Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Systém Windows 8 je hotov, na trh přijde za necelé 3 měsíce

Windows 8 - player in METRO
Důležitý milník na cestě Microsoftu trhem, operační systém Windows 8, je hotov. Podle neoficiálních informací byl hotov už 25. července…

Neoficiální drby pokračují: Systém Windows 8 mohl mít finální build velice zajímavého čísla: 8888. Nakonec se prý v Microsoftu rozhodli, že to tak nebude a finální (tedy RTM) verze nese označení buildu 9200. Celým číslem 9200.16384.win8_rtm.120725-1247. Hotov (podepsán) tedy byl 25. července (mimochodem build 8888.16384.win8_rtm.120724-1555 o den dříve).

Jisté je každopádně jedno: systém Windows 8 dospěl do stádia Release To Manufacturing. Jisté je to natolik, nakolik je autentická tisková zpráva Microsoftu zaslaná novinářům. Anotace zní zhruba takto:

Společnost Microsoft právě oznámila, že dokončila vývoj operačního systému Windows 8 (Release To Manufacturing) a předala ho hardwarovým partnerům. Ti připraví zařízení s předinstalovaným operačním systémem Windows 8 pro širokou veřejnost, s plánovaným uvedením na trh 26. října 2012. Verzí RTM tak byl ukončen vývoj a testování, kterému napomohla i zpětná vazba od vývojářů a technických nadšenců, kteří si zkušební verze Windows 8 stahovali od loňského září až doposud. Výrobci počítačů, počítačových komponent a softwaru zároveň zahájili finální přípravy svých produktů na příchod nové generace Windows, která nabízí rychlou a plynulou práci v novém a atraktivním uživatelském prostředí.

Ze samotné tiskové zprávy si ještě dovolíme ocitovat několik odstavců, které nemá smysl tlumočit vlastními slovy (veškeré zvýraznění je naší iniciativou):

Vybraní vývojáři, IT profesionálové a partneři se k RTM verzi systému Windows 8 dostanou v průběhu srpna. Vývojáři nových aplikací pro Windows 8 si budou moci finální verzi systému stahovat od 15. srpna prostřednictvím Microsoft Developer Network. IT profesionálové testující systém Windows 8 v organizacích si budou moci finální verzi stahovat od téhož dne prostřednictvím portálu TechNet.

Zákazníci využívající Microsoft Software Assurance pro systém Windows si budou moci stáhnout edici Windows 8 Enterprise od 16. srpna prostřednictvím multilicenčního portálu Volume Licence Service Center a začít s implementací a osvojováním systému ve svých organizacích. Ve stejný den budou mít k systému Windows 8 přístup členové sítě Microsoft Partner Network. Partneři s aktivním předplatným Microsoft Action Pack budou mít k systému přístup od 20. srpna. Multilicenční zákazníci nevyužívající Software Assurance si budou moci zakoupit upgrade na systém Windows 8 od 1. září prostřednictvím multilicenčních prodejců.

Operační systém Windows 8 bude široce dostupný od 26. října 2012. Ti, kdo si chtějí vyzkoušet předběžnou zkušební verzi ještě před vydáním, si mohou stáhnout Windows 8 Release Preview na adrese http://preview.windows.com. Navíc, počínaje 26. říjnem, si dosavadní uživatelé systémů Windows budou moci své zařízení upgradovat na Windows 8 za 29,99 EUR a ti zákazníci, kteří si zakoupili nebo zakoupí počítač s Windows 7 od 2. června 2012 do 31. ledna 2013, budou moci od 26. října 2012 využít nabídky aktualizace na Windows 8 Pro za 14,99 EUR.

Spolu s Windows 8 byl pochopitelně dokončen i Windows Server 2012. Jeho široká dostupnost je naplánovaná na o něco dřívější datum, bude k mání už 4. září.

Microsoft zároveň otevírá Windows Store zájemcům o publikaci placených aplikací. Doposud byly všechny aplikace na Windows Store zdarma, nyní bude možné zde publikovat i placené. Zájemce bude potřebovat finální (RTM) verzi Windows 8, než bude ale k dispozici, může vyvíjet i na Release Preview verzi.

Připomeňme, že vyjdou dvě základní verze Windows 8: první bez jakéhokoli přídavku v názvu (prostě Windows 8), druhá, dražší, Windows 8 Pro. Zda je chcete považovat za nástupce Windows 7, nebo budete Windows 8 považovat za novou odnož WinRT systémů Microsoftu, necháme nyní už na vás.

Ta nejdůležitější, kolem níž se veškerý humbuk ohledně Windows 8 točí, tedy Windows RT, je pro přístroje s procesory ARM a o té zatím tiskové zprávy Microsoftu zatím mlčí. Ono je to beztak jedno, tu si samostatně nikde nekoupíte. Tu prostě dostanete nainstalovanou na koncovém zařízení, typicky nějaký ten tablet. Jedno je zjevné: pokud bude duo systémů Windows 8 / Windows RT úspěšné (tedy obecně platforma WinRT), započne se zcela nová éra s velmi významným dopadem na nemalé množství IT odvětví.

Nakonec pro vás máme malou interní tipovačku: kdy myslíte, že bude systém Windows 8 skutečně dostupný veřejnosti? Jinými slovy během kolika dní tipujete, že půjde stáhnout z neoficiálních zdrojů?

K tématu:

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Systém Windows 8 je hotov, na trh přijde za necelé 3 měsíce

Úterý, 7 Srpen 2012 - 10:57 | maruširi | Přesně tohle jsem měl na mysli - idiot si všimne...
Pondělí, 6 Srpen 2012 - 07:08 | xvasek | jj, ten nový taskbar je rozhodně důvod pro...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 19:36 | Jirka1 | Já třeba s Vistou problémy měl s nestabilním...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 11:55 | Damel | Nevím jestli bych to řekl takto. Pro mne je...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 11:31 | gurulix | Takže jste latentní Linuxák :)
Pátek, 3 Srpen 2012 - 11:28 | gurulix | :) Historie se opakuje.
Pátek, 3 Srpen 2012 - 06:38 | chupacabra | Kdepak za tři dny, ještě včera se již daly...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 01:27 | borowitz | Vista nebyl spatny system, ale toto (win8) je...
Čtvrtek, 2 Srpen 2012 - 23:59 | Damel | To WIFT: Teď bych si mohl zahrát na delfskou...
Čtvrtek, 2 Srpen 2012 - 16:32 | xvasek | Ale no tak, Vista se za začátku opravdu používat...

Zobrazit diskusi