku Abit KT7-RAID. Poslední Athlony už sice nebyly oficiálně podporované (a BIOS je neznal), ale chodilo to jako z praku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no pred troma mesiacmi som vymenil Q 9650 za R7 3800x...ktorý som kupoval v r. 2009, rok som mal Q 9550. Tá 9650 bežala stabilne na 3,9 G, dalo sa vyžmýkař 4.1, ale na doske sa taktovali aj RAM a tie to už nedávali. Doteraz som na tom strihal video aj zo 4 kamier, práca v ae, psd 3dsmax... bol to bomba procesor..Ale vývoj nezastavíš v take catzile dával ten procák pri teste max tuším do 10 fps, teraz ryzek 3800x v pohode cez 200....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chceš-li můžu zapůjčit následující i7-860, 16GB DDR3 2133, P7P55D-E, HD7950 3GB, SSD Crusicial M4 128GB a WD Green 1000 (myslím, 1. nebo 2. generace, někdy z r. cca 2007), Gigabyte Odin 550W, to celé v bedně od cooler master - byl to až do září můj hlavní komp (od r. 1997 pátý, většina HW pořízena 2010), teď čeká až se uráčím dát ho rodičům (a jejich stávající Core2Duo 6550, 4GB - stroj č. 4, bude dělat v komoře společnost stroji č. 2 - staré P3 850 sc.370 s deskou od Abitu)
Pro zajímavost: stroje č. 1 a 3 se nedochovaly - jednička (Pentium 166MHz MMX s 3DFX Voodoo Banshee) byla rozprodána na součástky a trojka (Athlon X2 4000+ sc939 s MSI K8N Neo4) dlouhá léta sloužil ségře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych měl HW k půjčení fakt tunu, problém je, že je to vše zabaleno a ani já sám se v tom raději nehrabu. Před rekonstrukcí to nemá prostě smysl. Mám teď prakticky všechno od 286 až po iX 4000. Grafiky tak rozmanité nejsou, protože... není moc důvod, kromě teda toho hodně "legacy" HW.

Vtipný je, kolik těch Voodoo 1 a 2 mám (teda doufám), když si vezmu, za kolik se to teď v česku prodává. Přitom se to válelo jednu dobu "ve šrotu".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel si může oddechnout, zdá se, že AMD vyřeší jejich problém s nestíháním výroby.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Intel nejsou jen CPU, že... V počítači mám od Intelu 8700k a Z370, to ale stálo o méně než SSDčka Intel, které v té mašině jsou.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Intel se proslavil právě pamětima, a až pak CPU. No a teď se mu můžou trochu uvolnit kapacity a třeba zlevní nakonec i ta SSD a podobně. Intel potřebuje restrukturalizaci jak koza drbání.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak SSDčka intelu mají nejlepší poměr cena/kapacita na trhu aspoň v kategorii 2TB a to i s delší zárukou než třeba nákladnější Samsung.

Restrukturalizaci.. netuším, lepší mi přijde diverzifikace příjmů, což rozšíření portfolia třeba o dedikované grafiky které se připravují má smysl. Jinak co Intel potřebuje je zajímavý produkt na poli CPU, 10gen slibuje v nižší třídě slušnou konkurenci Ryzenům, i3 a i5 s HT všechny ty 4c/8t a 6c/12t CPUčka srovnává do latě. Pokud i7 a i9 dostanou kompetitivnější ceny, tak to také srovná trochu toho retail marketshare. Že neodpoví na 3900X či 3950X není takový problém z pohledu prodejů

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

IMHO si pod pojmem „slušná konkurence" představuju něco víc. Jo a to co si popsal povede k nižším ziskům, čemuž se Intel brání zuby nehty, takže žádná win-win situace nebude. Buď sníží zisk Intel nebo ty jako zákazník, ale oba rozhodně nebudete nadšeni - se 14nm to v roce 2020 už nepůjde. Ono to jde blbě i dneska...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

i3 nebo i5 jsou zdatné alternativy Ryzenu 3 a 5. Aktuálně ale ztrácejí díky absenci HT, to nová generace mít bude. Pro herní mašiny se tak tyhle procesory stanou opět zajímavou volbou a i vzhledem k jejich cenové relaci budou stát opět proti sobě. V kancelářských/domácích sestavách má pak intel navrch díky integrované grafice.

To jak co ovlivní marže je zákazníkovi ukradené, stejně jako nějaké nm. Evidentně to na vyšších NM jde jak Intelu, tak NV, příkladem RX5500 vs GTX1650

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pomer kapacita/ cena ma dobry ale zase na ukor zivotnosti cipu (400TBW je smesne malo na 2TB, žadný chladič, přehřívání) Rychlost taky nic moc. Za podobnou cenu clovek sezene mnohem rychlejsi (1,8GB/s vs. 3,2GB/s), byt s polovicni kapacitou treba seagate a 1300TBW a taky 5 let zaruka.
https://www.alza.cz/seagate-firecuda-510-ssd-1b-d5633379.htm
Nebo prihodit 2 litry navic nez intel a vzit 2TB Patriota co ma 3100TBW

ten intel je dost na hranici spotřebák / sračka --->koš
A že by se lidi po intel SSD mohli utlouct se říct taky nedá :)
https://www.statista.com/statistics/412158/global-market-share-solid-sta...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

400 TBW je víc než za životnost disku běžný uživatel využije. U mě je 400 TBW odhadem 200 let u disku na gamesky apod. Systémový disk, který má u mne největší traffic dělá necelých 6 TBW ročně. Nevím, jestli ten disk zdědí a budou používat má potenciální pravnoučata protože zápisy vydrží téměř 70 let.. TBW je údaj, které domácího uživatele nemusí vůbec trápit.

Rychlejší disk? Na co? Normální uživatel nepozná rozdíl, kdežto 1TB za 5400 vs 2TB za 5400 pozná zatraceně dobře. Je to spotřebák, jak bylo zmíněno, stejně jako věci kolem počítače, CPU, desky, paměti, grafiky... to vše je spotřební zboží. Lidi si tu kolenovrti, o každou kačku v cenovce GPU či CPU se hádají do krve a pak utratí za nepotřebné nesmysly.

Ano až budu stavět server nebo nějakou rychlou CACHE pro NAS, zvážím disky, které jsou na takové věci dělané. Pro domácího uživatele mají ty intely neskutečnou value.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja presne ted nevim kolik mam rocne, asi 25TBW. a to na tom v zasade jen hraju a je na tom system.
Ja bych ho nebral uz z duvodu ze ten disk bude trpet na neexistující chlazeni a diky tomu ty cipy, potazmo radic budou mit spis kratsi zivotnost a rychlosti budou smutné. Pridejme k tomu pozici M.2 u PCI-e kde je grafika, ktera to bude jeste ohrivat dale. ASrock mel nejake desky kde ten slot byl uplne bokem.
Jestli nepoznas rychlost 1GB/s (na kterou bezne ten intel bezne pada, a pri zahrati i na uroven SATA rychlosti) vs 2,5GB/s, tak bud jsi troll nebo hulis nejaky dobry matros ktery umi dilatovat cas :)
Jak pri nacitani systemu, antiviru, tak treba nacitani her jako Skyrim nebo GTA 5 cca 2x vetsi rychlost asi poznat pujde.
Definuj spotrebak. zbavuji se veci po 3 letech? Ja ti nevim přijde mi že zdejsi osazenstvo tak vetsinove necini.
A stejne sis nekoupil mensi SSD a kombinaci HDD protoze intel nedela plotnu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já si raději místo tohohle consumer odpadu koupil DC 480GB saťáky, sice jich mám v kysně jako maku, ale zvládnou 3 přepisy denně, jsou vyrobené z nějakého kovu/slitiny, takže se i hezky chladí, mají i ochranu proti ztrátě napájení (sice jsem za velkou onlinovkou, ale i tak).

Systémovej je teda zrovna i750 ve 400GB verzi, ale ten taky žádná plečka není. Nedávno jsem si vytvořil takovou "větší" flashku z 1TB krucinála MX500 v msata krabičce. Osobně nevím, jak vyřeším odkládání dat na novějším stroji, to moře sata disků moc elegantní řešení není, ale dneska se prodává takovej odpad :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ťažko. Ani AMD nestíha vyrábať....

Intel stále nestíhá pokrýt poptávku po 14nm čipech, začne více používat továrny jiných firem
23. listopadu 2019

Ale i AMD má problém s dodávkami procesorů Ryzen 3000, obzvláště populárních výkonných modelů s větším počtem jader.
https://www.zive.cz/clanky/intel-stale-nestiha-pokryt-poptavku-po-14nm-c...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Před 3 hodinami jsem psal že 7nm TSMC se bude dát ladit na rozdíl od 14nm intelu, který je za hranou optima.
A teď článek, který to potvrzuje.

Jinak tato informace způsobí že část uživatelů bude čekat s nákupem.
To si mohou dovolit jen v situaci, kdy nestíhají vyrábět. Skvělí marketingový tah od AMD.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Samuel Týká se to jen informovaných uživatelů. Většina ani neví, co mají v té velké bedně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se vratim v case, tak 7nm produkty vuci 14nm intelu nebyli zadny zazrak. Ted ma intel asi nejvyladenejsi proces od dob sve existence ,ale je videt ze i 7nm bez EUV se podarilo take poladit.
Smutne je , ze i prez dobra CPU AMD ac mu % stoupaji na vsech frontach, i kdyz velmi velmi zvolna. Tak intel diky dlouhodobim smlouvam o dodavkach- nestiha vyrabet ani ty horsi produkty.
pokud ty smlouvy jsou na cca 5 let tak muze byt intel celkem v klidu jelikoz by to ciste teoreticky mel pokryt a v roce 2021-22 jen prodlouzit smlovy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že OEMáci litují smluv s Intelem

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Off topic.. Linus testuje novy i9 10980XE :))
https://www.youtube.com/watch?v=vuaiqcjf0bs&feature=youtu.be

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny tyto clanky a kecy od amd jen rikaji jedno.

Nekupovat amd.

Protoze cokoli koupite tak na rok muzete zahodit protoze vydali mnohem lepsi produkt.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

budeš mít +1 od Redmarxe :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. Už teď lituji loňského nákupu. Druhá řada proti třetí teď působí jako parní lokomotiva proti TGV. Příští rok už letíme do vesmíru. Už ani ta 3950X se nevyplatí, když příští rok bude 4950X s možná více jak generačním skokem :o
Zatím co Intel je poslední roky nuda a největší vzrůšo bylo jak se bude jmenovat nový chipset :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Alarik. U Intelu je nuda mnohem déle než 2 roky. Poslední co jsem od této firmy měl v PC bylo přetaktované Pentium D805 a to jen proto, že jsem neměl v tu chvíli dost peněz na Athlon 64 X2 a nechtěl jsem čekat na slevu. Nakonec jsem to ještě po pár letech celkem slušně prodal v bazaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Redmarx to vyřešil jako ty, čekáááááááá :oD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

'' Protoze cokoli koupite tak na rok muzete zahodit protoze vydali mnohem lepsi produkt. ''

amd ma jediny stesti.. s intelem je na tom totiz clovek jeste hur, protoze procesor, kterej si bude moct u intelu koupit pristi rok, byl na vyhozeni uz loni, protoze uz tehdy mel zastaralou architekturu, proces i zabezpeceni..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

mi povídej jako vlastníka 6.gen intelu mě sice první generace Zenu a 7,8 gen Intelu nechala docela chladným, tak dvojka a trojka ZEN stojí za řeč :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D dobre.... Počkat, ono to bylo myšleno vážně ? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie som Redmarx, takze som docakal a po 20 rokoch stavieb vylucne intelovskych PC som prvykrat nakupil hardware od AMD pre synovcove PC na Vianoce. Zvolil som dosku ASUS TUF X570-PLUS GAMING + Ryzen 3600X (s vyhladom na buduci upgrade na 8 alebo 12 jadro). Pamate Gskill 3600 MHz CL16 (16GB). PC je urcene na hranie vo Full HD (pretotze RX580 8GB).
Chcel by som poprosit o strucnu radu ako postupovat pri konfiguracii 3600X (agesa, flash biosu), mam samozrejme vsetko vygooglene, ale chcem sa uistit ze na to pojdem spravne.
Ide mi predovsetkym o stabilitu, ziadne agresivne OC CPU alebo pamati neprichadza do uvahy.
Rad by som sa vyhol akymkolvek problem s nestabilitou. Vdaka za kazdu radu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud 20 let stavíte PC, tak myslím nebudete mít problém, určitě si pohlídáte věci jako správnou detekci pamětí, poslední BIOS atp.
A určitě nepřehlédněte tento článek: https://diit.cz/clanek/1usmus-ryzen-power-plan-zvysuje-takty-ryzenu-az-o...
1usmus power plan je na konci ke stažení...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dnešní desky mají uefi flash přes internet(nvm jestli wifi, kabel určitě). klikačka. jen ti nesmí vypnout elektřinu. u pamětí ověř, že je nastavený spravný profil(Mhz). ostatní nech default pokud nechceš tweakovat. nic složitého.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná už se to tu někde už objevilo, ale kdyby náhodou ne https://youtu.be/WVTWCPoUt8w?t=4525. Ve zkratce: V roce 2001 Linus prakticky popsal architekturu Zenu. Akorát ta jeho 5letá prognóza bohužel nevyšla..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo si počká ten ...může čekat do nekonečna :D
Něco mi říká že s tou i7 už nějak dožiju a třeba časem koupím i ten Ryzen v xté generaci :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

We save your time, write essays, we have writers with experience of more than 7 years for you, they have access to paid resources, and you can also get bonuses when ordering, go to https://ewriters.pro/ and make sure

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.