Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SDXC Sony za sedminásobek ceny, ale s lepším zvukem - šílenost?

Šum jedniček a nul ? Nechápu. Zvuk snad dělá DA převodník a ne sd karta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jedničky a nuly budou v pohodě, spíš jde o to, že ten šum může prolézt až k tomu DA převodníku. Jen si nejsem jistý, jak moc. Bylo by možná zajímavé vidět výsledky měření expertů ze sony. Ale myslím, že to bude pro poslech zanedbatelné a že v řetězci bude stejně víc součástek, které produkují šum.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Většina zvukovek na základních deskách potvrzuje, že digitální šum se do zesilovače snadno prošumí. Nicméně u paměťové karty, no nevím, no. Škoda že už nečtu S&V, tam by to rozlouskli. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Marně ale přemýšlím, kdo z těch více než 7 miliard lidí na planetě, bude schopen skutečně slyšet tu méně elektricky rušenou hudbu přehrávanou z této paměťové karty."

O tomto produktu vůbec nic nevím, ale šum indukovaný do analogových cest z nějakého digitálního vedení, nebo třeba jen ze špatně filtrovaného spínaného zdroje, je opravdu velmi otravný. Netuším, jak velký odběr má paměťová karta a jestli její napájení může způsobit nějakou větší škodu, ale v klasickém pc lze na integrované zvukárně slyšet ledacos (od síťovky, přes disku, po cpu) a primárně za to může právě napájení. A na externích produktech se právě tomuto věnuje docela velké úsilí. Takže z čistě technického pohledu to až taková blbost být nemusí. (Otázkou samozřejmě je, kde je pravda.)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

sorry tome, ale porovnávat PC s jeho způsoby napájení a filtrací a integrovanými zvukovkami s audiofilskými produkty je mimózní.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Já to neporovnávám. Jen jsem upozorňoval na (jeden z mnoha) problémů, které se musejí řešit při návrhu každého zvukového zařízení. Od DAC počínaje, až po koncový zesilovač konče (kde už jen navrhnout správně napájení a zemnění je ořech sám pro sebe).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna problem s SD kartou slo resit softwarove - nabufferovat cely song a pak prehravat z pameti... nejake ruseni pak nehraje roli, kdyz karta spi :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Předem upozorňuju, že nevěřím v reálný přínos, ale zeptám se: a jak zařídíte, aby z té karty nečetl nebo na ni nezapisoval někdo jiný, pokud bude např. v telefonu s Androidem?
I když je asi jasné, že chtít po mobilu kvalitní reprodukci je z principu nesmysl...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To zase bude chtít hodně paměti, nejlépe bezšumové :) A bude to mít i větší spotřebu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ona možná ta karta bude nejpřínosnější v těch ne-zas-tak-až-audiofilských produktech. Pokud někdo ve své mp3 při přehrávání slyší slabé rušení a s touto kartou ne, tak to je onen smysl existence.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ve svém Palmu LifeDrive, který jsem ještě před šesti lety používal na přehrávání hudby, jsem běžně slyšel úložiště, ať už to byl původní HDD, nebo po výměně CF karta.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Autor nepochopil ze se nejedna o sum dat (u digitalu zalezi jedine na presnem casovani), ale o sum v napajeci vetvi. Ono by to slo celkem dobre zkusit - udelat app co bude modulovat: jas podsviceni (cerna/bila), cpu 0 / 100%, wifi, sd kartu, blesk u fotaku, aby se zjistilo co ruseni zpusobuje. Kdo napise tuto app? Android/iPhone?

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Sorry Dane, ale myslet si, že jsem to pochopil jako "datový šum", mě dost uráží. Vím, že jsme spolu kozy nepásli, ale vyvozuješ úplně nesmyslné závěry.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Davide, ta nestastne formulovana pasaz je tato:

Protože si přiznejme to podstatné: i kdyby ta karta rušila pouze 1 % běžné míry rušení z microSDXC kartiček, tak standard je po elektrické stránce nastaven tak, že to nic nemění na digitálních datech putujících po sběrnicích. Tohle je dle mého názoru ještě víc na vodě stojící „příplatek za cosi“ než rozdíl mezi propojovacím kabely za 100 dolarů / za 1000 dolarů.

Z toho vyplyva ze zcela ignorujes sum zpusobeny vykyvem spotreby, ktery rozhodne neni na vode stojici fenomen (v porovnani s kabelem za 100->1000) a vnucujes predstavu ze se v teto karte deje neco magickeho (snad nad daty?).

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

šum výkyvem spotřeby? jako promiň,ale to už překrucuješ pochopení mé formulace do podoby, abys obhájil svůj postoj. s tím se samozřejmě daný standard musí ve své specifikaci umět vyrovnat. nebo chceš tvrdit, že s běžnými microsdxc kartičkami se může stávat to, že když se z nich čtou data, tak se čtou blbě, protože to je energetická zátěž, která způsobuje elektrický šum na sběrnici?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nejprve se to prekroutilo a pak byl postoj a nasledne prispevek, ktery se jevi jako problemovy.

Ne, nerikam ze se meni data. Jen ze je to (pro me) jediny logicky zaver tveho odmitani prijeti faktu ze karta svoji aktivitou GENERUJE sum v slysitelnem pasmu, ktery muze byt a zrejme i je vniman.

Ono dnes je takovy trend vsechno porad vypinat a zapinat - delat bud zadnou spotrebu nebo udelat praci co nejrychleji. To rozhodne pozvedlo mnozstvi sumu v napajecich vetvich. Viz posledni prirustek do SATA specs - DEVSLP.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

"karta svoji aktivitou GENERUJE sum v slysitelnem pasmu" ... asi jsem hluchý, ale já jsem zatím žádnou svou microSD kartu neslyšel šumět.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To, že jsi to neslyšel, to neznamená, že se to neděje. Jak píše Dan, dneska je opravdu trend neustále měnit napájení a tím se napájecí rail stává de facto anténou (místo toho, aby tam bylo konstantní napětí a konstantní proud, tak se proud neustále skokově mění). A stačí, aby to spínání a rozpínání bylo v nějakém slyšitelné frekvenci a aby ten proud byl dostatečný (což dneska, kdy má kde co na vstupu JFET může klidně znamenat micro ampéry) a už je problém na světě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já už slyšel pracovat SSD, když jsem na něj připlácl ucho. Je to takový ten typický zvuk dat lítajících kdesi po sběrnici, trochu to připomíná zvuk programu pro Atari nahraného na kazetě pro Turbo modul, ale má to trošku jinou charakteristiku - asi víme všichni, o čem je řeč. V integrovaných PC zvukovkách je to taky často slyšet.

Jediná možnost tedy je, že na závadu je právě tenhle úkaz, že karta může sama o sobě <em>při troše dobré vůle slyšitelně</em> šumět. Nic jiného audiofilům vadit nemůže, protože co jiného by jim mělo vadit, když hardware, přes který poslouchají, zaručeně žádný šum do analogové části nepropustí, protože to je přeci audiofilský přístroj (pokud by propustil, nebyl by to audiofilský přístroj).

Výsledek je každopádně takový, že za blbost se platí, protože jen blbovi může vadit, že mu v přístroji šumí karta, když toho přirozeného šumu je kolem něj nesrovnatelně víc. Technicky vzato může šumět i ten přístroj samotný, jen do té audio části ten šum nepropustí, ale audiofilský přístroj by sám o sobě neměl vydat ani nictinu decibelu jinudy než skrz sluchátka.

To mi přípomíná, jak jsem tuhle řešil ty decibely a jejich přirovnání k situacím: http://diit.cz/clanek/mereni-hlucnosti (<em>Čistě pro zajímavost existují i tišší záležitosti [než 0 dBA], jako je člověk hovořící ve vzdálenosti 32 km (to je -30 dB…)</em>) - tak si říkám, jestli ta běžná šumící karta, když je ode mě ve vzdálenosti řekněme tak 1 metr, jestli ještě patří do kladné stupnice dBA, nebo už je v záporné :).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsme dva. Ať mi nikdo neříká, že SSD je neslyšné. Když na to přijde je ho slyšet i bez připláclého ucha na disku.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Wifte, Vy musíte být kyborg. Vidíte blikat displeje a slyšíte šumět data.

Ale na tohodle borce nemáte, ten je schopen vyhodnotit i -50 dBA (podle předposlední věty)
http://diit.cz/blog/pet-let-s-apple-powermac-g5

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak on termín WIFT označuje jistého kyborga (nikde se o tom nedočtete, protože jsem si to celé vymyslel a jediný exemplář těch sraček z puberty je u mě na disku a možná zálohovaný někde na pásce, ven to nikdy nešlo - naštěstí - kopii toho nemá se stoprocentní jistotou ani NSA - to je výzva, ať mě usvědčí ze lži a tu kopii zveřejní ;).

Blikat displeje (a jiné blikající krámy) vidím, zejména když „švenkuju pohledem“. Čím rychleji, tím je to zřetelnější. Dá se to zcela eliminovat strnulým pohledem na blikající věc, v tu chvíli pravděpodobně sítnice nedokáže ten blikot od určité frekvence rozeznat (zajímavé je, že pomaleji blikající objekty, jako třeba zářivky, které při strnulém pohledu zdánlivě neblikají, naopak zřetelně blikají při strnulém pohledu mimo tak, že je ještě máte v záběru). Ale když vám při přebíhajícím pohledu blikající objekt orazítkuje několik míst na sítnici, tak to zaregistrovat jde, a to velice snadno, protože ten objekt vidíte několikrát ostře vedle sebe, byť jen na zlomek sekundy. A je to dost protivné. LEDky to právě mají hodně ostré, takže je to velmi zřetelné. Běžnou žárovku umím vidět blikat taky, ale protože ta má náběh a sestup svitu velmi pozvolný, není to nijak rušivé.

Slyšet šumět data není žádný problém, to tady umí v diskuzi zjevně víc lidí :). To SSDčko, co jsem slyšel, když jsem si ho připlácl na ucho, by citlivější mikrofon zaslechl taky, takže by to bylo i zaznamenatelné a reprodukovatelné.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pohled nemusi byt az tak strnuly. Periferni videni je na pohyb (a blikani je druh pohybu) citlivejsi nez "stred" zorneho pole.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je zajímavé Crucialy škvrdlají docela fest. Přesněji M4 v desktopu neslyším, tak nevím, ale M500 v NTB škvdlá pěkně, když dostane větší záhul (nějaké rychlé čtení). Jinak při běžné mprovozu ani ne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Autor to pochopil. Staci umet porozumet psanemu textu..

Pro ty mene chapave: Autor se jenom pozastavuje nad tim, ze je zcela absurdni, aby rozdil mezi pouzitim "normalni" SD karty a vyse uvedene specialni SD karty mohl mit nejaky vliv na vyslednou reprodukci (samozrejme nejde o nejake lepsi jednicky a nuly) - resp. aby tento rozdil (pokud vubec nejaky je) mohl nekdo poznat.

Coz samozrejme nevylucuje, ze tam nejaky rozdil nemuze byt. V takovem pripade by Sony mohla dodat vysledky nejakych "empirickych" mereni, aby ospravedlnila nesmyslne vysokou cenu - ktera spise nez lepsi audiofilni zazitek ma za ucel vytahnout z lidi vice penez za neco, co se zda frikulinsky extra, ale ve skutecnosti je to zhruba stejne jako vsechny ostatni "obycejne" (vyrazne levnejsi) vyrobky.
Je to bezna praxe, napr. u mobilnich telefonu, kde existuje mnozstvi vyrazne drasich pristroju, avsak realne nenabizi nic, za co by ta cena stala (pouze pocit vyjimecnosti, coz ma vyznam pouze pro ty, kteri vetsinou nic nemaji..).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sakra, nez jsem to stacil dopsat, autor me predbehl.. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"klasickém pc lze na integrované zvukárně slyšet ledacos"

No jo, dat tam jeden dva kondiky (nebo jeden konektor) navyse, by desne navysilo cenu i kvalitu tech MB, navic to na krabici nelze bombasticky napsat, na rozdil od OMG 192KHZ !!!, takze mame co mame...

Jinak nazyvat to zvukovkou, je neco jako nazyvat Intel GMA grafikou, oba jsou to spis takove glorifikovane DA prevodniky :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak nazyvat to zvukovkou, je neco jako ...."

On ten integrovaný kodek je ve skutečnosti docela dobrý. Je levný (vyrábí se toho desítky miliónů kusů) . Za $1 dostaneš 8 kanálový 192kHz výstup + hromada 192kHz vstupů. A ještě ve 24bitech. No neber to.

Problém je v okolí. A to jednak v napájecích cestách (jak už tu bylo diskutováno) tak i v tom analogovém výstupu (který by si zasloužil lepší péči). Pokud se ale tentýž čip strčí do přívětivějšího prostředí, tak hraje dobře. (Než mě zase někdo chytne za slovo, ano, jsou samozřejmě lepší, ale na MB není primární problém v tom kodeku, ale v tom okolí.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ted nevim jestli ted prvni odstavec byla ironie :-)

Ja bych radsi bral SNR vyssi o 20db, ale chapu ze 192 vs 96 je marketingove mnohem lepci nez 110db vuci 90.. tolik hercu a tolik bytu, no neber to :-)

S tim napajenim souhlasim, nicmene sem narazel na neco jine - ze jsou to AD/DA plus cudlik na hlasitost. Vsechno ostatni je delano na CPU v ovladaci.

Coz je fajn kdyz chces poslouchat MP3 pri praci (i kdyz k cemu ti je tehdy 192KHz, je mi zahadou).

Jina skupina lidi si pusti hru, v ktere zni X zvuku naraz, ty zvuky se musi upravit podle prostoru kterym prochazi, pak se musi zmixovat s prihlednutim k vzajemne poloze tech zvuku a hrace... plus si zapne teamspeak... neni tezke uhodnout, proc AMD i Intel zacali davat zvukovky do svych cipu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebyla to ironie.

Tak určitě, on je to jen DAC / ADC a nic víc. HW mixování více streamů to neumí a to by se hodilo nejen pro hry. Se slzou v oku vzpomínám na Audigy, zvukárna za pár stovek a co to všechno neumělo. Dneska je problém sehnat alespoň obyč. DAC, který jen slušně hraje, aby to mělo ještě něco navíc, to už je moc.

Jenže z toho AMD True Audio nedostaneš analogový signál, na to potřebuješ HDMI receiver, který to interníma DAC převede na analog. Takže je sice hezké, že to obsahuje signálové procesory, ale DAC to nemá. A HDMI přístroje nějakou extra audio kvalitu neřeší. Prostě poměrně neutěšená situace.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme v té kategorii hi-endového audia, nemáte někdo tip na dobré pecky :-) (které právěže NEodfiltrovávají okolní hluk) s mikrofonem a tlačítkem na kabelu jako headset k mobilu? Myslel jsem, že mrknu do nabídky Sennheiseru a vemu to nejdražší, co tam mají, ale oni tam tak nějak nemají vůbec nic a blbé je to, že nejsou sami, tato kategorie prakticky přestává existovat a je zastoupena jenom produkty tak do 200Kč, vyjímku tvoří Sony a Jabra okolo 400. Nebo něco okolo tisícovky ještě je?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Já to vzdal a koupil špunty, výrobci nějak poslední dobou na pecky zanevřeli. Já měl jiný problém, pro kvalitu zvuku je tu už tuším 7 let norma Bluetooth 4.0. Do mobilů ji všichni cpou, ale v handsfree je jich s v4.0 tak 1-2%. Zbytek jede na lety osvědčené v2.1 ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Špunty mám, proto sháním pecky. :-) A BT jsem taky zkoušel, ale blbé je to, že do toho člověk nevidí. Ono i 2.1 umí dobrý zvuk, ale za předpokladu že a) vysílač umí kompresi a má dobrý kodek b) přijímač umí dekompresi c) oba se shodnou na formátu. Tzn. aby to fungovalo dobře, musí být splněných dost parametrů, které často nejsou uvedené ve specifikaci produktu nebo jsou uvedené chybně. Protože jinak je fallback do nekomprimovaného PCM a tím mě vždycky mučí šéf v autě (iPhone vs BMW) a je to teda pěkný hnus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ha, po dobu nemoci nemám co dělat, tak už jsem to našel. Marshall Minor, objednáno, uvidíme. Sice to má podle recenzí poločas rozpadu cca rok, ale prý to není špatné, uvidíme.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lol :) Kolega na to: "A k tomu nějaký pecky za 50k a když si ráno zapomenou umejt uši tak maj 80k v rici"

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Klasicky priklad zacielenia na zakaznika ktory si chce kupit toho ich predrazeneho walkmana = idioti

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Proč mi to připomíná ty "lepší" kabely s větší příměsí zlata a já nevím čeho všeho... USB kabely. Prostě lepší USB kabel s megavysokou kvalitou za vyšší cenu. U toho kabelu je to tutová blbost, tady si myslím že bude rozdíl zcela minimální (nějaké ty promile, pokud vůbec).

SD karta má odběr minimální, a pokud nějaký má, stačí pořádné kapacity a nebo navrhnout kloudný filtr, který se cenou opět nevyrovná onomu rozdílu mezi běžnou SD kartou a touhle blbinou. Navíc jak už bylo zmíněno, cachování. Největší podíl na kvalitě zvuku má samotný zdroj. U levných on-board kodeků je to často odpad, kde se moc na stínění a filtraci nejede. U lepších produktů slyšíte maximálně tak šum zesilovače při maximálním zesílení a u těch nejlepší... nic, maximálně tak šum svého vnitřního ticha.

Z mého pohledu produkt, který se snaží vydělat na hlouposti (jako ty kabely) :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

V oblasti audiofiloblbosti u me porad vyhravaji tyhle 2 veci:
stribrne pojistky:
http://www.musicdirect.com/p-996-hifi-tuning-fuses-silverstar-small-fast...
stribrne ethernetove kabely:
http://technet.idnes.cz/foto.aspx?r=tec_audio&c=A130510_225042_tec_audio...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty ethernetové kabely jsou dobrej úlet :) Kdyby řekli „má to vliv na propustnost“, tak jim uvěřím. Ale „má to vliv na hloubku prostoru zvuku“, tak to jako LOL :).

U mě v oblasti audiofiloblbostí hodně vyčnívá někdejší snaha tzv. „netopýrů“ přesvědčit okolí, že i binárně identická kopie lisovaného Audio CD na vypalované CD-R zní hůř. Jeden starý článek od Mikroba, který se tuhle teorii snažil rozcupovat na kousky, je zde…

Edit: tak všechny tři pro ty, kdo se chtějí pobavit a zavzpomínat :).
1. http://diit.cz/clanek/je-kopie-audio-cd-z-vypalovacky-pocitacove-horsi-n...
2. http://diit.cz/clanek/je-pocitacova-kopie-cd-horsi-nez-original-doplneni...
3. http://diit.cz/clanek/je-pocitacova-kopie-cd-horsi-nez-original-treti-po...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mně se líbí (trochu z opačného konce) tento článek:

http://www.tomshardware.com/reviews/high-end-pc-audio,3733.html

Sice dokázali rozeznat zvukovku za 2000USD od integrovaného Realteku, ale jenom podle toho, že hrál s menší hlasitostí, jak to znormalizovali, tak byli v pytli. :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to jsem taky četl a líbilo se :).

A největší prča je, že stačí i ten nejblbější Realtek a poslat z něj zvuk do kvalitní soustavy digitální cestou (S/PDIF). Šum dat je pryč :) (pokud se nechytí na vstupních linkách, které někdo nechal zapnuté).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, stačí blbej ALC889 za dolar a zvuk je zcela dostatečný. Kdyby to mělo na MB lepší okolí, tak by se zvuk v PC vůbec nemusel dál řešit (teda snad kromě DSP).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono pokud to zvukový čip jen transformuje a láduje data do S/PDIF, tak se to čistě digitální cestou vyhne nic moc zesilovači na základní desce a hlavně umístěnému v EMC zahumusené bedně a bylo by tedy trestuhodné, kdyby digitálnímu zvuku nějak zásadně škodil. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A víte co je na tom nejvtipnější? Stačí i hotové all-in-one řešení od TI za cca 300vky a máte pecka zvuk. Má to jeden háček, chce to zesilovač.

Tohle řešení bylo lepší než jakejkoliv kodek co jsem potkal. I moje požadavky na vyšší zdůraznění hloubek pro moje sluchátka, naprosto v pohodě. Tohle většinou zazdil kodek, takže zesilovač to pouze zesílil, ale jakmile jsem přidal na hloubkách, tak se nic moc nedělo a nebo to začalo "kreslit".

Ono když kuchnete lepší zvukovku, zjistíte, že tam taky vlastně "prd je". Maximálně lepší OZ, silnější výstup pro 600Ohm sluchátka a nějakej zdroj (+/- 15V). Pokud je tam velké IO, tak je to většinou nějaké DSP pro efekty. Ty obvody ani nejsou nijak extrémně drahé, ale dá se tomu lepší krabička, představí se to na hi-endu, nabalí se kolem toho 150 markeťáků a máme produkt za 5k (pouze D/A převodník na jednočipu), nechce se mi hledat firma... ale byla jedna z nejlevnějších, opravdu, nejlevnějších.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem se vykašlal na Realteky, objednal PCM2904ku kodek od TI, v Tipě plošňák stavebnice zvukovky a mám zvuk bez šumu (aneb co si člověk neudělá sám a nebo zbytečně nevyhodí prachy...). Není to high-end, ale i ten se dá udělat. Velká výhoda je, že TI posílá vzorky čipů zdarma až na ty nejlepší kousky (PCM2706 nebo nějaké ARM procesory apod.).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono te hi-end sám o sobě je brutálně předraženej. Sice je hezké, že tam cpou skoro VF tranzistory, takže šířka pásma je pomalu i na nějaký KV vysílač, ale naprosto zbytečně. Většina tranzistorů zvládne obstojně zesílit 100kHz bez větších změn charakteristiky, o zbytek se stará zpětná vazba. Kdo chce mít dokonalost, tak jede stejně na Áčku, zbytek se spokojí s ABčku, jen je tam ten nehezkej přechod z nuly.

Často je cena nesmyslně navyšována, třeba těmi zlatými kabely, kterými stejně tečou data. Pěknou hliníkovou krabičku taky seženete, není ani drahá (do 500Kč) a pokud jste šikovný, tak si to "zbastlíte" na profi úrovni, kdy se kvalitou zpracování budete i rovnat těm "hi-end" produktům. Dokonce se lze dostat i dál, často tam šmelí kapacity.

Nechci dělat velkou reklamu, ale tady je příklad toho, co se prodává (teď už asi za víc) za 5kkč.
http://img651.imageshack.us/img651/7336/projectusb.jpg
Celé je to prostě naleštěnej prd a tak platí, nakupovat s rozumem. Jako lze koupit nekvalitní zdroj za 4kkč, tak lze zbytečně utratit 4k navíc za marketing a "hezký pocit"... a nebo SD kartu, do které nevidíte vůbec, ale mělo by vás těšit, že nešumí :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jo, na něco podobného jsem taky nedávno narazil. Nějaké zapojení zesilovače za 500 Kč co se hodilo do pěkné kastle a mělo se to prodávat za asi 50k (naštěstí na to prý nedošlo).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ma tahle SDXC premium Sony karticka stineny obal? dle meho nazoru ne a jelikoz tez nepisi o stribrnych kontaktech nebo nejakym externim filtracnym obdvodu uvnitr beru to cele jako silenost hlav Sony-stů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Buď: Má speciálně navržené napájení vnitřních obvodů i datové cesty, aby produkovaly co nejméně rušení.
Nebo: Dělali testování desítek kartiček různých výrobců, a ta která rušila nejméně, se nyní přeprodává s potiskem Sony.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Koukám Sony se přidalo k výrobcům HDMI, optických a USB kabelů za desítky tisíc :)
Asi existuje početná skupina zákazníků, které si takové věci koupí a nehledí na to, že stejnou kvalitu přenosu dostanou z kabelů za desetinové i nižší ceny.

Chápu DAC za desítky tisíc nebo kvalitně zpracované analogové kabely ... ale předražené digitální kabely? To je fakt zhovadilost.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Uplna zhovadilost to neni. Staci si koupit HDMI kabel v delce 10 metru a ten nejlevnejsi bude mit problem v podobe vypadku obrazu nebo dokonce obraz zadny. Zpusobeno tim ze je kabel ochuzen o prumer vodicu a signal se cestou proste vytrati/znehodnoti/zarusi.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se, že jsem předpokládál základní selský rozum člověka, který by snad četl můj příspěvek.
Přístě vypíšu radši úplně všechny možnosti, pro jistotu i propojení dvou zařízení vzdálených několik kilometrů a když jsme u toho nesušte kočky v mikrovlnce. :-/

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

0-1 nesumi, i kdyz preochod 0-1 produkuje cele spektrum harmonickych...
tj. analog neni odrusen / z jakeho duvodu netusim, mozna jen napajeci vetev... /

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že budou mít vyřešený bezšumový konektor, ve kterém je zasunuta karta? Ty piny, které zajišťují kontakt na plošky by měly být z čistého bezšumového zlata!! (;-))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle uspech mit nebude ... proc? ... neni to videt.

Predtazena elektronika uspech ma, kdyz udelam mobil za 300.000 kc, tedy k beznemu prodam svuj kryt, dam tam nejake krystaly a reknu, ze je to digitalni sperk pro uspesne a bude vzhledove nezamenitelny, tak si to snob koupi, aby ukazoval, ze na to ma.

Prirovnavat audiofila k foto nadsenci je blbost, audiofil kupuje neco, co casto neni poznat, nebo je cirym podvodem.
Foto nadsenec si kupuje lebvnou techniku, tu nejlevnejsi, kde je poznat rozdil ... ze je to D810 nebo 5Dm3 ? ... no bohuzel nic levnejsiho ve stejne kvalite vystupu neni a pozna to kazdy na 1 pohled.
Nema hasselblad s novou stenou, nahrazuje starou sunku Hasse za 150.000 levnym fotakem, ktery ma levne skla ... a nekupuje skutecny fotak za 1M ... samozrejme i on ma kvalitu a je sakra poznat ... tak tek dupuji aspon ony crop stredoformaty bez vymennych zad ala Pentax ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm... o Sony bych si ani neopřel kolo, natož kupovat takovouhle předraženou marketingovou kravinu (na to, abych si koupil něco od Sony a ne od kohokoliv jiného, už by musela být nabídka ostatních výrobců hodně zlá).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že patřím k té většině která nepozná rozdíl mezi 192 a 320 kbps MP3 :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Prosim precitajte si tento koment v klude. Uz par rokov pracujem ako hardverovy vyvojar a primarne sa venujem audio zariadeniam. Je vsak zaujimave ako sa ludia vyjadruju ku kvalite zvuku a bezne maju v usiach strcene stuple a maju vypeckovane tak ze to pocuju vsetci v iducom autobuse resp pocuvaju hudbu na reprakoch ku PC za 50 eur ktoreho audio obvod je nejake TDA.... Potom sa necudujte ze vas prah pocutia je extremne nizko a frekvencny rozsah vam konci na 10k. Vratme sa ale k teme.

Autor clanku tu zosmiesnuje nieco co nemal v rukach a do coho sa zjavne nerozumie. Chapem, potrebuje splnit nejake normy a pisat clanky. Koniec koncov je to rovnako aj u nas na slovensku. Ludia robia nieco do coho sa nevyznaju a potom to tak dopada(hlavne v politike).

Pri navrhu elektronickych zariadeni je extremne narocne navrhnut kvalitne napajacie cesty (existuje niekolko sposobov ako postupovat ako napriklad hviezda, rozliata med, seria atd atd atd) Pri navrhu audio zariadeni je vsak tato uloha este narocnejsia. Predstavte si napriklad ze pri prevode signalu z casovej oblasti do frekvencnej oblasti a naspat je velmi dolezite dodrziavat presne hodinove takty. Jitter (fazovy sum) delinearizuje signal a tym padom je signal skresleny. K tomuto moze dochadzat pri nespravne navrhnutej napajacej ceste obvodu fazoveho zavesu ktory sa rozkmita. Poviete si: "ja to nepocujem a nezaujima ma to". Niektori ludia to vsak pocuju a cudovali by ste sa ale je ich dost. Chapem ze pri rape, hip-hope alebo inych zanroch "hudby" vam to netreba. "Spevakov hlasovy rozsah" je maximalne jeden a pol oktavy no pri metale, kvalitnom orchestri ci opere potrebujete pocut tu kvalitu, presne tony ci uz spevaka ale aj akustickych nastrojov. Ak ste nikdy nepoculi nazivo harfu ci husle tak ste ich nepoculi nikdy. Vase MP3 prehravace funguju vacsinou do 13kHz v lepsom pripade do 16. Husle vsak hraju do niekolkych stoviek kHz. O toto sa uz ale opiera Shannon-Nyquistova teorema a tuto tu rozoberat nemusime.

Chcel by som len vysvetlit autorovi ze osobne si nemyslim ze takato pametova karta v dokladne navrhnutom zariadeni zmeni cokolvek v kvalite zvuku no v zariadeni s neoptimalnym navrhom moze toho vela vylepsit. Pocas cinnosti kazdeho obvodu totiz vznika elektromagneticky sum ktory je tvoreny rychlim spinanim velkeho poctu tranzistorov v kremikovom cipe a teda pri prechode takymto komponentom elektrickym prudom je elektromagneticke pole vyzarovane do okolia. Navyse pocas spinania jednotlivych tranzistorov nastava ku roznym skokovitym odberom z napajacej cesty. A ked vodivou cestou s nenulovym odporom prechadza elektricky prud vytvara tento rozdiel napati s frekvenciu spinanych tranzistorov a bude sa sirit napajacou cestou. Toto sa nazyva sum.

V kazdom pripade by ste sa asi nemali smiat alebo urazat nieco comu nerozumiete. Ak by som nieco taketo cital na audiofilskom fore tak by som chapal ze sa k niecomu vyjadruju ludia ktori tomu rozumeju. No tuto je to len ukazka bud zavisti (kedze to nechapete) alebo hluposti. Vyber je na vas.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.