Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

iPhone 7 (Plus) je předražený doslova nehorázně

Čas od času mě někdo upozorní na další bezvýznamnou diskusi někde v hlubinách českého internetu, kde spolu svádějí lítý boj dva džentlmeni těmi stále stejnými argumenty. Objevuje se to každou další generací iPhonů a sedmička není výjimkou.
blog
uživatel iPhone (hotgirlswithiphones.com)

Velmi zjednodušeně se oba krajní názory dají shrnout takto: odpůrce Applu tvrdí, že iPhone není nic jiného než brutálně předražený telefon z čínské fabriky, který má jen jiný OS, navíc značně svého uživatele omezující. A že Apple kupují jen ovce, které si to neuvědomují. Druhý názor Applisty pak hájí firmu tím, že ten, kdo nepoznal skvělý hardware a zejména skvěle propracovaný software Applu, nemůže nikdy pochopit, proč jsou lidé ochotni ty částky za iPhone vydávat a když na to někdo nemá (tj. není ovce, nýbrž socka), tak nechť si koupí „plastový lagdroid“, přesněji řečeno smartphone s Androidem.

Ani jeden tábor nemá de facto 100% pravdu, ale více pravdy dle mého leží na straně odpůrců Applu. V kontextu vydání iPhonů 7 a ceny nejvyššího Plusového modelu, která byla stanovena na 31390 Kč si dovolím malé doplňující vysvětlení.

Takže za prvé. Poslední čísla říkají, že Apple má minoritní podíl na počtu prodaných telefonů a jeho podíl nadále klesá. Současně s tím ale drží téměř 100% podíl na celkových ziscích trhu a toto číslo také roste. Takže dosud o Applu platilo, že - jakkoli to zní šíleně - s klesajícím množstvím prodaných telefonů rostou jeho zisky, tedy zisky z 1 ks prodaného výrobku jsou stále větší a větší, zatímco ostatním tyto zisky stále klesají.

Už jen z této samotné skutečnosti plyne prostý fakt, že iPhony jsou nehorázně předražené, a to bez ohledu na novinky v nové verzi iOS a bez ohledu na hardwarové novinky. Dovolím si tvrdit, že hardwarově není ani nový fotoaparát v iPhonech 7 Plus nic tak výjimečného a ani iOS 10 nepředstavuje tak neskonale lepší operační systém, aby to ospravedlnilo cenovku přes 30 tisíc Kč za nejvyšší model, jehož hardwarové parametry jsou přibližně srovnatelné třeba s aktuálním Asus ZenFone 3 Deluxe s cenovkou o 10 tisíc Kč nižší (a že Asus to jistě nedělá bez zisku snad ani netřeba zdůrazňovat).

Teď by mohl někdo argumentovat, že ten rozdíl cen padá za a) na to, že Asus má Android zdarma, jen si k tomu přidá svoje ZenUI, ale nemá vlastně náklady na vývoj OS žádné, a také za b) že ten rozdíl také stojí za inovacemi, které každá nová verze iOS přináší. To by se dalo přijmout zejména v kontextu toho, že Apple najímá a platí opravdu velké množství vývojářů (ti ale pracují také na Mac OS a dalších projektech). Jenže když si uvědomíte, že tento velký cenový rozdíl platíte prakticky s každým koupeným iPhonem, tedy pokud jste opravdoví nadšenci do značky, tak každý rok. Navíc kdyby ten rozdíl oproti Androidu tvořily právě náklady na vývoj iOS, pak by to stále bylo v rozporu s těmi rekordními zisky.

Zkrátka a dobře, Apple iPhone je nehorázně předražená značka a bude taková, dokud i přes tuto předraženost oproti výrobním nákladům a řekněme rozumné míře zisku, budou lidé ochotni tyto produkty kupovat. Ostatně sami vzpomeňte, že bývaly doby, kdy mobilní telefon s cenou přes 15 tisíc Kč, byl neskutečně drahý hi-end. Apple pak tuto hranici posunul za 20 tisíc, posléze za 25 tisíc a nyní tedy posouvá hranici nejvyššího modelu za 30 tisíc Kč. Je klidně možné, že za necelých 10 let bude cena nejvyššího modelu iPhone XY kolem 50 tisíc Kč. Bude to úchvatný produkt, který zcela plně zastoupí výkonné desktopové PC, ale nic to nebude měnit na faktu, že Androidí konkurence bude mít podobné výrobky do 30 až 35 tisíc a že významná část 50tisícové cenovky nebude právě čistý zisk do kasičky Applu, který po celé planetě též vede pečlivou strategii jak se co nejlépe vyhýbat zdanění.

Netvrdím, že je to špatně, netvrdím, že Apple jsou „mrchy“, podvodníci, zloději či cokoli takového. Nejsou. Je to firma, která se prostě umí skvěle pohybovat ve společenském zřízením jménem kapitalismus, kde ten, kdo má nejostřejší lokty, benefituje nejvíce, zejména pokud byl na startovní čáře aktuálního běhu jménem „moderní smartphone“ s velkým předstihem první. Nemá smysl si stěžovat na Apple, ten jen dělá co musí, aby byli akcionáři co nejspokojenější.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu iPhone 7 (Plus) je předražený doslova nehorázně

Středa, 16 Listopad 2016 - 16:59 | Tosuja | Mam LG G3 a restartoval jsem ho zatim jenom kvuli...
Sobota, 8 Říjen 2016 - 22:05 | Jan Novák | To je jen v chudé východní Evropě u lidí co...
Sobota, 8 Říjen 2016 - 22:04 | Jan Novák | Mám adb---k tak jsem ti kliknutím na článek...
Pátek, 30 Září 2016 - 21:43 | Tupcobijec | Přesně kvůli takovým jako ty jsem si dal svůj...
Pátek, 30 Září 2016 - 21:26 | Tupcobijec | Myslím že bys nikomu nechyběl :D
Čtvrtek, 29 Září 2016 - 09:45 | Anonym | Já tomu prostě nerozumím, proč Apple vzbuzuje...
Sobota, 24 Září 2016 - 13:55 | Anonym | iPhony bez vyjímky produkují podprůměrný zvuk a...
Středa, 21 Září 2016 - 10:52 | Martin27 | Co na to napsat? No asi jedině to...kde existuje...
Středa, 21 Září 2016 - 10:36 | Ano Ano | vidim ze nasa spolocnost sa ma dobre, ked si...
Úterý, 20 Září 2016 - 20:48 | hajčus | ...a to pořád mluvíš o baleným, nikoliv čepovaným...

Zobrazit diskusi