Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení, závěr

Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele
V dnešní kratší recenzi si představíme kus "hardwaru" poněkud neobvyklého. Před časem vydaná kniha Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele představuje zajímavého průvodce nejznámější linuxovou distribucí, která dále prohlubuje její zaměření na začínající uživatele a co nejjednodušší obsluhu. Pochází z pera týmu vedeného zkušeným autorem Ivanem Bíbrem a nám to zkrátka nedalo, museli jsme se knize podívat na zoubek…

Hodnocení

Osobně s knihami Ivana Bíbra, resp. týmu autorů, jehož je členem, přicházím do styku již nějaký pátek a za tu dobu jsem si je stihl oblíbit jako vhodný zdroj informací. Totéž platí i pro příručku Ubuntu 10.04 CZ, která si v ničem nezadá s tou pro Mandrivu 2010 CZ, až na odlišnosti obou distribucí pochopitelně.

Kniha je velice dobře strukturována, provede uživatele chronologicky jednotlivými kroky, přičemž autoři se zjevně snažili co nejlépe sestavit posloupnost toho, na co může začátečník s Ubuntu narazit. Jednotlivé kapitoly se zabývají konkrétními tématy, text se však na rozdíl od jiných nevyhýbá ani hovoření o Windows v kontextu rozdílnosti oproti Ubuntu.

Mohu-li srovnat tuto knihu s jinými tituly, které zde o Linuxu vycházely v době před 5 až 10 lety, je zde patrný obrovský pokrok. Tehdejší knihy jsou dnes směšně neúplné a často psané spíše stylem "linuxový geek pro další geeky". Toto čtenáři s dnes představenou knihou nehrozí, navíc její záběr sahá v některých oblastech nejen lehce za hranice samotného Ubuntu, ale i za hranice Linuxu jako takového, aby vše usadil do správného kontextu.

Deep in IT ocenění Silver (stříbrné)

Kniha si odnáší naše stříbrné ocenění (na zlaté to přeci jen není, byť sama kniha za různé drobné chybičky občas se v Ubuntu objevivší, nemůže, hodnotíme "celý produkt") a každý, kdo o Linuxu uvažuje, nejlépe přímo o Ubuntu, by si ji měl zařadit na seznam žhavých kandidátů k pořízení. Cena je rozhodně příznivá, ke knize dostanete i lisovaná DVD s Ubuntu ve 32 a 64bitové verzi.

A když už jsme u toho, o tuto knihu si u nás nyní můžete zasoutěžit.

Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele Mark Shuttleworth na Ubuntu Party v Paříži, listopad 2009 Ubuntu 10.04

Hodnocení


Klady
+ velmi čtivá, přehledná kniha od zkušeného týmu
+ upravené DVD s Ubuntu součástí
+ příznivá cena

Zápory
 

Pohlídejte si
 

Poděkování

Knihu poskytla firma:
Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele

 

Cena Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele: ~400 Kč

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Recenze: Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele

Úterý, 31 Srpen 2010 - 15:01 | corwin78 | Škoda, že není kniha přímo zaměřená na Kubuntu.

Zobrazit diskusi