Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hry v Ubuntu

Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele
V dnešní kratší recenzi si představíme kus "hardwaru" poněkud neobvyklého. Před časem vydaná kniha Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele představuje zajímavého průvodce nejznámější linuxovou distribucí, která dále prohlubuje její zaměření na začínající uživatele a co nejjednodušší obsluhu. Pochází z pera týmu vedeného zkušeným autorem Ivanem Bíbrem a nám to zkrátka nedalo, museli jsme se knize podívat na zoubek…

Hry v Ubuntu

Do druhé poloviny se kniha přehupuje s kapitolou o hrách. Hovoří jak o základních hrách z desktopových prostředí, tak o komerčních hrách (např. Doom 3), u nichž popisuje možné problémy při instalaci a jejich řešení a také odinstalaci.

Další sekce představuje některé zajímavé hry, z akčních jsou to Alien Arena (mohli jste viděť u nás v akci v Ubuntu 10.04), Wolfenstein: Enemy Territory (u níž byl mimochodem čerstvě uvolněn zdrojový kód herního engine), Enemy Territory: Quake Wars, Nexuiz, Quake 4, Temulous či Unreal Tournament a další. Většina z nich staví právě na vylepšených, v minulosti uvolněných engine iD Software.

Strategické hry zastupuje nesmrtelný OpenTTD, báječná FreeCiv (kdo nehrál proti pěti Japoncům, ten neuvěří, jak podivně lze tuto hru hrát :-), taktická tahová Battle for Wesnoth, ale také plně 3D hry jako Glest (variace na Warcraft II) či Savage 2.

Pokud jste rádi hráli Worms, jsou zde linuxoví Wormux, příznivce Settlers potěší budovatelská Widelands.

Výčet představuje i několik leteckých a automobilových simulátorů, variaci na Guitar Hero zvanou Frets on Fire, mezi arkádami se představí třeba Frozen Bubble a Extreme Tux Racer. Spousta dalších her zahrnuje i slavné Fish Fillets a různá RPG, nicméně pojďme k další podstatné herní podkapitole.

Tou je Wine, linuxová implementace Windowsích API (tedy nikoli emulátor, ale nativní implementace), resp. z něj vycházející komerční CrossOver Games či Cedega, o všech celkem často na DIIT píšeme. Dalším, tentokrát již skutečně emulátorem, je popisovaný DosBox umožňující provozovat staré DOSové hry na uživatelsky nastavitelné rychlosti (takže není problém emulaci zpomalit na úroveň 286 a užívat si hru, kterou jste hráli jako diví před 20+ lety).

Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele (ukázka)
Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Recenze: Ubuntu 10.04 CZ - praktická příručka uživatele

Úterý, 31 Srpen 2010 - 15:01 | corwin78 | Škoda, že není kniha přímo zaměřená na Kubuntu.

Zobrazit diskusi