Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen 5 již koncem zimy? Nepravděpodobné

V případě AMD-Intelu-Nvidie a dalších megakorporací bych slovo "smysl" nevnímal jako synonymum pro zdravý rozum.
Dává snad smysl, že Phoenix je stále monolit a iGPU stále není odděleno od CPU? No fuj, kdo by přece chtěl levnější iGPU výkon, to by nedělalo dobře obchodu a CEO by si nemohl koupit další jachtu.
Dává smysl dnes nabízet v desktopu (a prakticky i v notebooku, protože nedostupnost) jako nejlepší iGPU 5700G?

Pro analýzy kroků těhle šmejdů nelze uvažovat se zdravým rozumem nebo dokonce win-win situací pro zákazníka-obchodníka. Silné a ne příliš drahé iGPU nebo moderní dedikovaný lowend by oslovil příliš mnoho zákazníků, takže je lepší je co nejvíc bojkotovat a vyrábět 16jádro do notebooků za 100 litrů apod. "praktické a oblíbené" výrobky. Řízky prý došly, kupujte kaviár a držte hubu.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Low end skončil vtedy, keď náklady na vývoj skokovo vzrástli a nedali sa "uhradiť" z predaja server/HEDT CPU kvôli objemu ich predaja.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nástupce 5700G nemůže být lowend a není lowend. Na druhou stranu taky není nutné, aby to byl předražený krám, co si skoro nikdo s mozkem nekoupí. Kdyby u Phoenix oddělili iGPU od CPU, tak by náklady na vývoj trochu stouply, ale to by bylo bohatě kompenzováno výrazně nižší výrobní cenou, nižším počtem méně problémových zmetků a následnými vyššími prodeji.

U dedikovaného lowendu taky není třeba operovat s pohádkami o velkých nákladech na vývoj, protože to by cena v čase více klesala, protože by se tyto náklady umořovaly (jak je dobře vidět např. v automotiv). Místo toho tady máme RX 6400, RX 6600 atd. za ceny vycucané z prstu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tie náklady na vývoj išli skokovo hore a trvá to.

S EUV začalo ASML v roku 1984/5 a vlastne len 3. rok dodáva sériové stroje

Na produkčných čipletoch AMD pracuje od prelomu rokov 2006-7, takže už 16. rok
https://diit.cz/clanek/amd-fiji-rozmery-jadra

a na všeobecnom "Advanced packaging"-u ešte dlhšie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tedy konkrétně.
RX 6400 - pidi zmetek ze 110 mm2 Navi 24 co ani nebyl vyvinut primárně pro desktop a který se už nějakou dobu prodává. Vážně je výše neumořených nákladů na vývoj a výrobní cena, tak vysoká, že to musí stát 3500 Kč? Nebo jen zneužívají situace a vědí, že nvidia je řízená stejnými šmejdy, takže budem dojit?
GDDR6 VRAM Prices Plummet: 8GB of Memory Now Costs $27
Na RX 6400 není nic drahého.
Ryzen 5 3600 (je to čipletový výrobek) stojí 1800 Kč.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mohou nabrat ty co se dřív fotili s Rajou v tričku s logem Xe. To bude užitečná posila...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat ceny procesorů a grafických karet nelze. Cenu procesoru tvoří cena procesoru, ale cenu grafické karty netvoří cena GPU. Oproti procesoru máš navíc PCB, napájecí obvody, komponenty a konektory (pokud to chceš bagatelizovat, podívej se na ceny základních desek, což není nic jiného než PCB s napájecími obvody a konektory). Dále ceny pamětí. Pak na tom mají nějaké marže výrobci, kteří z těch komponent sestaví produkt (musí zaplatit lidi, amortizaci strojů a něco vydělat). Řada procesorů nemá přibalený chladič, případně nějaký generický levný. Grafické karty mají chladiče každá na míru (tzn. mnohem individuálnější vývoj + výrobu v menších sériích). Násobně dražší je doprava (do objemu krabice grafické karty se vejde 5-10 procesorů). A nakonec - procesory nepotřebují žádné ovladače, kdežto v ceně grafické karty je vývoj ovladačů, od kterého se očekává nový driver k příležitosti vydání každé významnější hry + podpora dávno po ukončení prodeje produktu.

„GDDR6 VRAM Prices Plummet: 8GB of Memory Now Costs $27“

Ano, pro výrobce karty, nikoli z ceny karty. K těm $27 si připočti dopravu pamětí, marži výrobce grafické karty, dopravu grafické karty, marži velkoobchodníka, marži maloobchodníka, DPH a jsi na 1500 Kč. Počítá se to vcelku snadno, koncová cena grafické karty bez DPH odpovídá plus mínus dvojnásobku pořizovací ceny komponent (to platí přes dvacet let).

$29 v nákupu stály v roce 2008 paměti pro GeForce GRTX 260, jejíž doporučená cena byla $449. Když dneska stojí karta s pamětmi za $27 v maloobchodu ~$200 (Radeon RX 6600), je to prakticky zadarmo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

>A nakonec - procesory nepotřebují žádné ovladače, kdežto v ceně grafické karty je vývoj ovladačů,

Spresním
Dnešné CPU potrebujú obvádače, ktoré sú zložité, ale ovládače pre GPU sú o 2-3 rády (10-100 x) zložitejšie ako ovládače pre CPU

> plus mínus dvojnásobku pořizovací ceny komponent (to platí přes dvacet let).

To platí na hotelových školách odjakživa a napr. Zdeněk Pohlreich to jasne ukazuje,
nákupná cena surovín +100% (na prácu a myšlienku) = najnižšia možná predajná cena jedla, aby nebolo stratové.

Preto dávam súhlas

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je normální, že marže se liší podle zařazení výrobku do lowendu, mainstreamu, highendu, takže žádné jedno číslo procent neplatí. Cenou vývoje ovladačů bychom si mohli zdůvodnit i cenu desetkrát vyšší, ale to je problém zbrklého grafického vývoje kravin, za který si můžou samotné firmy. Ten bič na ně nikdo jiný neupletl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mýlíš se! 2D ovladač grafické karty teda ovladač, který bude u RX 6400 hojně využíván, není vůbec složitější než ovladač procesoru.
no-X se do toho trochu zapletl, když u neherní grafiky RX 6400 argumentuje ovladačem pro RX 6800. Jistě, je to stejný ovladač, ale jeho cena musí být promítnuta především do ceny herních grafik a také to tak je.
Problémem lowendu jsou nízké prodeje, takže to nemůže být úplně levné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Oproti procesoru máš navíc PCB, napájecí obvody, komponenty a konektory (pokud to chceš bagatelizovat, podívej se na ceny základních desek, což není nic jiného než PCB s napájecími obvody a konektory)."

Kouknu na základní desku za 1300 Kč (MSI B450M-A PRO MAX) a musím cenu PCB a jeho komponent na RX 6400 bagatelizovat stále. Kromě jiného je tam navíc čipset, drahé sloty pro RAM, drahý socket, zvukovka, PCIE slot a to co má s grafikou společné, je tam ve větším množství. Cenu PCB RX 6400 bych odhadl na 400 Kč max.

Házet vysokou cenu na chladiče, kdy se větráky přehazují vzájemně z mnoha typů a dost často je vidět, že samotný pasiv je určen pro trochu jinou kartu nebo je odvozen z jiného staršího typu...

Ještě to pojmu jinak. Vezmu RX 550 4GB za 2300 Kč a RX 6400 4GB za 3500 Kč. PCB a chladiče jsou srovnatelný, takže rozdíl 1200 Kč (to jest cena celé GT 710 co má taky PCB a chladič) jen na trochu lepších pamětech a GPU? To by byla 7 nm výroba hodně drahá a tak levné 7 nm výrobky v oblasti CPU by neexistovaly. Podotýkám, že i RX 550 je předražená, protože je už x krát zaplacený vývoj, samotná výroba je zaostalá a normální lowendová marže by to až na 2300 Kč nevyhonila - reálně tak 2 tisíce i se ziskem adekvátním v lowendu. Jestli hodlají mít výrobci marži na lowendu jako na RTX 4070, tak to pak jo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel low end je v současnosti záležitost s velmi nízkými prodeji a výrobci moc dobře ví že snížení ceny by v low endu mělo jen minimální vliv na prodeje - do nových mašin už se low end v podstatě nedává (další hřebík do rakvičky mu dalo integrované grafické jádro v Zen4)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moderní low end se neprodává, protože neexistuje. RX 550 má výkon jako nejlepší integrovaná a RX 6400 za 3500 Kč nenabízí ani multimediální výbavu, což je za takovou cenu a pro dedikovaný lowend docela blbé. Nvidia taky prodává jen zastaralé kusy a odpadky jako GTX 1630 za 3700 Kč nebo GTX 1650 za 3900 Kč. Poptávka by byla, spousta hráčů chce něco moderního (ne na 5 nm, ale na levnějších 6 nm), co překoná nejlepší iGPU, ale stojí prd (pod 5 tisíc).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A není to náhodou opačně? Neexistuje protože prodeje jsou minimální. Jako vážně si myslíš že se úplně všichni domluvili že prostě low end nebudou dělat? Nedomluvili, finančně to ale nevychází.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nevydávají výrobky, které mají menší zisk. Z tohoto důvodu pořád prudí s 5700G a nástupce do AM5 možná v zimě a určitě hodně drahý, protože je to velký křemík a oni ho nechtějí rozdělit. Tohle chování je běžné a sám jsem ho při produktové strategii zažil s jinými výrobky. Kapitalismus je sviňa, zisk nestačí, musí se maximalizovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> lze připustit, informaci RedGamingTech že již začátkem letošního čtvrtého kvartálu (tzn. v říjnu)
>plánuje AMD spustit sériovou výrobu.

>Až příliš optimistická se však jeví další část zprávy, podle níž AMD uvede Zen 5 již v lednu na
>CES a procesor půjde do prodeje koncem prvního kvartálu (březen) nebo začátkem druhého
>(duben).

Máme RGT zjavne rovnaké zdroje o dĺže výroby

> Peter Fodrek | před 4 lety (diskusia k článku z 13. 2. 2019- a tvrdil som to aj pred tým)

>tak začnime počítať

>AMD vyrábalo čipy u seba cca. 40 dní, testovalo 90 dní (balilo do IC 2-4 dni) a 30 dní pred
>uvedením na trh začalo s dodávkami launch partnerom.
>To je cca 90+40+30=160 dní
https://diit.cz/clanek/tsmc-zahaji-7nm-euv-vyrobu-v-breznu/diskuse

160 dní po 1.10. 2023 bude 9.3.2024.
https://www.convertunits.com/dates/160/daysfrom/Oct+1,+2023

160 dní po 31.12. 2023 bude 8.6.2024.
https://www.convertunits.com/dates/160/daysfrom/Dec+31,+2023

To by ale znamenalo, že séria na overenie možnosti sériovo vyrábať Zen5 už prebehla a nebude treba ďalšia revízia. Resp. prešli testami tak, že je isté, že ju nebude treba robiť a všetky prípadné chyby sa odstránia mikrokódom a test mikrokódu prebieha a musí sa končiť do 1.10.2023

>Namísto 3nm procesu, jehož včasná příprava byla nejistá, došlo na 4nm

A to je tá výhoda

> 19. 10. 2021
> 3nm wafer TSMC bude stát přes $20 000, doba výroby se prodlužuje
> Doposud obvyklá doba výroby křemíkového čipu tak naroste o další 2-3 měsíce.
> https://diit.cz/clanek/3nm-wafer-tsmc-bude-stat-pres-20-000-doba-vyroby-...

>Na výrobu je potřeba počítat s 5-6 měsíci zcela minimálně

To ale platí pre 3 nm, pre 4 nm je to 2-3 mesiace menej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně tipuju, že to vydají v 5/24.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám taký pocit, že tentokrát pôjde na trh so Zen5 jadrami Epyc, je to segment, ktorý doposiaľ nemal veľký problém s poklesom dopytu (uvidíme zajtra po výsledkoch za 2Q/2023) a navyše generuje najvyššie zisky, či najrýchlejšie zvyšuje celkový podiel AMD na trhu. AMD potrebuje zvyšovať podiel na serverovom trhu, keď to ide relatívne jednoducho, pretože už zákazníci pochopili (Dell prešiel pri 1-socket serveroch výhradne na AMD), že Intel je v serveroch v "jadrovej" a "dlaždicovej" kóme a nech sa snaží koľko chce, na 96 jadier Zen5 nebudú zrejme stačiť ani 2 sockety so 60 jadrami "Sapphire Rapids" (nižšie frekvencie a IPC) a to za cenu 17 000 dolárov za kus (96 jadrový Epyc 9654 je za 6500 dolárov za kus).... a na to, že "Emerald Rapids" príde 4Q/2023 neverím a neverím ani tomu, že im pomôže zvýšenie IPC o 1% a maximálne 64 jadier na socket.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nové architektury a drahé nm by kromě serverů měli hodit i do notebooku, ale holt AMD, takže smůla.
V případě Zen4/Zen5 bych klidně koupil i ultrazmetka v podobě jen dvoujádra, ale nepředpokládám ani existenci čtyřjádra. Jedině Apple M3 by je mohl nakoupnout k něčemu takovému.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Thr Pro 5000WX(Zen3-based) byly uvedeny v 3/2022, Ryzeny 7000(Zen4-based) vyšly v 9/2022. Pokud se má uržet míra technologického zastarání Thr segmentu na stávající úrovni, neměly by Ryzeny na bázi Zen5 vyjít dříve než ve 2Q/2024 (Zen4-based Thr se snad očekávají tento podzim).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale moc později taky ne. Plný dva roky to nebývá. Q2 mi přijde pro AMD i obchodně nejvýhodnější, pokud má Arrow Lake vyjít Q4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to 3/2024 může být klidně pouze začátek (cca 1/2 roční?) exluzivity například pro Lenovo ThinkStation.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už se tady diskutuje Zen, slyšeli ste o ZenBleedu ? Prej to je nová infekce postihuje procesory AMD, která při neléčení může způsobit, že vám vyteče křemík z procesoru na podlahu. Léčebné prostředky prý budou dostupné nejdříve za několik měsíců, podle vyjádření tiskové mluvčí AMD. Tak vam všem AMDčkářům držim palce, abyste nemuseli uklízet mokrou loužičku pod kompem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Slyšel.
V květnu.
Loužička už stihla uschnout.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ty seš fakt takový prase, že doma neuklízíš? No fuj, koukej vytáhnout kýbl s hadrem a di to vytřít. No a pak ten kýbl moc neuklízej, protože tohle je zbrusu nová choroba, takže ti to vyteče znova.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Blbý je, že máme v práci Skylake, dokonce i nějaký ten Haswell a nakonec doma také mám jedno zkušební pokusné PC na Skylaku a rodičům na net bohatě stačí Haswell. (Mluvíme o čtyřjádrech 4C/8T).
V práci se mě ptali, jestli už by se to nemělo upgradovat, tak jsem říkal, že ne, ale že ty poslední dvě PC na Nehalemu (i7-960) už bychom upgradovat měli! :-)

Prostě bych AMDečku radil nespěchat, protože prodeje se navyšovat nebudou, chce to být v této době opatrný a neplnit sklady, aby to tam nezůstalo.
Být AMD vzal bych si příklad z NVidie, které novináři jenom naznačí, že ta grafika je na hovno a hned už pozastavuje výrobu, jak je Huang opatrnej. Je to rozumné, pořád lepší nemít novou bundu než muset dávat starou do zastavárny! :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro servery mohou vydat Zen5 třeba za týden a poptávka bude. Nebojím se, že by AMD se Zen5 nějak moc cílila na ostatní. Dneska už skoro nikoho nezajímá vyšší CPU výkon, jako spíš vyšší grafický výkon a celkově lepší poměr spotřeba/výkon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasný, nakonec viz co píše kolega hned o příspěvek níž. U těch serverů se vyplatí si spočítat i spotřebu, kterou bude mít nová generace v poměru watt na jednotku výkonu zase nižší.
U těch desktopů se nějaká spotřeba moc řešit nedá. Těch pár watt, o které bude brát nový procesor méně, to nerozhoduje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel si propočítat, jestli se upgrade nevyplatí už jenom kvůli nižší spotřebě? Třeba na lowend 2 gen starý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se vyplatí u tý i7-960, ty byly ještě dost žravý. S Ivy Bridge šla spotřeba dolu a u Haswellu zůstala pořád slušná. To až později, kdy Intel x-krát upgradoval Skylake, šla spotřeba zas nahoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@RedMaX
U nás běží jedno PC se Sandym, 3,1 GHz, 2C/4T. S aktivním ublock origin na net dobrý. Akcelerace YT videí jakž takž. To i7 960 je též z 2011. Dá se říct, že dokud na to nevyšly ty bezpečnostní záplaty, tak to svištělo. Nicméně dynamický web to zabíjí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že na tyhle stařečky ani moc záplat nebylo. Ty nejvíc postihly Skylake. Problém bude hlavně to 2C a minimální akcelerace v grafice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.