Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak si zajistit stálé příjmy aneb enterprise kurvítka za desetikorunu

APC Symmetra LX 16k iko
Během svého nedlouhého působení v opravách elektroniky jsem nezřídka četl o různých korunových kurvítkách v zařízeních za desítky tisíc. Nedávno jsem však sám na jedno takové narazil: v core zařízení.

Kapitoly článků

2.  Akumulátory, aku-packy, baterie, baterčičky

Dalším způsobem, jak si přijít na pravidelný bakšiš, je samozřejmě dodávka „spotřebního“ materiálu, od kabelů přes pojistky až po akumulátory. Minimálně v případě APC samozřejmě za několikanásobek ceny neoriginálních kusů. Jak jsem již zmínil, bylo celkem nasnadě se obrátit na někoho, kdo se zabývá akumulátory, a pořešit možnost repase modulů v naší UPS. Dle odhadované délky života je většina našich modulů SYBT5 již za předpokládanou životností. A jelikož při jednom z posledních výpadků napájení, kdy se teplota v místnosti vyšplhala na asi 40 °C (to nemluvím o tom, že u UPS je stabilně chlazení špatné) - nemáme bohužel zatím vyřešeno nouzové chlazení a podobné záležitosti - jeden modul umřel, rozhodl jsem se kromě jeho náhrady jeden pořídit do zásoby, kdyby se příště vydaly na špacír také hned moduly dva či dokonce více.

SYBT5

Bohužel se celkem záhy po dodávce ukázalo, že to nebude jen tak jako vyměnit deset baterií (ne že by práce se smrtelným napětím ve stísněném kovovém prostoru byla „jen tak“). UPS modul odmítala. Vzájemnou spoluprací s dodavatelem se však podařilo problém nakonec vyřešit. Čerpali jsme mimochodem od Rusů, kteří jsou jak známo přeborníci v nabourávání se do různých věcí. Stejně tak tomu bylo v tomto případě, kdy jsou akumulátory osazeny jednoduchým EEPROM čipem. Nebudu zabíhat do přílišných podrobností, s dodavatelem jsem se dohodl na utajení celého procesu, ovšem celkem logicky se v EEPROM nachází údaje o dni výroby modulu, jeho čísle a dále pak různé hexadecimální konstanty, které UPS za běhu mění (jednou z nich je nejspíš i nějaká maximální životnost, protože pozorováním bylo zjištěno, že mnohdy UPS zařízne modul, jehož baterie jsou ještě v dobré kondici). Stačilo čip přeprogramovat a můžeme jet dál. Hexadecimální uvádím záměrně, protože den výroby a sériové číslo jsou v EEPROM zapsány jako vertikální posloupnost dekadických čísel a znaků latinky. Co na to říct?

Pro mne zcela nejhorším faktem ovšem není ani tak to, že se APC prostě snaží vydělat tím, že dělá jisté části svých zařízení tak nějak proprietární - ovšem všimněte si, jak moc se i spotřební UPS rozšířily od té doby, kdy si výrobci přestali hrát na tajnůstkáře a naprostou většinu problémů s UPS vyřeší mírně elektroniky znalý člověk bez nutnosti nějakého nastavování v hyperterminálu - ale spíš to, že i jejich originální proprietární díly stojí mírně řečeno za prd. APC standardně používá nejen ve spotřebních, ale právě i enterprise UPS akumulátory CSB. Kdo s nimi měl něco do činění, ví, že to je snad nejhorší šmejd, co se dá koupit. U konzumních UPS je zcela standardem přehřívání a následně vznikající různé deformace (tavba, nafukování) na konci jejich životnosti. V nedávné době jsem v klubu řešil i tyto UPS u přístupových síťových prvků a kromě 17Ah akumulátorů CSB jsem našel jen málo těch, které by nebyly nafouklé či v nich nechrastilo. Z ostatních výrobců středního proudu to bylo výjimečné. U kvalitních výrobců jako např. Panasonic se to prakticky neděje.

Zdeformované akumulátory CSB
Krapet hardcore deformace v UPS Airy

Poučka kterou jsem si pro potíže s UPS zavedl, říká: když to vypadá, že to jsou akumulátory, jsou to akumulátory; když to vypadá, že to nejsou akumulátory, tak to stejně jsou akumulátory. U běžných UPS je to opravdu naprosto nejčastější problém, dokonce i špatné čínské kondenzátory jsem viděl v dekádu starých UPS stále bez problémů funkčních. Shodou okolností jsem se dostal i ke dvěma UPS z Airy (vlastník CD-R Serveru s.r.o., pozn. red.) a opět byla primární chyba v akumulátorech, ačkoli prý závada byla jiná. A aby toho nebylo málo, v 1kVA modelu byly zatím nejhůře zdeformované články, co jsem kdy vůbec viděl. Byly tak nafouklé, že prohnuly ocelovou stěnu UPS a dokonce základní desku. Po půlhodinovém boji za použití nejrůznějšího nářadí se mi povedlo je vykuchat ven.

Na závěr tedy uvedu jen toto: nebojte se pořizovat neoriginální součásti, mnohdy pořídíte - nevím, zda bobužel či bohudík - kvalitnější komponenty než od výrobce zařízení, a to za zajímavé ceny. Vezměte do ruky kalkulačku a spočítejte si to. Jedná-li se o aku-pack, kabely a pojistky již máte a můžete je zrecklovat. Ušetříte tak nejspíš minimálně polovinu nákladů. Pokud tuto půlku zainvestujete do kvalitnějších baterií než CSB, jejichž reálná životnost je víc jak dvojnásobná (že vůbec u CSB mají ten žaludek psát tam něco o pěti letech), není jednoznačně lepší dát o 50 % víc peněz a dostat o víc jak 100 % delší životnost?

Tagy: 
Zdroje: 

Kapitoly článků
2.  Akumulátory, aku-packy, baterie, baterčičky

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak si zajistit stálé příjmy aneb enterprise kurvítka za desetikorunu

Čtvrtek, 18 Červenec 2013 - 02:13 | Radek Tomšů | Provedu :-) to bylo před třemi lety, teď už bych...
Čtvrtek, 18 Červenec 2013 - 00:34 | Behemot | Příště to pošlete ke mě, i kdybych měl repasovat...
Čtvrtek, 18 Červenec 2013 - 00:30 | Radek Tomšů | Nejste sám. Já si počkal, až bude stát tak 40...
Neděle, 16 Prosinec 2012 - 16:51 | Jan Skula | Kondenzátory mohu potvrdit. Bohužel to mají velcí...
Středa, 28 Listopad 2012 - 14:55 | kubik | Mam tri, slapou po tech letech porad super,...
Středa, 28 Listopad 2012 - 14:51 | kubik | Podobne jsem opravoval pomerne drahej satelit (s...
Pondělí, 26 Listopad 2012 - 17:50 | Mintaka | Někomu by se mohly hodit stránky o opravách: http...
Pondělí, 19 Listopad 2012 - 17:43 | ERIK ZEMPLENI | Mam APC back ups 700VA, asi 3-4 roky, ale koncom...
Neděle, 18 Listopad 2012 - 02:49 | Behemot | Nemyslím si, že je to pravda. Máte dojem, že...
Neděle, 18 Listopad 2012 - 01:18 | George Mich | Mně dnešní zárukové inženýrství taky pěkně pije...

Zobrazit diskusi