Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Měsíc s ASUS VivoTab RT aneb Mé první setkání s Windows RT

ASUS VivoTab RT s Windows RT 8.1
Tak to konečně přišlo. Měl jsem tu čest si s různě dlouhými přestávkami asi tak měsíc hrát s Windows RT, prvními (téměř) plnotučnými Windows na platformě ARM. A jak se mi RTčka líbila?
Windows RT 8.1 - plocha - informace o systému

Klasická plocha je skutečně něco, čeho si na tabletu s Windows RT „8“/8.1 neužijete. Důvod je nabíledni: do Windows RT aplikace odjinud než z Windows Store oficiálně nedostanete (pomíjím nyní jailbreak). A z Windows Store do Windows nedostanete nic jiného než aplikace pro Metro neboli ModernUI. Vrcholné číslo, které lze z Windows Store do Windows RT dostat, je samozřejmě upgrade na Windows RT 8.1 ;-). Mimochodem překvapilo mě, že upgrade Windows RT 8.1 vymazal i původní recovery oddíl a udělal si vlastní, který je skoro o polovinu menší než původní.

Windows RT  nabídka na upgrade na Windows RT 8.1 ve Windows Store

Plocha je vyloženě použitelná pro jedinou věc, kterou je Microsoft Office 2013 RT. Ve Windows RT je ještě jako Preview verze, kterou lze z Windows Update aktualizovat stažením víc jak 800MB aktualizace na verzi plnou. Stihl jsem tuto aktualizaci zakázat, aby mi staré Windows RT neobtěžovala, protože ve Windows RT 8.1 už je finální verze Office 2013 RT.

Windows RT - Office RT

Faktem je, že Ribbon je pro ovládání dotykem lepší než tradiční menu. Míň se naťukáte, neboť máte menší pravděpodobnost, že se s dotykovým ovládáním trefíte vedle, protože ovládací prvky jsou větší. Holt dotykové ovládání nikdy nebude tak přesné jako ovládání myší (pomíjím profi dotykáče s poměrně přesnými pery a podobně) a vyžaduje tedy trošku jiný způsob rozvržení ovládacích prvků (proto je to všechno tak velké a proto Ribbon zabírá tolik místa). Nicméně v takovém Excelu se čistě na dotykové obrazovce dělá strašně špatně, ba co dím, děsně blbě.

Outlook RT
Outlook RT

Outlook ještě ukočírovat jde, pokud nemáte vysoké nároky, byť musím říci, že metro-aplikace Pošta vestavěná ve Windows je na ovládání ještě lepší, protože je tam všechno fakt hodně velké a nepotřebujete tam řešit ty pokročilé věci, co nabízí Officácký Outlook.

Windows RT - pošta
Windows RT - pošta

Ostatně vám jistě neuniklo, že ta metroidní aplikace Pošta ve Windows vypadá hodně podobně jako webové rozhraní na Outlook.cz či Outlook.com. Nerozumím vůbec tomu, k čemu to chce Microsoft účet, když to může pracovat s jakýmkoli poštovním serverem, který podporuje IMAP, takže synchronizace pošty je tak nějak přirozená.

Windows RT - Outlook RT a pošta vedle sebe
Windows RT - Outlook RT a pošta vedle sebe

Nicméně i u Outlooku z Office RT se Microsoft snažil, aby to vypadalo podobně jako metroidní aplikace, přestože jde o klasickou desktopovou aplikaci (je to normální desktopový Office 2013, jen přeložený pro ARM platformu a s určitými drobnými umělými omezeními). Celý Office 2013 RT je tak vlastně po věcech, které jsou součástí Windows, jediná další aplikace, kterou si na ploše užijete.

Jinak je na ploše klasicky všechno, co byste očekávali od klasické desktopové verze Windows 8/8.1. Ovládací panely, …

Windows RT - ovládací panely

… průzkumník, …

Windows RT - průzkumník

… možnost instalovat tiskárny a jiná zařízení …

Windows RT - zařízení a tiskárny

…a samozřejmě i tisknout.

Windows RT - zkušební stránka tiskárny

Systém v tabletu si sám nainstaloval mou tiskárnu, která je na síti (pokud jsem mu stejně jako v desktopové verzi Windows povolil hrabat se v síti) a skutečně na ní umí i tisknout. Ovladače (jejichž částečný výpis vidíte na skenu zkušební stránky) si samozřejmě tahá ze serverů Microsoftu, neexistuje, že byste si nainstalovali tiskárnu, pro kterou Microsoft nemá podporu. Jediný způsob, jak dostat ovladače do systému, je právě z Windows Update (či Microsoft Update, to je v podstatě jedno a totéž). A Windows si stáhly nejen ovladač, ale i ikonu, či spíše reálný obrázek tiskárny. Stejně jako obrázek pro myš Logitech (tedy spíše pro Unifying receiver). Vše toto jistě znáte z klasických desktopových Windows (funkce reálných obrázků byla i v dřívějších verzích).

Zkrátka když děláte s věcmi z klasické plochy Windows RT, tak máte celou dobu pocit, že děláte s klasickými Windows, které se nijak neliší od desktopu, a to pouze do té doby, než se rozhodnete nainstalovat si vaši oblíbenou aplikaci. V ten moment zjistíte, že máte svázané ruce a tudy cesta nevede.

Pár odlišností tu ale přeci jen je a musím říci, že mi lehce pily krev. Něco se mi ale podařilo přesvědčit, aby to dělalo, co já chci:

Windows Defender

Windows Defender, který je ve Windows 8/8.1 i jejich RT ekvivalentech v podstatě totožný s někdejším antivirem Mirosoft Security Essentials, je ve Windows RT

  1. zapnutý a
  2. nevypnutelný.
Windows RT 8.1 - Windows Defender - nastavení
Windows RT 8.1 - Windows Defender - nastavení

Neuvěřitelné. Tegra 3 coby ARMové čtyřjádro sice není zrovna z nejhorších, ale i tak je to relativně líná komponenta srovnatelná s Intelovými Atomy před generací Bail Tray. A kus procesoru neustále obtěžuje antivir, který se v tomto systému celou dobu výhradně kope nudou do zadele. Považte sami: systém je tak zabezpečen, že standardně není možné pustit jinou aplikaci než z Windows Store, kam by se vir v podstatě neměl dostat (pokud se dostane, je to přímé selhání Microsoftu). Navíc mi není známo, že by se vůbec někdo obtěžoval tvorbou malwaru pro tuto stále ještě minoritní platformu. Opravdu nevím, co Windows Defender na tomhle typu počítače hlídá. Jestli používá stejné virové definice jako desktopová verze, pak je potřeba skutečně nahlas říci ROFLMAO. A víte, že bych se tomu vlastně vůbec nedivil? ;-)

Vypnout by jistě šel, a to pozabíjením patřičných služeb. Bude to potřebovat zásah do registru a restart, protože ani jako správce v tomto systému nemůžete spoustu služeb ručně zakázat a vypnout.

Windows Firewall

Další zajímavá věc. Firewall je ve Windows stejně jako Windows Defender

  1. zapnutý a
  2. nevypnutelný.
  3. Dokonce ani není nastavitelný.

Klasický ovládací panel pro Windows Firewall v ARMové verzi Windows není. Něco se dá najít v nástrojích pro správu, dokonce jsou zde i možnosti, jak Firewall nastavovat či vypnout, ale systém na to nereaguje, Firewall je trvale v zapnutém a tvrdošíjném módu.

Windows RT 8.1 - Brána Windows Firewall s pokročilým zabezpečením
Windows RT 8.1 - Brána Windows Firewall s pokročilým zabezpečením

Podařilo se mi ho zlikvidovat usmrcením služby přes jednoduchou úpravu registru (prostě to, co bych za normálních okolností nastavil v ovládacím panelu Služby, jsem udělal v registru a restartoval) a zjistil jsem zajímavou věc: metro-aplikace přestaly chodit a natvrdo mi vynadaly, že nepoběží, protože není spuštěn Firewall. Asi se bojí, že by je ta záplava malwaru pro Windows RT mohla nakopat do XML.

Služba Server

Služba Server se ve Windows stará o to, abyste mohli sdílet tiskárny a složky a připojovat se k nim přes síť z jiného počítače. Ve Windows RT je tato služba (pro mě překvapivě) standardně vypnutá. Lze ji normálně a bez omezení zapnout v ovládacím panelu Služby a nastavit její automatické spouštění. Bohužel bez vypnutí Firewallu se stejně ke sdíleným složkám nedostanete.

Windows Update

I služba Windows Update je standardně

  1. zapnutá,
  2. nevypnutelná a
  3. nepřenastavitelná.

S jednou výjimkou: lze ji stejně jako na desktopové verzi změnit na Microsoft Update. Když to stihnete, než se nainstalují samy, lze jednotlivé aktualizace skrývat a zakazovat. Protože se aktualizace instalují bez ptaní, čas od času vás systém vyzve k restartu. Protože se systém obvykle nevypíná, ale uspává, obvykle se jednou za čas setkáte s tím, že vám nějaký čas před restartem systém vyhrožuje, že se stejně tehdy a tehdy restartuje, ať chcete, nebo ne.

Nakonec se mi tedy podařilo cvičně nastavit tablet (tedy Windows RT) tak, abych se snadno mohl dostat např. napsáním \\ASUS-RT\C$ přímo na disk C do jeho kořenového adresáře z jakéhokoli počítače. Co se mi nepovedlo rozchodit, je přihlášení ke vzdálené ploše stejně, jako se to dělá na desktopu. Muselo by dojít na jailbreak a možná i nějaké úpravy souborů (Windows RT jsou ekvivalentem Windows 8/8.1 „Core“, takže je to vlastnost systému jako taková, protože tuhle funkčnost má až verze Pro). Do toho jsem jít nechtěl. Jediné, co jde, je přihlásit se jako vzdálená pomoc, což se dá připodobnit k VNC (vidíte stejnou plochu, jaká je na tabletu, a ovládáte ji, stejně jako ji může ovládat ten, kdo má zrovna tablet v rukou). Jasně, rozumím tomu, že tablet není určen k tomu, aby se tam člověk hrabal vzdáleně bez vědomí uživatele, ale stejně… ;-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Měsíc s ASUS VivoTab RT aneb Mé první setkání s Windows RT

Úterý, 28 Leden 2014 - 13:11 | Tomáš Vála | Jasně, zbytek si nechám do diskuze pod budoucí...
Úterý, 28 Leden 2014 - 10:20 | WIFT | Už prosímtě nic nepiš, nebo nebudu mít co vydat...
Úterý, 28 Leden 2014 - 09:55 | Tomáš Vála | Tak. Však i WIFT píše, že bude následovat "...
Úterý, 28 Leden 2014 - 09:42 | WIFT | I s takovým jsem si již hrál, článek bude (až...
Pondělí, 27 Leden 2014 - 23:41 | Trebus | V současnosti se mi zdají WinRT úplně zbytečná....
Pondělí, 27 Leden 2014 - 19:33 | Tomáš Vála | Náhodou daný problém pojmenoval naprosto trefně,...
Pondělí, 27 Leden 2014 - 16:37 | WIFT | Já nosím svůj telefon v takové černé silikogumové...
Pondělí, 27 Leden 2014 - 16:09 | Ludek Jelinek | Tak s tím odkládáním "propriet" na...
Pondělí, 27 Leden 2014 - 13:28 | Vaclav Berounsky | stisk VOL-+ najednou by slo pouzit na MUTE
Pondělí, 27 Leden 2014 - 10:04 | Tomáš asdf | Já VivoRT používám už asi půl roku a jsem...

Zobrazit diskusi