Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zpoždění 3nm procesu TSMC se dotkne hlavně Applu. x86 a GPU podstatně méně

Vzhladom na to ze dnes nema ani ziadny cinsko-thaiwansky youtuber ktoreho stryko je svagor sestrinej tety CEO intelu ani len podpultovy milimeter stvorcovy intelovskeho NTB ci destopoveho cipu na 7 nm technologii (dnes sa tomu nadava intel 4), tak intel 18A (teda povodne oznacenie nieco ako 5nm ultra++, kedze prve 5 nm bude 20A), no tak trh (NTB, destop, server) bude zaplaveny 18A a vyspelejsimi produktami s triezvym odhadom v roku 2030, ak nie neskor.

Mobilne 7 nm cipy maju zazit svoj tazky porod na konci roka 2023. Podobne tazke porody boli:

* 2014 broadwell 14 nm (In September 2013, Intel demonstrated an Ultrabook laptop that used a 14 nm Broadwell CPU, and Intel CEO Brian Krzanich said, "[CPU] will be shipping by the end of this year."[19] However, shipment was delayed further until Q4 2014.) - zdroj wiki

ako aj

* 2018 a 10 nm potemkinovo kanonove kazero, relativne "cerstva" minulost, da sa este pamatat)

posledny relativne netryznivy-nemucivy launch noveho vyrobneho procesu (ktory sa nenatiahol na 3-5 rocnu telenovelu) bol u intelu kupodivu 22 nm, prvy FinFET po poslednej 32 nm planarnej technologii, vzhladom na totalne odlisnu fyzicku struktuiru tranzistorov, bolo uvedenie podozrivo hladke

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. kupodivu 22 nm, prvy FinFET ... vzhladom na totalne odlisnu fyzicku strukturu tranzistorov, bolo uvedenie podozrivo hladke .."

Intel byl v podezření, že se někde ... "inspiroval".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hlavne pri takej veľkej zmene všetko odladí firma v laboratóriu do dokonalosti a v továrni len výrobu škáľuje. Pri menších zmenách proces výroby firmy odlaďujú priamo v továrni

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to až tak hladké nebylo, ale Ivy Bridge měl jen 160 mm² (menší už byl jen Skylake) a na to, že šlo o skok o dva výrobní procesy (32nm->28nm->22nm), se prakticky nezvýšila taktovací frekvence. U některých modelů o 100 MHz, u některých vůbec. To je jako kdyby Intel přešel ze svého 14nm procesu na 7nm (Intel 4) a veškerý výkonnostní přínos byl 100 MHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jirko tohle je tak trochu demagogie. Porovnávat přechod od planární výroby na FinFET k přechodu od "14nm FinFET" na "7nm FinFET", kde je maximálně spíš jen vstup EUV, prostě není korektní. Tehdy jsme ten Ivy Bridge dost srhali, ale upřít se mu nedá přeci jen jistá energetická úspornost a ano, horší teplotní charakteristiky plynoucí z přechodu z "pájeného spoje" heatspreaderu na "bílou srajdu". Ale vzhledem k tomu jak velkých a kolik soust s tím Intel udělal, bych dnes s odstupem řekl, že Ivy byla dobrá generace, přes všechny porodní problémy, které nakonec vychytal až Haswell (kterej navíc přidal AVX2). Taktovací frekvencí bych se nezaklínal, až tak důležitá v reálu není. A o skok o dva výrobní procesy fakt nešlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nešlo? A co to tedy bylo? TSMC měla 28nm i 22nm procesy. Intel přeskočil 28nm podobně jako později GlobalFoundries přeskočila 20nm. Dávalo to smysl, s 28nm procesem by Intelu po 32nm SOI frekvence ještě klesly, jako klesly GlobalFoundries.

„Taktovací frekvencí bych se nezaklínal, až tak důležitá v reálu není.“

Není důležitá, pokud se dostaví výrazný posun IPC. Jenže Ivy Bridge nepřinesl ani podstatný posun v taktech, ani v IPC. V podstatě to byl nejslabší mezigenerační posun za celou éru čtyřjádrových Core a jediný důvod, proč tato generace nebyla považována za propadák, byl ten, že prakticky neexistovala konkurence, oproti které by to bylo naplno vidět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

22nm je jen marketingový název, už kdysi jsme tohle řešili a 22nm Fin Fet je ve skutečnost spíše "26nm " výrobní proces. To zase není oproti 28nm TSMC/GloFo takový rozdíl, ten hlavní rozdil byl v jiné struktuře tranzistorů. (28nm Gate First GloFo: SHP procesu ~25nm, u HP ~28nm a u LP ~30nm)

Našel jsem tenhle starý článek od ST Micro a tam Jean-Marc Chery, šéf výroby říká:

"Chery reckons the Intel 22nm process is really a 26nm process measured by drawn gate lenght"
" Simply stated, the Intel 22nm process is not a true 22nm process by the standard semiconductor definition"

https://www.electronicsweekly.com/blogs/mannerisms/manufacturing-manneri...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorry ale to plati i pro vsechny ostatni procesy.. gate lenght davno nesedi s nanometrama, byl tu nekde o tom clanek.. treba 7nm tsmc ma gate lenght 16nm.. takze s timhle meritkem tomu intel klidne moh rikat 18nm nebo 20nm.. 20nm proces tsmc nezvladal 22nm intelu konkurovat, proto na nem nevznik zadnej pc chip..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bože ty to vidíš... Ano dnes už to zdaleka neplatí, ale v době 40 - 32 - 28nm to ještě platilo a v podstatě se tím řídil celý polovodičový průmysl.Změnilo se to obecně ve chvíli kdy TSMC použila 20nm BEOL s FIN-FET tranzistory a začala tomu říkat "16nm" nebo Glofo se svými "14nm" také s 20nm BEOL.Můžeme ale s klidem prohlásit, že Intel byl v tomhle průkopníkem a nic to nemění na faktu, že si marketingové oddělení Intelu to číslo trochu přikrášlilo .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://seekingalpha.com/article/1679142-intel-dispelling-a-dangerous-mi...

"so a pure "Apples to Apples: This means that Intel's "32nm" was about on-par with the competing "32nm" process from the Common Platform Alliance at the time in real designs. This also means that if 32nm -> 22nm for Intel gave a "full shrink" worth of density improvements, then Intel's "22nm" really was a "full node move".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má to nejaký vyplyv na rozhodnutie nVidia-i a MediaTek-u?

NVIDIA developing low-power GPU architecture for MediaTek
According to DigiTimes sources, NVIDIA and MediaTek are in talk to design a new mobile processor.
https://videocardz.com/newz/mediatek-rumored-to-adopt-nvidia-gpu-archite...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.. nevím jestli už nebylo někde zmíněno ... je už nějaky termín/datum kdy se vyda APU se Zen4 do desktopu? 08/23 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na otázky tohoto typu existují 3 (možná i více) standardizované odpovědi
- Soon (tm)
- o další 2 týdny později
- až to bude, tak to bude

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.