Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Netradičně o Huawei Y560: část 2

Čtyři měsíce používání levného androidího smartphonu z něj udělaly přístroj, na který jsem si plně zvykl. Jak hodnotí smartphonový skeptik to, co donedávna považoval za zlo? Nebo stále považuje?
blog
Huawei Y 560 Dsc 2293

Nebudu vás napínat, Android je pro mě stále zlo, ale zlo, se kterým jsem se naučil žít, neboť mi přináší možná ne přímo potřebné věci, ale věci, které zpříjemňují život. Těmi věcmi konkrétně myslím zejména dobře použitelný internet (což EDGE na Nokii v 128×160 opravdu není a nikdy nebude) a zejména aplikace na jízdní řády a GPS/navigace. A taky foťák vždy při ruce, bez ohledu na jeho jednoznačně horší kvalitu ve srovnání s čímkoli jiným (od 20Mpix CCD kompaktu Sony, přes 14Mpix Nikon 1 S2 až po Flexaretu s Fomapanem 400 či Deltou 100 uvnitř).

V první části recenze (a jak tak přemýšlím, tak patrně poslední) tohoto telefonu jsem naznačoval návrat na facebook. Nestalo se tak, nedokázal jsem se k tomu přimět. Jsem schopen se smířit s tím, že ani v nejmenším netuším, jakými všemi cestami Google skrze Android šmíruje uživatele či lépe řečeno využívá jejich často permanentního online stavu ke zlepšování svého přehledu o této planetě. Ale nejsem schopen se smířit s tím, že bych měl znovu používat sociální síť, kterou považuji více za ztělesnění Velkého bratra než za nástroj propojující lidi. Stejně tak u mě v Y560 nemá místo twitter, G+ ani nic podobného.


Aktuální redukovaná verze o (necelých) třech obrazovkách :-)...

Takže na co vlastně toho droida mám? Opravdu hlavně na tu hromadnou dopravu, protože na aplikace typu Pubtran/Idos či NaVlak s vývěsními tabulemi všech nádraží si člověk zvykne velmi rychle, stejně jako na googlí navigaci v rámci map. Vše toto jsou věci, které využiji jen občas (řekněme jednou za několik dní), ale je to jako s jističem u baráku: 3×XY ampér nepotřebujete neustále, jen v těch kritických momentech, kdy se sejde špička několika hladových spotřebičů.

Jak už jsem psal jinde, tak mírně převažující většina fotografií za poslední měsíce, které jsem stvořil a které jsou připraveny k tisku na papír, pochází právě z Huawei Y560. Tady se mi jasně ukázala síla toho, že telefon má dnes člověk prostě vždy při ruce. Na druhou stranu to není funkcionalita pevně svázaná se smartphony, myslím že podobně přijatelnou práci by mi odvedl i „hloupý“ telefon s trochu slušnějším foťákem (alespoň 2, lépe 5 Mpix), či postarší Symbian. Možná dokonce lepší, protože v tomto ohledu je Huawei Y560 přeci jen bída. Fotografie jsou ještě slušné, byť všechny do jedné potřebují dodatečnou úpravu v Rawtherapee. Video je řekl bych přímo špatné, zejména v interiérech večer pod umělým osvětlením. Ale stále platí, že Y560 prostě mám 90 % času u sebe a to rozhoduje.

Momentálně vedle androidího foťáku a OpenCamera zkouším ještě aplikaci HDR Camera, která dělá blending tří expozic do jedné fotky. Obvykle z toho lezou šíleně přesaturované omalovánky, ale algoritmy programu jsou celkem slušné na to, aby se to dalo doladit, opět v Rawtherapee. A je něco perverzního na tom, když člověk vezme ultra-přesaturovanoý JPEG ze smartphonu a v Rawtherapee z něj vyrábí něco, co ve výsledku vypadá jako čb fotka pořízená na Fujifilm Neopan Across 100 :-).

A ne že bych nezkoušel různé aplikace pro všemožné užití. Nakonec jich ale většina po pár týdnech zmizela jako nepotřebné. Pokud to sečtu, tak aktuálně mám v systému doinstalovány aplikace zpravodajské (Novinky, ČT24) čistě pro rychlý přehled dění, dále Wikipedii, již zmíněnou kombinaci Pubtran/Idos/NaVlak, dále Mapy.cz, HDR Camera a Open Camera a také Operu Max a čistě pro strýčka příhodu První Pomoc.

Android / nástavba EMUI od Huawei mají ale i své nevýhody. Oproti „hloupému“ telefonu s hardwarovou klávesnicí je daleko větší opruz kupříkladu nastavování budíku, čtení SMS a podobné věci. Vlastně bych řekl, že na ryze telefonní operace je Android horší než staré dobré mobily, jeho síla je právě ve zprostředkování webových služeb, multimédií či her.

Mimochodem s výdrží to není nijak špatné. Ano, když jsem celý den někde na cestách a využívám mobilní internet případně i GPS, tak baterka mizí rychleji a z ranních 100 % jsem večer třeba na 40 %. Ale při výrazně častějším poklidném režimu, kdy GPS nemám zapnutou a internet jede přes WiFi a v podstatně menší míře, nabíjím Y560 tak jednou za dva až tři dny, přes noc, prostě zhruba v době, kdy akumulátor poklesne někam pod 50 %. Vydržel by mi tedy Y560 tak zhruba 5 dní typického použití bez nabíjení. Noční běh bez nabíječky z telefonu sundá něco mezi 0 a 2 % akumulátoru, podle toho, jestli je telefon přepnut do režimu „letadlo“, nebo ne. Výdrž tedy není ideální (1 měsíc jako obyčejné Nokie), ale tak nějak jsem se s ní smířil. Ostatně mi nic jiného nezbylo.

Z hlediska mechanické odolnosti nemohu moc soudit. Telefon dostal krátce po koupi „gumové“ pouzdro a fólii na displej. Díky pouzdru se podstatně lépe drží v ruce. Zatím mi jednou upadl asi z 1 metru na tvrdou zem, nic se mu nestalo, takže dobré. S ohledem na to, že nemá žádné zhouby typu Gorilla Glass či hliníkové šasi, tak se ani nijak zásadně neobávám.

Co mě na ekosystému Androidu trochu mrzí, je to, že mnohé aplikace, které na první pohled vypadají zajímavě, často chtějí zbytečná oprávnění. Tak kupříkladu aby nějaký program sloužící ryze k příjmu informací nesouvisejících s kontakty měl přístup ke kontaktům či do galerie, je opravdu hloupé. A pokud ty přístupy musí mít proto, že pod "galerií" se skrývá i přístup k možnosti ukládání fotografií, pak jsou tyto věci hloupě rozděleny do příliš mála kategorií v samotném Androidu. Ale to mě jen pálí dobré bydlo, když si vybavím historky lidí, kteří nedávno prchli od Applu, nebo svázáni světem Applu stále trpí pod restrikcemi a omezeními tohoto světa, kde se funguje skrze iTunes a není možné si jen tak kopírovat data „odtud tam a zpět“.

Rezignovaně bych mohl končit tím, že ono je stejně celkem jedno, co vše o mě díky přechodu na Android nyní Google ví navíc. Stejně už za poslední roky ví dost i bez Androidu, své ví i mobilní operátoři, své ví poskytovatelé internetu, jejichž služeb jsem využíval, takže se vlastně nic zásadního neděje. Nebo děje? No, jestli Losna (Huawei Y560), nebo Mažňák (jiný smartphone), to vlastně není podstatné. Já jsem aktuálně spokojen.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Netradičně o Huawei Y560: část 2

Sobota, 20 Únor 2016 - 13:11 | Anonym | Skutečnost že sám autor, to co Vy vnímatelné jako...
Sobota, 20 Únor 2016 - 08:13 | Anonym | No, mínění, takové normální řekl bych. Něco jako...
Pátek, 19 Únor 2016 - 19:14 | David Ježek | je mi úplně šumák jestli tomu uvěříš, ale já a...
Pátek, 19 Únor 2016 - 14:51 | mpe | "Petr Ježek" vypadá to, že se to dědí...
Pátek, 19 Únor 2016 - 12:12 | LPK | Laciný android = v tomto případě levný telefon...
Pátek, 19 Únor 2016 - 11:34 | Petr Ježek | Vy o sobě nízké mínění nemáte, že? To ovšem...
Pátek, 19 Únor 2016 - 11:22 | Petr Ježek | Levný Android? To máte z vlastní hlavy? Levný je...
Pátek, 19 Únor 2016 - 11:13 | Petr Ježek | Oběma kritikům si dovolím říci, že svou kritikou...
Čtvrtek, 18 Únor 2016 - 17:37 | Ano Ano | k tym appkam... ja som si doistaloval streamcz...
Čtvrtek, 18 Únor 2016 - 16:27 | logout | Článek je přesně takový, jaký jsem čekal, že bude...

Zobrazit diskusi