Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Měsíc s ASUS VivoTab RT aneb Mé první setkání s Windows RT

ASUS VivoTab RT s Windows RT 8.1
Tak to konečně přišlo. Měl jsem tu čest si s různě dlouhými přestávkami asi tak měsíc hrát s Windows RT, prvními (téměř) plnotučnými Windows na platformě ARM. A jak se mi RTčka líbila?

Kapitoly článků

3.  Plocha
4.  Jak Windows RT vidí hardware
Windows RT 8.1 - Systémové informace
Windows RT 8.1 - Systémové informace

Jedna věc mě opravdu hodně zajímala. Jako šťoura jsem byl velmi zvědav, jak vlastně systém Windows RT vidí hardware, na kterém běží. Je třeba si uvědomit, že máme tu čest s ARM platformou, nicméně stejně jako v klasickém x86(-64) světě i v těchto Windows existuje nějaký správce zařízení, pracuje se tu s nějakými zařízeními a jejich ovladači a existují mezi zařízeními různé závislosti. Někde musí být nějaké úložiště, systém by měl vidět grafiku, USB port(y), Wi-Fi adaptér a další věci.

Pokud jste se doposud setkávali s klasickými x86-64 platformami a zobrazení hardwaru dle zapojení ve správci zařízení je vám notoricky známo, přičemž SoC platforma postavená na architektuře ARM vám ještě do rukou nepřišla, možná budete u některých věcí překvapeni podobně jako já.

Poznámka: Na prvním obrázku jsou některá zařízení navíc. Je to proto, že jsem si k USB portu připojil kombo čtečku karet s USB hubem se třemi dalšími porty, abych si mohl připojit klávesnici a myš. Dále se po síti sama připojila tiskárna s názvem BLESK, která funguje též jako skener a rovněž jako jednoduchý SMB server pro sdílení vloženého USB úložiště a SD karty.

V seznamu disků jsou tedy navíc ony Generic USB Readery, zatímco MMC Memory Card je v pořádku, to je primární úložiště, na kterém je celý systém. Je zde hromada HID a USB zařízení, něco z toho je připojená klávesnice a myš. Stejně tak Portable Devices zobrazují písmenka čtečky (patří k ní všechna čtyři).

Windows RT - správce zařízení - zobrazení podle typu
Windows RT - správce zařízení - zobrazení podle typu

I přesto, že jsem tam sám připojil řadu dalších zařízení, je toho tam vskutku hodně. Některé věci jsou však překvapující již nyní, kdy ještě nevidíte zobrazení podle zapojení. Tak např. Broadcom 802.11bgn Wireless SDIO Adapter. Ano, Wi-Fi síťovka je zde ve formě SDIO adaptéru, má tedy stejné rozhraní, jaké používají SD karty. SDIO porty vedou z Tegry (SoC) celkem tři. Pak je tu též halda I²C rozhraní, nějaké to GPIO, zkrátka platforma poněkud odlišná od tradiční x86-64.

Podívejme se tedy na zobrazení dle připojení a rovnou už z Windows RT 8.1 (bude tam kromě češtiny drobná odlišnost). Mimochodem: proč nepoužiju něco jako HWiNFO? Inu, ehm, myslím, že na to přijdete sami ;-).

Windows RT 8.1 - správce zařízení - zobrazení podle připojení
Windows RT 8.1 - správce zařízení - zobrazení podle připojení

Z tohoto výpisu je vše zřetelnější. Takhle je vlastně jasné, že to hlavní, co je v tabletu, je SoC Tegra 3 a na tom visí veškerý zbytek. V tabletu tentokráte není nic navíc, jen je v něm pro názornost vložená microSD karta. Je jasné, na co je trojice SD Host controllerů použita: jedna je na interní úložiště, zde už Windows RT 8.1 neříká obecně MMC Memory Card, ale jmenovitě Samsung MCG8GA, druhá pro zmíněnou Wi-Fi kartu a třetí pochopitelně pro microSD slot.

Zajímavé je, že dotyková část obrazovky je zde připojena přes zmíněné I²C rozhraní, další tlačítka (zřejmě pro hlasitost) přes GPIO (ostatně ono to na to bohatě stačí), a v neposlední řadě, že součástí grafiky Tegry 3 je i rozhraní pro webkamery. A zatímco Wi-Fi adaptér je připojen přes SDIO, 3G modem je interně na USB (což mě překvapilo, myslel jsem, že Tegra 3 má 3G v sobě) a Bluetooth zase přes UART.

Inu, někdo rád sleduje péčko, jiný se rád dívá na výpis hardwaru. Každý jsme nějaký ;-).

Tip: jednou se mi s tímto tabletem po probuzení stalo, že se obraz automaticky nepřevracel podle toho, jak jsem tablet držel, a byl pořád na šířku. Vlezl jsem do správce zařízení a našel jsem tam žlutý vykřičník u InvenSense senzoru s tím, že prý zařízení bylo vypnuto, protože oznámilo potíže. Tak jsem ho zakázal, znovu povolil (čímž jsem provedl jeho restart) a ono to pomohlo, žlutý vykřičník zmizel a obraz se začal korektně otáčet podle polohy tabletu. Třeba se s tím taky někdy setkáte a tento postup vás uchrání před zbytečným restartem celého systému :-).

InvenSense Sensor Collection - Zařízení bylo zastaveno, protože oznámilo potíže. (Kód 43)
InvenSense Sensor Collection - Zařízení bylo zastaveno, protože oznámilo potíže. (Kód 43)

Kdybyste měli někdy potřebu reinstalovat Windows na tento tablet, pak vězte, že tak jednoduché jako na x86-64 platformě to není. Klávesová, či spíše tlačítková zkratka, kterou se dá při spuštění tabletu údajně vlézt do Setupu (podržení Volume Up při zapnutí), zde nedělá nic, co by stálo za řeč. Tablet se spustí, ale displej je černý a nic to evidentně nedělá, nicméně nějakou (aspoň takovouto) reakci to má, takže tlačítková zkratka asi funguje (tablet žije, pozná se to třeba podle toho, že sáhnutí na dotykové tlačítko Start způsobí krátké zavibrování).

Rozhodně však funguje zkratka pro násilné nabootování z USB (podržení Volume Down při zapnutí), samozřejmě to pak bootuje jen v režimu UEFI a ještě jen z ARMových binárek (\EFI\BOOT\bootarm.efi). Nicméně nepočítejte s tím, že si např. stáhnete recovery image pro Microsoft Surface (Microsoft ho má oficiálně na webu ke stažení) a nainstalujete si Windows na tento tablet. Budete totiž potřebovat sadu ovladačů, které jsou součástí této instalace. Šlo by to z existujícího tabletu vypreparovat a naprat do recovery image pro Surface, ale jistější bude si co nejdříve poté, co se dostanete do systému, udělat Recovery flešku. Bude to vaše jediné a při troše dobré vůle i funkční instalační médium. Nebude od věci si též uložit někam obnovovací klíč nástroje BitLocker (neboť disk je od výroby BitLockerem zašifrován).

Perlička na závěr: aktualizace firrmwaru probíhá rovněž přes nevypnutelný Windows Update. To si takhle systém natahal nějaké aktualizace a já se pořád neměl k tomu, že budu restartovat. Dostal jsem se k tomu až jednoho dne cestou v autobusu a zjistil jsem, že to zrovna aktualizuje firmware. Za jízdy v autobuse se displej fotí fakt blbě, omluvte tedy kvalitu mobilního přepáleného snímku.

ASUS Vivo Tab RT - aktualizace firmwaru
ASUS VivoTab RT - aktualizace firmwaru

Pohled na podobný textový výjev jsem měl asi tak třikrát (vždy s restarty), co se tam všechno aktualizovalo, netuším, matně si vybavuji, že jedna z aktualizací byla aktualizace firmwaru pro dotykový panel. Jen jsem se modlil, aby to vydržela baterka v tabletu. Kuriózní je, že se aktualizace pro firmware stahuje z Windows Update po každé reinstalaci. Nicméně tenhle textový zážitek jsem měl jen jednou, a to jako na potvoru právě v autobusu. Zřejmě až sám aktualizátor, byť opakovaně stahovaný, pozná, že v tabletu již nový firmware je a znovu se ho aktualizovat nepokouší.

Kapitoly článků
3.  Plocha
4.  Jak Windows RT vidí hardware

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Měsíc s ASUS VivoTab RT aneb Mé první setkání s Windows RT

Úterý, 28 Leden 2014 - 13:11 | Tomáš Vála | Jasně, zbytek si nechám do diskuze pod budoucí...
Úterý, 28 Leden 2014 - 10:20 | WIFT | Už prosímtě nic nepiš, nebo nebudu mít co vydat...
Úterý, 28 Leden 2014 - 09:55 | Tomáš Vála | Tak. Však i WIFT píše, že bude následovat "...
Úterý, 28 Leden 2014 - 09:42 | WIFT | I s takovým jsem si již hrál, článek bude (až...
Pondělí, 27 Leden 2014 - 23:41 | Trebus | V současnosti se mi zdají WinRT úplně zbytečná....
Pondělí, 27 Leden 2014 - 19:33 | Tomáš Vála | Náhodou daný problém pojmenoval naprosto trefně,...
Pondělí, 27 Leden 2014 - 16:37 | WIFT | Já nosím svůj telefon v takové černé silikogumové...
Pondělí, 27 Leden 2014 - 16:09 | Ludek Jelinek | Tak s tím odkládáním "propriet" na...
Pondělí, 27 Leden 2014 - 13:28 | Vaclav Berounsky | stisk VOL-+ najednou by slo pouzit na MUTE
Pondělí, 27 Leden 2014 - 10:04 | Tomáš asdf | Já VivoRT používám už asi půl roku a jsem...

Zobrazit diskusi