Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen 4: 16 velkých jader i pro notebooky

Otázka znie či sa pre x86/x86-64 trh po 4.11.2021 homogénna technológia 16 veľkých jadier nestane obsolétnou ?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro desktopy a servery určitě ne. Tam je pro výkon dost využití a neřeší se výdrž baterie.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Spíš je otázka, zda se nestanou "obsolete" i výkonné notebooky a časem i desktopy jako takové. Protože všude budou 5G/6G sítě a v nízkolatenčních sítích umístěné servery s dynamicky sdíleným výkonem, který bude vysloveně "za hubičku". V koncovém zařízení typu notebook/desktop/tablet tak výkon nebude potřeba. Svět bude k takovému řešení tlačen i pro rostoucí "potřebu" vše cenzurovat a kontrolovat - což půjde při cloudovém řešení mnohem snadněji. Dle různých cyberpunkovych sci-fi budou nezávislé výkonné počítače v podstatě zakázány... Už teď na tento model najíždějí korporáty - user má v cloudu VDI a jinak na notesu či desktopu nesmí nic dělat, než přes VDI.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nevím no. Dělal jsem IT technika pro jednu nemalou automobilku a nic takového se tam nekonalo. Jednak bylo spojení celého výrobního (a menšího vývojového oddílu) podniku 100Mbit linkem, druhak serverovna by se dala smrsknout do velikosti panelákového WC. Virtualizace tam existuje, jsou tam nějaké VM (zřejmě lokální SAP a nějaké další smetí), ale jinak klient má standardní plnotučnej desktop a vše se odehrává na něm. Pouze nějaké přístupy vedou ven včetně trafficu přes proxy mateřské firmy (IT je centralizované, jen tady je taková partizánská skupinka, kterou možná časem eliminujou, ale předem říkám, nebude to dělat dobrotu).

V současné firmě je počítačů jen několik desítek, IT technika tam nedělám a upřímně s tím, jak se řeší každá koruna a jede se na bazarovém HW, nedokážu si představit, jak by taková firma solila prachy za nějaké virtuální stroje v cloudu. M$ myslím něco nastínil a ty ceny lidové zrovna nebyly.

K tomu rychlému internetu, ano, máme tu LTE (5G myslím že ještě ne), které nabízí "až" 50Mbitu, ale agregace jako prase. I kdybych byl neskutečně otevřenej cloudu a celé téhle šaškárně, chtěl bych vidět, jak by ta jedna (možná více) BTS dokázala pokrýt celé město o 13k obyvatelech. V současné době mám "hitech" link 10/10... Mbitu. S tímhle linkem jsem nedokázal zazálohovat ani svůj google účet, protože dřív než bych ten archiv stáhnul, tak by mi jej smazali (gůgl na to dává dva tejdny, bylo to cca 800GB). V takovém prostředí těžko něco takového budete provozovat a určitě nejsme nějakou světlou/tmavou vyjímkou v ČR.

Shrneme si to: stále tu máme linky, které mají pod 100Mbitu, což je na "skoro" bezztrátové video málo, latence jsou poměrně vysoké, cena virtualizovaných služeb poměrně vysoká a pro spoustu firem je to nejistá věc, která je ještě drahá.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Podobná zkušenost a to i zprostředkovaně skrz bývalého ředitele IT jednoho z největších obchodních řetězců. Poté, co několik firem, kde jsem pracoval, migrovalo do cloudu, zjistili že náklady jdou najednou raketově nahoru a jsou navíc silně netransparentní a těžko předvídatelné i plánovatelné. To celé "jupí, cloud" zase dost ochladlo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V jednom korporátu který vyrábí obaly na potraviny odmítli cloud rovnou, náklady na jedné menší fabrice by šly z cca €115000 na cca €475000. A to jich mají nějakých 40 a některé 3x takové. Takže vedení rovnou řeklo "se*eme na to".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

100% souhlas. A tohle neni jen situace v CR, tohle je celosvetove dost podobne.

O tom jak se vsichni presunem do cloudu, slychavam snad od dob kdy zacal cloud buzzword, tj kolem 2008.

Staci se podivat na uplynuly rok. Jeden virus, spousta lidi chtela delat z domu... a internet se pototo. A to prosim spousta tech lidi delala jen meetingy, a jeste k tomu jen audio. Ted si predstav ze by cely "workforce" delal 8 hodin denne pres vzdaleny desktop. Na to bys potreboval skokove zvysit kapacitu internetu, a to nasobne. Nekdo veri, ze ty obrovske korporace co kontroluji telekomunikacni trh, maji na necem takovem zajem ? hovno. Maji zajem akorat na tom, rozdelit si trh mezi sebou a zaridit aby meli co nejvic monopolni postaveni. Staci se podivat do USA, ti s usmevem na tvari nauctuji 50+ USD mesicne za DSL internet.

Realne co se stane je, ze 5G se bude nasazovat, stejne jako vsechny generace predtim, stylem "tam kde nam to snizi naklady na provoz" pripadne "tam kde potrebujeme zvysit propustnost, ale jenom tolik aby to zvladalo traffic". Mozna se za nejakou dobu opravdu dopracujeme do stavu ze vetsina lidi bude delat vzdalene, ale bude to dobe kdy 5G uz bude davno mrtve.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je další problém, síť. Kdyby se teď všechny ty gigabitový linky "ve vybraných vesnicích" vytížili, tak si pomalu ani jeden vesničan nezobrazí úvodní stránku diitu. Ta agregace, o které se přestalo mluvit, tam stále je. Jen už není tak prudérní, protože síťové prvky jsou ochytřené a traffic který generuje samotný web, je řekl bych, konstantní, pouze video/audio to zvedá (všechny ty krásné IPTV a tak). Kdyby někdo řekl, že i gamesy, tak ano, jsou sice dnešní AAA hry už ve stovkách GB, jenže když to člověk srovná s 4K filmem, který má zhruba dvě hodiny, tak u té hry obvykhle shnijeme déle, takže to tak děsivě nevypadá.

Je to zkrátka utopie, jak cenově, tak technicky. Nemluvě o dalších nepříjemných aspektech, jako je správa účtů, nebo když se takováhle šaškárna, která je sice navenek centralizovaná, ale vnitřně tolik ne, posere. Nemusí se podělat železo, na to budou mít nějakej robustní HA, ale může se posrat kontrola ůčtů/login, na tom často tyhle věci pohoří, známe z online her (servery běží, hra je plynulá, ale účty mezitím spadlé, takže další hráči se tam nedostanou).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@kvolaa: Cloud si můžou dovolit nadnárodní energetické a SW korporáty. Ale úsporu nákladů jim to nepřinese. Pro ostatní firmy to není SF, ale utopie, protože se odírají náklady, kde to jde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co se cpe do cloudu obecně je back-office. Tedy typicky O/M365 nebo Google suite a další, jinak taky SaaS. Co se cpe do PaaS nebo IaaS (a jejich mutace) cloudu jsou typicky start-upy, a projekty na omezenou dobu. To je celkem efektivní.
Stabilní nebo core provoz se do těchto cloudů v ČR moc necpe, protože jednak cloudový HW/SW vyjde (pro větší firmu) vždy dráž než vlastní a jednak musí mít stejně vlastní IT. Je to jen otázka velikosti prostředí, a časového horizontu pro plánování investic.
Neznám firmu, která by přechodem do cloudu skutečně něco ušetřila. Peníze a činnosti IT se jen přesunou z jedné oblasti do druhé a v nejlepším případě to vyjde plus mínus stejně. Takže je to pouze o tom, co konkrétní dodavatel natlačí do hlavy managerům, kteří o tom rozhodují. Bohužel, vývoj v hlavách manažerů jde trochu pomaleji, takže když mají šetřit, tak se zaměřují na OPEXy, jak jim bylo kdysi vštípeno. Najednou zjišťují, že s cloudem není kde brát, že není žádná synergie a když chci něco ušetřit, tak musím něco vypnout. Takže se řeší "kapitalizace OPEXu" :-).
Nicméně, budoucnost může být skutečně taková, jak ji popisuješ, ale nečekám to v nejbližších letech.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Toť otázka. Jak psal kolega níže, servery určitě ne. Desktopy - nevíme, jak se to chová u komprese videa, nevíme jak se to projeví u her co těží z MT. Z toho co jsem viděl mi přijde, že rozptyl bude stále moc velký, aby se dalo říct, že takové řešení má smysl. V mobilním segmentu to smysl asi mít bude, tam už se ta spotřeba celkově vyšroubovala do nepěkných výšin, zejména u grafik.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aby se jako obsoletní neukázal koncept big-little, ono bude stačit, když těch 16 plnotučných jader od AMD bude se spotřebou on par. Pak najednou vyvstane otázka, jestli stojí ty problémy s malými jádry za to, a jestli to třeba taky není jen fíkový list, kterým si Intel cosi zakrývá.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

jistěže zakrývá, horší výrobní proces, tam je každá obezlička dobrá.
Malá jádra nemusí být špatná, ale v desktopech a obecně zařízení co nejedou na baterii je jejich přínos dost diskutabilní. Chápal bych že je cpe do ntb apod, ale ve stolních strojích jsou akorát do počtu.
O co by bylo jednodušší kdyby se vybodnul na malá jádra a nechal tam 12 velkých, i tak by to ZEN3 stíhalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

upřímně, já nevidím přínos malých jader ani v noteboocích. A těch 12 velkých, to je otázka, jestli to jde vyrobit, a pokud ano, kolik to bude žrát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

při je zařízení na baterku tak se malé jádro na udržení základních služeb hodí když jde o každý watt. Ale bohatě by stačily dvě. A na prohlížení dokumentů nebo sledování filmu by se spotřeba blížila spotřebě telefonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

film ti jede stejne pres akcelerator v grafice, stejne jako na tom mobilu, cili tady CPU nehraje vyznamnejsi roli.
Kde by mozna (opravdu mozna), mohli mala uspornejsi jadra trochu zabodovat, je prohlizeni webu. Nicmene nekdo by musel zmerit, o kolik by stoupla doba na baterku, jestli to opravdu neco usetri.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si myslíš, že s hovadským podsvíceným displejem se vyrovnáš spotřebě mobilu?
Našel jsem studii z roku 2011 (takže už LED LCD), která ukazuje, jaký je breakdown jednotlivých komponent: https://www.researchgate.net/figure/Power-consumption-breakdown-of-a-lap...

Když si uvědomíme, že výkon šel za těch 10 let u CPU nahoru a spotřeba se víceméně drží, tak z toho vyjde, že CPU proidluje daleko větší objem času, tedy spotřebuje méně, než tehdy. A už tehdy byly daleko většími žrouty I/O rozhraní (síť) a displej. I kdyby procesory žraly stejně jako před 10 lety, stále to nebude vycházet a osobně si myslím, že podtaktování velkého jádra na 900 nebo 500 MHz sníží jeho spotřebu na 110% spotřeby hypotetického malého jádra.

Sám jsem zvědavý, co Intel v tomto ohledu předvede, ale s ohledem na výše uvedené jsem hodně skeptický.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nemá zapotřebí cpát stará jádra kamkoliv. S každou generací se jim díky technologickému pokroku daří snížit spotřebu v klidu a zachovat v zátěži při navýšení výkonu. Intel přidává výkon tím že zvyšuje spotřebu. Takže Intel musí recyklovat stará jádra a maskuje je pod názvem "LITTLE".

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

@Tralalák: tak to budeš asi muset milý Jurko zapomenout na VIA/Zhaoxin a začít se specializovat na ARM procesory ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Obsoletní je to už dnes, viděl jste co dokáže Apple M1 Pro a M1 Max? 1,7x lepší výkon při 30W spotřebě! Wow!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no myslim ze AMD by se melo zcit poradne snazit po tom co predstavil apple, pro intel uz je asi pozde uplne

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No tak CPU část M1 Pro potažmo M1 Max není tak zajímavá, ale těch 8+2 (P+E) jader s 30W příkonem a výkonem 55W procesorů nevypadá věru zle, ale grafika s 4096 výpočetními jádry, výkonem blízká RTX3080 v laptopu při o 100W nižší spotřebě v případě napájení ze sítě, několikrát výkonnější při napájení z baterie, k dispozici až 64GB videopaměti a to celé s necelými 60W spotřeby.

Navíc ty akcelerátory, ProRes a ProResRAW, dva samostatné enkódéry, přehrávání 30 4k ProRes streamů nebo 7 8k streamů.. 4k 30FPS ProRes HQ má datový tok nějakých 750Mb/s a umí to dneska i obyčejný iPhone. Ve spojení s ML v DaVinci resolve, králi filmového color gradingu to zvládá dost složitý grading řízený AI v reálném čase. AI samozřejmě pomáhá i při práci s fotkama, rychleji a hlavně efektivněji

Teoretických 64GB videopaměti zase umožňuje 3D rendery s assety, které dříve byly možné leda v serverech či speciálních stanicích.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych byl s tím poměřováním výkonu opatrný. Applí prezentace a srovnávačky jsou světoznámé, včetně toho, že si velmi pečlivě vybírají scénáře tak, aby jim to vyšlo co nejlíp. Takže ano, věřím, že na střih videa v 8 kanálech bude M1 Max jasný král. Ale na vítězství ve 3D bych nevsadil ani zlámanou grešli.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano vybírají si scénáře pro které ty stroje lidi kupují, Apple má ty čísla často dost konzervativní.

A 3D render, pokud potřebuješ víc jak 16GB videopaměti, celé to chceš mít zabalené v laptopu, tak netuším jak to chceš udělat. Výkon nevýkon.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Koho zajima primarne graficky vykon v renderu/strizne?
To je porad maly trh, uplne stejne maly jako lidi, co zajima bambilion jader. Co ale bude kdejakeho budulinka zajimat je, jestli mu na tom jabku pojede rychle nejaka gameska.
A tady ted mudruj, jaky to bude mit vykon Donalde?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Kdejakého Budulínka bude zajímat to, jak s tím vypadá v kavárně, když serfuje. Nebo na poradě vedení. Typický kupující (IMHO) Apple PC nebo notebooku je někdo, kdo
- potřebuje designovku, aby působil ve své sociální bublině/skupině
- si dříve pořídil telefon (nebo něco jiného) a zjistil, že mu některé věci ve spolupráci se standardním počítačem nefungují
- využije úzký segment, kde Apple HW/SW exceluje
Seřazeno od nejběžnějšího po nejméně běžné.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak tuhle variantu, jsem ani nepsal. Ale jo, je to bohuzel pravda :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zapomels "povazuje sam sebe za leadera"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže myslíš ty celosvětové korporáty jako IBM, Accenture a další, kteří nakupují zaměstnancům právě Apple protože je to pro ně levnější?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Reálně - chodí k nám do firmy spousta konzultantů od IBM i od Accenture ... Občas má někdo iPhone. Notebooky jiné než Wintel jsem neviděl ... Většinou je to Dell nebo HP.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

99% zamestnancov tychto firiem,ak maju Apple note, tak je to ich vlastny, firemne maximalne iPhone

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasné zaměření na tvorbu obsahu.
Prémiová cena.

Pro gaming z toho nic neplyne. Apple se soustřeďuje na pay to play hry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A někdo tady mluví o hrách? Byť ten výkon a extra propustnost pamětí se projeví naprosto na všem. Ceny jsou fakticky stejné, ano base model stojí o 200 dolarů více než předchozí. Už jen vylepšení displeje tu částku s přehledem obhájí

Kdybych Macbook měl kupovat dnes, tak bych silně zvažoval nové 14" Pro v základu a hlavní důvod by byl právě ten display.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V našich končinách jsou to okrajové segmenty především z důvodu ceny.
Hardware mají pěkný, use case je ale úzce zamřený.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, tohle je velmi uzka skupina lidi, co si za to i zaplati. 'Plebs' zajima herni vykon, ktery je neznamy..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ceny? Profi kameraman utratí statisíce za kameru, statisíce za sklo, od každého má několik další desetitisíce i statisíce za jinou výbavu, je v tom za několik milionů, ten Macbook je vajgl. Když by na to došlo tak třeba na fullspec 16" MBP vydělám za 2-3 týdny, bude to sloužit minimálně 2-3 roky, nebo také déle. Pokud bych potřeboval takový výkon a form factor tak takový stroj koupit musím.

A ano, tohle nejsou masové stroje jako airy které si někdo koupí na sjíždění webu a YT, na hraní děckám do pokoje, nebo do školy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle technického rozboru toho procesoru už jenom pouzdření vypadá celkem draze. Takže ano, výkon to má skvělý, ale cenovka tomu odpovídá. Takže pro Intel a AMD to úplně extrémní krizovka nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to nahradí i9/nižšího xeona a vyššího radeona. Tyhle věci zcela jistě u nejednoho člověka nahradí MacPro který stojí daleko víc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak ten výkon nového Apple Max to je epes .-) v AMD a Intelu si musí rvát vlasy

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

CPU část nebude nijak extra, ano srovná to 55W laptopové procesory při 30W, síla těch čipů spočívá v grafickém výkonu a akcelerátorech které umí být daleko výkonnější a úspornější než hrubý výkon.

AMD i Intel touhle cestou taky jednou půjdou. AMD už to, pokud se nepletu prezentovalo minimálně pro serverové čipy, Intel zase rozjel masírku že k HW potřebuješ i správný SW, což je přesně to co dělá Apple a vývojáři SW pro Apple.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano to je pravda, ale když říkáš A je potřeba také řict B.

Apple má vlastní uzavřený ekosystém, na míru udělaný OS, takže je pro něj mnohem jednodušší napsat software tzv. na železo. Jeho nový CPU nemusí táhnout zastaralá rozšíření a nepoužívané instrukce, protože co je legacy nebo mimo arm instrukce Apple řeší emulací.

AMD a Intel mají tu nevýhodu, že běží na Windows, který je univerzálnější, podporuje více odlišných procesorů a různých aplikací včetně nějaké kompatibility táhnoucí se až k Win 98. To je pak mnohem těžší dosáhnout stejného výsledku, nehledě k tomu že i ty samotné CPU se sebou nesou spoustu legacy balastu, který žere tranzistory a je tam jen kvůli kompatibilitě....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

me se strasne libi jak se lidi ohani hlaskou "Apple má vlastní uzavřený ekosystém, na míru udělaný OS, takže je pro něj mnohem jednodušší..." tvle a kdo brani AMDcku aby melo vlastni OS a udelali top produkt, kdo brani MS spojit se poradne s intelem nebo AMD a udelat top produkt, nikdo, jsou to jen blbe vymluvy, proste bud na to firma ma a nebo nema

je hlavne krasny jak apple navrhl jadro pro CPU a GPU a ted je ma ty same vsude, jak v iPhone, tak v iPadech i macich a jen upravuje pocet a pridava jim moznosti, jednoduche, krasne efektivni a hlavne velice funkcni reseni

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

jestli to měl být pokus o vtip, tak se ti moc nepovedl

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ne nebyl, je to mysleny zcela vazne

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze na tenhle komentar, se opravdu neda uz nic kloudneho odpovedet a mel jsi radeji zustat u toho "vtipu".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jestli to nebudou ti zpropadení zákoši, co chtějí tu blbou zpětnou kompatibilitu a kvůli kdejaké blbosti se bouřej, jako by zejtra nechtěli bejt vovce. Tenhle lickej mozek, to nevymyslíš!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Někdo musí dělat (univerzální) serverové procesory, aby měl Apple ekosystém (iCloud) na čem běžet ... Na jednu stranu se razí otevřenost, na druhou stranu uzavřenost.
Jinak nikdo nikomu v ničem samozřejmě nebrání. Spíš to není ten business case, kterým ty firmy chtějí jít. Apple si našel vlastní business case a vychází mu to skvěle. Tak to prostě ber jako konstatování, že Apple to má jednodušší, protože dokázal přesvědčit některé lidi, že nutně potřebují pouze výrobky Apple. Trochu mi to připomíná knihu Obchodníci s vesmírem :-).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano a od Applu taky jiní opisují, nejblíže Apple je dle mě Samsung a že se neštítí i těch více restriktivních praktik.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však je jedno že má Apple ekosystém, konkurence ho může mít taky, když bude chtít a že leckdo chce.

To že je třeba psát SW na míru železu teď hlásal Intel, AMD nedávno hlásalo jak bude minimálně pro servery používat akcelerátory pro specifické věci...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že uživatele kteří jsou kompatibilní s tímto typem ekosystému celkem dokonale Apple stáhl k sobě, takže pokud by to podobným stylem zkoušeli ostatní, tak pravděpodobně pohoří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tata si koupil notebook se ctyrjadrovym Tiger Lake. Ne, ze by chtel Intel, ale mel pozadavek na 17" notebook do 20.000 Kc a v te cene zadne AMD zaroven se 16GB RAM nemeli.

Proste AMD ma porad problem, ze vyrobci notasu je dost ignoruji a tak jsou zakaznici hnani do naruce Intelu. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teď se kupuje to, co je, ne to, co by člověk chtěl. A raději hned, protože zítra už bude zas něco jiného.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jo no, tata chtel notebook se 17" obrazovkou do 20K. Tak jsem vlezl na CZC a Alzu, vybral procesor od AMD a nic. Nakonec ma tenhle: https://www.czc.cz/hp-17-cn0004nc-stribrna/320178/produkt

ctyrjadro i3-1125G4, 16GB RAM, 512GB SSD, pro jeho uziti ideal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A nebylo by lepší vzít nějaký model ála tohle: https://www.czc.cz/hp-17-cp0003nc-stribrna/320148/produkt

A za tu tisícovku 8GB RAM přikoupit a přidat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě bylo, ale "4 cores ought to be enough for anyone."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když před něj postavíš kamión plný laptopů s Ryzeny, on řekne, žes mu nic nepřivezl... Toto nemá cenu, je to prostě jen troll, který bude tvrdit pořád, že vlastně AMD nic nemá. Už to ale trochu přestává být zábavné toto číst pořád dokola, už by to chtělo vymyslet něco nového.

Namátkově: https://www.alza.cz/hp-17?dq=6557201

A že to není na CZC a Alze... žádný retardovanější požadavek by už tam nebyl...? Fakt skvělý důvod proč nekoupit AMD :)))

Ale jo, to 4C i3 TigerLake bude určitě lepší... LOL https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i3-1125G4-vs-AMD-Ryzen-5-5500... Stejně si nic jiného nezasloužíš než se nechat ojebat Intelem za to neustálé lhaní, blábolení a blití tady v diskuzích...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tvuj model je "Na cestě 1 ks". Kdyz jsem na nej koukal, tak mel jeste napsano "Nedostupne". :-/
Takze viz, co tu psal kolega, ze je clovek rad, kdyz koupi neco.

Edit: Tata ma 50m od baraku pobocku Alzy a 100m pobocku CZC, proto pouze tyto dva obchody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, takže jen kvůli tomu, že to není zrovna v mém oblíbeném obchodě a nejsem schopný si to nechat dovézt odjinud a počkat si na to pár dní, tak si koupím doslova ten samý laptop za neskutečně přepálenou cenu – aneb proč zo kupovat se 6C Ryzen 5 5500U, když to můžu mít i s Core i3 1125G4, že... která navrch k tomu aspoň bude víc topit, takže v combu s tím „chlazením“ jaké v tom je na tom třeba půjdou dělat alespoň ta smažená vajica. Toto je opravdu kauf století... ale moc bych se s tím nechlubil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protoze ten Intel maji a to AMD ne. Co na tom neni jasne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud něco AMD má... mohu poprosit ultrabook s Thunderboltem? Klidně to může být jediný port na tom laptopu... Dík za radu

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

...a konkrétně k čemu je potřeba ten Thunderbolt?

PS: Z Thunderboltu si Apple (za vydatné podpory Intelu) prakticky udělal svůj standard. Testování kompatibility se totiž realizuje téměř výhradně u něho, a tak s odkazem na potřebu otestovat spolupráci se všemi jeho zařízeními mu to umožňuje kasírovat hooodně velké "výpalné".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ono to neni jen o te RAM, ale tvuj model ma o dost horsi displej. Take jsem na nej koukal, ale prave jsem si vsimnul toho displeje a okamzite to zavrhnul. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim. Kdo chce 16ti valec v NB? K cemu? Abych na tom renderoval a NB se roztekl?
Co takhle vic NB s Ryzen 5600(5700) ?
NB s amd je malo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Musis koukat do NDR, tam je to o neco lepsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tam uz koukam na grafiky, obleceni, drogerii a posledni dobou i jidlo.
Tady je vyber jako v tehdejsim sovetskym svazu. Uplny hovno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je vtipne, jak se Intel s AMD pretahuji kdo ma lepsi highend mobilni segment... a jaksi si nevsimli, ze jim Apple vcera ten segment vicemene sezral.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

On jim ho urcite nesezral, uz jen tim, ze je to limitovane jablecnym OS. Kdyz se pak podivas na vysledek Geekbenche (ktery je sice naprd, ale prd lepsi nez nic), tak MT vykon toho M1X je o 25% vys, nez soucasna top nabidka AMD/Intel. Na to, ze jedou o 2 generace lepsim vyrobnim procesu, maji mit super-duper architekturu, atd, tak to zase neni az takovy zazrak.
Jako vetsi plus bych videl efektivitu/watt pro urcitou kategorii TDP(pokud tam opravdu je), nez cisty vykon, ktery kdyby minimlane AMD chtelo, tak ho ma taky. Nicmene, pro ne to neni v jeji situaci priorita.
Jinymi slovy, je to pekny posun ve vykonu (testy ukazou jak a v cem presne), ale zadna revoluce neprisla...osobne jsem cekal od M1X vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zvědavý na výkon té integrované grafiky v M1 Max. Ten by teoreticky mohl být až přibližně na úrovni RTX 3060.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na ten realny vykon grafiky jsem taky zvedavy a jake to bude mit dohromady TDP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CPU do 30W, grafika pod 60W, otázkou je zda kombinovaně to bude 90W nebo méně. Tipnul bych že méně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tej ich prezentácii to porovnávali s Razer Blade 15 Advanced (RZ09-0409CE53), ktorý je osadený RTX3080 16GB. Takže som zvedavý aj ja aký bude ten výkon naozaj a v konkrétnych aplikáciách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já myslel desktopovou RTX 3060. U těch mobilních grafik je problém, že se pod stejným označením prodávají grafiky s o desítky procent různým výkonem. Ta v tom Razeru patří myslím spíš k těm míň výkonným (1365 MHz boost, 105 W TDP).

https://diit.cz/clanek/interne-existuje-28-variant-mobilnich-geforce-rtx...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávali to proti dvěma. U jednoho, konzervativnějšího modelu byl M1 max výkonnější než 3080, v jiném kde grafika dostává 160W byla 3080, dle grafu asi tak o 10% výkonnější ale o 100W vyšší spotřebě. Navíc to pořád nemá k dispozici 64GB VRAM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Geekbench rozdiel medzi intel 10xxx a 12xxx je radovo v jednotkách percent. Dosiahnuť 25% navýšenie by bolo pri tomto tempe pre intel päťročnica.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Geekbench rozdiel medzi intel 10xxx a 12xxx je radovo v jednotkách percent."
.. a na to jsi prisel jak? Ono jsou uz nekde nejaky GB5 vysledky mobilnich 12xxx?
A jinak nemuzes byt asi vice vedle, rozdil mezi 10875H a 11950H je enormni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediný test na starém buildu systému. Očekávalo se spíše nějakých 13 možná 14 tisíc bodů. V některých diskuzích se píše že to mohl být základní M1 Pro s 6+2 jádry a GB ho detekuje jako 10c, to by šlo ruku v ruce s očekáváními, ale počítám že první ˇštastlivci to budou mít v pondělí/v úterý k dispozici.

Kluci z MaxTech už objednali 8 nových macbooků v různé velikosti a konfiguraci SoC a budou dělat nějakou velkou srovnávací recenzi

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.