Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přehrávání datových souborů audio a video

celé balení
Dnes vám předkládáme k seznámení HDD rekordér Sigmatek PVR820. Přístroj slouží k přehrávání DVD, CD a mnoha dalších typů souborů a hlavně pak k záznamu analogového videosignálu (TV vysílání či externí vstupy) na pevný disk. Tento rekordér je v několika směrech výjimečný oproti drtivé většině DVD či HDD/DVD rekordérů. Já osobně HDD rekordér docela potřebuji. Jenže jsem si až doposud žádný nekoupil, protože mně nevyhovovaly v tom základním, co jsem od tohoto přístroje potřeboval a to je jednoduchá přenositelnost zaznamenaných pořadů do PC. Všichni značkoví výrobci HDD rekordérů se tomu brání a tím se v mých očích diskvalifikují. Ale existují i bílé vrány, které přenos do PC bez problémů umožňují. Například HDD rekordér KISS 588, anebo tento Sigmatek. Pojďme se podívat, jaké jsou jeho vlastnosti a jak vyhoví nárokům, na tyto přístroje kladeném.

Kapitoly článků

Přístroj bez problémů plní většinu úloh, které od moderního přehrávače DVD požadujeme. Umí přehrávat datové disky se soubory MP3, JPEG, WAV. Z videí přehrává VOB (z toho ignoruje titulky a přehrává první audio), MPEG 1 a 2, DivX, XviD (ale neumí QPEL a GMC). Je mu jedno, zda jsou soubory vypálené na CD, DVD nebo nahrané na HDD. Datová média CD a DVD mohou být i Multisession. Pro co nejmenší problémy je doporučeno používat max. délku jmen souborů 35 znaků (ISO Level 2).

DivX a titulky

Většinu kodeků DivX přehrává přístroj bez zvláštních problémů. Jako rychloposuv se dají užít kurzorové šipky nebo tlačítko GOTO. Kvalita obrazu je poplatná kvalitě zdrojového souboru. U kvalitních zdrojů je skutečně velmi dobrá.

přehrávání DivX

Problémem pro českého uživatele jsou titulky. Přístroj umí přehrávat titulky, umožňuje dokonce výběr z několika titulkových souborů a umožní i tři různé formáty. (SUB (MicroDVD), SRT(SubRip) a SMI). Umí však pouze základní znakovou sadu - některá písmena české abecedy jsou interpretována nesprávně.

titulky #2

Docela se mi líbí výběr souboru s titulky. V menu si pomocí šipek najedu na požadovaný titulkový soubor a pomocí tlačítka Zoom na dálkovém ovladači (jak logické) si ho zvolím. A je mi to i oznámeno. (Tento postup není uveden v návodu na použití. Zřejmě proto, že titulky přehrává přístroj až od verze firmwaru 2.12 a návod vznikl zřejmě ještě předtím). Ve spodní levé části menu se zobrazuje vybraný soubor. Tam je vidět i přípona (SUB).

výběr titulků

Potom najedu na soubor AVI a pomocí tlačítka ENTER jej spustím. Vybrané titulky se použijí. Titulkový soubor ale nesmí být větší, než 170 kB.
Titulky jsou zobrazeny poněkud nevýrazně žlutě ve spodní části obrazu. Pokud je zobrazovaná scéna světlá, jsou velmi špatně čitelné.

titulky #1

Pomohlo by tmavé orámování písma tak, jak se běžně používá u DVD.

MP3

Nereaguje na playlisty. Přehrává CBR i VBR záznamy. Při přehrávání MP3 nefungují sice tlačítka rychloposuvu, ale fungují kurzorové šipky. Krátký stisk je ±10 sekund, delší je minuta. Při použití tlačítka Shuffle se přehrávají skladby v náhodném pořadí, ale tak, že již přehraná se klidně navolí později zase znovu. Pokud tlačítko Shuffle stisknu podruhé, zvolím režim Random, skladby se přehrávají v náhodném pořadí, ale neopakují se. Přístroj umí sdělit základní údaje o souboru MP3.

MP3 properties

JPEG

Při přehrávání JPEG funguje tzv. Slideshow automatické přehrávání s dobou výměny 5 sekund. Kvalita obrazu je dobrá, na TV asi nemůže být lepší (na počítači je samozřejmě kvalita podstatně lepší). Nenašel jsem nikde možnost slideshow vypnout nebo změnit čas. Je možné zapnout pomocí SHUFFLE náhodné pořadí snímků, pomocí REPEAT-one se sice dá zastavit slideshow, ale pak tlačítkem NEXT se neposuneme dále. Na tlačítku RESUME jsem našel možnost zvolit Slideshow mode 1 až 11. RAND a NONE, ale to není mód časový, ale způsob, jak se nový obrázek objeví. Většinou jsou to různé stíračky (zleva doprava, odshora dolů, zprostředka). RAND znamená, že se stíračky střídají a NONE neznamená konec slideshow, ale prosté zobrazování střihem, bez stíraček. Obrázky jdou pomocí šipek rotovat vlevo, vpravo, horní šipkou o 180 stupňů a spodní šipkou jdou zrcadlově obrátit. Čekal bych že třeba tlačítky rychloposuvu by mohl jít změnit čas Slideshow, ale mýlil jsem se. Show jde zastavit tlačítkem PAUSE, ale bohužel se na obrázek to „Pause“ vypíše a tvrdošíjně tam tkví celou pauzu. Je možné obrázky zvětšovat i zmenšovat. Tlačítkem ZOOM se zoom povolí a tlačítky rychloposuvu vpřed a vzad se volí míra zvětšení nebo zmenšení mezi 25 a 200 %. Bohužel při zapnutém zoomu je nápis o této skutečnosti neustále aktivní a při zvětšení nad 100 % navíc ještě rozpadlý.

indikace zoomu

Podle návodu má fungovat ještě tzv. Nine Picture Screen, kdy se zobrazí na obrazovce devět obrázků v rastru 3×3, ale tento mód se mi nepovedlo rozchodit.

Přístroj o souboru sdělí i základní data, podobně jako o MP3 souboru.

JPEG properties

Současné přehrávání MP3 a JPEG

Přístroj tento režim umožňuje. Obrázky i hudba můžou, ale nemusí být ve stejných adresářích.

U souborů MP3 a JPEG si mohu zvolit, zda chci přehrávat pouze jeden soubor, jeden adresář, celý disk, případně opakovat či hrát náhodně. Zkoušel jsem na disku asi 800 souborů a fungovalo to. K pořádnému otestování těchto možností, zvláště s ohledem na množství souborů a chování přístroje, by bylo třeba mnoho času.

WAV

Přístroj přehrává datové soubory Wav, ale nepřehraje 24bitové, přestože se honosí 24bitovým převodníkem. Zřejmě je jen neumí rozpoznat, protože z DVD takové soubory normálně přehrává.

AC3

Přístroj bez problémů přehrává i zvukové záznamy Dolby Digital, uložené jako datové soubory s příponou AC3.

DTS

Přístroj nemá DTS dekodér, takže není schopen tento záznam dekódovat, nicméně ho umí rozpoznat a přehrát do digitálního výstupu. Rozezná jak datové soubory DTS (například grabnutý zvuk z DVD), tak CD audio, kódované v DTS.

ac3/dts

MPEG-1

MPEG soubory přehrává bez problémů.

MPEG-2

MPEG2 je základní stream, který je používán u DVD a kterým přístroj nahrává na HDD. Výhodou MPEG2 streamu je zachování půlsnímků a přímá podpora rychloposuvů. Pokud si chci z nahraného pořadu udělat v počítači DVD, nemusím ho přepočítávat, protože normě pro DVD přímo vyhovuje.

MP4

Přístroj se sice honosí logem MP4, ale nepovedlo se mi na něm nic přehrát. Příponu MP4 nezná, pokud jsem to přejmenoval na MPG, neznal typ souboru. Zkoušel jsem jak MP4 soubory (vytvořené např. enkodérem Nero), zkoušel jsem i MPEG4 soubory. Ani přejmenování na příponu AVI nepomohlo. Zřejmě jsem něco nepochopil.

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Sigmatek PVR820 (stolní HDD rekordér, CD/DVD/DivX přehrávač)

Neděle, 14 Leden 2007 - 15:33 | aksaj aksaj | Zdravím Vás, dívám se okolo s maximalistickým...
Pátek, 27 Leden 2006 - 19:56 | Mikrob1 | CD: Jsi vždy vítán.
Pátek, 27 Leden 2006 - 19:54 | Mikrob1 | fr: Přesně tak, ale přístroj musí být zapnut...
Pátek, 27 Leden 2006 - 19:01 | Anonym | Mikrob: Ale jinak děkujeme za recenzi. Jen podle...
Pátek, 27 Leden 2006 - 18:54 | Anonym | fr: Na kabelovkách je to taky tak, možná ne na...
Pátek, 27 Leden 2006 - 09:57 | fr | Mikrob: K části: Určitou nevýhodou je to...
Pátek, 27 Leden 2006 - 09:49 | fr | Z popisu funkce TIMESHIFT jsem nepochopil, jestli...
Pátek, 27 Leden 2006 - 09:33 | Anonym | Kupovat dnes přístroje bez HDMi je oničem.Dnes to...
Čtvrtek, 26 Leden 2006 - 17:06 | Anonym | Mikrob: Format musi probihat z GUI W98.
Čtvrtek, 26 Leden 2006 - 16:39 | Anonym | Mikrob 08:07:Nabráním se ještě jednodušším...

Zobrazit diskusi