Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Optická mechanika bude mít smysl i za čtvrt století

Uvidíme jak to bude s těmi tajemnými 3dxpojnt pamětmi, co do trvanlivosti. Z vícero převratných technologií, které zůstaly jen ve stavu laboratorního pokusu, tohle se už prý chystá do hromadné výroby.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká disket, tak já jsem používal jen 2 typy: 5,25 palcové jednoduché floppy diskety a to na Commodore 1541-II (disketová jednotka pro Commodore 64), kapacita 170 kB - totálně spolehlivé, vždy šlo číst a zaznamenávat na každou jednotlivou disketu. Nikdy ani jeden problém. Druhý typ byly 3,5 palcové s kapacitou 1,44 MB klasické na PC a tady bych o spolehlivosti příliš nehovořil. Velmi často se stávalo, že nějaký kus z balení 10 měl vadné sektory nebo se objevily později a docházelo k poškození dat. Nevím, jestli byla vinou přemrštěná hustota záznamu či kontrukce diskety, ale tydlety 3,5 diskety to rozhodně u mně nevyhrály. Zlaté 5,25!

Co se týká vypalování na optická média, často přemýšlím o blu-ray, a vždy to zavrhnu s tím, že to není standard. Taky s ohledem co jsem psal o disketách výše, mám již podezření, že přecejen hustota záznamu na blu-ray je asi velmi přehnaná. Ale kdoví, možná, že je to technologicky podchycené. Každopádně standardem je datové DVD (já upřednostňuji +R). Jejich penetrace ve výpočetní technice je dominantní..

Nedávno jsem se spálil s přenosnou DVD vypalovačkou na jedno USB, která po roce přestala korektně pálit. Vždy první médium zkazí a až druhé je asi dobré. Inu, jasný signál, že tenké vypalovačky jsou kompromisem mezi korektní funkčností a přenositelností a na vážné účely pálení se nehodí. Tak jsem koupil Evolve Multibox, do toho poslední model desktopového Samsungu a panáčku to je lahoda. Krásná černá magická skříňka (jako za dob Commodore 64) co krásně hučí vedle notebooku a pálí snad líp než stolní vypalovací stanice. Jak není používána, odpočívá v prachuodolném obalu a jsem přesvědčen, že i za 5 let pojede jako nová.

Ano, souhlas naprostý, co je doma, to se počítá!

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

gramofonove desky OK, sam je zbiram, zvuk je proste jinej nez z bitoveho zaznamu a poustet si je ma sve kouzlo i kdyz s kazdym prehratim nepatrne kvalita zvukoveho zaznamu klesne

opticka media ?
chapu, potrebujete clanky u kterejch vite ze budete mit velkou hate diskuzi protoze uz z podstaty vite ze to co pisete je naprosta blbost ale je to trochu pod uroven nemyslite ? a pro ty kterejm by nedoslo proc tak vysvetleni

1GB na optickym mediu stoji cca 1,5kc
1GB u HDD stoji od 1,05Kc

radsi si koupim 2 HDD do raidu, zazalohuju si co potrebuju a dam je do antistatickeho sacku odpocivat nez jak totalni KO*OT zalohovat na opricka media se setinovou kapacitou

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

1GB na Verbatim BD-R vyjde také na cca 1Kč.
A copak tak velkého a důležitého zálohujete, že byste to musel jako totalni ko*kot dávat na 100ks BD-R?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono stačí mít sbírku oblíbených seriálů či filmů.. A ohledně důležitosti si něco takového uložit se můžeme pobavit s lidma z USA a jejich super zákony, které se nám snaží vnutit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale nepředpokládám, že to budete zálohovat všechno najednou. Já na BD-R takové věci odkládám průběžně (dvakrát, třikrát do měsíce) ale že bych si při tom připadal jako ko*kot? to opravdu ne...
Větší starosti a péči mám o RAID v NASu a disky v PC kam mirroruji nezálohované data z NASu. BD-R vypálím a tím to pro mě hasne...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nj ale starých dvd mám plnou skříň a nedá se moc předpokládat že je budu někdy ještě potřebovat, kdežto na disku to mám pěkně poskládané a čas odčasu si něco pustím... No a až za pár let bude novější rychlejší a větší disk tak to jen zkopíruji a starý nechám někde v šupeti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pockej az ti u tech peclive schovanych disku vyschne mazivo a ten disk se proste neroztoci :-)

Pak budes mit ekvivalent tisice DVD - nedostupny kompletne najednou. Kdezto DVD a BD s keramickou zaznamovou vrstvou budou citelne 100%.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Az se ten disk neroztoci, budou davno vsechny ty placky naprosto necitelny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzu uverit, ze to autor mysli vazne. To jako opravdu jdete s batohem do kramu, koupite pakl DVD, rozsekate sva data na 4GB bloky a smazite? Nevim kam chodite na diskety a DVD, ale neznam medium, ktere by casteji odchazelo nez prave tyhle. Nekdy pred 15 lety me popadlo zalohovani na CD, tak jsem par dni vypaloval, asi po pul roce jsem zjistil, ze nekolik kusu ma vadny bloky, dekuju, stacilo.

Takze ted to jisti 2x 2TB HDD a nekolik mensich, vyjde to levneji a nemusim na to kupovat zvlastni skrin a udrzovat katalog :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Na DVD se zálohuje to, na čem mi už nezáleží a když to ztratím nebudu si dělat hlavu.
Data z poškozeného HDD dostanu snadněji než z poškozeného DVD.

Uděláme snadný test:
1) pustíme HDD na DVD z výšky 2m. Otestujeme čitelnost
2) pustíme DVD na HDD z výšky 2m. Otestujeme čitelnost

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Nemusím DVD pouštět ze 2m. Stačí ho strčit do vadné či opotřebenémechaniky a můžu se s ním rozloučit. Anebo ty slot-in u Apple, hlavně ty starší s tvrdými prachovkami. Kromě poškrábání dokážou některé mechaniky poškodit médium i tepelně.

Další věc je životnost média. Některá média Verbatim odešla pár letech po uložení v šuplíku (v klasickém plexisklovém obalu), jiná fungují stále, i po 20 letech. Možná šlo o výrobní vadu, ale to se dá říct i HDD nebo Flash.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

poškrábání média by nemělo vést k fatálním škodám. Data nejsou uložena na tom plastovém kotoučku, ale až ve vrstvě "za ním". Ten plastový kotouček je jen nosič. Pokud dojde k jeho poškrábání, lze vyleštit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, už jsem párkrát použil pastu na zuby :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem nedávno uvažoval o koupi Blu-ray vypalovačky pro zálohu dat (hlavně rodinné fotky, videa..), ale vzdal jsem to. Poměr cena/výkon je slabá. Kdyby média i mechaniky stály polovinu tak neváhám.
Mám vše na svém pc, to zálohuju na přenosný disk. A jednou za čas vezmu externí disk k rodičům a nasypu to do svého starého PC.
Ono je sice pěkné mít doma všechny zálohy (disky, optické d...), ale pokud by došlo k požáru, tak o všechno příjdete. Doporučuji i nějaké externí úložiště. U mě jsou to ti rodiče, stejně poslouží cloud nebo babička.. :-D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

DVD vypalovačku jsem také nedávno pořizoval, byť si myslím, že pro běžného uživatele je to přežitek.
Archivuji na to důležitá účetní data. Konkrétně na DataTresorDisc.
Na archivaci dat o ničem lepším nevím. HDD jsou na to nepoužitelné. Zrovna jsem tu na firmě přebíral pár starších HDD s nápisy "záloha" a jeden mi zapnutí začal hořet. Dostaňte pak z toho data. Poslat na záchranu? A budou mít 10 let starou elektroniku k tomu disku? Troufám si tvrdit, že DVD mechaniku seženu i za 10let. Ať novou, nebo jetou.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak. Uložit HDD na pár let do šuflete a čekat, že to fluidní ložiska, flash s firmwarem apod. přežijí bez úhony, to je holá fikce.

Nehledě na to, že dnes připojit PATA HDD je už docela obtížné a jediná cesta vede přes USB řadič nebo SATA->PATA redukci. Až tyhle věci odumřou, budou takové HDD úplně k ničemu. A to se PATA disky přestaly prodávat ani ne před 5 lety.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem zatim nemel s ctenim po letech problem, ale uvedomuju si, ze bych si to mel naplanovat :-)
Ta redukce stoji par stovek a dokud bude fungovat USB, tak netreba menit.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mal som nedavno v rukach notebook, nejaky dell. Mal uz cez tych 8-10 rokov a pokazeny disk. Po rozobrati som zistil ze disk, teda platne, asi boli ok ale problemom boli loziska na motore. Totalne zapecene. Asi to mazivo ztuhlo a uz sa ten disk nebol schopny rozbehnut. Keby sa ten notebook/disk priebezne pouzival asi by tento problem nenastal, ale odlozit na par rokov disk do suplika, pokial sa nestane nieco zo zaznamom tak loziska to tiez nemusia vydrzat.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Z PATA disků jsem přemigroval ve chvíli, kdy ono rozhraní začalo mizet z desek. Stejně bylo potřeba zálohu pro jistotu přehodit na novější disky, původním bylo už 5 let. Totéž udělám, až jednou začne mizet SATA.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Neříkám tak ani tak, ale na moje slova dojde. Zálohoval jsem na CD i DVD a myslím, že ty zálohy jsou poměrně spolehlivé při dodržení pár zásad. Pálil jsem vždy dvě média or různých výrobců (takže cena x2) a občas jsem zkontroloval kvalitu vypalování. Dneska zálohuji spíše systémem "mirror" na různé počítače, pokud možno každý jinde (je to levnější).
Nicméně Davide, nebudou ještě nějaké testy medi? (CD/DVD)? Bylo by hezké to srovnat s těmi starými.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Také se přimlouvám za testy ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Testy by to chtělo, protože třeba u mých dříve oblíbených Sony kvalita dost klesla a ani Verbatim už není co býval.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Fakt důležitá data mám na DVD-RAM, zatím to musím zaklepat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trefa do černého, naprostej souhlas. Mám 2ks, jeden od "Pinďoura (Panasonic)" a druhý Verbatim", oba zápis 3x. Nemá to chybu a jak píšeš: jen na "fakt důležitá data". Nějaký fotky, kde si baba umejvá nohy ve špinavým rybníku mě nezajímaj :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ted jsem kupoval nove PC a i s DVD mechanikou, protoze co kdybych ji nahodou nekdy chtel pouzit, za tech 370 Kc se to vyplati. Na druhou stranu zalohovat cokoli na DVD je naprosto mimo misu. Ekonomicky ani spolehlivosti to nedava smysl. 2x HDD je vyhodnejsi ekonomicky a spolehlivosti stejne, 3x HDD je spolehlivosti asi jako 9x DVD.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mám několik let staré Yudeny, nedávno jsem je zkoušel číst a přečetl jsem všechno (DVD-R i CD-R). Dokonce jsem přečetl i půlku CD světoznámé nechvalné značky Eximpo, jak "zelené", tak "fialové" potisky, páleno někdy okolo 2001-2002. Nejstarší CD-R co mám, je zlatý Kodak z roku 1995 nebo 6. Je stále čitelný (páleno na stovkové Jamahááá).

Všechno je to o kvalitě média. Věřím, že originální Yudeny půjdou přečíst i za dalších 10 let, stačí je nemít na světle.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tak Kodak Gold bol/je pojem. Mal som tiez par CDR goldov napalenych niekedy v 95/96 a tiez par rokov do zadu boli v pohode citatelne. Mam este nejaky gold paleny niekedy okolo 2000 a ten je tak isto teraz v pohode citatelny. Co ma naopak sklamalo, mam zopar , v tej dobe popularnych, Verbatim. Palene niekedy 2003-2005. Dnes sa z nich odlupuje vrchna reflexna potlac takze to medium je necitatelne.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

mám přepravku CD/DVD z dob, kdy se pálilo naprosto vše :-)
Při stěhování se nějakým nedopatřením ocitla ve vlhkém sklepě pod garáží (dříve tam byl asi kurník pro slepice). V těchto podmínkách tam ta CD/DVD byla 4 roky, než jsem na ně náhodou narazil.
Kolik toho bylo čitelného? 90%. Většinou pochcípala jen neznačková média. A pár lepších kousků, které byly nešťastně fyzicky poškozené, takže se do záznamové vrstvy dostala vlhkost = koroze = nečitelné. Případně některé kousky, co byly uložené do papírové "obálky". Ta nejspíše udržovala vlhkost, která ta média zničila.
A to jsou tam CD i z roku 1995.
Zapomenout tam krabici s HDD ... bylo by po všech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V casoch, ked 250MB disk stal trojmesacny prijem priemernej rodiny sa pouzivali diskety. Ano, pretoze to bolo vtedy najlacnejsie a najpouzitelnejsie medium.
Ked prisli prve USB flashdisky, tiez boli extremne drahe (cena za 1MB).
Potom prisli opticke media a mechaniky, tiez boli velmi drahe, hlavne mechaniky stali majland(pamatam si to, ze som mal kamarata, co mal kamarata, co mal CD napalovacku).
Opticke media sa zacali pouzivat, ked zlacneli mechaniky aj media. A preto sa pouzivali.
Dnes mame lacne Flashdisky s velkymi kapacitami. Urcite je to pre ludi praktickejsie nosit pri sebe, alebo ulozit do suplika jeden 64GB flashdisk, ako skladovat 15 DVD medii.
Toto musi byt snad kazdemu jasne.
Co sa tyka zaloh, stale sa pouzivaju pasky, preco asi?
No preto, lebo su lacne a trvacne.
Naozaj, ktora firma by pouzivala DVD alebo BluRay? Kto by to skladoval, ked denna prirastkova zaloha moze mat aj stovky GB?
Ano, romantiku s disketami sme zazili, hlavne ked 23. disketa z 35 kusov, na ktorej bola ta najnovsia hra zabalena v ARJ bola vadna. Alebo ked pri 15. instalacii Windows 95 sa jedna z toho kvanta diskiet pokazila.
Chapem autorov blog, ale som rad, ze tie doby su uz prec.
Mam doma stare DVD a CD, ktore planujem nejako zlikvidovat a vyhodit, lebo to len zabera miesto a uz vacsina z nich urcite ani nejde citat.
Takze u mna - opticke medium? Dakujem, radsej Flashka+Cloud+Lokalna zaloha.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pasky se davno nepouzivaj, protoze je to mnohem drazsi a predevsim logisticky narocnejsi, nez koupit druhy diskovy pole.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Představa, že na vinylech, disketách a CD/DVD existují nějaká data, která jinde nejsou a svět se bez nich za 50 let neobejde, je silně naivní. Všechna důležitá data jsou i někde jinde a může se to týkat nanejvýš dat soukromých - bez kterých se zase svět klidně obejde.

A pochlubím se - DVD vypalovačku (natruc černou) jsem koupil minulý měsíc při přestavbě PC - ta předchozí byla ještě PATA.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

vysvětluj finančáku, že ti slítl server a jak na potvoru se podělal/virem zašifroval i HDD se zálohou. Že to jsou data, které svět nezajímají? Zajímá to finančák ...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Dulezita data zasadne neuchovavame pouze v jedne kopii. Vzdy vytvarime alespon dve zalohy, jedna zaloha je online a jedna zaloha je offline, pritom ekonomicky dava vetsi smysl mit offline zalohu na externim usb disku nez-li na DVD, samozrejme dle velikosti dat, v mensim mnozstvi se vyplati to DVD to je jasne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

vždyť o tom píšu ... zálohu máš na serveru a druhou na externím disku. Dle mého názoru je takové řešení špatné. Ale na tohle řešení jsem už několikrát narazil a jednou to bylo právě v kombinaci s virovým zašifrováním zálohovacího disku. Samozřejmě zrovna v době, kdy jej bylo potřeba použít. V serveru se rozdrbalo diskové pole takovým způsobem, že se data nepovedlo obnovit.
Nakonec se platilo výpalné v bitcoinech za klíč k dešifrování. A právě k tomu jsem byl přivolán já. Jejich IT neměl s bitcoiny vůbec žádnou zkušenost.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zalohu mas na online i offline, to jest podelaji se originalni data, jdes na online zalohu, ta byla nejakym zpusobem v tu chvili zavirovana (sice nechapu jak, pokud to nebude delat amater, nedava to smysl) a proto pripojujes offline zalohu a kopirujes data zpet na original i online zalohu. Sance, ze se ti podelaji obe zalohy je docela mala, samozrejme u klicovych zaloh, se jich dela ponekud vice, takze obvykle vubec na obnovu z offline zalohy nedojde, nicmene tvrdim, ze i online + offline zaloha je pro vetsinu pripadu plne dostacujici a o data se neprijde.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Finančáku nic vysvětlovat nemusíš, mají na to zákonné nástroje, jak daň dopočítat sami (byť to bude stát asi více než 8TB HDD).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

známe, můžou daně můžou dopočítat srovnáním s jinou podobnou firmou. Takže pokud jste méně úspěšný, tak zacálujete daně jako ta vaše větší konkurence.
Plus k tomu vyměří patřičné sankce za nedoložení zákonem stanovených údajů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No to je ten idlicky pohlad na svet. Casto krat sa clovek nestaci divit s cim sa v praxi stretne. Banky su na tom relativne dobre ale aj tam sa casto krat stava ze zivotne nekriticke systemy nemaju zalohy. Alebo je tam nastavene nejake zalohovanie ako to dodavatel dodal a od vtedy sa na to nikto nepozrel v akom je to stave. Ale specialitou je napriklad take zdravotnictvo. Tam je to totalny chaos. Tak isto, hlavne pri dlho vyvyjanych projektoch, nieje nic nezvycajne ked vyvojarsky team nema nejaku kopletnu finalnu zalohu projektu ale rozne moduly a casti su rozhadzane kade takde po diskoch/pc podla toho ako to kto lepil/vyvyjal. Aj ked sa to zlepsuje. Staci si ostatne pozriet postmortemy na Gamasutre hernych vyvojarov. Na kopec hier uz proste neexistuju zdrojaky lebo sa to niekde stratilo pri presune firmy, nerobili sa poriadne zalohy a podobne. Alebo sa niekde na ebay vynori stare pc na ktorom sa objavia zdrojaky zabudnutej hry a podobne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi davni jsem delal pokusy s DataTresor Discy (DTD) a prestoze jsem vlastni vypalovacku s firmwarem ktery byl na jejich strankach oficialne oznacovan jako podporovany, vysledky nebyly nic moc. Tak jsem fotky obcas zkopiroval na externi HDD a pak v antistatickem obalu ulozil do policky. Nicmene nedavno jsem zjistil ze ve fotkach mam neskutecny bo*rdel a tak jsem v ramci jejich trideni otazku zalohovani opet otevrel. Po kratkem vahani mezi DVD a BD jsem zakoupil DVD mechaniku kompatibilni s DTD a vypalil rovnou dve sady zaloh. Kazda je ulozena na jine adrese, na bezne prohlizeni jsou fotky na obycejnem DVD, takze zalohy mne mozna i preziji.
Jeste predtim jsem otci jako reseni pro zalohu doporucil 2x externi HDD kam si ma data soubezne ukladat. Po 26 mesicich jeden z obou HDD umrel, coz mi vzhledem k tomu, ze mel najeto radove mozna nekolik desitek hodin, nakonec prijde jako hodne nejisty zpusob zalohovani.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stále čerstvé zálohy. Jen tak lze účině zabránit ztrátě dat. Udělat zálohu (DVD, HDD, falsh) a pak medium nepoužívat je chyba. Jako když se pokazí auto, tak chtít jet po dvou letech na motorce do práce :) Je to velké riziko, že právě když bude pokažené auto, tak ani motorka nebude v pořádku. Na jakémkoli nosiči hrozí ztráta dat, ale uživatel neví kdy se to stane.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak co jako na ty opticke disky zalohovat???
1. fotky - zalohuju na google photos, zalohuji se me tam 16Mpx fotky, nepocitaji se do limitu takze tam mohu mit fotek kolik chci (zalohuju i ne moc povedene)
2. dokumenty, ucty, navody,.... zalohuju do google drive, kazdy ma 15GB zdarma to mi staci na nekolik zivotu
3. video , vicemene nezalohuju, respektive nahraju neco na youtube a nasdilim jen rodine.

Nic dalsiho se nevyplati zalohovat, protoze nez tu zalohu najdu tak to snadneji stahnu nekde z internetu.

U sebe nikdy nedosahnu bezpecnosti zalohy takoveho rozsahu jako ma na svych discich google, qabych toho dosahnul tak bych musel mit nejaky raid treba u rodicu coz je znacne financne nakladne, abych se k tomu dostal tak musim i u rodicu mit docela tlustou linku, proste same nevyhody a financni naklady.
Opticke medium jsem naposled vypalil asi tak pred 10ti lety a v opticke mechanice nejake ctu asi tak jednou za 2 roky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice je CD/DVD/BR z hladiska uskladnenia na tom celkom dobre, pri dnesnych cenach a technologiach mi vyde lepsie mat fakt nejake male NASko s diskami v zrkadle alebo raide a pripadne dolezite veci este na nejakej flashke alebo dalsom disku. A paradoxne aj koli tomu aby tie data boli dostupne aj o par rokov. Ked je to na nejakom mediu tak ma clovek zvyk to niekde odlozit lezne po case sa fakt moze stat ze technologia tak zastara ze uz tie data, aj ked su v poriadku, sa nebudu dat precitat koli zmenam formatu/rozhrani atd. Takto ked je to na nasku a su "zive" tak to nuti uzivatela vlastne priebezne upgradovat - nove disky s aktualnym rozhranim, aktualne sietove protokoly (povedzme keby ftp/samba/nfs zakapalo) atd.

Mna skor momentalne stve pristup niektorych vyrobcov. Mam BR mechaniku od Plextoru ale pod Windwos 8/8.1 je nepouzitelna. Win10 som este neskusal. MS alebo Plextor, neviem, maju nejaku chybu v ovladaci alebo fw a windows kazdych 20-30s robi seek na mechanike aj ked tam nieje medium vdaka comu cele windowsy na 1-2s vytuhnu takze je cely OS nepouzitelny. Tento bug je na strankach uz niekolko rokov ale kasle sa na to, pritom vo windows 7 funguje bezproblemov.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pan Ježek zas vysadil antidepresiva nebo co? :) CD/DVD není žádné zálohovací médium, ale distribuční. Pravda, lisovaná CD/DVD vydrží klidně desítky let, ale ne ty pálené. Mám (měl jsem) doma spousty pálených CD, které postupem času přestaly být čitelné - např. po okrajích začaly hnít, oxidovat nebo já nevím co. Tohle teda opravdu jako zálohu neberu, mít data (kromě PC) ještě na externím HDD/cloudu/flashce je daleko jistější, pohodlnější a většinou i levnější.

Jinak CD/DVD mechaniku nemám v PC už nejmíň 5let a za tu dobu jsem ji potřeboval 1x (slovy "jednou") :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Je to zvláštní. Někomu hnijí, někomu ne. Já přečtu i ty pálené ještě jednorychlostně z Dosu :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co vysadil David, ale tenhle komentář určitě nebyl psán bez dávky chemie v žíle. Mít data v cloudu, na disku, na flashce, vytesaná do zdi atd. přece lze mít a klidně je k tomu všemu mít i na DVD-RAM, které bude čitelné i za pár let. Mé zálohy z počátku první dekády tohohle tisíciletí jsou pořád zcela OK.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, DVD-RAM asi vydrží o dost více jak klasické DVD±R, jenže tady je zas problém cena za GB, která je okolo 20Kč i více. To už se při velkých zálohách může prodražit, nehledě teda na žonglování s médii a pomalost.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

O BD mechanice jsem také uvažoval, pro data typu vypálit a zapomenout na ně :). Ideálně jsem si říkal USB mechaniku, přecijen se to hodí na více strojů, za pár let možná desktop mít nebudu, zato notebook už mám bez mechaniky. Ale kvalita notebookových mechanik je i u bluray nižší než u desktopových?
Jinak co se týče médií, když nebudu pálit na LTH média (ano to jsou ty levné, co budou hnít stejně jako DVDčka), ale na HTL, tak by neměl být problém. Jen to není taková levná záležitost, na OC fóru doporučovali tahle média http://www.ebay.com/itm/160684957862?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPage...
Škoda, že recenze mechanik a médií tu nejsou, já vím, nikdo se o to nezajímá. Možná až si pan Ježek bude nějakou vybírat, pár článků se tu objeví ..... ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, on ten článek byl možná myšlen trošičku jinak. Řeknu příklad, který se stal mě osobně. Mít dneska gramofon je sám o sobě přežitek. Ano, jsou blázní, kteří budou argumentovat kvalitou zvuku z vinylu ... ale ti mají současné stroje s rychlostmi 45 a 33 otáček. Z tohohle pohledu je vlastnictví gramofonu pro 78 otáček naprostý nesmysl. Ale stávají se věci mezi nebem a zemí. Zazvonil u mě člověk, který se živí jako zvukař, takže má špičkové moderní studiové vybavení, o kterém se mi ani nezdá. A že nějaké muzeum po něm chce, aby udělal zálohu staré vzácné desky, která se snad dochovala jen v jedné kopii. A potřeboval gramofon s 87 otáčkami. A to je možná ten případ, který inspiroval k napsání tohoto článku. Prostě najednou se hodil můj nevyhozený gramofon, který si kdysi na koleně vyráběl můj otec. Jo, občas se tyhle starý krámy můžou hodit. Ale je to spíš rarita, než dobře míněná rada.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

S autorem musím souhlasit. Táta kdysi nechal udělat z rodinných "Super 8" VHSku. Všechny filmy pak rozstříhal a vyhodil. Před pár lety jsem VHSku zdigitalizoval. Dostal jsem z ní maximum možného, ale z těch filmů by to bylo o dva řády výše, ale nejsou...

Ad zálohování: Souhlasím se zálohováním na kotoučky. Všechna data mám v NASu, něco je v RAIDu, ale fotky jsem ještě vypálil 2x. Jednou DTD - mám v práci a 1x TY a ty mám doma. Celkem 2x15DVD. Vše fotky v RAWech. Hnusný jsem nezálohoval. Cloud jsem zavrhl, ale až poté, co jsem ta data chtěl uploadovat na Amazoní storage. Po dvou dnech jsem to vzdal, ale suma za Upload byla i tak asi 500Kč (za uschování pár šušní)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mňa skôr zaráža tá potreba ľudí si okrem osobných a pracovných vecí(čo zaberá väčšinou pár Gb) vôbec niečo zálohovať. Podvečer stiahnem 20Gb film, večer ho pozriem, zmažem a stiahnem ďalší. A ide sa ďalej. Keď sa sem konečne dotrepe Netflix, tak to človek pozrie priamo zo vziadelého servera a nebude musieť ani nič ukladať. Hry sa tiež dajú kúpiť na steame a človek to má hneď má plne aktualitované a môže si to siathnuť kedykoľvek. Aj keď samozrejme sú aj iné chodníčky.. Na hudbu je milión kdejakých služieb +youtube atď..

Dnes, keď je v každom malom meste či väčšej dedine dostupná optika a na nete je takmer všetko a už aj tá najlacnejšia elektronika sa vie pripojiť na net, nemá dlhodobé zálohovanie zmysel. Proste keď mi odíde disk, tak si všetko stiahnem nanovo a ešte zistím, že 3/4 z toho mi už ani netrebalo a stiahnem zas niečo iné. A tých pár Gb čo nechcem stratiť uložím pre istotu aj na nejaký iný počítač a je vybavené.

Vždy sa smejem, keď stretnem v okolí niekoho, čo si ešte stále sťahuje avička z uložto alebo odkiaľ a potom si to vypaľuje na desiatky dvdčiek, ktoré už aj tak nikdy neuvidí. A ešte v takej kvalite by som sa niečo vypaľovať proste hanbil. Prežitok

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Soukrome veci par GB? Jeden film natoceny v USA za 14 dnu dovolene 3D kamerou ma 250 GB :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Co bych za to dal vidět na živo to slavné Ježkovo PC s disketovkou, DVD vypalovačkou, 32GB SSD a 700W zdrojem :-D.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

No aby to nakoniec z vonku nebola nejaka kartonova krabica od topanok :-) :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Kromě předimenzovaného zdroje mi na tom PC nic zvláštního nepřijde. Já mám v PC jak FDD, tak DVD a BD mechaniku.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To znám :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, jak se téma zálohování jedniček a nul docela poslední dobou vytahuje na světlo světa...
ve své podstatě je důležité si data v prvé řadě rozlišit na životně důležité, trochu důležité, nedůležité a zbytečné, podle toho si obsahu přiřadit prioritu a podle toho zálohovat...
podle mne nějaké filmy, seriály ba i fotky (nerodinné) jsou zbytečné zálohovat vůbec, jsou to pouze tuny balastu tedy životně nedůležité, když o to příjdu vlivem kolapsu HDD, stále budu žít a nic se mi nestane, důležité jsou zálohy dokumentů, hesel či jiných důležitých souborů, pak možná vybrané rodinné fotky, jiná priorita jsou firemní data... zálohy kombinuji na CD/DTD/DVD-RAM/HDD/Flash/páska dle priority a potřeby, mám proto přehled a zkušenosti co a kde a na co je lepší...

CD - mám dvě mechaniky TEAC CD-W540E - podle mne nejlepší CD-RW vypalovačka vůbec, i po téměř 15-ti letech pálí jako nová, jistěže pálím max 16x CLV aby byl obsah vypálen rovnoměrně. Média používám jako jediné CD-R Verbatim AZO, které mají navíc ochraný lak a při dobém skladování vydrží na 100 let... proč zrovna CD-R? protože mají daleko lepší ECC korekci a i mírně škrábnuté lze přečíst, tedy na nejdůležitější zálohy velmi doporučuji, zatím jsem se za více jak 5-10 let nespálil, jiná média s organickými die vrstvami nejsou pro dlouhodobou zálohu vhodné...
DVD - ať už +R či -R jsou pro důležitou zálohu nevhodné, stačí se jenom kouknout na starší testy médií, už vzhledem k přihlédnutí, kolik chyb i ta nejkvalitnější mechanika na médium během vypalování vytvoří, pak stačí médium mírně poškrábat a sektory jsou nečitelné, ono vůbec technologie 2-nosných desek není nejlepší, některé média jdou rozlepit i nehtem, lup a je to včudu... maximálně na fotky či něco podobného třeba ty DTD ale jen jako doplňková záloha, na DTD musí být vhodná mechanika což zužuje použití.
DVD-RAM je bližší DVD-R nicméně mají velikou výhodu odlišné záznamové technologii, zajednak mají kontrolu sektorů a za další záznamová vrstva je opravdu kvalitní, takže když už DVD tak DVD-RAM...
Blue-ray raději nepočítat, na dlouhodobou zálohu nevhodné, vysoká šance poškození dat...
HDD je kapitola sama o sobě, jsou disky, které běhají i po 10 letech ale jsou disky, které nepřežili ani rok, každopádně tato technologie není na důležitou zálohu, proč? vzpomenete si až vám bytem proletí blesk...
asi před 2-mi roky mi kdosi přinesl krabici nefunkčního HW, byli v tom hlavně HDD různých značek pak pár nefunkčních vypalovaček a nějaké spálené boardy a grafiky, tedy pro mne jasný důkaz, proč HDD na zálohu není... jistě, můžete mít štěstí na dobrý výrobní kus a NAS vám poběží ale můžete tam mít zrovna né moc povedený a při dalším zapnutí v něm škytne a bez rozloučení umře no a co potom?
Páska - toto médium bych přirovnal k DTD, musí být mechanika, takže podobně jako HDD, něco v tom škytne a vše je fuč, leč u pásky je šance, že se jakž takž dá nějaká mechanika jako náhrada sehnat a na pásce data mohou být v pořádku, u HDD je obnova dat někdy skoro nemožná...
Flash - poslední dobou se hodně dat cpe na křemík, má výhody i nevýhody ale jako u HDD nevýhody, pokud v tom něco skytne, je po něm...

takže za mne má článek pouze poukázat, že za dob domácích počítačů se po těch letech ukázalo, že na zálohu dat se jeví jako nejideálnější stále dobré CD-R, v závěsu jsou těsně HDD-DVD-Flash-páska pak dlouhá mezera a nakonec děrné štítky a keramické destičky... zkrátka a jistě, třebaže vám HDD slouží dlouhodobě nicméně s jistotou nemůžete tvrdit, jak dlouho ještě bude to dané zařízení funkční stejně tak kdy umře USB flash nebo kdy zkoroduje DVD do nečitelnosti... nikdy nic takového nepředpovíme, vše ukáže pouze čas, ale už nyní je to jasné...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ono jako docela souhlas. Ale jeden problem vidim u optickych medii v mechanikach. Ono je sice hezke, z clovek bude mit na DVD RAM za 20 let stale perfektne ulozene rodinne fotky a videa, ale k cemu to je, kdyz v te dobe nebude existovat mechanika, co to precte?
DVD mechaniku si na kolene nepostavite.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Mám řadu 20+ let starých disket, které když jsem zkusil přečíst před pár lety zhruba 10+ let poté, co na ně byla daná data uložena"

v tomhle rozhodně nesouhlasím. Diskety byly přežitek, u kterých data moc rády odcházeli. Někdy dokonce data nevydrželi 3 měsíce. I když netvrdím, že se nenašli i nějaké diskety, které vydrželi fungovat několik let, ale to byla spíše vyjímka.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, jaké diskety máte na mysli. Mám doma pár stovek 5.25" disket, čitelné jsou všechny - zrovna předloni jsem je během několika zimních večerů naházel do získané mechaniky a koukal, co se na nich válí. Naposledy jsem předtím mechaniku měl v PC roce 2001 a většina těch disket byla zapisovaná v roce 1997. 3.5" disket mám už o dost méně, ale ty z 90. let drží záznam taky dodnes. Jen šunty vyrobené v tomto tisíciletí byly obvykle vadné už z výroby.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Stačilo si vzít data na disketě do trolejbusu a už nešla přečíst. Muselo se jet autobusem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

My co syslíme různé mechaniky či pseudomechaniky už to dáváme vědět (viz http://i-logout.cz/index.php?page=Retro+data ) a pár lidí už toho i využilo. Osobně jsem začal zálohovat na 20/40GB pásky, samozřejmě zálohou myslím několikátou kopii důležitých původních dat a ne odloženou sbírku seriálů, kterou není problém kdykoliv někde na webu stáhnout znovu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ono dneska koupit slušnou vypalovačku je celkem o štěstí. Chtěl jsem jednu, byl to porod. Pískala, hučela, nečetla. Druhá, co vypálila, nešlo přečíst jinde. Až třetí je ok. Vypaluje data tresor disky, což je pro nějaké zálohy asi to jediné, co beru jako "bezpečné" - čas ukáže. Mám totiž dost žlutých a flekatých placek, ze kterých se nedá už zachránit nic. V "novém" pc mám mechaniku ještě s LightScribe, který jsem taky nikdy vevyzkoušel, ale pořád pálí a čte, jako zběsilá. U jednoho ze dvou svých pc, kde to deska ještě dovoluje, mám 3.5" mechaniku a neměnil bych. Ale - 3M diskety z konce minulého století jedou téměř všechny, nicméně balíček nových "Imation" šel do koše skoro hned. Používám je jen pro update BIOSu starých pc. Nikdy jsem neměl tolik dat, aby mi CD nebo DVD na zálohy nestačilo. Tím pádem je jasné, že asi nejsem motorem změn na poli způsobu zálohování na cokoliv většího. Se záznamem na pásku zkušenost nemám. Mám tu sice jednu interní ZIP mechaniku (a pozor - je bílá), ale ani nevím, jestli funguje, pásku jsem do ní nikdy neměl, nehledě na fakt, že pro ni neexistují ovladače už ani pod Windows 7. A co se VHS týká - záznamy na nich myslím snad nikdy moc kvalitní nebyly a pokud vím, tak i obyčejné audio kazety podléhají časem výrazné ztrátě kvality, propisování atd. (nic moc o tom nevím). Takže o něco takového ani moc nestojím a pokud člověk nemá na VHS rodinnou kroniku, není myslím důvod něco takového schraňovat. Jinak si myslím, že je fajn mít doma nějaké funkční "čtecí zařízení" pro starší média, chleba to nežere a náhoda je blbec.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ježek a soudruzi z NDR dělají jednu zásadní chybu. Nebavme se o konkrétním časovém úseku. Dejme tomu, že nač bude v nějaké budoucnosti jakékoliv záznamové zařízení, které nebude mít obyčejný lid k čemu připojit? Kdo už dneska na to má, kromě staré školy, postavit převodník mezi historickými rozhraními a napsat si obslužný prográmek jak pro obsluhu železa, tak pro poskládání "1" a "0" co jsou na záznamovém zařízení uložena?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zmínka o disketách mě vyloženě rozesmála.
To by snad šlo nakukat někomu mladšímu, ale já si ještě na éru disket vzpomínám.
Soubory se nahrávaly ve 2-3 kopiích na různé diskety a pokud na to nebylo dost disket (např. to byl dělený archiv, tehdy ARJ, na 20 disket), počítalo se s přenosem na několik iterací (obvykle dvě, podruhé už bylo dost disket na alespoň dvě kopie všeho, co poprvé nešlo přečíst).
Stávalo se, že se nahrál soubor na disketu, pro kontrolu (úspěšně) nakopíroval zpátky, přenesl do vedlejšího počítače a tam nešel přečíst.
Při nošení disket v plastové krabičce v batohu se stávalo, že klidně čtvrtina jich nešla přečíst.
Ale vyplatilo se při chybě kopírování párkrát zkusit dát „retry“, protože občas to na několikátý pokus data přece jen přečetlo.

Takže asi tolik ke spolehlivosti disket. Nevěřte nostalgickým řečem o disketách, byla velká úleva, když se rozšířil Internet a možnost si poslat soubor e-mailem.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Momentálně zálohuju nejvíc asi na RAID v práci a méně citlivá data do dropboxu.

CD/DVD jsou ta nejblbější myslitelná možnost. Člověk je nechá pár let ve skříni s tím, že se tomu nic nestane, a pak se nestačí divit. Naposledy jsem měl problém přečíst DVD s filmem, které jsem dostal na Vánoce před asi 4 lety. Některá má 10 let stará CD jsou zcela nečitelná.

Sice stále pálím na DVD, ale na čem mi záleží vždy zálohuju ještě na nějaké disky...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já se teda přiznám, že mám doma asi 200 DVD se zálohou dat, nejstarší cca z roku 2003 a zatím při namátkových kontrolách jsem neměl problém s čtením ani jednoho. Vše Memorex (starší) nebo Verbatim (novější). Pálím je pomalu (rychlostí 4x), uchovávám ve fóliových pořadačích při pokojové teplotě.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.