Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Formát dat na HDD a USB připojení

celé balení
Dnes vám předkládáme k seznámení HDD rekordér Sigmatek PVR820. Přístroj slouží k přehrávání DVD, CD a mnoha dalších typů souborů a hlavně pak k záznamu analogového videosignálu (TV vysílání či externí vstupy) na pevný disk. Tento rekordér je v několika směrech výjimečný oproti drtivé většině DVD či HDD/DVD rekordérů. Já osobně HDD rekordér docela potřebuji. Jenže jsem si až doposud žádný nekoupil, protože mně nevyhovovaly v tom základním, co jsem od tohoto přístroje potřeboval a to je jednoduchá přenositelnost zaznamenaných pořadů do PC. Všichni značkoví výrobci HDD rekordérů se tomu brání a tím se v mých očích diskvalifikují. Ale existují i bílé vrány, které přenos do PC bez problémů umožňují. Například HDD rekordér KISS 588, anebo tento Sigmatek. Pojďme se podívat, jaké jsou jeho vlastnosti a jak vyhoví nárokům, na tyto přístroje kladeném.

Formát dat na HDD

Firma Sigmatek vyžaduje mít disk naformátován souborovým systémem FAT32, a to na PC. Teprve potom se má vstrčit do rekordéru. Tady je zádrhel. Windows XP samy o sobě nenabídnou systém FAT32 na ty partition, které jsou větší než 32 GB. Systém Windows 98 SE si s diskem větším jak 64 GB také neporadí. Protože disk je nutno naformátovat v PC a pak teprve použít v rekordéru, je nutno tenhle problém vyřešit. V manuálu se tento problém nezmiňuje a na webu Sigmatek jsem našel doporučení na stáhnutí si bootovací diskety systému Windows ME, kde jsou potřebné soubory. Je tam sice maličký zádrhel tento systém ME je francouzský, takže já jako naprostý neznalec tohoto krásného jazyka jsem měl občas problém, zvláště, když se něco nevedlo. Další možnost je použít program Paragon Partition Manager, s tím se to dělá nejlépe a nejjednodušeji, naprosto bez problému se podařilo naformátovat 250 GB disk. Jenže tento program není zdarma, takže vy, co ho nemáte zakoupen, ho nesmíte použít. Bohudík se na webu dá najít i startovací disketa systému Windows ME anglického. S tím se mi povedlo naformátovat bez problémů 80 GB disk WD a 120 GB disk IBM. S diskem 250GB jsem zkusil použít i Partition Magic, jenže ten nabízí formát FAT32 maximálně do velikosti 200 GB a dosáhnout 250 GB se musí složitější cestou. Zkusil jsem naformátovat úplně nový disk přímo v rekordéru, bez předchozího formátu a založení partition v PC. Rekordér fungoval, ale disk se v PC nedal přečíst hlásilo nenaformátovaný oddíl. V menu přístroje jsou volby pro formát a opravu disku, ale první naformátování musí být v PC.

diskové nástroje

Partition je naformátována systémem FAT32, ale tento formát nezvládá soubory větší než 4 GB. A takové soubory vznikají na HDD v rekordéru docela běžně. Proto používá Sigmatek upravenou FAT32, která v přístroji omezení na velikost 4 GB nemá. Pokud však je takový soubor na disku, nemohu ho v PC celý přečíst. K tomu účelu doporučuje výrobce program PvrDiskUtil, který umí kopírovat z připojeného disku z PVR820 i soubory větší, než 4 GB. Umí to jak v disku, přeneseném v šuplíku, tak přes USB připojení.

PVR Disk Utility

Např. poslední soubor (Wanda.dat) má 6.5 GB, ale ve FAT32 se jeví jako 2,6 GB (číslo v bajtech vedle).

Takto vypadá část menu, nazvaná SmartNavi, která zobrazuje, co je na disku za soubory a umožňuje s nimi manipulaci spouštění, kopírování a tak.

SmartNAVI

Ukazatel stojí na ROOT, což je jen symbol, že jsme v hlavním adresáři. Pod tím jsou dva adresáře, soubor 060101- 0004 je záznam z časového nahrávání (to 060101 je prvního ledna 2006), dál je jedna MP3 a další dvě nahrávky startované ručně.

náhled videa

Pokud na nějaký soubor najedu kurzorem, tak pokud je to video nebo zvuk, pustí se jeho náhled. Tady je náhodou zaznamenán náš šéfredaktor cestou do práce. Prodal to jako klip, tak je šikovný. Víte, co za to dostal prachů?

Přístroj dovede i sdělit, kolik zbývá místa na HDD při právě zvolené kvalitě záznamu.

volné místo

USB připojení

Pokud jsme nespustili záznam a v menu povolíme použít USB, pak po připojení kabelem k počítači přístroj zobrazí na displeji hlavní menu, nápis USB INSERTED, zmrtví a nereaguje na ovládání.

USB připojení

Stává se prostě dalším diskem pro připojené PC. Velice mě potěšily přenosové rychlosti: přes 22 MB/sec směrem do PC a přes 10 MB/sec směrem do přístroje. Disk je přístupný celý, úplně bez omezení. Pokud je na disku soubor větší jak 4 GB, nedá se kvůli omezení FAT32 správná délka na PC poznat délka souboru je modulo 4GB (čili pokud je soubor dlouhý 5GB, jeví se jako 1GB). Použijeme-li však program PvrDiskUtil, jsou tyto soubory viditelné ve správné délce a tímto programem je možné je kopírovat. Co mi trochu vadí, je to, že zásuvka na přístroji není standardní USB-B, ale je to mini USB 5pin. Nevím proč, na zadní straně je místa dost, není to žádný pidifoťáček. A sehnat delší kabel USB s tímto konektorem je problém. Já mám přístroj asi 5 m od PC a tak jsem nakonec musel použít kabel prodlužovací a doň zastrčit dodávaný kabel. Po odpojení USB kabelu se přístroj vyresetuje, aby si znovu načetl disk.

Bez HDD jako DVD a CD přehrávač

Pokud neosadíme HDD, chová se přístroj pouze jako čistý DVD/CD přehrávač. Obsahuje DVD-ROM mechaniku. Záznam je možný pouze na HDD a pro naladění stanic i pro sledování vysílání je HDD také nutný.

Diskuse ke článku Sigmatek PVR820 (stolní HDD rekordér, CD/DVD/DivX přehrávač)

Neděle, 14 Leden 2007 - 15:33 | aksaj aksaj | Zdravím Vás, dívám se okolo s maximalistickým...
Pátek, 27 Leden 2006 - 19:56 | Mikrob1 | CD: Jsi vždy vítán.
Pátek, 27 Leden 2006 - 19:54 | Mikrob1 | fr: Přesně tak, ale přístroj musí být zapnut...
Pátek, 27 Leden 2006 - 19:01 | Anonym | Mikrob: Ale jinak děkujeme za recenzi. Jen podle...
Pátek, 27 Leden 2006 - 18:54 | Anonym | fr: Na kabelovkách je to taky tak, možná ne na...
Pátek, 27 Leden 2006 - 09:57 | fr | Mikrob: K části: Určitou nevýhodou je to...
Pátek, 27 Leden 2006 - 09:49 | fr | Z popisu funkce TIMESHIFT jsem nepochopil, jestli...
Pátek, 27 Leden 2006 - 09:33 | Anonym | Kupovat dnes přístroje bez HDMi je oničem.Dnes to...
Čtvrtek, 26 Leden 2006 - 17:06 | Anonym | Mikrob: Format musi probihat z GUI W98.
Čtvrtek, 26 Leden 2006 - 16:39 | Anonym | Mikrob 08:07:Nabráním se ještě jednodušším...

Zobrazit diskusi