Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zrají jak víno, aneb výkon podle data hry: GeForce RTX 3080 a Radeon RX 6800 XT

njn... když oni ti zpátečníci z AMD už roky ty grafiky staví tak, aby byly připravené na budoucnost (a někdy to netrefí), kdežto pánové vesmíru z nvidie tak, aby podaly v daném čase optimální výkon (a někdy to s tou optimalizací přeženou). Z toho pak pramení ty hlášky o "dozrávání" u AMD a "ždímání" u nvidie.

Mně vyhovuje spíše přístup AMD, ale každý to může vyhodnotit po svém.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja to beru tak, že Nvidie se vždy vyplatí spíš lidem, co často upgradují a chcou nejlíp high end (RTX 3090 se RX 6900 XT pořád daří docela odolávat... aspoň teda v UHD... asi díky té datové propustnosti, RX 6900 XT má ten systém stejný jako RX 6800 XT, ale RTX 3090 to výrazně upgradovala nad RTX 3080, taky ten poměr CU/SM (shaderů etc.) je už trochu jiný a RX 6900 XT už jich nemá víc jako RX 6800 XT proti své konkurenci), jinak je většinou lepší AMD.

Možná se může namítat, že konkurent pro RX 6900 XT je spíš RTX 3080 Ti, ale to je jen velmi lehce ořezaná RTX 3090, že to už se na tom toho většinou stejně moc nezmění. Situace se ale trochu obrací ve FHD, kdy se zvětšuje ten hit-rate a Infinity Cache už není takový bottleneck.

Každopádně pokud to tak půjde dál, tak co nevidět překoná RX 6900 XT tu RTX 3090 i ve 4K a peklo po letech zamrzne, protože AMD bude mít definitivně nejvýkonnější herní grafiku, pokud samozřejmě nepočítám ray-tracing – je docela zajímavé sledovat, jak se karta po čase zas postupně obrací. Uvidíme jestli tuto krasojízdu se zas povede zvrátit s RTX 4090 a opět bude překonávat RX 7900 XT...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti neviem teda, ja upgradujem casto a som pri tejto volbe vzal 6900XT, dokonca za krasnych 31k.. Narozdiel od 3090, vsak nemusim resit 110 stupnov na pamatiach a v zatazi (vc. miningu), o tej grafike ani neviem. ;) Nitro+ SE

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepříjemné na tom je fakt, že budoucnost je čím, dál dražší... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já byl mezi těmi pochybovači také, ale ono to nemusí být díky infitiny cache, jako třeba optimalizací na novou generaci konzolí

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tím to nejspíš nebude, protože staré i nové konzole (PS 4, 5, XB1, XB SEX) mají CPU i GPU od AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

architektura ps5 je hodně podobná jako RDNA2, HW ps4 byl v podstatě zastaralý v době vydání a oboje se velmi liší

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to tím klidně být může. Když jsem v zimě upgradoval R1600 na R3600, tak mi přiskočili nějaké fps k AC: Odyssey. RX 580 byl CPU limited, překvapivě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ze vsechny hry testovali s vypnutym ray tracingem - to je cisto cista nahoda. O snahu zmanipulovat vysledky se ani troch nejedna.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A práve preto sa tu taký povedeny test jak víno objavil. Nemám nič proti AMD len mi trochu vadí objektívnosť zlá zlá NVIDIA zlý zlý Intel...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ten vecny narativ "intel bad" a "evil nvidia" je takovy evergreen (nejen) ceskeho mainstreamu. Nema smysl proti nemu bojovat,protoze prave diky nemu si ticha vetsina muze udelat nazor o autorech,co timto zpusobem pisi. Ne ze by to bylo neco spatneho, kazdy je neci fanda :-)

*mam cpu amd, gpu nvidie a NASku jsem postavil na intel atom. Ted me suďte.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jaký narativ? Jsou to prostě firmy, které vydělávají. Ostatně AMD to už dělá taky. Otázka je, zda to vydělávání není až okatě zaměřeno dovnitř firmy, ve smyslu "zákoš zaplatí i to, co nechce." A opět si to každý může vyhodnotit podle svého. Za mě platí, že třeba Intel chtěl s novými CPU vždy prodat i nové desky. nVidia zase často šetří na pamětech, chlazení.

Co máš ty doma, to mě fakt nezajímá, je to nepodstatné. Každý alespoň trochu soudný jedinec nakupuje ne tupě podle značek, ale podle toho, co potřebuje a co mu připadne v daný okamžik výhodné, nebo nějak zapadající do již fungujícího ekosystému.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"Jaký narativ?"
Vždyť to píšu, "intel bad" a "evil nvidia". Potvrzujete to i svým příspěvkem. Příklady toho takzvaně špatného jste přiřadil jen nvidii a intelu. Náhoda? Nemyslím si :-)

"Co máš ty doma, to mě fakt nezajímá, je to nepodstatné."
To byl takový dodatek, že já jsem jeden z těch lidí, kterých je snad většina, která si právě kupuje podle toho, co je výhodné a vhodné. A tedy že jsou mi značky dost fuk a nemám potřebu je škatulkovat jako "prodává mi i něco co nechci, protože to je zlá zlá zláááá firma".

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

OK, můžeš teda najít něco podobného na AMD, nějaký konkrétní příklad? To jsou totiž poměrně faktické věci, které jsem ale já osobně nijak neodsoudil, jen pojmenoval. A to je trochu rozdíl, který se ti zřejmě špatně skousává, a proto tam hledáš význam a odsudek, který není.

Já mám třeba doma stále ještě víc Intelů než AMD. Znamená to, něco? Ne, vůbec nic, a to zejména s ohledem na obchodní praktiky výše zmíněných firem u zcela jiných produktů, než mám doma. Ty máš jen nutkání ukázat, jak jsi nad věcí a nezávislý, a přitom je to zcela opačně, jsi to ty, kdo hledá "zápletky" a snaží se obhájit neobhajitelné.

edit: ale nejsi v tom sám, Tomo a Matve to mají úplně stejně. :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"OK, můžeš teda najít něco podobného na AMD, nějaký konkrétní příklad?"

Jeden bych měl. Od AMD zákaz podpory ZEN3 v deskách x3x0.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pán si asi neuvědomuje co dělá Intel. Tohleto může AMD vyčítat fakt jen retard nebo probuzený z mnohaletého komatu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, má pravdu. Je to opravdu snaha už konečně nechat X370 umřít. Rozdíl je v tom, že X370 je cca 5 let stará, a tak se do ní mohly uhnízdit 4 generace AMD procesorů (pre-zen, Ryzen 1000,2000,3000). Na faktu, že to je umělé zaříznutí od AMD a/nebo výrobců desek, to ale nic nemění. Chtějí taky vydělávat a myslím, že je lepší to řešit takovou nepodporou, než materiálovým inženýrstvím a kurvítkama. Takto ten PC "dožije" déle, což vidím jako ekologické řešení.

Na druhou stranu v porovnání s Intelem, kde už leta platí prakticky bez výjimky pravidlo nová generace CPU = nová deska, je to i tak velmi dobré.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to taky není pravda na A320 myslím že od MSI dorazil update biosu na kterém se rozjede zen3
ale na b350 a x370 se nejspíš asi nedostane, protože a320 vyšel o dost později tak tam možný bude hw problém

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neni tam hw problem. Na moji asrock taichi x370 mi funkcni bios s podporou ryzenu 5000 posle na vyzadani primo asrock. Ale na webu se objevit nemuze, protoze amd zakazalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zákaz není že strany AMD. Problém je nedostatečna kapacita paměti BIOSu na desce. Což výrobci řeší biosy které nepodporují Ryzeny 1000 či 2000. Asi tě překvapim ale už jsme potkal i desku s a320 co podporovala Ryzen 5000.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to pochopitelné. Když vydají bios, který dropne podporu starých CPU, tak si vyrobí problém, protože existují matláci, co instalují vše "nové" a nečtou release notes. A k tomu výrobce desky neprodá nový model... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by drobnej problém s výkonem napájecí kaskády. Staré desky neutahli vyšší modely novějších generaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zákaz je ze strany AMD. Vyzkoušel jsem hodně BIOSů, abych ve své x370 ZEN3 (CH6) zprovoznil. S BIOSem z Biostar x470 GT8 fungovalo vše (včetně resizeable BAR) kromě na PCIe běžící na x8 místo x16. ASUS na update své high-end desky se*e. Dodnes přetrvává chyba s resetem FCLK po probuzení, Bohužel lepší oficiální BIOSy nebudou, protože AMD udělala bububu na výrobce MB, aby nepodporovali ZEN3 na x3x0 čipsetech.
Asi tě překvapím A320 (GIGABYTE A320M-H) desku s 5800X používám na těžbu Raptoreum coinu. Ale půjde z domu. 3800 má stejný hashrate a je levnější. A hlavně jsou lidi kteří vymění 3800 + tučný doplatek za 5800X. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prezentace "Coming soon" u produktů v lednu a dubnu a přitom vydané v červnu a poprvé dostupné na konci srpna. A to ještě poprvé dostupné, nikoliv reálně. Tomu se říká "nekupujte konkurenci, už brzy tu máme produkt" na který bych, ale čekal do dnes. Mluvím o RDNA2 v noteboocích.

Mimochodem to že se nevyplatí cokoliv pozitivně napsat o nvidii či intelu a negativního o amd, byť by to byla pravda, je vidět na +/- tady v diskuzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel se prokazatelně choval/chová jako svině, není třeba nic dokazovat - těch důkazů je spousta. Nvidia je taková polosvině. To tvoje "Coming soon" je proti jejich sviňárnám jen dětská hra.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem najít příklad, co mě naštvalo u AMD.

Nezaměňujte poukazování na chybu amd s chválou intelu/nvidie. Nezaměňujte chválu amd s hanobením intelu/nvidie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale v této době bych tohle úplně nenazlíval...AMD byla zrovna z těch firem, která docela termíny držela. Ale v době, kdy nic není a na všechno se čeká, tak za takových okolností je to s termíny na pytel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych bral jako argument, kdyby ani konkurenční nabídka nedržela termíny a nebyla dostupná. Jenže NV ohlásila své notebookové modely v lednu (myslím že na CES 2021) a na začátku února jsem měl objednávku na zboží, co bylo skladem. Mimochodem kombinace amd cpu + nvidia gpu.

Pokud AMD věděla, že termíny a dostupnost nedodrží, neměla psát ty "coming soon". A podívejte se na současný stav nabídky. Mimochodem, oficiálně dostupné byly v červnu, ale mělo je pár youtuberů v USA a neměly je k dispozici ani tak známé stránky, jako notebookcheck (první recenze 24.7.). A kolik recenzí na rdna2 grafiky tady máme na diitu od Karáše? Pokud někdo uvěřil amd ten slide, počkejte už to bude a potřebuje 17" model, tak nemá dodnes. Pokud mu "stačí" 15"-16", mohl si koupit něco asi tak na konci srpna (?), pokud mu stačil výběr ze dvou modelů. Dnes jsou ty modely asi 4, no někdo jich najde možná víc, ale koukám na czc a alzu jako orientační nabídku.

Je to pro mě důvod, abych na amd zanevřel? Ne. Ale dočetl jste se o tomhle problému s notebooky jinde než v diskuzi pod článkem? Karáš měl v jedné recenzi takový dloubanec, že letos jsou ty grafy hodně zelené a to je vše. Proč? No to jsme zpátky u toho narativu. Kdyby to takhle udělal intel ...

Omlouvám se za délku příspěvku. Stejně budu vymínuskován, tak jako výše, takže co už :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, ze neni dostatocny pocet NB s AMD, este neni automaticky vina AMD, ne? Spomen si na DELL, tam taky muze AMD za to, ze ani jeden nebol vydan s AMD procakom?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To že není dost notebooků s amd je chyba všech, vyjma AMD samotné :-D Tvle ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skus to este raz a pozornejsie. ;) Mimochodom, sam si sa pritom argumentacne znicil ked si priznal, ze celu situaciu trhu s AMD NB ty vlastne hodnotis na skladovych schopnostiach dvoch zaprdenych predajcov v nejakom CR - Alza a CZC. To je dost hlupe, nemyslis? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

polaris byl to samé v bledě modrém

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže obě firmy si za ty roky svého chování vůči zákazníkům, novinářům, i jiným firmám ať už zatajováním skutečnosti, slibováním nemožného, monopolním chováním až po nezákonné praktiky, jako chování Intelu vůči AMD v minulosti, partnerského programu Nvidie v nedávné minulosti. Ono se to skládá a pak už nejde zapomenout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten Intel je dobrej point – u Alder Laku by zas stačilo do testů nasadit jen hry s Denuvo ochranou bez funkční kompatibility s big.LITTLE. Pro Intel by pak vyšlo všude: 0 FPS. :) A to by byla teprve prdel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

N/A FPS :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem co sa tu rozdrapujes, toto je AMD fansite,niekde je Intel/Nvidia fansite na tom nie je nic zle,kazdy niekam inklinuje :))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je tohle AMD fansite, co je potom DDworld kde dokonce výkonové výsledky pro vše krom AMD produktů vychází o zhruba ~5% hůře než průměr lol

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čistě Nvidia / Intel fansite už taky moc není. Těžko nějakého výrobce delší dobu obdivovat, když poslední 4 roky není za co (Intel).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ved to krasne bolo vidiet aj na Obrovi poslednu dobu. Aj ked je fakt, ze uz zacal znovu cvrkat z organu, vydanim 12000 familie..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reálně jak moc se RTX používá? Co vím tak většina lidí se podívá a pak to zase vypne. Rozlišení a snímková frekvence je přesnější.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Já ho na RTX3080@UWQHD zapnul u Cyberpunku, podíval se jak to vypadá, kouknul na FPSka, zapnul DLSS....vypnut RTX a DLSS nechal na Quality. Hotovo, konec anabáze s RTX. Pokud se používají odlesky, je RTX/DXR vražda. Zatím co bez RTX s Quality DLSS mám při 220WGPU FPS kolem 80-90, s RTX a DLSS (Balanced?) mám při 340WGPU +-60FPS s dropama na některých ulicích ke 40FPS. A nejsem konzolovej hráč, aby mi těch 40FPS stačilo.
RTX na stíny je podle mě jen takový gimmick. Že jsou přesnější? I dont give a F...
Navíc...třeba v tom Cyberpunku mě ty ruzný berličky jak raytracing urychlit vizuálně vadily víc, než klasika. Jako že se v určitý objekty stejně neodráží, některý jen od určitý vzdálenosti atd... Doskakujicí objekty v odrazu mě rušily víc, než když tam jsou jen ty "fejkový".
V ničem jiným co hraju jsem RTX/DXR neviděl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou pár vyjímek dobré RT implementace se najde a to hned i na AMD kartě. Doom Eternal. Mám monitor 3440x1440 75Hz čili mě stačí 75fps. S freesyncem je to ok pro casual gamera. Tak jsem zkusmo nahodil v tomhle rozlišení max detaily, k tomu RT, tedy nastavení ve kterém to chce 13GB VRAM (haha 12GB karty) a koukám na to, že mě to těch 75 fps (na kterých to mám stejně omezené abych nemusel Vsyncovat) dává. Nebyl teda důvod RT vypínat. Jo a to prosím na té nejubožejší referenční 6800 non-XT co neleze přes 250W

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Koukal jsem na rozbor a docela si s tim IdSoft pohrál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dáš alespoň jediný důvod proč tuhle zbytečnou technologii zapínat? Když teda pominu absolutní impakt na kvalitu hraní, protože bez znatelného škobrtání to zvládá jen topend za vyšší desítky tisíc? Bude ta hra hratelnější? Protože, upřímně, RT tituly vypadají s RT leckdy i hůř.

edit: a kecy o manipulaci si můžeš odpustit. Je to newska, její zdroj je dole. Ale když ono je tak snadné si kopnout, že..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Manipulativni je uz ten zdroj. A ten, kdo ho sharuje tu manipulaci "jen siri dal" jako pravdu.

Testuji se karty, ktere na RT maji vykonu dost, takze tvuj argument je zcestny. Kdyby se testovala 3060, tak bych s tim mozna souhlasil. Ale takhe ne.

Ja hraju nejcasteji strategie, takze si RT moc neuzivam. Ale hral jsem WD Legion, Cyberpunk a Control. Vsechny mi s RT pripadaly hezci. V pripade Cyberpunku jsem radeji hral s RT dokonce i kdyz jsem musel zapnout DLSS.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, při 4K (RT) je výkonu dost...? tak to si teda fakt nemyslím...

4K to dává i s RTX 3090 bez FSR/DLSS na ultra preset sotva na 60 FPS s dropy i pod, když do toho počítáš i 1% minima, potěší s kartou za 50k, když očekáváš smooth experience, tak ani tato „BFGPU“ stále moc nestačí na max. settings.

Jsou to furt spíš jen lepší WQHD karty, s RT už můžeš hrát tak max. jen na FHD a to zas už bych šel asi blejt, naprosto otřesně to pak vypadá už i na 27".

A hrát s DLSS mi taky nepřijde příliš vhodné, s tím jeho ghostingem hrát některé hry (FPS) je taky docela zážitek, toto je jen marketing Nvidie, aby mohla ukazovat, jak „krasně“ zvládá RT... a přitom leda hovno, než hrát s DLSS a trpět jeho vady, tak to ten RT rači skoro každý ve většině her vypne, protože to je tak akorát FPS killer ve výsledku.

Nejspíš namítneš: „Proč hrát na ultra?“ – tak já už rovnou odvětím ať to neprotahujem: „A proč hrát pak s RT?“... když už chce hrát někdo s RT, přijde mi trochu na hlavu pak kvůli tomu stahovat jiné detaily, nebo kvůli tomu hrát dokonce jen na 1080p.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Ja hraju nejcasteji strategie, takze si RT moc neuzivam."

Takže "mučidlo které nemučí?" :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve World of Warcraft rtx stíny docela pěkně celé ty původní zapečené stíny opravují a přesto fpska jsou vysoká (protože, světe div se, MMO nejsou graficky náročné hry).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na stíny nepotřebuješ Nvidia RTX. To zvládá výkonově i RDNA2 od AMD. Záleží jen "jestli se chtělo".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To opravdu nerozporuji, že by na to rdna2 stačilo. Naopak, myslím že Blizzard podporuje standardní řešení. Já tady tvrdím, že RT má své použití a uvádím konkrétní případ, kde to pomohlo a vylepšilo vzhled a fps jsou úplně v pohodě. A není to nějaký okrajový letecký simulátor nebo benchmark.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RT sa pouziva v pocitacovej grafike na renderovanie a vo filmovom priemysle uz dlhu dobu. Vysledky z RT renderingu su nerozoznatelne od reality. V real-time pocitacovej grafike tam sice este nie sme, ale zacat sa v nejakom bode musi. Tolko k "zbytocnej" technologii. Ked uz spominas lahke kopnutia tak k tomu patria presne taketo vyjadrenia. BTW ak nejaka hra vyzera horsie s RT ako bez neho, je to problem implementacie, ktora ide na hlavu vyvojarom a nie RT ako technologie. Jej vysledky uz davno pozname a vieme co dokaze.

Co sa tyka AMD (a diskusie vyssie), tak ma napada par veci, ktore neboli zrovna koser. Napriklad ked prisla NV s GPU@PhysX, tak kedze AMD nemalo k nemu konkurenciu, tak sa tvarilo, ze ju ma. Najskor ako GPU@Havok a potom podporou Bulletu. Tie sa na rozdiel od PhysX nikdy nepouzili v ziadnej hre, ale stacilo to na to, aby sa sirili reci, ze aj AMD ma GPU fyziku. Ked prisla NV s GSync na desktopovych monitoroch a AMD nemalo odpoved, tak narychlo zbuchali prezentaciu na NTB, kde sa tvarili, ze maju to iste a free. Prve monitory s podporou ich FreeSync prisli az po roku a pol a s tym, ze oproti GSync mali viacero nevyhod. Potom tu mame casy, ked AMD vracalo NV teselaciu a to v podobe asynchronnych shaderov. Zaujimave, ze u NV bola kazda hra s teselaciou kauzou, tak u AMD dokaz lepsej podpory novych API. Fakt je, ze AMD malo pre asynchronne shadre robustnejsie riesenie a zneuzivalo to rovnako ako NV teselaciu, pre ktoru mali zasa oni v prvej generacii robustnejsie riesenie. A to ani nespominam ich trapnu kampan s fixerom, ktora vrcholila rozbijanim konkurencnych kariet. Prikladov kedy sa AMD spravalo rovnako ako NV, kedy klamalo alebo minimalne zavadzalo je viac. Len ste sa ich niektori rozhodli toletovat. Na rozdiel od NV, kde sa pomaly zo vsetkeho co tato firma robi, umelo vyraba nejaka kauza. Velmi pekne to bolo vidiet na hrach, ktore pouzivali Gameworks, kedy kazda tato hra bola kauza na Gamewors, ktore mohlo za kazdu chybu v hre.

Tym ale samozrejme nechcem tvrdit, ze to co urobil Intel v minulosti alebo NV s partnerskym programom je v poriadku. Len ze pribeh o dobrom AMD a zlych NV a Intel nie je ciernobiely.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik z těch "starých" her reálně umí využít RT na HW?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych kupoval GPU, ray tracing je to poslední co by mě zajímalo.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, dneska by bohatě stačilo mít možnost koupit a za rozumné peníze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na RT ser... kálí pes. Tečka :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná se jedná pouze o snahu neporovnávat jablka s hruškami?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já nevim, vybrali špatný karty, moc brzy na testy RX6800XT vs RTX3080.
rx480 vs 1060, Vega56 vs 1080

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

take testy uz boli robene, a rx480 je rychlejsia ako 1060 a vega64 je priemerne rychlejsia ako 1080
(v56 mala konkurenta 1070ti).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vega je hodně rozporuplná... potenciál tu je, ale teď už nikoho nezajímá... utře jí RX 6600 ohlodaný na kost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vega nebyla čistě herní. Tím ten rozporuplný dojem. Jednak se tam prve masivně zkoušely HBM a taky měla posílený výpočetní výkon. A právě proto se herní výkon posunul méně než se navýšení počtu tranzistorů / počtu shaderů a paměťové propustnosti mohlo zdát. Jenže AMD neměla na vybranou, výpočetní výkon byl potřeba a na oddělení výpočetní a grafické linie ještě nedozrál čas / nebyly na to prachy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že to platí i opačně.
Má tu hry z roku 2011, 2015 a 2017. Sám RTX 3080 nemám, ale co jsem viděl, tak jenom jedna z nich zvládne 60fps v UHD. Podle diskuzí to vypadá, že čím je hra starší, tím hůř na AMD funguje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musím souhlasit, normálně jsem rozehrál Planescape: Torment a na 6800xt pod vodou mi to dává jen 40 fps! ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

neskutocne, to sa neda hrat! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafické karty by se pod vodou neměly používat vůbec!

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No, a teď by to ještě chtělo napsat, kolik her je u každého grafu součástí marketingových programů AMD a kolik Nvidie, a ten výsledek bude hned o cosi jasnější. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hm, a tvé recenze něco takového obsahují? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady se prostě jenom změnil napříč těmi testy poměr her, které si pro sebe urvalo AMD, a které Nvidia. A to dost výrazně. Nemluvě o tom, že v prvním grafu je pomalu o polovinu her víc než v tom posledním.

Vyvozovat z toho obecné závěry, že v nových hrách se relativní výkon Radeonů proti GeForce zvedl o 7 % proti dva roky starým hrám, je na palici.

Neskákejte těm markeťákům tolik na špek, zasponzorovat si pár nových AAA her, optimalizovat na ně ovladače a rozdat klíče recenzentům je dost laciný způsob jak ohnout průměry v recenzích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vážně Adame? :) Takže to, v čem doteď excelovala nVidia je najednou špatné, když to udělá AMD? :)

Už delší dobu se říká, že pokud je hra optimalizovaná na XBOX nebo PS5 bude optimalizovaná i na Radeony 6000 a tudíž poběží lépe celkově na HW AMD než na nVidia... Neustále člověk slýchá, jak se to říkalo už tehdy a tehdy a že to jsou jen kecy. Teď když se to začíná projevovat, tak je to zas jen marketingový trik že? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dělá to AMD i Nvidia, problém je, že AMD si takhle opečovává maximálně pět až deset AAA her do roka, o další áčka, béčka, céčka už se moc nestará, a blbý je, když se pak většina z těch AAA dostane do metodik, kde je deset her.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to už prostě z podstaty věci nemůže být pravda. Pokud všechny ty vydané hry pro XBOX a PS5 běží výborně na těch konzolích (a vím, že běží, zkoušel jsem si to), tak prostě logicky poběží parádně i na těch Radeonech... prostě už přišla ta doba, kdy AMD zhodnotí, že má pod palcem skoro vše, co se okolo her děje.

Nehledě na to, že tenhle trend, kdy AMD grafiky zrály a byly čím dál rychlejší to už máme dlouhá léta. Dle mého názoru to teď bude ještě umocněné těmi optimalizacemi pro RDNA.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Blablabla. Tyhle cancy, jak jednou bude všechno skvěle běhat na Radeonech a výkon GeForce půjde dolů, protože se všechno vyvíjí na konzole, ve kterých jsou Radeony, omíláte furt dokola už přes deset let, a pořád ty Radeony v konzolích nejsou nikde vidět.

Dokud budou v PC 70–80 procent grafik dělat GeForce a dokud bude Nvidia podporovat vývojáře víc než AMD, budou se hry pro PC i pro konzole vyvíjet na GeForce a optimalizovat primárně na GeForce a až následně se to osekává pro konzole.

Jediné, co se optimalizuje přímo pro konzole, jsou konzolové exkluzivity.

Grafiky AMD "zrají", když AMD ty čipy recykluje. Když udělá kartu jako RX 480 a následně na stejném čipu ještě vydá RX 580, a ty pak prodává další čtyři roky. Pak na ně taky pět let optimalizuje ovladače, zatímco Nvidia už na nějaké GTX 1060 kašle, protože má na trhu o dvě generace novější karty.

Podívejte se na to, jak "dozrávají" Radeony s Fiji nebo s Vegou, které AMD zařízlo po první generaci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bla bla bla tady melete pouze vy Adame:

"Tyhle cancy, jak jednou bude všechno skvěle běhat na Radeonech a výkon GeForce půjde dolů, protože se všechno vyvíjí na konzole, ve kterých jsou Radeony, omíláte furt dokola už přes deset let, a pořád ty Radeony v konzolích nejsou nikde vidět."

Teď jsem Vám to napsal, právě teď je to vidět. A to že to svádíte na nějaký výběr her už je jen vaše arogance. Pořád žijete v době asi před x lety, kdy to tak možná nefunguje, ale teď to zřejmě funguje a vy by jste se k tomu měl postavit čelem a ne tady vypisovat tyhle nesmysly.

"...Dokud budou v PC 70–80 procent grafik dělat GeForce a dokud bude Nvidia podporovat vývojáře víc než AMD..."

Můžete mi prosím ukázat, nějaký relevantní seznam herních studií a jejich vyjádření, jestli optimalizují primárně podle toho, kolik je v PC platformě herních grafik toho či onoho výrobce? To že si nVidia někde něco zaplatí nic nemění na tom, že pokud chtějí herní studia na svém obsahu co nejvíce vydělat, musí pořádně běžet i/na konzolích, které jsou na HW AMD. Tudíž i kdyby to bylo zaplacené nVidií, tak sama nVidia zaplatí za to, že poběží na konzoli a tedy na HW AMD... to se pak odrazí i v PC.

"...zatímco Nvidia už na nějaké GTX 1060 kašle, protože má na trhu o dvě generace novější karty...."

Tak tady zjevně lžete, protože RX580 v době vydání bylo možná i lehce pod 1060, na konci životnosti 1060 byl Radeon už 5-10% nad ním... a to nebylo v době, kdy přicházela na svět RTX2060, takže těžko mohla mít nVidia na trhu dvě nové generace. Na to jak si hrajete na nezaujatého novináře si celkem rád hrajete výkladem faktů.

"....Podívejte se na to, jak "dozrávají" Radeony s Fiji nebo s Vegou, které AMD zařízlo po první generaci...."

Tak přesně na to jsem se podíval... prosím sám si můžete vyhledat na googlu Radeon Vega 64 vs GTX1080 in 2021... Prošel jsem si vaši recenzi na PCT a tam vždy GTX1080 v průměru porazila Vegu 64, podle nových výsledků z roku 2021 je Vega 64 rychlejší než GTX1080. To má být tedy Váš argument?

Docela jsem si Vás vždy vážil i přesto, že jsme spolu velice často nesouhlasili, ale těmito komentáři tomu fakt dáváte korunu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A od kdy jsou redaktoři / testeři něčí markeťáci. Jasně bývaly tu koupené redakce, ale taky tím byly hodně známé. Ti lidé prostě testují hry podle popularity a případně četnosti použitého enginu ve hrách. To by museli opravdu testovat desítky her z každého roku, aby nikdo nebrblal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To: MACHINA - Zrovna Doom má hodně slušně naprogramovaný engine, takže mě to ani nepřekvapuje. Btw, za kolik jsi tu 6800 tehda sehnal? Předpokládám, že ještě za vcelku rozumnou cenu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zaciatkom roka som sa tiez na jednu 6800 ulakomil...a ako vidim, dobre som urobil :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.