Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zlepšujeme Ubuntu, správa systému, FAQ

Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele
V dnešní kratší recenzi si představíme kus "hardwaru" poněkud neobvyklého. Před časem vydaná kniha Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele představuje zajímavého průvodce nejznámější linuxovou distribucí, která dále prohlubuje její zaměření na začínající uživatele a co nejjednodušší obsluhu. Pochází z pera týmu vedeného zkušeným autorem Ivanem Bíbrem a nám to zkrátka nedalo, museli jsme se knize podívat na zoubek…

Kapitoly článků

Zlepšujeme Ubuntu

Na více než 30 stránkách se kniha věnuje "ohýbání" Ubuntu do vámi zvolené podoby. Popisuje úpravy prostředí od změny základního motivu či pozadí plochy a změny písma, přes úpravu prostředí pro netbooky, zapnutí 3D efektů Compiz či přechodu na úplně jiné desktopové prostředí (KDE, Xfce …).

Domovským prostředím pro Ubuntu je ale GNOME, takže se autoři věnují v několika odstavcích různým appletům pro něj, screenletům, využití Google Gadgets a dalšímu. Další kapitola popisuje zprovoznění monitoringu hardware jako zobrazování teplot, S.M.A.R.T. z pevných disků atd. Nevynechává ani to, co vám umožní nastavit mocný nástroj Ubuntu Tweak.

Správa systému

Obsáhlých 50 stran autoři věnovali správě sytému jako celku, od zdrojů softwaru a instalace/odinstalace aplikací, přes aktualizaci, zabezpečení a firewall, správu tisku, uživatelů a skupin, zálohování, připojení k sítím, zprovoznění různého hardwaru a mnohé další. Část této kapitoly určené spíše pokročilejším, se věnuje práci v textové konzoli či textovém prostředí.

Časté dotazy a problémy

Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele (ukázka)

Na posledních 40 stránkách se kniha věnuje nejčastějším dotazům, které mohou nováčci u počítače jako takového, či ti, kdož přecházejí z Windows, mít. Kapitola je velmi obsáhlá a zahrnuje jak rady pro samotné Ubuntu, tak i pár věcí týkajících se práce na PC obecně a potíží s hardwarem, které nesouvisejí se samotným Ubuntu. Neméně důležitá část se věnuje tomu, co dělat, pokud vám chybí některá apliakce z Windows a neumíte sami najít její náhradu.

Tagy: 
Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Recenze: Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele

Úterý, 31 Srpen 2010 - 15:01 | corwin78 | Škoda, že není kniha přímo zaměřená na Kubuntu.

Zobrazit diskusi