Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak jsem koupil SATA → USB3 kabel za bůra

Nebývá to často, ale občas mám záchvat koupě něčeho hezkého z eBay či podobných prodejních portálů. Nejinak tomu bylo v případě SATA → USB 3.0 „kabelu“ od StarTechu. Ten jsem nakonec vzhledem k nesprávně deklarovaným vlastnostem pořídil téměř zadarmo…
blog
Startech Usb 3 S 2 Sat 3 Cb

„Kabel“, o němž je a možná ještě bude řeč, se jmenuje StarTech USB 3.0 to 2.5” SATA HDD/SSD Cable w/UASP a má modelové označení USB3S2SAT3CB. Vám, co mě znáte trošku déle, asi netřeba říkat, čím mě tento produkt zaujal. Samozřejmě, deklarovanou podporou UASP, což je zkratka pro USB Attached SCSI Protocol a velmi stručně řečeno jde o efektivnější způsob, jak skrze USB protahovat data z/do nějakého úložiště, v tomto případě SATA disku či SSD. Tento protokol, pokud se budeme bavit o Windows, je oficiálně podporován až od Windows 8 výše. Linux už prý také nějakou podporu má a u Maců se hovoří o Mac OS X 10.8 a výš.

Startech Usb 3 S 2 Sat 3 Cb Baleni

Kromě samotného UASP mě „kabel“ zaujal svou jednoduchostí. Záměrně dávám „kabel“ do uvozovek, protože jako kabel to prezentuje výrobce, ve skutečnosti to až tak obyčejný kabel není, v onom větším konci, kde je SATA konektor, je ukryta elektronika srovnatelná s elektronikou klasických externích USB 3.0 boxů pro zapouzdření pevných disků. Zkrátka je tam nějaký SATA-USB3 můstek, v tomto případě notoricky známý ASMedia ASM1051E, který na straně SATA podporuje pochopitelně 6Gbitovou rychlost (alias SATA III). Bohužel se na ten čip nejde podívat, vyžadovalo by to rozkrájení SATA konce, elektronika je spolu se SATA konektorem zkrátka zatavena do plastu, nicméně výrobce se k tomuto konkrétnímu čipu jmenovitě hlásí, přičemž podle identifikace lze zjistit, že tam skutečně cosi od ASMedia je. Ale to je v tuto chvíli nepodstatné.

Startech Usb 3 S 2 Sat 3 Cb Sata Konektor

Podpora UASP je typicky dána firmwarem, který řídí činnost onoho SATA-USB3 můstku (samozřejmě to musí podporovat i můstek samotný, ale to většinou není problém). Nerad se chválím, ale zatím všechno nasvědčuje tomu, že jsem byl v našich končinách jedním z prvních (ne-li první), kdo měl možnost si otestovat zařízení s podporou UASP. Bylo to koncem roku 2011 (Windows 8 ještě nebyly ve finální fázi) a vznikl z toho tehdy čtyřstránkový článek První test UASP USB 3.0 zařízení. A shodou okolností v něm byl tentýž čip jako v „kabelu“ od StarTechu: ASM1051E.

Startech Usb 3 S 2 Sat 3 Cb Zapojeny Do Ssd

„Kabel“ jsem objednával 26. 8. přes eBay a vyšel mě na v přepočtu přesně 534,14 Kč (£12,99 + £1,99 za dopravu). Cena to není zrovna malá (u nás se dají koupit levnější hotové boxy za něco mezi 3 až 4 stovkami), ale říkal jsem si, že mi to za tu podporu UASP stojí. Zhruba před polovinou září „kabel“ dorazil a já se jej hned jal vyzkoušet. K mému nemilému překvapení se podpora UASP nekonala.

Startech Usb 3 S 2 Sat 3 Cb Ve Spravci Zarizeni

Takhle to nemá vypadat, pokud má fungovat UASP.

Informoval jsem poměrně podrobným popisem chování „kabelu“ spolu s přiloženými zkušenostmi s jiným UASP zařízením prodejce, že produkt není zřejmě v pořádku, zejména že nemá požadované vlastnosti, tedy podporu UASP. „Kabel“ se dokonce hlásil jako dvě zařízení: jedno tradiční Mass Storage Device (čili běžné úložiště pracující Bulk Only Transfer (BOT) protokolem) a jedno neznámé zařízení s identifikací USB\VID_0000&PID_0002 (a něco k tomu). Z mého pohledu to vypadalo, že byl prostě špatný firmware.

Startech Usb 3 S 2 Sat 3 Cb Identifikace Mass StorageStartech Usb 3 S 2 Sat 3 Cb Identifikace Neznameho Zarizeni

Identifikace obou zařízení - VID_174C značí ASMedia, zatímco VID_0000 obvykle značí problém.

Asus Leather Ii 25 Ext Uasp Ve Spravci Zarizeni

Takhle by to mělo vypadat, pokud zařízení UASP podporuje.

Asus Leather Ii 25 Ext Uasp Identifikace

Čistě pro doplnění identifikace ASUS Leather II 2,5″ EXT

Nyní by měli zbystřit zejména čeští prodejci, aby se trošku poučili z toho, jak se to dělá v zahraničí a jak by si jistě přáli i místní zákazníci, aby se to dělalo i u nás. Prodejce mi rovnou bez ptaní odpověděl velmi jednoduše v tom smyslu, že se na to mrknul a že mi obratem vrací peníze a omlouvá se za způsobené nepříjemnosti. Na můj dotaz, zda mu budu muset zboží vrátit a že mě to nejspíše bude stát to, co jsem za zboží zaplatil, mi odpověděl, že zboží vracet nemusím. Prostě, no!

Prodejce skutečně obratem peníze vrátil, a to jak za zboží, tak za poštovné, tedy celých £14,98. Protože banka má nějaké převodní kurzy pro odeslání a nějaké pro příjem (a bůhví, co v tom ještě hraje všechno roli, vrátilo se mi přesně 529 Kč. Takže úplně stoprocentně zadarmo to nebylo, ale osobně těch 5 korun a 14 haléřů, co mě ten „kabel“ nakonec stál (a to nepočítám platby za informační SMSky od banky), v tomto případě považuji za zadarmo.

Tím by se to dalo celé uzavřít. Já mám SATA-USB3 převodník, který funguje, sice bez UASP, ale funguje, a zůstaly mi i peníze. Já jsem spokojený, prodejce dostal pozitivní hodnocení, akorát je bez kabelu (a bez peněz za něj), a asi jsme oba spokojeni (kdyby ne, asi by mi prodejce peníze nevracel).

To bych to ale asi nebyl já, abych se nepokusil o řešení absence UASP v tomto produktu, který mít UASP má. Jasně, teď si asi říkáte, že jsem шчубка такая a že se snažím vysoutěžit plně funkční produkt zadarmo. Souhlasím. Ta možnost tu je a není nelegální. Klidně to lze brát i tak, že to, že s tím mám další práci, abych to uvedl do stavu, v jakém to mít chci, něco stojí. Třeba čas, který si cením na pět stovek. Možná i víc.

Zkrátka a dobře jsem kontaktoval výrobce, že mám ten a ten produkt, že jsem ho koupil tam a tam a je s ním ten a ten problém. Kontakt jsem záměrně provedl lehce provokativním způsobem: snažil jsem se na stránku výrobce propašovat svou „recenzi“ produktu, kde jsem popsal, že to nemá UASP a že mám asi vadný produkt, jinak že to funguje skvěle (ostatně nikde na internetu jsem nenašel žádnou recenzi tohoto produktu, který by jakkoli zmiňoval, že recenzent skutečně vyzkoušel UASP a dosažené rychlosti jsou takové a makové právě proto, že UASP – чорт знает, možná UASP opravdu nikoho nezajímá a jsem na tom světě s tímhle zájmem zase sám). A protože tam musí recenze projít skrze redakci, byl tamním redaktorem namísto publikování tohoto zgarbu vygenerován trouble ticket a řeší se to jako problém v rámci podpory (s tím, že recenze uveřejněna samozřejmě není - což mi dává v pohodě smysl).

Mail Od Startech 1

Výrobci jsem tedy poslal další detaily, jako jsou pokud možno detailní fotky produktu (aby se třeba pokusil od oka zjistit, jestli nemám nějaký padělek) a popsal jsem mu chování tohoto „kabelu“ v systému včetně chování onoho staršího produktu s tímtéž čipem, kde mi na téže sestavě UASP funguje. Výrobce to přijal a asi to řeší, v první fázi se prý pokusí stáhnout nějaký kus z prodeje a zjistit, jestli je v něm také chyba, nebo ne.

Mail Od Startech 2

Každopádně to může mít ještě tu dohru, že výsledkem bude plně funkční produkt s deklarovanými vlastnostmi (tedy včetně podpory UASP) a abych se přiznal, vůbec nejradši bych byl, kdyby mi prostě poslal firmware a nástroj, jakým ho do „kabelu“ vpravit. Po někdejší komunikaci s firmou LucidPort, z níž jsem tehdy nedostal ani informaci, kdo prodává licenci na UASP, natož firmware, by to bylo velmi příjemné překvapení. O tom snad někdy jindy. A pokud ano, nejspíše rovnou formou recenze produktu (což byl ostatně jeden ze dvou hlavních důvodů, proč jsem ten bazmek kupoval).

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Jak jsem koupil SATA → USB3 kabel za bůra

Úterý, 4 Listopad 2014 - 13:00 | Duck Daffy | Tak už je tu, v Device Manager se hlásí jako...
Pátek, 17 Říjen 2014 - 08:17 | Pocituj Lasku | zalezi, kolko to stoji. nemozem cakat, ze prsten...
Pátek, 17 Říjen 2014 - 08:14 | Pocituj Lasku | tajomstvo free shipping je hlavne v tom, ze vela...
Středa, 15 Říjen 2014 - 02:04 | Duck Daffy | Máte nějakou zkušenost s tímto kouskem? Čipset?...
Čtvrtek, 2 Říjen 2014 - 08:48 | simik | Z pohledu zákazníka to vypadá jako by ta firma...
Středa, 1 Říjen 2014 - 15:04 | richie r | velmi pekne napisane, +1 za vsuvky azbukou ;) (...
Úterý, 30 Září 2014 - 22:02 | WIFT | I přes USB 2.0 to dokáže nemálo disků ukrmit.
Úterý, 30 Září 2014 - 20:35 | R-M-X | Máš sice pravdu, ale vyhazovat pár stovek za něco...
Úterý, 30 Září 2014 - 20:30 | R-M-X | Dík za upozornění, neuvědomil jsem si, ale psal...
Úterý, 30 Září 2014 - 20:26 | Kedar Míša | Ale me to zbozi doslo zjevne pouzite (vyfoceno) a...

Zobrazit diskusi