Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Můj názor na iPhone 6

iPhone 6 Plus nemá ani nejlepší displej, ani nejlepší foťák, v mnoha ohledech teprve dohání Androidí konkurenci. Cena za 128GB verzi je téměř 28 tisíc Kč. To se v Applu fakt po**ali?
blog

Než se pustím do hodnocení jednotlivých prvků nových iPhonů 6. řady, musím připomenout svůj názor na mobilní telefony. Dle mého by mělo primárně jít o lehké, dobře přenosné zařízení, jehož ztráta či odcizení vás nebude mrzet. Kde přesně stanovit cenovou hladinu, po které vás bude mrzet ztracená investice, je silně individuální. Osobně bych horní strop viděl někde kolem 5 tisíc Kč, z čehož samozřejmě plyne, že bez ohledu na parametry, je iPhone 6 Plus s cenou 20 tisíc Kč ± několik tisíc (dle flash) až ohavně drahý přístroj. Proto je tohle povídání v blogu, nikoli běžný článek. A proto také nemusím být politicky korektní, tak to prosím vezměte na vědomí.

Apple se pochopitelně opět chlubí. V marketingovém videu k nám shůry promlouvá svým poklidným hlasem šéfdesignér Jony Ive, skoro jako Mojžíš hlásající boží desatero. Dozvídáme se, že iPhone 6 (Plus) má úžasný displej, rychlejší a úspornější procesor, pohybový koprocesor, vylepšený foťák s fázovým AF, v Plus verzi dokonce s optickou stabilizací a spoustu LTE pásem pro vysokorychlostní internet. Nemohu nesouhlasit, soubor parametrů, které šestá generace nabízí, je výborně vyvážen. Pomíjím ale cenovku.

K procesoru těžko mít nějaké výhrady, je to 64bit dual-core ARM, který v žádném jiném telefonu nenajdete a je tedy v principu striktně svázán s iOS a tudíž ne zcela porovnatelný s konkurencí, která poběží na mnoha různých platformách a mnoha různých OS. Ale dobrá práce, to se nepřeme. Flashové úložiště je nabízeno od „sockoidních“ 16 GB po 128GB konfiguraci s již uvedenou megacenou.

Ale to jsou spíš takové drobnosti. To, co člověk vidí na první - a pak každý další - pohled, je displej a fotoaparát/kamerka. Na displeji Apple, při srovnání s monstry typu LG G3 s 1440×2560, šetřil, základní verze má pouze 4,7 palce s rozlišením 750×1334, Plus varianta již alespoň 1080×1920, ale v 5 palcích (oprava: iPhone 6 Plus má 5,5" LCD, upravovat text už nebudu, ale platí, co píši o této velikosti dále). Ano, ani zdaleka to není nejvíc na trhu, ani zdaleka se to ke konkurentům neblíží. Ale je to tak podstatné? Displeje i při nižších rozlišeních již jsou dostatečně jemné. A ono kupříkladu pokud máte větší ruce jako já, tak je vám 4,7palcový model tak akorát minimem, na kterém se dá rozumně psát, lépe těch 5 palců, přičemž 5,5 palce už je zase moc (příliš velký, blbě skladný telefon). Proto k použití úhlopříček 4,7 a 5,0 palců nemám žádných výhrad. Rozlišení je pak dle mého dostatečně jemné a nezapomeňte, že Apple jim přizpůsobí OS i aplikace. To není jako anonymní čínský výrobce s generickým Androidem nad FullHD potvorou krytou generickým Gorilla Glass 3, ale minimální až nulovou sw podporou.

Dobře, co foťák? Inu, marketingové kecy níže linkovaného videa ignorujte. Je to prostě pořád „jen“ 8 megapixelů a … díky bohu za to. Apple nehoní megapixely, místo toho použil nový snímač s ještě lepšími charakteristikami a dedikovanými AF body. Objektiv nad ním má světelnost f/2.2 - tady bych si asi vůbec poprvé rýpnul do hardwaru: chtělo by to s ohledem na malý snímač lepší světelnost. Co takhle alespoň f/2.0 příště? Aspoň že Plus verze má stabilizaci, škoda, že ji nemá verze standardní. Hlavní síla focení a videa bude spíš v sw podpoře v nové verzi iOS. Ale jinak je tu jak 1080/60p, tak v nižším rozlišení 240p video.

Vím že to zatím vyznívá pochvalně, ale tak to zkrátka je. K iPhonu 6 (Plus) mám v podstatě dvě výtky. Obě ale považuji za extrémně závažné: za prvé jsou přístroje svázány s iOS, jiný systém se nepřipouští. A za druhé, cena je opravdu, ale opravdu nechutně vysoká. Tak vysoká, že to neodpovídá kvalitě provedení. Je jasné, že se do ní promítá jak renomé značky, tak náklady na vývoj iOS. Za obojí si já prostě odmítám připlatit, když to první je nepodstatné a to druhé nepřijatelné.

Jak sami vidíte, iPhone 6 už nekritizuji zdaleka tolik co 5. generaci. A to proto, že jsem od něj nic světoborného neočekával. Apple ztrácí dech.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Můj názor na iPhone 6

Úterý, 16 Září 2014 - 12:12 | Bird | no je to tragedia. prvé čo pozerám keď kupujem...
Úterý, 16 Září 2014 - 09:51 | petr ib | Takže pro i pro ty školáky a černochy v USA platí...
Úterý, 16 Září 2014 - 09:00 | Wulfher | Nevim jak moc jsou lidi na tomto foru svetaznali...
Úterý, 16 Září 2014 - 08:38 | Wulfher | Jj to mas pravdu 1/2 chytrych telefonu mela usb...
Úterý, 16 Září 2014 - 03:13 | Petr | Páni! diskuze jak na novinky cz :) bohužel i...
Pondělí, 15 Září 2014 - 14:58 | mrakoplas | ano myslim... pomer cena/vykon uz je dany od...
Pondělí, 15 Září 2014 - 11:00 | mikeczcom | netuším který telefon máte přímo na mysli, ale se...
Pondělí, 15 Září 2014 - 10:25 | BTJ | "iPhone 6 Plus nemá ani nejlepší displej,...
Pondělí, 15 Září 2014 - 09:51 | Bird | čo čakáš, ľudia si nájdu hocijakú zámienku aby...
Pondělí, 15 Září 2014 - 07:37 | Ji Si | To snad nemyslíš vážně? Na SDR/DIITt se už od...

Zobrazit diskusi