Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vy jste snad od iPhone 5 čekal něco jiného? Pak jste směšný, drahý Watsone!

iPhone 5 - bullshit logo
Máme tu iPhone 5. Touto větou bych také mohl skončit. Jeho uvedení tentokrát žádné záplavy vlhkého spodního prádla nevyvolalo, popravdě je totiž iPhone 5 jedna velká nuda. Co na něm vlastně má být tak zvláštního?

Připomenu, že k uvedení iPhonu 5 naši kolegové z CDR.cz připravili živě komentované zpravodajství a poté se k němu vyjádřil no-X. Já vlastně ani s jedním z těch článků nesouhlasím. Popravdě nesouhlasím ani se vznikem tohoto, přestože jej právě píši. iPhone 5 totiž za to vůbec nestojí, není zajímavý naprosto, ale naprosto ničím. Pár vylepšení přináší, ale žádná revoluce ani významný skok - jaký předvedl třeba „iPad 3“ s displejem o 4× vyšším rozlišením oproti iPadu 2 - prostě nepřišla.

                                          iPhone 4S vs iPhone 5_

Podívejme se na podstatné parametry:

  iPhone 5 iPhone 4S
SoC Apple A6
(údajně A15, ale nepotvrzeno)
Apple A5
ARM Cortex A9
Udávaný (relativní) výkon 200% CPU
200% GPU
100% CPU
100% GPU
Displej 4.0" 640×1136
326 ppi
800:1, 500 cd/m²
3.5" 640×960
326 ppi
800:1, 500 cd/m²
Foto 8Mpix/F2.2 + 1.2Mpix 8Mpix/F2.4 + 0.3Mpix
Konektivita GSM, 3G, 4G, WiFi (2.4+5.0G) b/g/n, BT 4.0 GSM, 3G, 4G, WiFi (2.4G) b/g/n, BT 4.0
Rozměry 123.8×58.6×7.6mm 115.2×58.66×9.3mm
Hmotnost 112 g 140 g
OS iOS 6 iOS 6
Udávaná výdrž 9.4 dne
8 hodin hovoru
8.3 dne
8/14 hodin hovoru (3G/2G)
Specialita nový Lightning konektor
nová nano SIM
Podpora 3G LTE

Vezměme si to popořadě. Pětka má dle očekávání rychlejší procesor co do výpočetního i grafického výkonu. Potřebuje jej, neboť náročnost aplikací roste a také je třeba obsluhovat nový větší displej. Ten je mimochodem „nudlovější“, po vzoru Androidích smartphonů s poměrem stran 16:9.

Prozatím v mezích spekulací je to, zdali dostal nový model o něco světelnější objektiv. Rozdíl mezi f/2.4 a f/2.2 je samozřejmě zanedbatelný, z hlediska času vám to prakticky nic nedá, z hlediska citlivost je to taktéž téměř bezvýznamné a s bokehem to také divy při velikosti snímače neudělá. Takže i kdyby měla pětka světelnější sklo před snímačem, je to vlastně fuk. Ale f/2.2 není jisté, ba ani pravděpodobné, EXIFy fotografií z iPhone 5 na Apple stránkách totiž udávají právě f/2.4.

Rozměry se změnily adekvátně širokoúhlejšímu displeji, jinak se Applu podařilo vše vměstnat do opět o něco tenčího těla (asi aby bylo opět o něco snadnější jej rozsednout? Ne, žertuji :-). Telefon je také lehčí, ať již díky sloučení logiky pro CDMA/LTE či díky zase o něco novější technologii akumulátoru či použitým materiálům pouzdra. Výdrž ve stand-by je o den delší, což je fajn, „Vykecávání“ se nijak významně neliší (předpokládám, že i údaj pro pětku se týká 3G).

Telefon již nenese klasický Applí konektor, ale nový Lightning. nová je i prťavoučká nanoSIM a je zde také již zmíněná podpora LTE (to se v Česku snad už testuje, ale pokud to bude znamenat to co doposud - rychlejší síť = jen rychleji ztrestaný supermalý FUP - pak je to vlastně jedno).

Celkově tu tedy máme telefon, který má o jednu řádku ikonek vyšší (širší) displej a je malinko tenčí a lehčí. Veškeré softwarové novinky jsou irelevantní, neboť iOS 6 je/bude k dispozici i pro starší model.

Novinky modelu 5 jsou tedy dle mého naprosto zanedbatelné a telefon sám o sobě není ničím zajímavým. Pokud si však pustíte tradiční propagační video Applu, ve kterém se jeho vicepresidenti ukájejí v samochvále, pak nabudete dojmu, že je skvělý. Jenže Apple by dokázal udělat „ovcemi zbaštitelné“ propagační video i na kýbl hnoje nebo krabici bíle obarvené vody, typicky v Česku prodávané pod názvem „nízkotučné mléko“. Všechna čest vyššímu výkonu SoC při minimálně zachované výdrži, ale to je prostě málo a navíc to v mobilním telefonu nehraje takovou roli jako třeba v tabletu, notebooku či desktopu. iPhone 5 je pro mě jen nudný, nezajímavý marketingový produkt.

Byl by iPhone 5 takový, kdyby žil Steve Jobs? Osobně se domnívám, že ano. Na iPhone 5 je vidět, že je v něm narváno to nejlepší, co je k dispozici: 28nm SoC vyráběné u TSMC, supersvětelný fotoaparát, bleeding-edge Li-Pol akumulátor a tak bych mohl pokračovat. Pokud pominu sw novinky, které dostává s uvedením iOS 6 i předchozí generace, pak se prostě za současného stavu technologií více udělat nedá. Ne při dané ceně (která už tak je hodně vysoká).

Nic z výše uvedeného ale nijak neovlivní to, že všichni o novém iPhonu píší. I my jsme mu tímto věnovali již druhý (a s CDRkem třetí) článek a vy jste minimálně na oba, možná na všechny tři, kliknuli. Jen málokterý z vás odolal a nový iPhone 5 a naše tři povídání o něm ignoroval. A pokud ano, tak prostě nečte tyto řádky a tak se o tom ani nedozví. Ale klidně mu o tom řekněte, aspoň také přijde a klikne :-).

Co je a bude na iPhonu 5 nejzajímavější sledovat, je toto: procházejte si v nadcházejících dnech český internet a čtěte články, případně sledujte videa a podcasty, které mají alespoň mírně oslavný charakter. Pak se sami zkuste zamyslet na argumentací jejích autorů. Pokud totiž Apple něco dokázal, tak změnit v lidech představu o tom, kdy je jimi používaný produkt zastaralý. Zatímco naši otcové a dědové měnili jen to, co již nešlo opravit, naše generace již upgradovala (z principu věci i konstrukce samotných přístrojů) o poznání častěji a Apple v 21. století dotáhl západní civilizaci do fáze, kdy upgraduje už jen z prosté obsese. Pokud je některá firma absolutně dokonalým demonstrátorem ultrakonzumní povahy západní/americké společnosti, pak je to právě Apple. A iPhone 5 není ničím jiným než dalším důkazem této skutečnosti.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vy jste snad od iPhone 5 čekal něco jiného? Pak jste směšný, drahý Watsone!

Úterý, 18 Září 2012 - 12:28 | WIFT | Jen malá technická: já to nepsal. Pro mě je...
Úterý, 18 Září 2012 - 12:12 | Jiří Tužil | Tak virtualni. Vsak vis, co myslim - misto simky...
Úterý, 18 Září 2012 - 06:05 | De | Další výrobci ? Nemyslím si. Předpokládám totiž,...
Pondělí, 17 Září 2012 - 18:22 | HML HLM | A jaký smysl má "nová" technologie s...
Pondělí, 17 Září 2012 - 13:24 | Magy357 | sklamem ta. nie som vymyta ovca a nevlastnim...
Pondělí, 17 Září 2012 - 12:17 | blacksun | Zabudli ste na jednu zaujimavu vec a to je snimac...
Pondělí, 17 Září 2012 - 07:19 | Ladislav László | Naco "vodotrisky", mě by stačilo kdyby...
Pondělí, 17 Září 2012 - 06:50 | Tomáš Liška | Nemá společné ani to "bolt". Nový...
Pondělí, 17 Září 2012 - 06:24 | any wher | tak jsem se na to podíval a srovnávat jen "...
Pondělí, 17 Září 2012 - 06:21 | any wher | nj, ale u Apple zákazníků je toto extrémní ;)

Zobrazit diskusi