Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nepřerůstá copyright serveru YouTube už přes hlavu?

To takhle Google nedávno zablokoval jedno naše video na YouTube a pak ho zase odblokoval. Za způsobené nepřijemnosti se neomluvil ani automat, svět jede dál a copyright možná už přerůstá YouTube přes hlavu, protože tohle se může stát každému…
blog
Toto Video Neni K Dispozici Microsoft Si Narokuje Autorska Prava

Není to poprvé, co nám Google na YouTube zablokoval nějaké video. Tenkrát se to vyjasnilo po podání odporu proti zablokování, nejčerstvější případ se překvapivě vyřešil sám. Přesto mě cosi nutí o tom opět napsat.

O co nyní šlo: stalo se, že si podle zprávy, kterou na mě vybafl YouTube po přihlášení do profilu, Microsoft nárokoval práva na video, ve kterém jsem před více než dvěma roky ukazoval Office 365 Premium v tehdejší Preview verzi. Video bylo zablokované a účet sankcionovaný (tzn. nemožnost nahrávat neveřejná či delší videa a další drobnosti). Kdybych zrovna potřeboval nahrávat nějaké delší nebo neveřejné video, měl bych potíž. Účet byl ve špatném stavu, takže bych to buď musel nahrát na jiný, nebo bych musel počkat na výsledek odporu nebo prostě půl roku, než sankce vyprší. Naštěstí nic z toho nebylo potřeba.

Youtube Upozorneni Na Pouruseni Autorskych Prav Od Uzivatele Microsoft Corporation V Souvislosti S Office 365 Home Premium Preview

Měl jsem dojem, že tahám za kratší konec provazu. A to proto, že na druhé straně je Velký Google, takže ten můj konec provazu je výrazně kratší. Když do toho vstoupí ještě Velký Microsoft, mám pocit, že ten provaz konec, za nějž bych mohl tahat, vůbec nemá, protože ho někdo dávno ustřihl. Ten někdo se jmenuje copyright, což Piráti hezky česky překládají jako kopírovací monopol, neboť samotná podstata slova copyright nemá s autorským právem vůbec nic společného. Slovo copyright je totiž složenina slov copy (kopírovat) a right (zde právo). Jinými slovy nejde primárně o nějaké autorství. Jde primárně o to, kdo smí dělat kopii.

Dokonce ani v tomto případě si nemůže Microsoft nárokovat autorství videa. Nevytvořil ho. Vytvořil jsem ho já a ukazoval jsem v něm Office 365 Premium Preview, jehož je autorem Microsoft a nikdo mu toto autorství neupírá. Nebo se snad už nesmí ani prezentovat produkt, který jsem nevytvořil? Zejména nejde-li o audiovizuální dílo?

Je velkou otázkou, zda je v USA možné, že nemůžete ukazovat formou videa věci, jichž nejste autory. Narážím na diskuzi pod článkem v úvodu zmíněným, kde uživatel Johnny K8 informoval, že nahrál na YouTube video jisté kapely Love History, které bylo následně zablokováno s udáním důvodu, že si Sony Music Entertainment nárokuje autorská práva. A to prý jen proto, že ke konci první minuty je ve videu záběr na Discman, což je, jak jistě víte, poměrně známý produkt společnosti Sony. Video je stále zablokované a asi už navždy bude. Nejsem sice odborník na americké právo, ale považuji za zcela absurdní, když se v klipu nesmí objevit věc, kterou vytvořil někdo jiný. To by mohli rovnou výrobci čehokoli zablokovat celý YouTube, protože snad ani nemůže existovat video, kde není vyobrazen produkt třetí strany.

Pokud jste se ještě se zablokováním videa nesetkali, vězte, že po (v mém případě vynuceném) projevu souhlasu s textem uvedeným na obrázku výše ještě není možné účet používat. Musíte jít tzv. „na hanbu“, což v podání YouTube znamená, že byste si měli prohlédnout video se specifickými zvířátky, která jinak běžně skonávají za poměrně drastických okolností, a především musíte správně odpovědět na nějaké trapné otázky týkající se ne tak docela autorského práva, jako spíše právě kopírovacího monopolu.

Youtube Skola Autorskeho Prava

Teprve poté je možné pokračovat v práci s YouTube účtem. A samozřejmě zjistíte, že je vše tak říkajíc na pytel.

Et Youtube Je Ve Spatnem Stavu

Celé je to o to kurióznější, že jiná videa, kde je detekován obsah třetích stran zcela v souladu s logikou (např. je použita skladba nebo část či obecně kus audiovizuálního díla bez svolení jeho autora či majitele autorských práv), vlastníci autorských práv v takových případech dost často videa neblokují, pouze si video uzurpují a případně si k němu nechávají zobrazovat reklamy a podobně. Jednoduše vás nechají v klidu žít a sami se snaží z existence takového videa něco vytěžit, když už je tedy zveřejněno. Ostatně jeho zablokováním typicky nic nezískají (nanejvýš dobrý pocit, jak to tomu uživateli natřeli).

Protože bylo video (pravděpodobně bez mého zásahu *) znovu odblokováno, vysvětluji si jeho zablokování tím, že se zkrátka najednou Content ID systém YouTube rozhodl, co udělá, a udělal to. Že by si blokaci vyžádal Microsoft, nepovažuji za pravděpodobné, protože podle dostupných statistik mělo v posledních měsících téměř nulovou sledovanost a těch pár zhlédnutí, které zaznamenalo, pocházelo z našich končin.

Ať tak či onak, mě to znechutilo. Pojetí autorského práva, nebo tedy přesněji kopírovacího monopolu tak, jak jej vynucují v USA, dospělo do stádia, kdy se vám klidně může stát něco podobného a stěžovat si můžete tak akorát na hlavním nádraží, nebo se vyplakat někde na internetu, jako jsem to právě udělal já. Zkrátka „pravdu má náčelník“. Na jaké bázi bylo video odblokováno, se pravděpodobně nedozvím.

* O zablokování videa jsem se zmínil pouze na svém Google+ účtu a požádal jsem též místní tiskové oddělení Microsoftu o nějakou informaci bez udání konkrétního dotčeného videa. Odpovědi od Microsoftu jsem se zatím nedočkal a upřímně nevěřím, že by má snaha o komunikaci s ním měla na odblokování nějaký vliv. To už bych spíše věřil tomu, že by mohla mít vliv má zmínka na G+, i když to též považuji za vysoce nepravděpodobné, nikoli však stoprocentně vyloučené. Jeden nikdy neví.

Faktem je, že když se taková věc stane na jednom účtu dvakrát a pokaždé to skončí tím, že je video vráceno zpět a tedy šlo o nedopatření, musím se nutně domnívat, že se to neděje zrovna zřídka a že tuto zkušenost má jistě více lidí (např. zmíněný Johnny K8, který navíc svůj boj nedotáhl do zdárného konce - ostatně ani se nedivím, ono to jednoho dost otráví). Google je samozřejmě americká firma a tak pro ni musejí být americké zákony svaté (samozřejmě se musí podřizovat i řadě dalších buzeračních nařízení v jiných ne zcela svobodně přejících zemích). Přesto mě nepřestává překvapovat, jaké buzerace musí Google snášet coby prostředník ve sdělování informací. Nepsaný, avšak možná ještě důležitější zákon padajícího trusu pak způsobuje, že to pak dopadá i na koncové uživatele. A možná to tak Google skutečně chce, možná si opravdu řekli „když musíme trpět my, přeneseme to v plné parádě i na uživatele, ať si taky užijí“. Nevyhýbá se mi ani úvaha, že by tím Google sledoval záměr, aby na změnu tlačili lidé zespoda, jenže se obávám, že lidé zespoda na to tlačí v jiném slova smyslu.

Bez ohledu na to, jestli takto Google buzerovat uživatele chce, nebo musí, mě takové situace zcela pochopitelně přivádí na ideu použití jiného poskytovatele (vrabci na střeše si štěbetali, že Vimeo problémy tohoto typu netrpí, alespoň ne v takové míře). Ideální by samozřejmě bylo, kdyby měly weby diit.cz a cdr.cz vlastní systém správy a ukládání videí (jeden čas to tak bylo a dosud jsou některé videa uložena lokálně), protože se pak nemusí spoléhat na nevyzpytatelnou kvalitu služeb jiného poskytovatele, ale to není něco, o čem bych mohl rozhodovat. A vlastně je mi to do velké míry jedno, protože až jednou z diit.cz zmizí velká část nahraných videí, protože Content ID systému na YouTube zase přeskočí, nebude to můj problém. Záloha videí je každopádně provedena.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Nepřerůstá copyright serveru YouTube už přes hlavu?

Pátek, 7 Listopad 2014 - 14:17 | dsf | Yew znamená "tis," co tím máš na mysli...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 11:53 | nwex sulzxzd | Tak já už taky...
Středa, 5 Listopad 2014 - 18:47 | Naith | Toto je přesně ten okamžik, kdy se přijde na to,...
Pátek, 31 Říjen 2014 - 20:41 | t117 | kdyz uz jsme u konspiracnich teorii - treba to...
Pátek, 31 Říjen 2014 - 10:29 | trodas | Máš sice samozřejmně pravdu, nicméně hodně štěstí...
Pátek, 31 Říjen 2014 - 10:22 | trodas | No, za zeptání se nic nedáme :-) Ale pokud nedají...
Pátek, 31 Říjen 2014 - 09:53 | Šimon Tóth | Google ty sluzby nabizi, protoze je ze zakona...
Pátek, 31 Říjen 2014 - 09:51 | Šimon Tóth | Problem je v tom ze tohle je zcela jednoznacne...
Čtvrtek, 30 Říjen 2014 - 18:57 | trodas | Anebo jinak - pokud budu chtít docílit stáhnutí...
Čtvrtek, 30 Říjen 2014 - 18:53 | trodas | Články ale potřebují videa. A to videa...

Zobrazit diskusi