Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Měsíc s ASUS VivoTab RT aneb Mé první setkání s Windows RT

ASUS VivoTab RT s Windows RT 8.1
Tak to konečně přišlo. Měl jsem tu čest si s různě dlouhými přestávkami asi tak měsíc hrát s Windows RT, prvními (téměř) plnotučnými Windows na platformě ARM. A jak se mi RTčka líbila?

Kapitoly článků

3.  Plocha
5.  Celkové dojmy z používání

Musím říci, že kdyby mi tahle věcička nepřišla do rukou, asi těžko bych hledal chuť vyzkoušet si Metro, tedy pardon, Modern UI tak, jak to Microsoft zamýšlel. Jednou z hlavních vlastností Windows RT je totiž skutečnost, že jste v tomto systému limitováni tím, co najdete buďto od výroby na disku, nebo na Windows Store. A tam jsou pro ARM pochopitelně jen metroidní záležitosti. Překvapivě mezi nimi chybí třeba přehrávač DVD či zvukových CD. Jasně, já vím, že to nemá CD/DVD ani jinou optickou mechaniku, ale když už dokáže systém takové médium rozpoznat (poté, co si prostě mechaniku připojíte přes USB), pak je škoda, že takové médium neumí ani přehrát, zatímco integrovaná aplikace Video dokáže přehrávat empéčtyřky jak na běžícím pásu. Ve Store jsem nic, co by DVD dokázalo přehrát, nenašel.

Internet Explorer by byl asi kapitola sama pro sebe. Tedy ta kapitola by původně byla navržena jako kapitola o webových prohlížečích, ale záhy by byla jen o tom jednom, protože vlastně žádný jiný pro Windows RT neexistuje. Google, Opera ani Mozilla se neobtěžovaly zabývat se portováním svých prohlížečů do Modern UI prostředí tak, aby to chodilo i na ARM platformě, takže z těch známých zbývá jen Internet Explorer.

Je třeba říci, že pro většinu internetových operací bude ta celoobrazovková Modern UI verze lepší (on ten dotyk, když nic jiného není, je vlastně taky použitelný). Umí to pár základních vychytávek jako poklepáním zvětšit daný webový blok, šoupáním přes stránky vodorovně listovat v historii a další věci známé z některých jiných operačních systémů (a jejich prohlížečů), takže je ten prohlížeč v zásadě použitelný. Dokonce není ani velký problém blokovat reklamy, stačí použít seznamy na odkazu www.iegallery.com/cs-cz/trackingprotectionlist.

Jen to má tu nevýhodu, že v celoobrazovkovém režimu standardně nevidíte taby (ať už to nazýváte, jak chcete, třeba záložky nebo karty), takže si v prvních chvílích nevšimnete, že kromě stránky, kterou jste zamýšleli otevřít, se v podstatě na pozadí ve druhém tabu otevřela domovská stránka ASUSu, protože je prostě tato stránka nakonfigurována jako druhá domovská (doporučuji to rychle změnit). Všimnete si toho hned jen v desktopové verzi. Věřím, že to ASUS zamýšlel tak, že BFU to nebudou řešit a ASUS tak bude mít drobnou zpětnou vazbu o používání svých produktů.

Jiné prohlížeče jsem nezkoušel, mimo jiné i proto, že Windows Store má dementní vlastnost, která uchovává vaši historii kamkoli nainstalovaných aplikací, přičemž žádná z těchto aplikací z toho seznamu nejde odebrat. Seznam je tedy výhradně bobtnací a já do už tak velkého brajglu nechtěl zasazovat další. Všiml jsem si, že nejsem jediný, komu toto chování vadí. Však si to představte: procházíte si Store, najdete nějakou aplikaci, říkáte si „vyzkouším, jestli dělá to, co chci, aby dělala“, pak zjistíte, že to nedělá a odinstalujete ji. Ale v seznamu aplikací, které „vlastníte“ (což je termín naprosto v rozporu s veškerými licenčními podmínkami), zůstane tato aplikace už napořád. Nevymažete ji. Pořád tam bude překážet.

Windows Store - Vaše aplikace
Windows Store - Vaše aplikace

Celkově jsem měl z používání Windows RT ten divný pocit, o kterém byla řeč o několik stránek dříve. Přijde mi, že jde o systém, který Microsoft udělal proto, že ho k tomu donutily nějaké okolnosti, např. až křečovitý boj s konkurencí, která je v mobilním světě hodně napřed. Na jednu stranu jsou to Windows, které vypadají a až na detailní odchylky obsahují všechno to, co desktopová verze, na druhou stranu právě ta standardní desktopová část by tam podle mého názoru vůbec neměla být, protože to celé pouze mate tělem. Uživatel by pořád něco rád stáhl a spustil – a ono to nejde. Je to systém, jehož smysluplné používání se bez Microsoft účtu prostě neobejde (i když slovo smysluplné v tomto případě může mít trošku jiný význam, než by možná někteří očekávali).

Windows RT 8.1 - průzkumník, správce úloh a klávesnice

Nakonec jsem ale našel aspoň společného jmenovatele Androidu i Windows RT. Ani jedno mi neodpovědělo na otázku, k čemu by mi vlastně byl tablet dobrý. Asi jsem málo free, ještě méně cool a vůbec ne in. Jestli já opravdu nakonec nebudu prostě WIFT ;-).

PS: Dnes to bylo převážně o Windows RT, přestože hardware jsem taky nakousl nemalou měrou. Jak vám jistě neuniklo, nainstaloval jsem také nějaké benchmarky. Jejich výsledky si nechám na další článek na podobné téma, kde to už ale nebude o Windows, ale o těch samotných tabletech. Sešly se mi totiž v jeden moment dva podobné kousky a navíc od stejného výrobce. Ten druhý je už ale tradiční x86 platforma, jmenovitě Bay Trail. A ač to není žádná horká novinka, myslím, že povídání o Bay Trailovém tableto-notebooku (takže už jistě víte, o kterém produktu je řeč) nebude úplně nezáživné. Já jsem se tedy s Bay Trailovým tabletem nenudil, nutno říci, že mě pěkně potrápil. Ale o tom až jindy.

Dva podobné tablety ASUS
Kapitoly článků
3.  Plocha
5.  Celkové dojmy z používání

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Měsíc s ASUS VivoTab RT aneb Mé první setkání s Windows RT

Úterý, 28 Leden 2014 - 13:11 | Tomáš Vála | Jasně, zbytek si nechám do diskuze pod budoucí...
Úterý, 28 Leden 2014 - 10:20 | WIFT | Už prosímtě nic nepiš, nebo nebudu mít co vydat...
Úterý, 28 Leden 2014 - 09:55 | Tomáš Vála | Tak. Však i WIFT píše, že bude následovat "...
Úterý, 28 Leden 2014 - 09:42 | WIFT | I s takovým jsem si již hrál, článek bude (až...
Pondělí, 27 Leden 2014 - 23:41 | Trebus | V současnosti se mi zdají WinRT úplně zbytečná....
Pondělí, 27 Leden 2014 - 19:33 | Tomáš Vála | Náhodou daný problém pojmenoval naprosto trefně,...
Pondělí, 27 Leden 2014 - 16:37 | WIFT | Já nosím svůj telefon v takové černé silikogumové...
Pondělí, 27 Leden 2014 - 16:09 | Ludek Jelinek | Tak s tím odkládáním "propriet" na...
Pondělí, 27 Leden 2014 - 13:28 | Vaclav Berounsky | stisk VOL-+ najednou by slo pouzit na MUTE
Pondělí, 27 Leden 2014 - 10:04 | Tomáš asdf | Já VivoRT používám už asi půl roku a jsem...

Zobrazit diskusi