Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Záznam na HDD

celé balení
Dnes vám předkládáme k seznámení HDD rekordér Sigmatek PVR820. Přístroj slouží k přehrávání DVD, CD a mnoha dalších typů souborů a hlavně pak k záznamu analogového videosignálu (TV vysílání či externí vstupy) na pevný disk. Tento rekordér je v několika směrech výjimečný oproti drtivé většině DVD či HDD/DVD rekordérů. Já osobně HDD rekordér docela potřebuji. Jenže jsem si až doposud žádný nekoupil, protože mně nevyhovovaly v tom základním, co jsem od tohoto přístroje potřeboval a to je jednoduchá přenositelnost zaznamenaných pořadů do PC. Všichni značkoví výrobci HDD rekordérů se tomu brání a tím se v mých očích diskvalifikují. Ale existují i bílé vrány, které přenos do PC bez problémů umožňují. Například HDD rekordér KISS 588, anebo tento Sigmatek. Pojďme se podívat, jaké jsou jeho vlastnosti a jak vyhoví nárokům, na tyto přístroje kladeném.

Přístroj nenahrává v DVD struktuře. Nahrává základní stream MPEG2 ve čtyřech stupních kvality. Přístroj zaznamenaným pořadům dává příponu DAT, ale struktura je čistě MPEG2. V PC stačí příponu změnit na MPG či MPEG a funguje to. Záznam je možné spustit ručně, velmi jednoduše stlačením tlačítka REC, nebo je možno nastavit až deset časových záznamů. Přístroj není možno naprogramovat pomocí ShowView. Je možno zadat jednorázové nebo po dnech či týdnech se opakující záznam.

Při ručním započetí záznamu je možno opakovaným stiskem tlačítka REC nastavovat dobu automatického ukončení záznamu po 30 minutách až do 180 minut.

Při záznamu mohu sledovat klidně jiný pořad, ať už z HDD, nebo DVD.

Live video a Time Shift

Pokud je přístroj v režimu „Live Video“, čili sleduji přes něj televizní vysílání či program z AV vstupů, vždy nahrává sledovaný pořad na HDD, ať jsem tlačítko REC stiskl, nebo ne. Záznam se používá k funkci Time Shift. Mohu například dát PAUSE, obraz se zastaví a po PLAY pokračuje od zastaveného místa, čili již se dívám na časově posunutý program. Proto také kvalita sledovaného programu odpovídá navolené kvalitě záznamu (XP až EP), neboť nikdy nesledujeme průchozí signál, ale již nahraný pořad. Velikost maximálního posunu lze volit v menu mezi 15-60 minutami. Po této době se soubor tohoto videa již přemazává.

Záznam probíhá vždy na pozadí. Je nutné si uvědomit, že přístroj zaznamenává vlastně vždy. Pokud nezvolíme žádný záznam, přístroj nahrává kvůli funkci Time Shift. Maximální délku posunutí si mohu zvolit 15,30, 45 a 60 minut.

Kvalita záznamu

Záznam je možno provádět ve čtyřech stupních kvality, označených jako XP, SP, LP a EP. Změny kvality se týkají vždy pouze obrazu, zvuk se nahrává vždy stejně - dvoukanálový, kódovaný do MP2 o datovém toku 224 kbit/s.

Přepínání módů v menu ale trvá docela dlouho, řádově desítky sekund. Ukončuje se totiž záznam na pozadí.

Protože přístroj zaznamenává vlastně pořád, kvalita obrazu na výstupu přístroje vždy odpovídá nastavené kvalitě záznamu sledujeme vždy záznam, i když s nepatrným časovým posunem. Proto také například není přenášen na výstup teletext.

V následující tabulce jsem shrnul vlastnosti těchto čtyř módů (liší se pouze kvalitou videa):

mód rozlišení PAL rozlišení NTSC datový tok videa
XP 720×576 720×480 8 000 kbit/s
SP 720×576 720×480 6 000 kbit/s
LP 544×576 544×480 4 000 kbit/s
EP 352×576 352×480 2 250 kbit/s

Jak je vidět, pouze první dva módy jsou v plném rozlišení. Mód LP má již menší vodorovné rozlišení a mód EP má toto rozlišení dokonce méně než poloviční. Ze všech čtyř módů lze udělat (na počítači, ne v přístroji) DVD-video disk bez přepočtu MPEG2 streamu. DVD pak hraje zcela v pořádku, takže DVD přehrávače si poradí i s takto omezeným vodorovným rozlišením. V návodu k použití je na tomto místě chyba, rozlišení je tam u módů LP a EP udáváno jinak (pro PAL 352×576 pro LP a pro EP dokonce jen 352×288). Platí však údaje v tabulce. Díky tomu, že svislé rozlišení je i u módu EP plné, je možné zachovat půlsnímky i v tomto módu. Vodorovné rozlišení a datový tok u módu EP odpovídá hodnotám, používaným v normě SVCD, takže z módu EP je možno vyrábět SVCD bez přepočtu streamu.

Pokud mohu subjektivně posoudit kvalitu záznamu, tak asi takhle:

XP: Velmi dobrá kvalita, odpovídá potřebám kvalitního analogového TV vysílání. Obraz je ostrý, bez zvýšeného šumu, kompresní artefakty jsou sice při rychlých pohybech anebo změnách jasu trošku patrné, ale neruší. Tato kvalita uspokojí i náročnějšího uživatele. Obraz je nejenom lepší, než VHS, a to podstatně, ale je lepší i než SuperVHS.

XP kvalita

SP: Opět velmi dobrá kvalita, ale již je znát trošku vyšší šum, kompresní artefakty jsou o málo výraznější. Rozdíl v kvalitě oproti XP je pozorovatelný, ale není až tak výrazný.

SP kvalita

LP: Obraz je trochu méně ostrý, jinak lze zhruba říci to, co o módu SP. Pořád znatelně lepší, než VHS.

LP kvalita

EP: Zde je znát již velký skok v kvalitě. Kompresní artefakty typické pro JPEG jsou znatelné i u klidného obrazu, je snížená ostrost a již rušivé kompresní artefakty se ještě zhoršují u pohyblivého obrazu. Zde jsem váhal, jak porovnat kvalitu EP a VHS. Řekl bych, že kvalitně nahraný VHS je srovnatelný, i když rušivé prvky jsou rozdílného charakteru. Výhoda tohoto přístroje je ale v tom, že EP kvalita je pořád „stejná“, nezhoršuje se s časem a není náchylná na poškození pásky (naopak zase když se poškodí disk, jsou následky fatálnější).

EP kvalita

Kvalita zvuku

Zvuk je zaznamenáván shodně u všech čtyř stupňů jakosti. Při poslechu nedovedu rozeznat rozdíl mezi vysílaným a zaznamenaným zvukem. Přesto bych měl k technické kvalitě zvuku dvě výhrady. Pokud si zaznamenaný zvuk zobrazím ve zvukovém editoru, zjistím, že je zvuk nahrán cca o 12 dB nižší úrovní a má stejnosměrný posuv (zhruba o 1 000 z 32768 hodnot).

průběh zvuku

Pokud se spokojím s trochu nižší hlasitostí a nebude mi psychologicky vadit stejnosměrný ofset, mohu použít přímo zakódovaný zvuk v MP2. Ale tato skutečnost mi trochu vadí a proto to beru jako určité mínus, i když poslechově je zvuk velmi dobrý a čistý - nakonec na TV vysílání bohatě postačuje. Pokud si však budu digitalizovat například profesionální VHS záznam se stereofonním Hi-Fi zvukem, je již možné, že kvalita zvuku díky nižší úrovni záznamu (vlastně ztrácím dva bity v rozlišení) by mohla být mírně nižší, ale rozdíl patrně bude velmi malý. Zřejmě se tím trochu zhorší kvalita zvuku z digitálního vysílání (například přes Set-top box), i když pokud by tohle někomu vadilo, jistě si najde možnost, jak digitální vysílání nahrát přímo a ne dvojím převodem přes analog.

Editace záznamu

Přístroj neumožňuje absolutně žádnou editaci zaznamenaného programu. Nemohu ani odstřihnout začátek či konec programu nebo vyhodit reklamy. Mohu na něm pouze kopírovat, přejmenovávat, přesouvat či mazat celé soubory. Volba SELECT zde umožňuje následně volit soubory a například je kopírovat najednou.

práce se soubory

Neumožňuje ani sestavit DVD, nakonec pokud nemá DVD vypalovačku, není to ani potřebné. A protože je vynikajícím způsobem zajištěna přenositelnost zaznamenaných pořadů do počítače, mohu si pořad editovat a vytvořit DVD tam podle svých možností (spíše programů, které mám k tomu na PC k dispozici). Právě o přenesení zaznamenaných programů do počítače se může drtivé většině HDD rekordérů pouze a jen zdát.

Přístroj umožňuje i kopírovat digitálně záznamy z optických médií na HDD, ale jen záznamy datové (tedy ne DVD-Video, CD-Audio, VCD, SVCD.). Toto kopírování je ale docela pomalé (zřejmě je pomalá mechanika) a trvá zhruba desetkrát i vícekrát déle než kopírování po USB. Je tedy lepší kopírovat data pomocí PC.

Diskuse ke článku Sigmatek PVR820 (stolní HDD rekordér, CD/DVD/DivX přehrávač)

Neděle, 14 Leden 2007 - 15:33 | aksaj aksaj | Zdravím Vás, dívám se okolo s maximalistickým...
Pátek, 27 Leden 2006 - 19:56 | Mikrob1 | CD: Jsi vždy vítán.
Pátek, 27 Leden 2006 - 19:54 | Mikrob1 | fr: Přesně tak, ale přístroj musí být zapnut...
Pátek, 27 Leden 2006 - 19:01 | Anonym | Mikrob: Ale jinak děkujeme za recenzi. Jen podle...
Pátek, 27 Leden 2006 - 18:54 | Anonym | fr: Na kabelovkách je to taky tak, možná ne na...
Pátek, 27 Leden 2006 - 09:57 | fr | Mikrob: K části: Určitou nevýhodou je to...
Pátek, 27 Leden 2006 - 09:49 | fr | Z popisu funkce TIMESHIFT jsem nepochopil, jestli...
Pátek, 27 Leden 2006 - 09:33 | Anonym | Kupovat dnes přístroje bez HDMi je oničem.Dnes to...
Čtvrtek, 26 Leden 2006 - 17:06 | Anonym | Mikrob: Format musi probihat z GUI W98.
Čtvrtek, 26 Leden 2006 - 16:39 | Anonym | Mikrob 08:07:Nabráním se ještě jednodušším...

Zobrazit diskusi