Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Uvedení do provozu

celé balení
Dnes vám předkládáme k seznámení HDD rekordér Sigmatek PVR820. Přístroj slouží k přehrávání DVD, CD a mnoha dalších typů souborů a hlavně pak k záznamu analogového videosignálu (TV vysílání či externí vstupy) na pevný disk. Tento rekordér je v několika směrech výjimečný oproti drtivé většině DVD či HDD/DVD rekordérů. Já osobně HDD rekordér docela potřebuji. Jenže jsem si až doposud žádný nekoupil, protože mně nevyhovovaly v tom základním, co jsem od tohoto přístroje potřeboval a to je jednoduchá přenositelnost zaznamenaných pořadů do PC. Všichni značkoví výrobci HDD rekordérů se tomu brání a tím se v mých očích diskvalifikují. Ale existují i bílé vrány, které přenos do PC bez problémů umožňují. Například HDD rekordér KISS 588, anebo tento Sigmatek. Pojďme se podívat, jaké jsou jeho vlastnosti a jak vyhoví nárokům, na tyto přístroje kladeném.

Po vybalení je nutno přístroj osadit diskem, jinak je to skutečně pouze DVD přehrávač bez tuneru, protože si přístroj při sledování TV neustále zapisuje na disk (tato funkce je v činnosti takřka pořád). Přístroj je dodáván bez HDD a proto je nutno rozhodnout, jaký disk použít. V manuálu varují před disky Seagate. Zkusil jsem v přístroji tři HDD. Maxtor DiamondMax 250 GB, Western Digital 80 GB WD800JB a starší disk IBM 120 GB. Disky Maxtor a IBM fungují bez problémů. Přístroj s diskem Western Digital WD800JB (80 GB) se velmi často sekal. Pokud bych s tímto diskem začínal, asi by mě to hodně vypeklo, protože zasekávání se projevovalo tak, že při ladění TV kanálů přístroj zmrtvěl. A to byl takový problém, že se mi s tímto diskem ani za hodinu nepovedlo kanály automatikou naladit. Proto jsem z dalšího zkoušení přístroje tento disk vyloučil. (V PC pracuje tento disk k naprosté spokojenosti.) O ladění samotném bude pojednáno níže.

HDD se instaluje velmi jednoduše. Prostě se zamontuje do výměnného šuplíku a zastrčí do přístroje. Otvor pro disk je pod výklopným panelem s displejem. Velmi jednoduché.

HDD šuplík

U přístroje mně vadila zdlouhavá reakce na některých místech v menu. Ono by se to dalo tolerovat, kdyby aspoň vždy přístroj ukázal, že povel vzal na vědomí a že mám počkat (například přesýpacími hodinami). Ale například při přechodu do rodičovského adresáře na HDD je několikasekundová prodleva a já nevím, zda přístroj povel přijal, nebo zda mám znovu stisknout ENTER. Pokud přístroj povel nezachytil, čekám dlouho a pak ho zadám znovu. Pokud ho zachytil a já netrpělivě stisknu znovu, tak se po chvilce vrátí do mateřského adresáře a hned zase skočí zpět. Tato skutečnost je opravdu nepříjemná. Při více příležitostech má přístroj dlouhé doby reakce, ale pokud aspoň vypíše třeba Closing ... při ukončení nahrávání a pak 25 sekund zavírá soubor, tak vím, že se nakonec dočkám.

Nepříjemné jsou i doby startu. Ty závisí na velikosti použitého HDD. S diskem 250 GB se po zapnutí na 40 sec. objeví.

inicializace

Potom tam skočí na 50 sec logo, během kterého přístroj ještě nereaguje:

stále ještě nereaguje..

A teprve potom se objeví na 2 sekundy nápis stop, následovaný hlavním menu:

hlavní menu

Takže celý proces startu trvá 1,5 minuty. S diskem 120 GB jsou časy zhruba poloviční.

Po zapnutí mě bohužel upoutal relativně velký šum větráčků. Při sledování v tichých pasážích může docela vadit. V hlavním menu v pravém horním rohu je uvedena instalovaná verze firmware. Verze 2.19 je zatím poslední dostupná.

Informace pro uživatele jsou k dispozici na obrazovce připojeného televizoru a na čelním displeji přístroje. Musím se přiznat, že na displej přístroje jsem se moc nedíval, protože při běžném odstupu od televizoru a tím pádem i od přístroje byly pro mě znaky a symboly na něm příliš malé. Skoro vždy jsem si vystačil s informacemi na obrazovce. Přesto jsou okamžiky, kdy na obrazovce požadovaná informace není a je nutno si ji přečíst na displeji. Jednalo se například o skladby na CD.

Čelní displej přístroje:

Displej svítí namodralým světlem, některé volby září oranžově. Při vypnutí nezobrazuje displej nic. Po zapnutí zobrazuje čas v hodinách, minutách a sekundách. Zde se musím omluvit, zapomněl jsem na displeji krycí igelit.

čelní displej přístroje

Diskuse ke článku Sigmatek PVR820 (stolní HDD rekordér, CD/DVD/DivX přehrávač)

Neděle, 14 Leden 2007 - 15:33 | aksaj aksaj | Zdravím Vás, dívám se okolo s maximalistickým...
Pátek, 27 Leden 2006 - 19:56 | Mikrob1 | CD: Jsi vždy vítán.
Pátek, 27 Leden 2006 - 19:54 | Mikrob1 | fr: Přesně tak, ale přístroj musí být zapnut...
Pátek, 27 Leden 2006 - 19:01 | Anonym | Mikrob: Ale jinak děkujeme za recenzi. Jen podle...
Pátek, 27 Leden 2006 - 18:54 | Anonym | fr: Na kabelovkách je to taky tak, možná ne na...
Pátek, 27 Leden 2006 - 09:57 | fr | Mikrob: K části: Určitou nevýhodou je to...
Pátek, 27 Leden 2006 - 09:49 | fr | Z popisu funkce TIMESHIFT jsem nepochopil, jestli...
Pátek, 27 Leden 2006 - 09:33 | Anonym | Kupovat dnes přístroje bez HDMi je oničem.Dnes to...
Čtvrtek, 26 Leden 2006 - 17:06 | Anonym | Mikrob: Format musi probihat z GUI W98.
Čtvrtek, 26 Leden 2006 - 16:39 | Anonym | Mikrob 08:07:Nabráním se ještě jednodušším...

Zobrazit diskusi